Biały drip z białej czekolady to biała polewa na tort lub ciasto. Polewa pięknie spływa z tortu, tworząc efekt białych sopli. Dzięki kolorowym barwnikom możemy uzyskać kolorowy drip na tort.
Robiąc drip z białej czekolady stosuje się proporcje 3:1. Jednak nie zawsze można się do tego stosować w 100%. Gęstość dripu zależy od rodzaju śmietanki i jakości białej czekolady. Polecam śmietankę 30%. Ale można też polewę zrobić na śmietance 36%. Wtedy warto mieć pod ręką trochę mleka, aby ją rozrzedzić w razie potrzeby. Od samego początku używam białej czekolady Wedel.
Polecam też klasyczny drip na tort z gorzkiej czekolady lub czarny drip.
Biały drip:
- 110 g białej czekolady lub więcej
- 50 g śmietanki kremówki 30% lub więcej
- biały barwnik/wybielacz
- kolorowe barwniki spożywcze, jeśli chcemy uzyskać np. różowy drip
- W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy kremówkę, aby była gorąca. Staramy się nie doprowadzić do wrzenia, ponieważ biała czekolada nie lubi zbyt wysokiej temperatury.
- Wyłączamy palnik i dodajemy połamaną białą czekoladę. Mieszamy całość, aż uzyskamy jednolitą masę czekoladową. Jeśli polewa wyjdzie za gęsta dodajemy trochę śmietanki lub mleka i mieszamy, aż uzyskamy luźniejszą konsystencję. Jeśli wyjdzie za rzadka, dodajemy więcej czekolady. Dodając mleko, śmietankę lub czekoladę możemy przez chwilę lekko podgrzać drip.
- Po otrzymaniu gładkiej polewy dodajemy biały barwnik / wybielacz i mieszamy całość. Wybielacz dodajemy stopniowo w małych ilościach, aż uzyskamy idealny biały kolor dripu.
- Biały drip nie może być gorący w momencie nakładania na tort, ponieważ rozpuści nam krem. Powinien mieć ok 43-45 stopni (wtedy dla mnie ma idealną konsystencję).
- Drip nakładamy na schłodzony tort za pomocą worka cukierniczego lub łyżeczki.
Zaczynamy od brzegów tortu. Zanim wylejemy resztę polewy na wierzch tortu polecam go trochę rozrzedzić mlekiem. Wtedy powierzchnia dripu będzie gładka. Za pomocą szpatułki równomiernie rozprowadzamy biały drip. - Na zimnym torcie biała polewa szybciej zastyga, przez co tworzą się ładne spływające sople. Wtedy też tynk się nie rozpuszcza pod ciepłym dripem.
Uwagi:
- Biały drip można nałożyć na każdy krem do tynkowania (śmietankowy, ganache z masłem, maślany). Ważne aby był on dobrze schłodzony, aby ciepła polewa nie rozpuściła kremu.
- Ilość białej polewy z tego przepisu wystarczy na udekorowanie tortu o średnicy 20 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek
- Do dripu używam czekolady Wedel.
- Biała polewa na tort nie może być za gęsta lub za rzadka. Rozrzedzamy ją śmietanką lub mlekiem. Jeśli wyjdzie za rzadka dodajemy więcej białej czekolady (podgrzewamy wtedy masę, aby czekolada ładnie się rozpuściła).
- Tort przed dekoracją dripem musi być schłodzony kilka godzin w lodówce.
- W każdym momencie możemy dodać mleko do dripu. Jeśli podczas nakładania zauważymy, że polewa zrobiła się za gęsta przekładamy ją do garnuszka. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu i dodajemy mleko, jeśli będzie to potrzebne.
- Do dripu można użyć śmietanki 36%, jednak jest to gęsta śmietanka. Może się okazać, że drip wyjdzie bardzo gęsty. Wtedy dodajcie mleko do polewy, aby ją rozrzedzić.
Smacznego :).
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
31 komentarzy
Witam, czy jakbym chciała zrobić drip z karmelowej czekolady (tej z Wedla) to czy proporcje mogą być te same co do białej czekolady czy jest to jednak inny rodzaj czekolady? I jeśli proporcje muszą być inne to mogłaby je Pani oszacować? Już nie chodzi mi o to, żeby drip był biały, po prostu jestem ciekawa, czy można zrobić go w wersji karmelowej 😀
Pozdrawiam ciepło 🙂
Można zrobić. Robiłam ostatnio kremy z karmelowej czekolady Wedla i zauważyłam, że jest ona twardsza od tej białej. Muszę jej dodawać mniej lub więcej śmietanki dać. Dlatego przy dripie może być tak samo. Ciężko mi określić ile dać więcej śmietanki. Na początku dałabym 10 g więcej. Jeśli po rozpuszczeniu czekolady masa będzie gęsta to proszę dodać więcej. Ale na początek proszę zrobić z proporcji na drip z białej czekolady i zobaczyć jak wyjdzie. Jeśli masa będzie płynna to ok. Jeśli po lekkim schłodzeniu będzie bardzo gęsta, to ponownie podgrzać i dodać więcej śmietanki.
Dziękuję☺️☺️
Czy na drip można położyć wydruk cukrowy?
W którym momencie?
Na drip kładłam tylko opłatek waflowy. Położyłam zanim drip wysechł, aby opłatek się przykleił. Opłatek cukrowy to masa cukrowa, która jest elastyczna. Położyłabym go na jeszcze miękkim dripie. Ogólnie na drip można położyć ozdoby z masy cukrowej. Ale opłatka nigdy nie kładłam i nie wiem jak się zachowa.
Czy biały drip można zafarbować na pastelowy róż?
Jaki barwnik najlepiej użyć? Czy wcześniej powinnam drip wybielić?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Ja używam barwników Wilton i Sugarflair. Tutaj jest przepis na kolorowy drip.
Czy na taki drip można kłaść bezpośrednio bezy i makaroniki? I czy można go polać na schłodzony tort otynkowany kremem maślanym z mascarpone z pani przepisu?
Tak i tak 🙂 Bezy i makaroniki układamy na orcie przed podaniem. Bezy chłoną wilgoć z lodówki.
Czy godzina przed postawieniem na stół to będzie za szybko? Chciałabym uniknąć składania tortu przy gościach
Godzinka przed będzie ok.
Czy sypkim barwnikiem w kolorze miedzianym lepiej zabarwić drip z białej czy ciemnej czekolady?
Na czarnym kolorze złote barwniki lepiej wg mnie się prezentują.
witam czym Pani nakłada drip
Małą łyżeczką lub workiem cukierniczym z malutką dziurką.
Bialy drip to tez moja zmora. Albo za gesty albo za goracy. Masakra 🙁 chyba po prostu tezeb cwiczyc i cwiczyc
Też nie lubię białego dripu. Jest bardzo miękki i ciężko uchwycić idealną konsystencję.
Witam. Czy orientuje się Pani gdzie stacjonarnie można kupić wybielacz spożywczy?
W sklepach cukierniczych. W marketach ich nie ma.
Witam, mam pytanko – jakiej proporcji powinnam użyć, jeżeli chcę zrobić polewę dookoła tortu tylko na brzegu? Bez pokrywania wierzchu tortu? Obojętnie dla jakiej średnicy, swoją przeliczę w „Przeliczniku foremek”.. 🙂
Nie robiłam tego typu dekoracji, ale z połowy będzie ok.
Ile czasu tężeje drip na torcie nim będzie można położyć na torcie ozdobną figurkę?
Nie wiem. Nie liczyłam nigdy czasu zastygania. Coś ok godzinki.
Czy drip można nałożyć na masę cukrową? Masa cukrowa się nie rozpuści?
Nie rozpuści. Polewa nie może być gorąca, a tort musi być schłodzony. Nie kładłam nigdy dripu na tort obłożony masą cukrową.
A bez dodania żelatyny z Seulem będzie coś nie tal czy za zadki ?
Nie trzeba dodawać żelatyny. Będzie ok. Mi pomaga żelatyna, aby za szybko nie spływała polewa.
Czy na dripie można układać dekoracje z masy cukrowej?
Tak, można 🙂 Zawsze można posmarować spód samą czekoladą, ale na dripie można położyć dekoracje z masy cukrowej.
Czy jak żelatyna za szybko stężeje w kremie to da się go jakoś uratować? Mam mega źle doświadczenia z żelatyną, boję się jej dodać do polewy czy do innych kremów…
Jak w kremie zrobią się grudki to nie znam sposobu jak to uratować. Ja zawsze do ciepłej, płynnej żelatyny dodaję łyżeczkę kremu. Aby zrobić taką mieszankę żelatyny z kremem. Wtedy zaczynam miksować krem i wlewam żelatynę, kierując strumień na mieszadła. To zapobiega powstaniu grudek. A jak robisz drip wg przepisu to żadnych grudek nie będzie, bo tam dodajesz płynną żelatynę do ciepłej polewy i mieszasz.