Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na 3 duże blachy:
- 220 g miękkiego masła, w temperaturze pokojowej
- 160 ml syropu klonowego / miodu
- 1 jajko
- 540 g mąki pszennej
- szczypta soli
Wykonanie:
- W misce, za pomocą miksera ucieramy masło, aż uzyskamy puszystą masę – ok 8 min.
- Dodajemy syrop klonowy i mieszamy. Następnie dodajemy jajko. Na początku masa się 'rozjedzie’, ale po chwili miksowania masa zmieni konsystencję na jednolitą.
- Dodajemy stopniowo przesianą mąkę z solą. Mieszamy całość do połączenia się składników. Odkładamy mikser.
- Delikatnie ugniatamy ciasto i formujemy kulę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
- Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Następnie rozwałkowujemy je na podsypanym mąką blacie na ok 3-4 mm grubości. Wykrawamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy ok 10-12 minut w 180ºC (bez termoobiegu), aż do zarumienienia się brzegów. Wyjmujemy ciasteczka z syropem klonowym z piekarnika i studzimy.
Uwagi:
- Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
- Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
- Nie przesadzajmy z podsypywaniem mąką ciasta przy wałkowaniu. Te ciasto bardzo nie lubi mąki! Gdy będzie jej za dużo, ciasto zacznie się kruszyć.
- Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Długość pieczenia zależy od wielkości i grubości ciastek.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz