BOŻE NARODZENIE/ CHRZCINY i PIERWSZA KOMUNIA/ CIASTECZKA/ DZIEŃ DZIECKA / ROCZEK/ DZIEŃ MAMY, BABCI i DZIADKA/ WIELKANOC

CIASTECZKA DO DEKORACJI

ciasteczka do dekoracji, ciasteczka do dekorowania, maślane ciasteczka, ciasteczka z lukrem, ciasteczka do literek,

Ciasteczka do dekoracji to zaraz po ciasteczkach z miodem moje ulubione ciastka do lukrowania. Nie kruszą się. Zachowują kształt i można odcisnąć na nich literki, ponieważ nie ‘rozmyją’ się podczas pieczenia. Długo zachowują świeżość, co dla lukrujących ma ogromne znaczenie, ponieważ można je przygotować sobie wcześniej. Polecam do nich lukier królewski, który sprawdzi się do takich ciasteczek idealnie.

Więcej słodkich inspiracji na moim INSTAGRAMIE.

Składniki:

  • 380 g mąki pszennej
  • 220 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
  • 95 g drobnego cukru
  • 1 jajko (rozm. L)
  • 1-2 łyżeczek ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  1. Masło kroimy na mniejsze kawałki, aby szybciej zmiękło.
  2. Wszystkie składniki umieszczamy na stolnicy. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste.
  3. Następnie owijamy je w folię spożywczą i schładzamy w lodówce, ok 20 minut.
  4. Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Następnie rozwałkowujemy je na podsypanym mąką blacie na ok 4-6 mm grubości. Polecam rozwałkowywać ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Nie trzeba wtedy podsypywać ciasta mąką.
  5. Wykrawamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Ciasteczka pieczemy ok 12-15 minut w 180ºC (bez termoobiegu), aż do zarumienienia się brzegów.
  7. Wyjmujemy ciastka do dekoracji z piekarnika i studzimy.

Uwagi:

  1. Aby ciasteczka nie ubrudziły się mąka warto wałkować je przez papier do pieczenia. Szczególnie polecam tą metodę przy ciasteczkach kakaowych.
  2. Ciasteczka do dekoracji, tak jak pierniczki, bardzo długo zachowują świeżość. Bez problemu można je upiec wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku.
  3. Z tych proporcji zrobiłam 20 ciasteczek o wielkości ok 10×7 cm.
  4. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  5. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Długość pieczenia zależy od wielkości i grubości ciastek.

Smacznego 🙂


ciasteczka do dekoracji, ciasteczka do dekorowania, maślane ciasteczka, ciasteczka z lukrem, ciasteczka do literek,

ciasteczka do dekoracji, ciasteczka do dekorowania, maślane ciasteczka, ciasteczka z lukrem, ciasteczka do literek,

ciasteczka do dekoracji, ciasteczka do dekorowania, maślane ciasteczka, ciasteczka z lukrem, ciasteczka do literek, Źródło inspiracji Tutaj.

Polecam również:

tort urodzinowy, tort dla dziewczynki, tort dla dziecka, tort z kwiatami, krem maślany z mascarpone, tort z motylkami,

pleśniak, pleśniak z wiśniami, skubaniec, skubaniec z wiśniami, kruche ciasto z wiśniami i bezą, ciasto z wiśniami,

 

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie zdjęć i tekstu zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Brak kometarzy

Zostaw komentarz

Polub mnie na FB!