DZIEŃ DZIECKA / ROCZEK/ MINI WYPIEKI/ WIELKANOC

BABECZKI CYTRYNOWE Z KREMEM CZEKOLADOWYM

babeczki cytrynowe z kremem, babeczki cytrynowe na wielkanoc, babeczki z kremem czekoladowym, babeczki cytrynowe
Obserwuj Słodki Pomysł na kliknij → INSTAGRAMIE.
Babeczki cytrynowe z kremem czekoladowym udekorowane kolorowymi jajeczkami czekoladowymi, to moja słodka i kolorowa propozycja na Wielkanoc :). Aby wzmocnić smak babeczek dodałam startą skórkę z cytryny, a po upieczeniu każdą babeczkę nasączyłam syropem cytrynowym. Jeśli ktoś szuka przepysznych, mięciutkich i mocno cytrynowych babeczek, to właśnie je znalazł! Jeżeli zastanawiacie się jak uzyskałam cytrynowy kolor babeczek, to przyznam się bez bicia, że dodałam trochę barwnika spożywczego. Testowałam je również z dodatkiem kurkumy (naturalny barwnik), jednak mimo sporej ilości efekt był niezadowalający. Z barwnikiem czy bez, babeczki cytrynowe z kremem czekoladowym koniecznie trzeba upiec jeszcze w te Święta :).

Składniki na 12 babeczek (40 mini babeczek):

  • 210 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 90 g masła, miękkiego
  • 130 g cukru białego / 110 g cukru trzcinowego
  • skórka otarta z 2 dużych cytryn
  • 2 duże jajka
  • 130 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • odrobinę barwnika spożywczego – żółtego (niekoniecznie)
  1. Produkcję babeczek najlepiej zacząć od przygotowania kemu czekoladowego, a dokładnie od rozpuszczenia czekolady w kremówce.
  2. Cytryny (najlepiej ekologiczne) porządnie szorujemy i zalewamy wrzątkiem. Po 5 minutach wyciągamy z wody i suszymy. Na tarce z malutkimi oczkami ścieramy żółtą skórkę. Nie ścieramy białej błonki, ponieważ w smaku jest ona gorzka.
  3. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Odkładamy na bok.
  4. W misce, przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem i skórką cytrynową (ok 8 min). Dodajemy jajka i dokładnie miksujemy. Odkładamy mikser.
  5. Dodajemy połowę przesianych składników, połowę jogurtu i barwnik spożywczy. Rózgą kuchenną delikatnie mieszamy całość. Dodajemy pozostałą część mąki, jogurtu i sok z cytryny. Mieszamy tylko do połączenia się składników.
  6. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Wypełniamy papilotki do ¾ ich wysokości.
  7. Pieczemy ok 18-20 minut w temperaturze 175ºC (bez termoobiegu), do tzw. suchego patyczka. Mini babeczki pieczemy ok 12-15 minut. Wyjmujemy babeczki z piekarnika i chwilę studzimy.
  8. Jeszcze ciepłe babeczki smarujemy, za pomocą pędzla cukierniczego, syropem cytrynowym. Odkładamy babeczki do całkowitego wystudzenia. Następnie dekorujemy babeczki kremem czekoladowym. Przechowujemy w lodówce. Babeczki cytrynowe dekorujemy czekoladowymi jajeczkami tuż przed podaniem.

Syrop cytrynowy:

  • 1,5 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 1-2 łyżeczki cukru białego/trzcinowego lub więcej, do smaku.

Cukier zalewamy sokiem z cytryny i mieszamy, aż się rozpuści. Jeśli cukier będzie oporny, to można lekko podgrzać całość w kąpieli wodnej.

Krem czekoladowy:
  • 250 ml kremówki 36%
  • 100 g czekolady gorzkiej, połamanej
  • 80 g czekolady mlecznej, połamanej
  1. W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Zdejmujemy rondelek z palnika i dodajemy połamane czekolady. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 3 godziny. Nie za długo, aby masa czekoladowa nie zrobiła się twarda.
  2. Następnie przy pomocy miksera ubijamy całość, aż uzyskamy gęsty krem czekoladowy. Uważajmy przy tym, aby krem się nie zwarzył.
  3. Przekładamy krem czekoladowy do worka cukierniczego z tylką i dekorujemy babeczki cytrynowe. Dekorując babeczki trzymajmy worek cukierniczy tak, aby nie ogrzewać kremu dłonią. Od ciepła rąk krem może się zwarzyć.
  4. Długość miksowania zależy od gęstości śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej.

Do dekoracji:

  • czekoladowe jajeczka

 

Uwagi:

  1. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
  2. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  3. Masę czekoladową schładzamy porządnie w lodówce, ale nie za długo. Masa po schłodzeniu powinna być gęsta, a nie twarda.
  4. Babeczki najlepiej wyciągnąć z lodówki 20 min przed podaniem.
  5. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 175°C. Piekłam babeczki na najniższym poziomie piekarnika.

Smacznego 🙂

babeczki cytrynowe z kremem, babeczki cytrynowe na wielkanoc, babeczki z kremem czekoladowym, babeczki cytrynowe

babeczki cytrynowe z kremem, babeczki cytrynowe na wielkanoc, babeczki z kremem czekoladowym, babeczki cytrynowe

babeczki cytrynowe z kremem, babeczki cytrynowe na wielkanoc, babeczki z kremem czekoladowym, babeczki cytrynowe

babeczki cytrynowe z kremem, babeczki cytrynowe na wielkanoc, babeczki z kremem czekoladowym, babeczki cytrynowe

babeczki cytrynowe z kremem, babeczki cytrynowe na wielkanoc, babeczki z kremem czekoladowym, babeczki cytrynowe

babeczki cytrynowe z kremem, babeczki cytrynowe na wielkanoc, babeczki z kremem czekoladowym, babeczki cytrynoweŹródło przepisu Tutaj, przepis zmodyfikowany.

Polecam również:

ciasto toffi bez pieczenia, krakersik, ciasto kajmakowe, ciasto z masą kajmakową, ciasto bez pieczenia,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

11 komentarzy

  • Odpowiedź
    Kinga
    5 kwietnia 2019 at 19:05

    Aż ślinka cieknie😁mam pytanie, czy na babeczki można dzień wcześniej nałożyć krem i przechowywać w lodówce, czy musi zostać on nałożony przed wyłożeniem na stół babeczek w tym samym 😁gorąco pozdrawiam 😁

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      6 kwietnia 2019 at 00:07

      Można, tylko przed zjedzeniem lepiej je wyciągnąć kilka minut wcześniej, aby się trochę ociepliły 🙂

      • Odpowiedź
        Kinga
        6 kwietnia 2019 at 07:26

        Super 😁 dziękuję serdecznie 😁

  • Odpowiedź
    Renata
    19 marca 2018 at 16:01

    Madziu jesteś mistrzynią , taką słodką i pomysłową 😘 uwielbiam twoje wypieki, a oczywiście ciebie najbardziej😘😘😘❤️❤️❤️❤️

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      19 marca 2018 at 18:34

      Dziękuję 🙂 Aż zabrakło mi słów, aby wyrazić wdzięczność za tak miłe słowa 🙂

  • Odpowiedź
    www.vayatka.blogspot.com
    8 kwietnia 2017 at 11:20

    Dużo fajnych pomysłów u Ciebie, cieszę się, że tu trafiłam 🙂 a babeczki cytrynowe znam i robię, ale troszeczkę inne niż Twoje, więc na pewno spróbuję z Twoją wersją 🙂 A gdzie można kupić takie piękne jajeczka?

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      8 kwietnia 2017 at 11:25

      Miło mi 🙂 Jajeczka kupiłam w Tesco. Słyszałam, że można dostać je w Lidlu i Carrefour. W większych marketach jest większe prawdopodobieństwo ich dostania. W ostateczności sprawdź na allegro. Pozdrawiam 🙂

  • Odpowiedź
    janielka
    8 kwietnia 2017 at 10:13

    Jejciu jakie śliczne, a ja tu kawe właśnie piję aż mi slinka cieknie na takie pysznosci

  • Odpowiedź
    Karolajn
    8 kwietnia 2017 at 10:01

    babeczki wyglądają bardzo apetycznie, niestety zepsuł się nam piekarnik i nie wiem co z tym fantem zrobimy 😀

  • Odpowiedź
    Ewelina
    8 kwietnia 2017 at 09:56

    Wyglądają przepięknie! Może kiedyś spróbuję je upiec 🙂

  • Odpowiedź
    Och!Wychowanie
    7 kwietnia 2017 at 21:28

    Przyda się taka podpowiedź na święta 🙂

  • Zostaw komentarz