BABECZKI TRUSKAWKOWE

Babeczki truskawkowe to słodkie owoce ukryte w waniliowym cieście, przykryte czapką z bitej śmietany i… truskawką. Dzieci się cieszyły, gdy dogryzały się do swoich truskawek i ja też się cieszyłam (jak dziecko!), choć przecież dobrze wiedziałam, co znajdę w środku. Jakby nazwać to zjawisko? Może „magia truskawek”?

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na 12 babeczek z truskawkami:
  • 100 g masła, roztopionego
  • 125 g drobnego cukru
  • 2 białka
  • 110 ml mleka
  • 60 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 210 g mąki pszennej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  1. W małym rondelku topimy masło i odstawiamy do wystudzenia.
  2. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
  3. W misce, za pomocą rózgi kuchennej, mieszamy masło, cukier, białka, mleko, jogurt i ekstrakt waniliowy. Gdy otrzymamy gładką masę dodajemy suche składniki. Całość mieszamy do momentu uzyskania jednolitego ciasta, nie dłużej.
  4. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Wypełniamy papilotki do 2/3 ich wysokości.
  5. Pieczemy ok 20-25 minut w 180ºC (bez termoobiegu), do suchego patyczka. Wyjmujemy babeczki i studzimy.
  6. W każdej babeczce wycinamy ostrym nożem otwór (wielkość zależy od truskawek).
  7. Truskawki myjemy, osuszamy i wkładamy do babeczek.
  8. Dekorujemy babeczki z truskawkami kremem śmietankowym i małymi truskawkami.
Krem śmietankowy:
  • 350 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 200 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 2 – 3 łyżki cukru pudru, do smaku
  1. W misce umieszczamy kremówkę, serek mascarpone i cukier puder. Przy pomocy miksera (wolniejsze obroty) ubijamy całość, aż otrzymamy gęsty krem śmietankowy (ok 3-5 minut).
  2. Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego z tylką i dekorujemy babeczki.
  3. Długość miksowania zależy od gęstości śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej.

Dodatkowo:

 

Uwagi:
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, oprócz składników na krem.
  2. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  3. Babeczki truskawkowe najlepiej wyciągnąć z lodówki 20 min przed podaniem.
  4. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C. Piekłam babeczki na najniższym poziomie piekarnika.

Smacznego 🙂

babeczki truskawkowe, babeczki z truskawkami, babeczki maślane z owocami,

babeczki z truskawkami, babeczki maślane z owocami,

babeczki z truskawkami, babeczki maślane z owocami,

babeczki truskawkowe, babeczki z truskawkami, babeczki maślane z owocami,

babeczki truskawkowe, babeczki z truskawkami, babeczki maślane z owocami,

Źródło przepisu Tutaj.

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz