Babeczki Truskawkowe niespodzianki

 

babeczki truskawkowe niespodzianki, babeczki z truskawkami, truskawki, bita śmietana, babeczki, kremówka

Kto by nie lubił niespodzianek? W dodatku truskawkowych! Są tacy? No właśnie, nie widzę…
Babeczki “Truskawkowe niespodzianki” to słodkie owoce ukryte w lekkim, waniliowym cieście, przykryte czapką z bitej śmietany i… truskawką, oczywiście. Dzieci się cieszyły, gdy dogryzały się do swoich owocków i ja też się cieszyłam (jak dziecko!), choć przecież dobrze wiedziałam, co znajdę w środku. Jakby nazwać to zjawisko? Może “magia truskawek”?

Składniki na 12 babeczek:

  • 100 g masła, roztopionego
  • 125 g drobnego cukru
  • 2 białka
  • 110 ml mleka
  • 60 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 210 g mąki pszennej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Wykonanie:

  1. W małym rondelku topimy masło i odstawiamy do wystudzenia.
  2. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
  3. W misce, za pomocą rózgi kuchennej, mieszamy masło, cukier, białka, mleko, jogurt i ekstrakt waniliowy. Gdy otrzymamy gładką masę dodajemy suche składniki. Całość mieszamy do momentu uzyskania jednolitego ciasta, nie dłużej.
  4. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Wypełniamy papilotki do ¾ ich wysokości.
  5. Pieczemy ok 20-25 minut w 180ºC (bez termoobiegu), do suchego patyczka. Wyjmujemy babeczki i studzimy.
  6. W każdej babeczce wycinamy ostrym nożem otwór (wielkość zależy od truskawek).
  7. Truskawki myjemy, osuszamy i wkładamy do babeczek.
  8. Dekorujemy babeczki z truskawkami kremem śmietankowym i małymi truskawkami.
Krem śmietankowy:
  • 400 ml śmietany kremówki 36%
  • 150 g serka mascarpone
  • 2 – 3 łyżki cukru pudru, do smaku

1.W misce umieszczamy kremówkę, serek mascarpone i cukier puder. Przy pomocy miksera (mniejsze obroty) ubijamy całość, aż otrzymamy gęsty krem śmietankowy (ok 3-5 minut).
2.Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego z tylką i dekorujemy babeczki.

Dodatkowo:

  • 12 średnich truskawek
  • 12 małych truskawek do dekoracji, opcjonalnie

 

Uwagi:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  3. Babeczki najlepiej wyciągnąć z lodówki 20 min przed podaniem.
  4. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C. Piekłam babeczki na najniższym poziomie piekarnika.
  5. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami i dzielić z innymi sprawdzonymi przepisami. Jeśli szukasz więcej sprawdzonych słodkich pomysłów, to zapraszam Cię do słodkiej grupy na FB: ‘Słodki Pomysł na tort, ciasto, deser i przyjęcie urodzinowe!’. Zajrzyj i sprawdź co przygotowałam dla Ciebie

Smacznego 🙂

babeczki truskawkowe niespodzianki, babeczki z truskawkami, truskawki, bita śmietana, babeczki, kremówka

babeczki truskawkowe niespodzianki, babeczki z truskawkami, truskawki, bita śmietana, babeczki, kremówka

babeczki truskawkowe niespodzianki, babeczki z truskawkami, truskawki, tylka , babeczki, kremówka

babeczki truskawkowe niespodzianki, babeczki z truskawkami, truskawki, bita śmietana, babeczki, kremówka

babeczki truskawkowe niespodzianki, babeczki z truskawkami, truskawki, bita śmietana, babeczki, kremówka

Źródło przepisu Tutaj.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *