BABECZKI CZARNY LAS

Babeczki Czarny Las zrobiłam dla przyjaciółki z okazji jej urodzin, jako słodki dodatek do prezentu. Długo szukałam idealnego przepisu, który zasługiwałby na taką solenizantkę ;). Wszystkie babeczki, które znalazłam były zwykłym czekoladowym biszkoptem lub ciastem, a Ja chciałam czegoś więcej! W końcu, na kilka dni przed imprezą znalazłam idealną recepturę u Doroty Świątkowskiej. Szukając ciasta z wiśniami wyskoczył mi link do Jej przepisu na babeczki, który od razu mnie zachwycił ze względu na jego skład (źródło przepisu Tutaj).
jest jak brownie – takie usłyszałam opinie wśród zaproszonych gości :). Mini babeczki z bitą śmietaną najbardziej przypadły do gustu dzieciakom. Zleciały się do talerza jak pszczoły do ula!
Jedyne co mogę Wam doradzić, to zrobienie większych dziur w babeczkach, aby naładować więcej frużeliny. Niestety użyłam takiego specjalnego gadżetu do wycinania otworów w cieście i pożałowałam tego. Otwory wyszły idealnie proste, ale zdecydowanie za małe!

P.S. Babeczki Czarny Las nadziałam frużeliną wiśniową z dodatkiem czereśni, którą bardzo polecam! Jednak ze względu na to, że sezon na czereśnie jest krótki w przepisie poniżej podałam przepis na frużelinę wiśniową. W sezonie wystarczy połowę owoców zastąpić czereśniami :).
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na 10 babeczek (40 mini babeczek):
  • 80 g masła, rozpuszczonego
  • 100 g drobnego cukru
  • 50 g gorzkiej czekolady, połamanej
  • 160 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 8 g ciemnego kakao (1 łyżka)
  • 1 duże jajko
  • 60 ml soku z wiśni*
  • 50 g wiśni bez pestek (ok 60 g z pestkami)

*Sok otrzymamy z wiśni do frużeliny. Można też użyć soku z kompotu.

  1. Do wiśni dodajemy sok i rozdrabniamy całość blenderem, aż otrzymamy puree. Odkładamy na bok.
  2. W rondelku, na małym ogniu topimy masło. Zdejmujemy z palnika i dodajemy cukier, połamaną czekoladę. Mieszamy energicznie, aż otrzymamy gładki sos czekoladowy. Studzimy.
  3. W misce mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Dodajemy sos czekoladowy, jajko i za pomocą rózgi kuchennej mieszamy całość. Dodajemy wiśniowe puree i krótko mieszamy.
  4. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Wypełniamy papilotki do 3/4 ich wysokości.
  5. Pieczemy ok 20-25 minut w 180ºC (bez termoobiegu), do suchego patyczka. Mini babeczki pieczemy ok 15-18 minut. Wyjmujemy babeczki i studzimy.
  6. W każdej babeczce wycinamy ostrym nożem otwór, większy niż na zdjęciu! Każdą babeczkę nadziewamy frużeliną wiśniową, a następnie dekorujemy bitą śmietaną i startą czekoladą.
  7. W mini babeczkach bardzo trudno wyciąć dziurę, dlatego polecam nałożyć odrobinę frużeliny na babeczkę, a na nią bitą śmietanę. Udekorowane babeczki przechowujemy w lodówce.
Frużelina wiśniowa:
  • 200 g świeżych lub mrożonych wiśni bez pestek (ok 230 g z pestkami)
  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego / miodu, do smaku
  • 60 ml zimnej wody (jeśli mamy sok z kompotu dajemy 30 ml wody)
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej + 2 łyżki soku z wiśni
  1. Świeże wiśnie drylujemy.
  2. Owoce bez pestek umieszczamy w garnku. Dodajemy cukier i wodę. Całość gotujemy na małym ogniu, aż wiśnie i czereśnie zmiękną i puszczą sok. Wyłączamy palnik. 
  3. Jeśli nie mamy soku z kompotu, to w tym momencie odlewany sok do ciasta.
  4. Skrobię ziemniaczaną zalewamy dwiema łyżkami soku z owoców i wlewamy do garnka. Mieszamy całość energicznie. Ponownie umieszczamy garnek na palniku i cały czas mieszając podgrzewamy chwilę, aż zgęstnieje (frużelina będzie miała konsystencję kisielu). Następnie wyłączamy palnik i studzimy frużelinę.

Krem do dekoracji:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej
  • 2-3 łyżki cukru pudru lub więcej, do smaku
  • starta czekolada
  1. Kremówkę z cukrem pudrem ubijamy za pomocą miksera (wolniejsze obroty), aż będzie gęsta. Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego i dekorujemy babeczki. Można użyć woreczka, w którym odcinamy jeden z rogów.
  2. Długość miksowania zależy od gęstości śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej.

 

Uwagi:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, oprócz śmietany.
  2. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  3. Babeczki najlepiej wyciągnąć z lodówki 20 min przed podaniem.
  4. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C. Piekłam babeczki na najniższym poziomie piekarnika.

Smacznego 🙂

Babeczki Czarny Las, babeczki z wiśniami, czekoladowe babeczki, wiśnie, czekolada, bita śmietana,

Babeczki Czarny Las, babeczki z wiśniami, czekoladowe babeczki, wiśnie, czekolada, bita śmietana,

Babeczki Czarny Las, babeczki z wiśniami, czekoladowe babeczki, wiśnie, czekolada, bita śmietana,

Babeczki Czarny Las, babeczki z wiśniami, czekoladowe babeczki, wiśnie, czekolada, bita śmietana,

Babeczki Czarny Las, babeczki z wiśniami, czekoladowe babeczki, wiśnie, czekolada, bita śmietana,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.