CHRUPKA CZEKOLADOWA

by Magdalena Indyka
chrupka czekoladowa do tortu, warstwa chrupiąca z czekoladą, prażynka do tortu, chrupka do tortu, chrupka z orzechami,
image_print

Chrupka czekoladowa do tortu to chrupiąca warstwa, dzięki której krem w naszym torcie chrupie 🙂 Chrupka warstwa z czekoladą wg mnie nie powinna być grubsza niż 5 mm. Wtedy nie jest bardzo twarda i ładnie się kroi. Tort z tą chrupką można kroić tuż po wyciągnięciu z lodówki…sprawdzone!
Użyłam chrupkę czekoladową do tortu na chrzciny małego Edmunda, zapraszam po przepis TUTAJ

Polecam również chrupkę z białą czekoladą do tortu.

Chrupka czekoladowa o śr 16 cm, grubość ok 5 mm: 
  • 50 g mlecznej czekolady (użyłam Wedel)
  • 55-60 g prażynki, użyłam gotowej ale można zrobić samemu → PRZEPIS
  • 17 g oleju rzepakowego
Chrupka czekoladowa z orzechami, o śr 16 cm, grubość ok 5 mm: 
  • 50 g mlecznej czekolady (użyłam Wedel)
  • 20 g orzechów laskowych prażonych – drobno posiekanych
  • 35-40 g prażynki 
  • 17 g oleju rzepakowego 
  1. Skorzystaj z PRZELICZNIKA foremek, jeśli chcesz zrobić większą chrupkę. 
  2. Topimy czekoladę w kąpieli wodnej: umieszczamy miseczkę z czekoladą na rondelku z gotującą się wodą (woda nie może dotykać dna miseczki) i mieszamy do momentu, gdy czekolada się rozpuści. Następnie studzimy czekoladę, uważając aby nie stwardniała. Czekolada nie może być ciepła, bo prażynka zmięknie.
  3. Do ostudzonej czekolady dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Olej można również dać do jeszcze gorącej czekolady i ostudzić całość. 
  4. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy.
  5. Tak przygotowana chrupkę nakładamy bezpośrednio na nasączony biszkopt, zostawiając od brzegu odstęp ok 1 cm. 
  6. Biszkopt z chrupką wkładamy do lodówki. Schładzamy do momentu gdy czekolada w chrupce zastygnie. Wyciągamy biszkopt z chrupką z lodówki i nakładamy go na podkład lub na krem z dolnego piętra.
  7. Następnie nakładamy na chrupkę krem.
  8. Przygotowanie chrupki do tortu w ten sposób spowoduje to, iż nasz krem nie rozmiękczy za bardzo prażynki w chrupce.
  9. Płatki kukurydziane niestety szybko miękną, dlatego w tym przepisie polecam użyć prażynkę domowej roboty lub gotową.

chrupka czekoladowa do tortu, warstwa chrupiąca z czekoladą, prażynka do tortu, chrupka do tortu, chrupka z orzechami,

Uwagi:

  1. Orzechy laskowe prażone kupiłam w Lidlu. Można też samemu uprażyć orzechy – PRZEPIS
  2. Do chrupki użyłam czekolady Wedel. Z inną czekoladą chrupka może być inna. Czekolada Milka jest bardzo miękka i chrupka z tą czekoladą może nie stwardnieć tak jak z czekoladą Wedel. 
  3. W ostatnim czasie zmieniałam proporcję na chrupkę, ponieważ nie zawsze wychodziła chrupiąca. Tutaj bardzo pomogła mi Agnieszka Obłoza, która podała mi mniej więcej swoje proporcje na chrupkę. Dzięki temu mogłam poprawić mój przepis. Ostatnio chrupka bardzo chrupała mi w torcie, dlatego postaram się już nic nie zmieniać. 

Smacznego 🙂

chrupka czekoladowa do tortu, warstwa chrupiąca z czekoladą, prażynka do tortu, chrupka do tortu, chrupka z orzechami,

chrupka czekoladowa do tortu, warstwa chrupiąca z czekoladą, prażynka do tortu, chrupka do tortu, chrupka z orzechami,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

5 1 głosuj
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest

77 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
Ewae EB
Ewae EB
1 rok temu

Fantastyczny przepis!! Tort złożyłam w czwartek, zjedliśmy go w sobotę, a chrupka była naprawdę chrupiąca!!
Serdecznie dziękuję 🙂🙂

Angelika
Angelika
1 rok temu

Dzień dobry, czy można chrupkę czekoladową użyć do kremu namelaka z białej czekolady? Pozdrawiam 🙂

Marta
Marta
1 rok temu

Witam Pani Magdo 🙂. Czy zamiast prażynki można użyć Maślane rurki waflowe ? Jeśli tak to czy zostają takie same proporcje ?

ElliCakeElls
ElliCakeElls
2 lat temu

pyszna chrupka, uwielbiam 🙂 Poza tym jestem fanką pani przepisów, wszystko co robię zawsze wychodzi i smakuje wybornie 🙂

Marta
Marta
2 lat temu

Czy zamiast prażynki można użyć crispearls??

KAMImKami
KAMImKami
2 lat temu

A czy ta chrupka będzie pasować do kremu czekoladowe, górną warstwą będzie krem kokosowy z malinami/ truskawkami? Czy już za dużo tego?

Bbabasia
Bbabasia
Odpowiedz na  KAMImKami
2 lat temu

Czy można prosić o link do tortu ze zdjęcia?
Dziękuję:)

Joanna
Joanna
2 lat temu

Czy mogę całkowicie zrezygnować z orzechów i dać samą chrupkę?

aniaszaniaa
aniaszaniaa
2 lat temu

dzień dobry, czy można użyć normalnych płatów kukurydzianych? czy zwilgotnieją? proszę o odpowiedz

Angelika Rechtanek
Angelika Rechtanek
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
2 lat temu

Witam gdzie można kupić chrupki?

WeronikaBROWERONIKA
WeronikaBROWERONIKA
Odpowiedz na  Angelika Rechtanek
2 lat temu

Witam. Czy olej do chrupka również Pani waży ?

Roksana
Roksana
2 lat temu

Ile dni wcześniej można sobie przygotować chrupka?

Anna
Anna
Odpowiedz na  Roksana
2 lat temu

Dzien dobry, jaki to jest tort, ze zdjecia (czekoladowo owocowy, zdjecie pod chrupka) ?

BUGIEL Paulina
BUGIEL Paulina
Odpowiedz na  Anna
2 lat temu

A czy robiłaś może wersje z białą czekoladą?

Agnieszka
Agnieszka
Odpowiedz na  Roksana
2 lat temu

A co to jest prażynka? Ja znam tylko prażynki ziemniaczane. O to chodzi?

MDM
MDM
2 lat temu

Pani Magdo, czy tort ze zdjęcia to jest piętro z Tortu Edmunda (mus truskawkowy z żelką truskawką)? wygląda (i pewnie też smakuje) nieziemsko. Chciałabym zrobić tort na urodziny córci i chyba to jest właśnie to. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam, Magda

Marlena
Marlena
2 lat temu

a czy w chrupce orzechy są w ogóle konieczne? wyjdzie jakby zrobić bez?

nnAnnaMa
nnAnnaMa
2 lat temu

Czy można wykonać chrupka z białą czekoladą? I czy wtedy trzeba jakoś zmienić proporcje składników, czy wystarczy po prostu czekoladę mleczną wymienić na białą?

AgataAgata
AgataAgata
2 lat temu

Czy chrupka będzie pasować do kremu chałwowego? 🙂

Justyna
Justyna
2 lat temu

Pani Magdo, ta chrupka to był sztos w torcie. Nie robię tortów zbyt często i dlatego sama zrobiłam prażynkę, ale wyszła pyszna, a z nią chrupka. Umieściłam ją w kremie z mlecznej czekolady i widziałam zaskoczenie na twarzach konsumujących. Fantastyczny dodatek 🙂

Patrycja
Patrycja
2 lat temu

Jaką chrypkę Pani poleca (poza Callebaut, trzeba kupić duże opakowanie)? Czy po prostu zrobić samemu? 🙂

Monika
Monika
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
2 lat temu

Czy orzechy muszą być prażone czy mogą byc zwykle?

Emikia
Emikia
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
2 lat temu

Witam. A czy zamiast orzechów laskowych mogę użyć innych orzechów, np. włoskich? Pozdrawiam serdecznie

Sylwia
Sylwia
Odpowiedz na  Patrycja
6 miesięcy temu

Czy zamiast mlecznej można użyć gorzkiej czekolady Wedel?

77
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x