TORTOWE ABC/ TORTY

BIAŁY DRIP – biała polewa na tort

biały drip, biała polewa, drip z białej czekolady, biała polewa do tortu, polewa z białej czekolady, drip na tort,

Biały drip z białej czekolady to biała polewa na tort lub ciasto. Polewa pięknie spływa z tortu, tworząc efekt białych sopli. Dzięki kolorowym barwnikom możemy uzyskać kolorowy drip na tort.
Zrobienie białego dripu nie jest trudne. Jednak nałożenie go na tort w odpowiednim momencie przysparza mi do dziś wiele problemów. Drip albo robi się już za gęsty, albo jest jeszcze zbyt rzadki i spływa mi cały z tortu! Dlatego dodanie żelatyny do polewy ocaliło moje torty i nerwy ;). 

Robiąc drip z białej czekolady stosuje się proporcje 3:1. Jednak nie zawsze można się do tego stosować w 100%. Gęstość dripu zależy od rodzaju śmietanki i jakości białej czekolady. Polecam śmietankę 30%. Ale można też polewę zrobić na śmietance 36%. Wtedy warto mieć pod ręką trochę mleka, aby ją rozrzedzić w razie potrzeby. Od samego początku używam białej czekolady Wedel. 

Żelatyna w polewie nie jest konieczna. Ja jednak lubię ją dodawać. Powoduje ona, że polewa szybciej zastyga na zimnym torcie i nie spływa z niego.

Polecam też Drip na tort z gorzkiej czekolady

Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE.
Biały drip:
  • 150 g białej czekolady lub więcej
  • 50 ml śmietanki kremówki 30/36%***
  • biały barwnik/wybielacz 
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny + 1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie)
  • kolorowe barwniki spożywcze, jeśli chcemy uzyskać kolorowy drip
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
  2. W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy kremówkę, aby była gorąca. Staramy się nie doprowadzić do wrzenia, ponieważ biała czekolada nie lubi zbyt wysokiej temperatury.
  3. Wyłączamy palnik i dodajemy połamaną białą czekoladę. Mieszamy całość, aż uzyskamy jednolitą masę czekoladową. Jeśli polewa wyjdzie za gęsta dodajemy trochę śmietanki lub mleka i mieszamy, aż uzyskamy luźniejszą konsystencję. Jeśli wyjdzie za rzadka, dodajemy więcej czekolady. Dodając mleko, śmietankę lub czekoladę możemy przez chwilę lekko podgrzać drip.
  4. Po otrzymaniu gładkiej polewy dodajemy biały barwnik / wybielacz i mieszamy całość. Wybielacz dodajemy stopniowo w małych ilościach, aż uzyskamy idealny biały kolor dripu.
  5. Następnie, zanim drip zupełnie ostygnie, wkładamy napęczniałą żelatynę (najlepiej w plastikowym kubku) do kąpieli wodnej, aby się rozpuściła. Żelatynę można rozpuścić również w mikrofalówce. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do ciepłej masy. Dokładnie mieszamy i sprawdzamy, czy konsystencja jest odpowiednia. Trzeba uważać, gdyż polewa z żelatyną szybciej tężeje.
  6. Biały drip nie może być gorący w momencie nakładania na tort, ponieważ rozpuści nam krem. Powinien mieć ok 36 stopni. Niestety nigdy tego dokładnie nie sprawdzałam. Pilnuję tylko, aby biała polewa nie była za ciepła.
  7. Drip nakładamy na schłodzony tort za pomocą łyżeczki, worka cukierniczego lub specjalnej butelki.
    Zaczynamy od brzegów tortu. Zanim wylejemy resztę polewy na wierzch tortu polecam go trochę rozrzedzić mlekiem. Wtedy powierzchnia dripu będzie gładka. Za pomocą szpatułki równomiernie rozprowadzamy biały drip.
  8. Na zimnym torcie biała polewa szybciej zastyga, przez co tworzą się ładne spływające sople.
Uwagi:
  1. Biały drip można nałożyć na każdy krem do tynkowania (śmietankowy, ganache z masłem, maślany). Ważne aby był on dobrze schłodzony, aby ciepa polewa nie rozpuściła kremu.
  2. Ilość białej polewy z tego przepisu wystarczy na udekorowanie tortu o średnicy 20 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek.
  3. Biała polewa na tort nie może być za gęsta lub za rzadka. Rozrzedzamy ją śmietanką lub mlekiem. Jeśli wyjdzie za rzadka dodajemy więcej białej czekolady (podgrzewamy wtedy masę, aby czekolada ładnie się rozpuściła). Jeśli dodamy żelatynę to dodatkowa ilość czekolady nie jest konieczna.
  4. W każdym momencie możemy dodać mleko do dripu. Jeśli podczas nakładania zauważymy, że polewa zrobiła się za gęsta przekładamy ją do garnuszka. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu i dodajemy mleko, jeśli będzie to potrzebne.
  5. Do dripu można użyć śmietanki 36%, jednak jest to gęsta śmietanka. Może się okazać, że drip wyjdzie bardzo gęsty. Wtedy dodajcie mleko do polewy, aby ją rozrzedzić.
  6. Tort przed dekoracją dripem musi być schłodzony kilka godzin w lodówce.

Smacznego :).


biały drip, biała polewa, drip z białej czekolady, biała polewa do tortu, polewa z białej czekolady, drip na tort,

biały drip, biała polewa, drip z białej czekolady, biała polewa do tortu, polewa z białej czekolady, drip na tort,

biały drip, biała polewa, drip z białej czekolady, biała polewa do tortu, polewa z białej czekolady, drip na tort,

biały drip, biała polewa, drip z białej czekolady, biała polewa do tortu, polewa z białej czekolady, drip na tort,

Polecam również:

cytrynowy krem, krem cytrynowy, cytrynowy krem do tortu, cytrynowy krem z lemon curd, krem cytrynowy z lemon curd, krem z cytrynami,

sernik jajko sadzone, ciasto jajko sadzone, sernik z brzoskwiniami, sernik na zimno z brzoskwiniami, żelka brzoskwiniowa,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Brak kometarzy

Zostaw komentarz

Polub mnie na FB!