CIASTECZKA Z RUDOLFEM

by Magdalena Indyka
ciasteczka z Rudolfem, ciastka z Rudolfem, ciasteczka renifery, kruche ciasteczka, waniliowe ciastka, kakaowe ciasteczka,
image_print

Ciasteczka z Rudolfem to pyszne kruche ciasteczka o smaku waniliowym i kakaowym. Zrobiłam je w ubiegłym roku dla grupy Błażejka na Mikołaja do przedszkola i dzieci były zachwycone :). 

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Waniliowe ciasteczka (ok 40 szt o śr. 7 cm):

  • 160 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
  • 125 g cukru pudru
  • 1 jajko (rozm. L)
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 320 – 330 g mąki pszennej*
  • szczypta soli
Kakaowe ciasteczka z Rudolfem:
  • 160 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
  • 140 g cukru pudru
  • 1 jajko (rozm. L)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 290 g mąki pszennej
  • 50 g ciemnego kakao
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 20 g mlecznej czekolady
  • 100 g cukierków np. M&M’s
  1. Czekolady łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Miseczkę z czekoladą ustawiamy na małym rondelku z małą ilością gotującej się wody. Czekolada nie lubi wysokiej temperatury, dlatego cały czas mieszamy czekoladę. Jak tylko czekolada się rozpuści zdejmujemy miseczkę z rondelka. 
  2. Lekko przestudzoną czekoladę przekładamy do worka cukierniczego. Odcinamy róg i dekorujemy ciasteczka z Rudolfem. 
Wykonanie:
  1. Masło z cukrem pudrem ucieramy za pomocą miksera, ok 5 minut. Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy i miksujemy chwilę. Na końcu dodajemy mąkę (lub mąkę z kakao w przypadku kakaowych ciasteczek) i krótko miksujemy, do połączenia się składników. Odkładamy mikser.
  2. Krótko wyrabiamy ciasto za pomocą rąk. Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy ciasto w lodówce 1 godzinę.
  3. Mniejsze kawałki ciasta rozwałkowujemy na grubość ok 3-4 mm. Najlepiej wałkować ciasto między dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Wtedy nie trzeba podsypywać ciasta mąką i ciasto będzie ładnie odchodziło od papieru.
    Wykrawamy ciastka w kształcie koła i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Ciasteczka pieczemy ok 10-12 min w 185°C (bez termoobiegu), aż się zarumienią.
    Wyciągamy ciasteczka i studzimy.
  5. Dekorujemy ciasteczka z Rudolfem roztopioną czekoladą i kolorowymi cukierkami np. M&M’s, które przyklejamy na czekoladę.

 

Uwagi:
  1. Przy waniliowych ciasteczkach dajemy na początku mniejszą ilość mąki – 320 g. Jeśli ciasto wyjdzie za luźne dodajemy więcej mąki. Trzeba uważać, aby nie dać jej za dużo, ponieważ ciasto będzie się kruszyć.
  2. Jeśli nie mamy w lodówce produktów spożywczych o intensywnym zapachu nie trzeba owijać ciasta w folię spożywczą.
  3. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  4. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 185°C, piekłam na niższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.

Smacznego 🙂


ciasteczka z Rudolfem, ciastka z Rudolfem, ciasteczka renifery, kruche ciasteczka, waniliowe ciastka, kakaowe ciasteczka,

ciasteczka z Rudolfem, ciastka z Rudolfem, ciasteczka renifery, kruche ciasteczka, waniliowe ciastka, kakaowe ciasteczka,

ciasteczka z Rudolfem, ciastka z Rudolfem, ciasteczka renifery, kruche ciasteczka, waniliowe ciastka, kakaowe ciasteczka,

ciasteczka z Rudolfem, ciastka z Rudolfem, ciasteczka renifery, kruche ciasteczka, waniliowe ciastka, kakaowe ciasteczka,

Źródło przepisu Tutaj.

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie zdjęć i tekstu zabronione.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz