Biały drip z białej czekolady to biała polewa na tort lub ciasto. Polewa pięknie spływa z tortu, tworząc efekt białych sopli. Dzięki kolorowym barwnikom możemy uzyskać kolorowy drip na tort.
Zrobienie białego dripu nie jest trudne. Jednak nałożenie go na tort w odpowiednim momencie przysparza wielu osobom niemały problem. Drip albo robi się już za gęsty, albo jest jeszcze zbyt rzadki i spływa cały z tortu! Dlatego w moim przypadku dodanie żelatyny do polewy ocaliło moje torty i nerwy ;).
Robiąc drip z białej czekolady stosuje się proporcje 3:1. Jednak nie zawsze można się do tego stosować w 100%. Gęstość dripu zależy od rodzaju śmietanki i jakości białej czekolady. Polecam śmietankę 30%. Ale można też polewę zrobić na śmietance 36%. Wtedy warto mieć pod ręką trochę mleka, aby ją rozrzedzić w razie potrzeby. Od samego początku używam białej czekolady Wedel.
Żelatyna w polewie nie jest konieczna. Powoduje ona, że polewa szybciej zastyga na zimnym torcie i nie spływa z niego. Dlatego można na początku ją dodawać, aby bez nerwów wyczuć odpowiednią konsystencję dripu. Z czasem przestaniecie jej używać :).
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Polecam też klasyczny drip na tort z gorzkiej czekolady lub czarny drip.
Biały drip:
- 110 g białej czekolady lub więcej
- 50 g śmietanki kremówki 30% lub więcej
- biały barwnik/wybielacz
- kolorowe barwniki spożywcze, jeśli chcemy uzyskać np. różowy drip
- 3/4 płaskiej łyżeczki żelatyny + 1 łyżka zimnej wody (żelatyna nie jest konieczna)
- Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
- W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy kremówkę, aby była gorąca. Staramy się nie doprowadzić do wrzenia, ponieważ biała czekolada nie lubi zbyt wysokiej temperatury.
- Wyłączamy palnik i dodajemy połamaną białą czekoladę. Mieszamy całość, aż uzyskamy jednolitą masę czekoladową. Jeśli polewa wyjdzie za gęsta dodajemy trochę śmietanki lub mleka i mieszamy, aż uzyskamy luźniejszą konsystencję. Jeśli wyjdzie za rzadka, dodajemy więcej czekolady. Dodając mleko, śmietankę lub czekoladę możemy przez chwilę lekko podgrzać drip.
- Po otrzymaniu gładkiej polewy dodajemy biały barwnik / wybielacz i mieszamy całość. Wybielacz dodajemy stopniowo w małych ilościach, aż uzyskamy idealny biały kolor dripu.
- Następnie, zanim drip zupełnie ostygnie, wkładamy napęczniałą żelatynę (najlepiej w plastikowym kubku) do kąpieli wodnej, aby się rozpuściła. Żelatynę można rozpuścić również w mikrofalówce. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do ciepłej masy. Dokładnie mieszamy i sprawdzamy, czy konsystencja jest odpowiednia. Trzeba uważać, gdyż polewa z żelatyną szybciej tężeje.
- Biały drip nie może być gorący w momencie nakładania na tort, ponieważ rozpuści nam krem. Powinien mieć ok 43-45 stopni (wtedy dla mnie ma idealną konsystencję).
- Drip nakładamy na schłodzony tort za pomocą worka cukierniczego lub łyżeczki.
Zaczynamy od brzegów tortu. Zanim wylejemy resztę polewy na wierzch tortu polecam go trochę rozrzedzić mlekiem. Wtedy powierzchnia dripu będzie gładka. Za pomocą szpatułki równomiernie rozprowadzamy biały drip. - Na zimnym torcie biała polewa szybciej zastyga, przez co tworzą się ładne spływające sople. Wtedy też tynk się nie rozpuszcza pod ciepłym dripem.
Uwagi:
- Biały drip można nałożyć na każdy krem do tynkowania (śmietankowy, ganache z masłem, maślany). Ważne aby był on dobrze schłodzony, aby ciepła polewa nie rozpuściła kremu.
- Ilość białej polewy z tego przepisu wystarczy na udekorowanie tortu o średnicy 20 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek.
- Do dripu używam czekolady Wedel.
- Biała polewa na tort nie może być za gęsta lub za rzadka. Rozrzedzamy ją śmietanką lub mlekiem. Jeśli wyjdzie za rzadka dodajemy więcej białej czekolady (podgrzewamy wtedy masę, aby czekolada ładnie się rozpuściła). Jeśli dodamy żelatynę to dodatkowa ilość czekolady nie jest konieczna.
- Tort przed dekoracją dripem musi być schłodzony kilka godzin w lodówce.
- W każdym momencie możemy dodać mleko do dripu. Jeśli podczas nakładania zauważymy, że polewa zrobiła się za gęsta przekładamy ją do garnuszka. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu i dodajemy mleko, jeśli będzie to potrzebne.
- Do dripu można użyć śmietanki 36%, jednak jest to gęsta śmietanka. Może się okazać, że drip wyjdzie bardzo gęsty. Wtedy dodajcie mleko do polewy, aby ją rozrzedzić.
Smacznego :).
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
28 komentarzy
Anna
22 stycznia 2021 at 09:26Czy na drip można położyć wydruk cukrowy?
W którym momencie?
Magdalena Indyka
22 stycznia 2021 at 11:22Na drip kładłam tylko opłatek waflowy. Położyłam zanim drip wysechł, aby opłatek się przykleił. Opłatek cukrowy to masa cukrowa, która jest elastyczna. Położyłabym go na jeszcze miękkim dripie. Ogólnie na drip można położyć ozdoby z masy cukrowej. Ale opłatka nigdy nie kładłam i nie wiem jak się zachowa.
Magdalena Sulik
17 stycznia 2021 at 20:16Czy biały drip można zafarbować na pastelowy róż?
Jaki barwnik najlepiej użyć? Czy wcześniej powinnam drip wybielić?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Magdalena Indyka
18 stycznia 2021 at 22:41Ja używam barwników Wilton i Sugarflair. Tutaj jest przepis na kolorowy drip.
Madzia
19 grudnia 2020 at 20:26Czy na taki drip można kłaść bezpośrednio bezy i makaroniki? I czy można go polać na schłodzony tort otynkowany kremem maślanym z mascarpone z pani przepisu?
Magdalena Indyka
20 grudnia 2020 at 16:47Tak i tak 🙂 Bezy i makaroniki układamy na orcie przed podaniem. Bezy chłoną wilgoć z lodówki.
Madzia
25 grudnia 2020 at 00:48Czy godzina przed postawieniem na stół to będzie za szybko? Chciałabym uniknąć składania tortu przy gościach
Magdalena Indyka
27 grudnia 2020 at 22:39Godzinka przed będzie ok.
Ola
4 lutego 2021 at 13:56Czy sypkim barwnikiem w kolorze miedzianym lepiej zabarwić drip z białej czy ciemnej czekolady?
Magdalena Indyka
4 lutego 2021 at 16:17Na czarnym kolorze złote barwniki lepiej wg mnie się prezentują.
katia
8 listopada 2020 at 23:10witam czym Pani nakłada drip
Magdalena Indyka
9 listopada 2020 at 17:20Małą łyżeczką lub workiem cukierniczym z malutką dziurką.
Monika
24 października 2020 at 19:49Bialy drip to tez moja zmora. Albo za gesty albo za goracy. Masakra 🙁 chyba po prostu tezeb cwiczyc i cwiczyc
Magdalena Indyka
27 października 2020 at 12:47Też nie lubię białego dripu. Jest bardzo miękki i ciężko uchwycić idealną konsystencję.
KaKkasia
28 sierpnia 2020 at 19:08Witam. Czy orientuje się Pani gdzie stacjonarnie można kupić wybielacz spożywczy?
Magdalena Indyka
29 sierpnia 2020 at 19:28W sklepach cukierniczych. W marketach ich nie ma.
Wiola
12 sierpnia 2020 at 10:36Witam, mam pytanko – jakiej proporcji powinnam użyć, jeżeli chcę zrobić polewę dookoła tortu tylko na brzegu? Bez pokrywania wierzchu tortu? Obojętnie dla jakiej średnicy, swoją przeliczę w „Przeliczniku foremek”.. 🙂
Magdalena Indyka
13 sierpnia 2020 at 23:19Nie robiłam tego typu dekoracji, ale z połowy będzie ok.
dzulia88
5 sierpnia 2020 at 12:06Ile czasu tężeje drip na torcie nim będzie można położyć na torcie ozdobną figurkę?
Magdalena Indyka
5 sierpnia 2020 at 13:42Nie wiem. Nie liczyłam nigdy czasu zastygania. Coś ok godzinki.
Agata
6 lipca 2020 at 10:59Czy drip można nałożyć na masę cukrową? Masa cukrowa się nie rozpuści?
Magdalena Indyka
7 lipca 2020 at 22:33Nie rozpuści. Polewa nie może być gorąca, a tort musi być schłodzony. Nie kładłam nigdy dripu na tort obłożony masą cukrową.
Martyna
24 czerwca 2020 at 23:05A bez dodania żelatyny z Seulem będzie coś nie tal czy za zadki ?
Magdalena Indyka
25 czerwca 2020 at 14:51Nie trzeba dodawać żelatyny. Będzie ok. Mi pomaga żelatyna, aby za szybko nie spływała polewa.
Ewelina
2 czerwca 2020 at 11:13Czy na dripie można układać dekoracje z masy cukrowej?
Magdalena Indyka
2 czerwca 2020 at 15:18Tak, można 🙂 Zawsze można posmarować spód samą czekoladą, ale na dripie można położyć dekoracje z masy cukrowej.
Martyna
14 września 2020 at 20:31Czy jak żelatyna za szybko stężeje w kremie to da się go jakoś uratować? Mam mega źle doświadczenia z żelatyną, boję się jej dodać do polewy czy do innych kremów…
Magdalena Indyka
14 września 2020 at 21:24Jak w kremie zrobią się grudki to nie znam sposobu jak to uratować. Ja zawsze do ciepłej, płynnej żelatyny dodaję łyżeczkę kremu. Aby zrobić taką mieszankę żelatyny z kremem. Wtedy zaczynam miksować krem i wlewam żelatynę, kierując strumień na mieszadła. To zapobiega powstaniu grudek. A jak robisz drip wg przepisu to żadnych grudek nie będzie, bo tam dodajesz płynną żelatynę do ciepłej polewy i mieszasz.