BIAŁY DRIP – polewa z białej czekolady

by Magdalena Indyka
biały drip, biała polewa na tort, drip z białej czekolady, polewa do tortu, polewa z białej czekolady, drip na tort,
image_print

Biały drip z białej czekolady to biała polewa na tort lub ciasto. Polewa pięknie spływa z tortu, tworząc efekt białych sopli. Dzięki kolorowym barwnikom możemy uzyskać kolorowy drip na tort.

Robiąc drip z białej czekolady stosuje się proporcje 3:1. Jednak nie zawsze można się do tego stosować w 100%. Gęstość dripu zależy od rodzaju śmietanki i jakości białej czekolady. Polecam śmietankę 30%. Ale można też polewę zrobić na śmietance 36%. Wtedy warto mieć pod ręką trochę mleka, aby ją rozrzedzić w razie potrzeby. Od samego początku używam białej czekolady Wedel. 

Polecam też klasyczny drip na tort z gorzkiej czekolady lub czarny drip.
Biały drip:
  • 110 g białej czekolady lub więcej
  • 50 g śmietanki kremówki 30% lub więcej
  • biały barwnik/wybielacz 
  • kolorowe barwniki spożywcze, jeśli chcemy uzyskać np. różowy drip
  1. W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy kremówkę, aby była gorąca. Staramy się nie doprowadzić do wrzenia, ponieważ biała czekolada nie lubi zbyt wysokiej temperatury.
  2. Wyłączamy palnik i dodajemy połamaną białą czekoladę. Mieszamy całość, aż uzyskamy jednolitą masę czekoladową. Jeśli polewa wyjdzie za gęsta dodajemy trochę śmietanki lub mleka i mieszamy, aż uzyskamy luźniejszą konsystencję. Jeśli wyjdzie za rzadka, dodajemy więcej czekolady. Dodając mleko, śmietankę lub czekoladę możemy przez chwilę lekko podgrzać drip.
  3. Po otrzymaniu gładkiej polewy dodajemy biały barwnik / wybielacz i mieszamy całość. Wybielacz dodajemy stopniowo w małych ilościach, aż uzyskamy idealny biały kolor dripu.
  4. Biały drip nie może być gorący w momencie nakładania na tort, ponieważ rozpuści nam krem. Powinien mieć ok 43-45 stopni (wtedy dla mnie ma idealną konsystencję).
  5. Drip nakładamy na schłodzony tort za pomocą worka cukierniczego lub łyżeczki.
    Zaczynamy od brzegów tortu. Zanim wylejemy resztę polewy na wierzch tortu polecam go trochę rozrzedzić mlekiem. Wtedy powierzchnia dripu będzie gładka. Za pomocą szpatułki równomiernie rozprowadzamy biały drip.
  6. Na zimnym torcie biała polewa szybciej zastyga, przez co tworzą się ładne spływające sople. Wtedy też tynk się nie rozpuszcza pod ciepłym dripem. 
Uwagi:
  1. Biały drip można nałożyć na każdy krem do tynkowania (śmietankowy, ganache z masłem, maślany). Ważne aby był on dobrze schłodzony, aby ciepła polewa nie rozpuściła kremu.
  2. Ilość białej polewy z tego przepisu wystarczy na udekorowanie tortu o średnicy 20 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek
  3. Do dripu używam czekolady Wedel. 
  4. Biała polewa na tort nie może być za gęsta lub za rzadka. Rozrzedzamy ją śmietanką lub mlekiem. Jeśli wyjdzie za rzadka dodajemy więcej białej czekolady (podgrzewamy wtedy masę, aby czekolada ładnie się rozpuściła).
  5. Tort przed dekoracją dripem musi być schłodzony kilka godzin w lodówce.
  6. W każdym momencie możemy dodać mleko do dripu. Jeśli podczas nakładania zauważymy, że polewa zrobiła się za gęsta przekładamy ją do garnuszka. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu i dodajemy mleko, jeśli będzie to potrzebne.
  7. Do dripu można użyć śmietanki 36%, jednak jest to gęsta śmietanka. Może się okazać, że drip wyjdzie bardzo gęsty. Wtedy dodajcie mleko do polewy, aby ją rozrzedzić.

Smacznego :).

biały drip, biała polewa na tort, drip z białej czekolady, polewa do tortu, polewa z białej czekolady, drip na tort,

biały drip, biała polewa na tort, drip z białej czekolady, polewa do tortu, polewa z białej czekolady, drip na tort,

biały drip, biała polewa na tort, drip z białej czekolady, polewa do tortu, polewa z białej czekolady, drip na tort,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

0 0 głosy
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest

31 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
Karolina
Karolina
1 rok temu

Witam, czy jakbym chciała zrobić drip z karmelowej czekolady (tej z Wedla) to czy proporcje mogą być te same co do białej czekolady czy jest to jednak inny rodzaj czekolady? I jeśli proporcje muszą być inne to mogłaby je Pani oszacować? Już nie chodzi mi o to, żeby drip był biały, po prostu jestem ciekawa, czy można zrobić go w wersji karmelowej 😀
Pozdrawiam ciepło 🙂

Karolina
Karolina
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
1 rok temu

Dziękuję☺️☺️

Anna
Anna
4 lat temu

Czy na drip można położyć wydruk cukrowy?
W którym momencie?

Magdalena Sulik
Magdalena Sulik
4 lat temu

Czy biały drip można zafarbować na pastelowy róż?
Jaki barwnik najlepiej użyć? Czy wcześniej powinnam drip wybielić?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Madzia
Madzia
4 lat temu

Czy na taki drip można kłaść bezpośrednio bezy i makaroniki? I czy można go polać na schłodzony tort otynkowany kremem maślanym z mascarpone z pani przepisu?

Madzia
Madzia
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
4 lat temu

Czy godzina przed postawieniem na stół to będzie za szybko? Chciałabym uniknąć składania tortu przy gościach

Ola
Ola
Odpowiedz na  Madzia
4 lat temu

Czy sypkim barwnikiem w kolorze miedzianym lepiej zabarwić drip z białej czy ciemnej czekolady?

katia
katia
4 lat temu

witam czym Pani nakłada drip

Monika
Monika
4 lat temu

Bialy drip to tez moja zmora. Albo za gesty albo za goracy. Masakra 🙁 chyba po prostu tezeb cwiczyc i cwiczyc

KaKkasia
KaKkasia
4 lat temu

Witam. Czy orientuje się Pani gdzie stacjonarnie można kupić wybielacz spożywczy?

Wiola
Wiola
4 lat temu

Witam, mam pytanko – jakiej proporcji powinnam użyć, jeżeli chcę zrobić polewę dookoła tortu tylko na brzegu? Bez pokrywania wierzchu tortu? Obojętnie dla jakiej średnicy, swoją przeliczę w „Przeliczniku foremek”.. 🙂

dzulia88
dzulia88
4 lat temu

Ile czasu tężeje drip na torcie nim będzie można położyć na torcie ozdobną figurkę?

Agata
Agata
4 lat temu

Czy drip można nałożyć na masę cukrową? Masa cukrowa się nie rozpuści?

Martyna
Martyna
4 lat temu

A bez dodania żelatyny z Seulem będzie coś nie tal czy za zadki ?

Ewelina
Ewelina
4 lat temu

Czy na dripie można układać dekoracje z masy cukrowej?

Martyna
Martyna
Odpowiedz na  Ewelina
4 lat temu

Czy jak żelatyna za szybko stężeje w kremie to da się go jakoś uratować? Mam mega źle doświadczenia z żelatyną, boję się jej dodać do polewy czy do innych kremów…

31
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x