Chrupka czekoladowa do tortu to chrupiąca warstwa, dzięki której krem w naszym torcie chrupie 🙂 Chrupka warstwa z czekoladą wg mnie nie powinna być grubsza niż 5 mm. Wtedy nie jest bardzo twarda i ładnie się kroi. Tort z tą chrupką można kroić tuż po wyciągnięciu z lodówki…sprawdzone!
Użyłam chrupkę czekoladową do tortu na chrzciny małego Edmunda, zapraszam po przepis TUTAJ
Polecam również chrupkę z białą czekoladą do tortu.
Chrupka czekoladowa o śr 16 cm, grubość ok 5 mm:
- 50 g mlecznej czekolady (użyłam Wedel)
- 55-60 g prażynki, użyłam gotowej ale można zrobić samemu → PRZEPIS
- 17 g oleju rzepakowego
Chrupka czekoladowa z orzechami, o śr 16 cm, grubość ok 5 mm:
- 50 g mlecznej czekolady (użyłam Wedel)
- 20 g orzechów laskowych prażonych – drobno posiekanych
- 35-40 g prażynki
- 17 g oleju rzepakowego
- Skorzystaj z PRZELICZNIKA foremek, jeśli chcesz zrobić większą chrupkę.
- Topimy czekoladę w kąpieli wodnej: umieszczamy miseczkę z czekoladą na rondelku z gotującą się wodą (woda nie może dotykać dna miseczki) i mieszamy do momentu, gdy czekolada się rozpuści. Następnie studzimy czekoladę, uważając aby nie stwardniała. Czekolada nie może być ciepła, bo prażynka zmięknie.
- Do ostudzonej czekolady dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Olej można również dać do jeszcze gorącej czekolady i ostudzić całość.
- Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy.
- Tak przygotowana chrupkę nakładamy bezpośrednio na nasączony biszkopt, zostawiając od brzegu odstęp ok 1 cm.
- Biszkopt z chrupką wkładamy do lodówki. Schładzamy do momentu gdy czekolada w chrupce zastygnie. Wyciągamy biszkopt z chrupką z lodówki i nakładamy go na podkład lub na krem z dolnego piętra.
- Następnie nakładamy na chrupkę krem.
- Przygotowanie chrupki do tortu w ten sposób spowoduje to, iż nasz krem nie rozmiękczy za bardzo prażynki w chrupce.
- Płatki kukurydziane niestety szybko miękną, dlatego w tym przepisie polecam użyć prażynkę domowej roboty lub gotową.
Uwagi:
- Orzechy laskowe prażone kupiłam w Lidlu. Można też samemu uprażyć orzechy – PRZEPIS
- Do chrupki użyłam czekolady Wedel. Z inną czekoladą chrupka może być inna. Czekolada Milka jest bardzo miękka i chrupka z tą czekoladą może nie stwardnieć tak jak z czekoladą Wedel.
- W ostatnim czasie zmieniałam proporcję na chrupkę, ponieważ nie zawsze wychodziła chrupiąca. Tutaj bardzo pomogła mi Agnieszka Obłoza, która podała mi mniej więcej swoje proporcje na chrupkę. Dzięki temu mogłam poprawić mój przepis. Ostatnio chrupka bardzo chrupała mi w torcie, dlatego postaram się już nic nie zmieniać.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
Fantastyczny przepis!! Tort złożyłam w czwartek, zjedliśmy go w sobotę, a chrupka była naprawdę chrupiąca!!
Serdecznie dziękuję 🙂🙂
Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Dzień dobry, czy można chrupkę czekoladową użyć do kremu namelaka z białej czekolady? Pozdrawiam 🙂
Można.
Witam Pani Magdo 🙂. Czy zamiast prażynki można użyć Maślane rurki waflowe ? Jeśli tak to czy zostają takie same proporcje ?
Można, ale nie gwarantuję, że będą chrupać :). Proporcje zostają takie same.
pyszna chrupka, uwielbiam 🙂 Poza tym jestem fanką pani przepisów, wszystko co robię zawsze wychodzi i smakuje wybornie 🙂
Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Czy zamiast prażynki można użyć crispearls??
To są te kuleczki? Nie wiem jaki będzie efekt końcowy. Czy nie będzie za dużo oleju. Trudno mi powiedzieć.
A czy ta chrupka będzie pasować do kremu czekoladowe, górną warstwą będzie krem kokosowy z malinami/ truskawkami? Czy już za dużo tego?
Będzie ok. Chrupka nie zmienia smaku kremu czekoladowego, tylko dodaje mu chrupkości. Będzie super.
Czy można prosić o link do tortu ze zdjęcia?
Dziękuję:)
To jest ten tort – https://slodkipomysl.pl/tort-z-musem-wisniowym
Czy mogę całkowicie zrezygnować z orzechów i dać samą chrupkę?
Tak, tylko jeszcze nie robiłam bez orzechów i nie wiem ile dać mniej więcej chrupki za orzechy.
dzień dobry, czy można użyć normalnych płatów kukurydzianych? czy zwilgotnieją? proszę o odpowiedz
Niestety zwilgotnieją i zmiękną.
Witam gdzie można kupić chrupki?
W sklepach internetowych kupuję. Proszę wpisać w Google 'prażynka do tortu’. Kupiłam ostatnio na Allegro prażynkę Callebaut i jest ok.
Witam. Czy olej do chrupka również Pani waży ?
Tak :). Podałam w przepisie 20 g, ponieważ w kubeczku ważę go na wadze kuchennej.
Ile dni wcześniej można sobie przygotować chrupka?
Nie wiem. Zawsze robię ją tuż przed wyłożeniem lub kilka godzin przed jeśli schładzałam w lodówce w formie blatu.
Dzien dobry, jaki to jest tort, ze zdjecia (czekoladowo owocowy, zdjecie pod chrupka) ?
Jeśli dobrze pamiętam, to tam jest krem rocher, mus i żelka wiśniowa. Przepis na cały tort jest tutaj: https://slodkipomysl.pl/tort-z-musem-wisniowym
A czy robiłaś może wersje z białą czekoladą?
Jeszcze nie. Do ostatniego tortu robiłam czekoladową, która wyszła mi idealnie i dopiero teraz będę zabierać się za chrupkę z białą czekoladą.
A co to jest prażynka? Ja znam tylko prażynki ziemniaczane. O to chodzi?
Nie. Proszę wpisać w Google „prażynka do tortu” i tam Pani znajdzie prażynkę.
Pani Magdo, czy tort ze zdjęcia to jest piętro z Tortu Edmunda (mus truskawkowy z żelką truskawką)? wygląda (i pewnie też smakuje) nieziemsko. Chciałabym zrobić tort na urodziny córci i chyba to jest właśnie to. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam, Magda
Niestety nie udało mi się zrobić zdjęcia w przekroju górnego piętra. Kroiłam tort i mi kradli talerzyki 🙂 Udało mi się odłożyć dla siebie tylko kawałek dolnego piętra z kremem cytrynowym 🙂
a czy w chrupce orzechy są w ogóle konieczne? wyjdzie jakby zrobić bez?
Nie są konieczne 🙂 Można je pominąć 🙂
Czy można wykonać chrupka z białą czekoladą? I czy wtedy trzeba jakoś zmienić proporcje składników, czy wystarczy po prostu czekoladę mleczną wymienić na białą?
Można zrobić z białej czekolady. Wtedy jednak zdecydowanie mniej oleju dać.
Czy chrupka będzie pasować do kremu chałwowego? 🙂
Robiłam chrupkę do kremu z pralinkami Giotto, który ma orzechowy smak i pasowało mi. Tylko dałam trochę czekolady gorzkiej zamiast mlecznej, aby chrupka nie była bardzo słodka. Myślę że do chałwowego też będzie pasować.
Pani Magdo, ta chrupka to był sztos w torcie. Nie robię tortów zbyt często i dlatego sama zrobiłam prażynkę, ale wyszła pyszna, a z nią chrupka. Umieściłam ją w kremie z mlecznej czekolady i widziałam zaskoczenie na twarzach konsumujących. Fantastyczny dodatek 🙂
Bardzo się cieszę 🙂 Serdecznie pozdrawiam!
Jaką chrypkę Pani poleca (poza Callebaut, trzeba kupić duże opakowanie)? Czy po prostu zrobić samemu? 🙂
Na razie używam kupnej. Mam w planach zrobienie domowej 🙂 Prażynkę kupiłam tutaj, bo cena mnie nie odstraszyła: https://cafe-chocolate.pl/popypki-waflowe/6008-prazynka-delicrisp-irca-500g.html?fbclid=IwAR3Me82nPxesmH6gOkW1nFLwpSA0EeP0bxevIBtea6IjWWhXelHWXZeA3Kg
Czy orzechy muszą być prażone czy mogą byc zwykle?
Prażone lepiej smakują 🙂 Orzechy można w bardzo szybki i łatwy sposób uprażyć: https://slodkipomysl.pl/jak-uprazyc-orzechy-laskowe/
Witam. A czy zamiast orzechów laskowych mogę użyć innych orzechów, np. włoskich? Pozdrawiam serdecznie
Można 🙂 Do tej chrupki można dodać różne dodatki zamiast orzechów, np. migdały 🙂
Czy zamiast mlecznej można użyć gorzkiej czekolady Wedel?
Można. Jednak trzeba będzie zwiększyć ilość oleju, a nie jestem w stanie określić ile dokładnie go dać, ponieważ nie robiłam chrupki z samą gorzką czekoladą.