CIASTECZKA Z SYROPEM KLONOWYM

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Składniki na 3 duże blachy:
  • 220 g miękkiego masła, w temperaturze pokojowej
  • 160 ml syropu klonowego / miodu
  • 1 jajko
  • 540 g mąki pszennej
  • szczypta soli
Wykonanie:
  1. W misce, za pomocą miksera ucieramy masło, aż uzyskamy puszystą masę – ok 8 min.
  2. Dodajemy syrop klonowy i mieszamy. Następnie dodajemy jajko. Na początku masa się 'rozjedzie’, ale po chwili miksowania masa zmieni konsystencję na jednolitą.
  3. Dodajemy stopniowo przesianą mąkę z solą. Mieszamy całość do połączenia się składników. Odkładamy mikser.
  4. Delikatnie ugniatamy ciasto i formujemy kulę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
  5. Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Następnie rozwałkowujemy je na podsypanym mąką blacie na ok 3-4 mm grubości. Wykrawamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Pieczemy ok 10-12 minut w 180ºC (bez termoobiegu), aż do zarumienienia się brzegów. Wyjmujemy ciasteczka z syropem klonowym z piekarnika i studzimy.

 

Uwagi:
  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
  2. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  3. Nie przesadzajmy z podsypywaniem mąką ciasta przy wałkowaniu. Te ciasto bardzo nie lubi mąki! Gdy będzie jej za dużo, ciasto zacznie się kruszyć.
  4. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Długość pieczenia zależy od wielkości i grubości ciastek.

Smacznego 🙂

ciasteczka z syropem klonowym, kruche ciasteczka, syrop klonowy, maślane ciasteczka

ciasteczka z syropem klonowym, kruche ciasteczka, syrop klonowy, maślane ciasteczka

ciasteczka z syropem klonowym, kruche ciasteczka, syrop klonowy, maślane ciasteczka

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz