DLA DZIECI/ MINI WYPIEKI

Babeczki Truskawkowe niespodzianki

babeczki truskawkowe niespodzianki, babeczki z truskawkami, truskawki, bita śmietana, babeczki, kremówka

Kto by nie lubił niespodzianek? W dodatku truskawkowych! Są tacy? No właśnie, nie widzę…
Babeczki “Truskawkowe niespodzianki” to słodkie owoce ukryte w lekkim, waniliowym cieście, przykryte czapką z bitej śmietany i… truskawką, oczywiście. Dzieci się cieszyły, gdy dogryzały się do swoich owocków i ja też się cieszyłam (jak dziecko!), choć przecież dobrze wiedziałam, co znajdę w środku. Jakby nazwać to zjawisko? Może “magia truskawek”?

Składniki na 12 babeczek:

  • 100 g masła, roztopionego
  • 125 g drobnego cukru
  • 2 białka
  • 110 ml mleka
  • 60 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 210 g mąki pszennej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  1. W małym rondelku topimy masło i odstawiamy do wystudzenia.
  2. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
  3. W misce, za pomocą rózgi kuchennej, mieszamy masło, cukier, białka, mleko, jogurt i ekstrakt waniliowy. Gdy otrzymamy gładką masę dodajemy suche składniki. Całość mieszamy do momentu uzyskania jednolitego ciasta, nie dłużej.
  4. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Wypełniamy papilotki do 2/3 ich wysokości.
  5. Pieczemy ok 20-25 minut w 180ºC (bez termoobiegu), do suchego patyczka. Wyjmujemy babeczki i studzimy.
  6. W każdej babeczce wycinamy ostrym nożem otwór (wielkość zależy od truskawek).
  7. Truskawki myjemy, osuszamy i wkładamy do babeczek.
  8. Dekorujemy babeczki z truskawkami kremem śmietankowym i małymi truskawkami.
Krem śmietankowy:
  • 400 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 150 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 2 – 3 łyżki cukru pudru, do smaku
  1. W misce umieszczamy kremówkę, serek mascarpone i cukier puder. Przy pomocy miksera (wolniejsze obroty) ubijamy całość, aż otrzymamy gęsty krem śmietankowy (ok 3-5 minut).
  2. Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego z tylką i dekorujemy babeczki.
  3. Długość miksowania zależy od gęstości śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej.

Dodatkowo:

  • 12 średnich truskawek
  • 12 małych truskawek do dekoracji, opcjonalnie

 

Uwagi:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, oprócz składników na krem.
  2. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  3. Babeczki najlepiej wyciągnąć z lodówki 20 min przed podaniem.
  4. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C. Piekłam babeczki na najniższym poziomie piekarnika.

Smacznego 🙂

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?
Śledź mnie na Facebooku lub obserwuj profil na Instagramie.
Zapraszam!

babeczki truskawkowe niespodzianki, babeczki z truskawkami, truskawki, bita śmietana, babeczki, kremówka

babeczki truskawkowe niespodzianki, babeczki z truskawkami, truskawki, bita śmietana, babeczki, kremówka

babeczki truskawkowe niespodzianki, babeczki z truskawkami, truskawki, tylka , babeczki, kremówka

babeczki truskawkowe niespodzianki, babeczki z truskawkami, truskawki, bita śmietana, babeczki, kremówka

babeczki truskawkowe niespodzianki, babeczki z truskawkami, truskawki, bita śmietana, babeczki, kremówka

Źródło przepisu Tutaj.

Podoba Ci się przepis? To podaj dalej!

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

4 komentarze

  • Odpowiedź
    Magda furtak
    21 lipca 2018 at 21:46

    Witam, czy babeczki wychodzą zbite, ciężkie. Upieklam wszystko super, ale są właśnie takie ciężkie. ..

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      21 lipca 2018 at 21:57

      To ciasto ucierane, ale nie jest zbite. Piekłam je kilka razy i za każdym wychodziły miękkie. Ciasto może wyjść zbite, jeśli da się za dużo mąki lub wyjdzie zakalec. To na pewno nie jest ciasto biszkoptowe, puszyste i lekkie.

  • Odpowiedź
    Magda
    12 lipca 2017 at 13:57

    Upiekłam z dziećmi. Bardzo smaczne. Co mnie zmartwiło to to, że upiekłam z 1,5 porcji, a wyszło mi tylko 13 sztuk. Co to jest 13 babeczek na naszą głodną, żarłoczną rodzinę? 🙂 Pewnie to kwestia papilotek, choć użyłam standardowych. Może te u Ciebie były mniejsze?
    Zdjęcie brzydkie, ale babeczki super. Na pewno do nich wrócę.

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      12 lipca 2017 at 14:27

      Cieszę się, że smakowały 🙂 Zastanawia mnie, dlaczego tak mało Ci ich wyszło z takiej ilości ciasta! Ja nakładałam dużą łyżkę do każdej papilotki. Na zdjęciu widać ile ciasta było w każdej. Pozdrawiam 🙂

  • Zostaw komentarz