CIASTO Z DYNIĄ I ORZECHAMI

by Magdalena Indyka
ciasto z dynią, ciasto dyniowe, ciasto z dynią i orzechami, dynia, orzechy włoskie, czekolada, cynamon,

Ciasto z dynią i orzechami obowiązkowo zróbcie jeszcze w tym sezonie! Nie pożałujecie ;). Mąż chwalił je dwa razy i nie musiałam nawet pytać, czy mu smakowało! Ciasto bardzo uzależniające. Nie dawało mi spokoju dopóki nie zniknęło ;).

P.S. Polecam pysznego bloga z kuchnią meksykańską www.alemeksyk.eu, na którym znalazłam przepis na to obłędne ciasto. Na blogu znajdziecie również pyszną zupę „krem z kukurydzy”, którą moje chłopaki bardzo lubią :). 

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na formę 20×20 cm (przelicznik foremek):
  • 1 jajko, rozm L
  • 90 g drobnego cukru brązowego
  • 75 g masła, roztopionego
  • ok 140 g świeżej, drobno posiekanej dyni
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku
  • szczypta soli
  • 75 g orzechów włoskich, podprażonych i drobno posiekanych
Wykonanie:
  1. Orzechy włoskie prażymy na patelni i siekamy bardzo drobno (malakserem lub nożem).
  2. Dynię myjemy i kroimy. Wydrążamy środek z pestkami, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Wkładamy do malaksera i bardzo drobno siekamy.
  3. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem, imbirem w proszku i solą. Odkładamy na bok.
  4. W drugiej misce, za pomocą rózgi kuchennej lub miksera, mieszamy jajko z cukrem, roztopionym masłem i dynią. Następnie dodajemy suche składniki. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy orzechy włoskie i krótko mieszamy.
  5. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20×20 cm.
  6. Pieczemy od 28 do 35 minut w 180°C (bez termoobiegu), do suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy. Ciasto z dynią dekorujemy polewą z białej czekolady i posypujemy orzechami.
Dodatkowo:
  • 90 g białej czekolady
  • ok 25 g orzechów włoskich, posiekanych

Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto i dekorujemy orzechami.

 

Uwagi:

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Ciasto mieszałam mikserem i rózgą kuchenną. Za każdym razem wyszło idealne.
  3. Dynię możemy zastąpić marchewką. Wyjdzie nam pyszne ciasto marchewkowe :).
  4. Użyłam mąki pszennej, typ 450.
  5. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.

Smacznego 🙂

ciasto z dynią, ciasto dyniowe, ciasto z dynią i orzechami, dynia, orzechy włoskie, czekolada, cynamon,

ciasto z dynią, ciasto dyniowe, ciasto z dynią i orzechami, dynia, orzechy włoskie, czekolada, cynamon,

ciasto z dynią, ciasto dyniowe, ciasto z dynią i orzechami, dynia, orzechy włoskie, czekolada, cynamon,

ciasto z dynią, ciasto dyniowe, ciasto z dynią i orzechami, dynia, orzechy włoskie, czekolada, cynamon,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli podasz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

4 komentarze

Vera 01/10/2018 - 17:27

Dzien dobry, czy zamiast masła mogę dodać olej?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 01/10/2018 - 23:07

Pewnie tak. Tylko oleju dajemy trochę mniej, myślę że 60 ml będzie ok.

Odpowiedź
Agnieszka 27/10/2019 - 22:19

można zmieszać masło klarowane z olejem kokosowym razem 75 g i rozpuścić, można użyć też masła orzechowego z masłem klarowanym i olejem kokosowym, ale tej wersji nie próbowałam, natomiast przy wersji z masłem klarowanym i olejem kokosowym ciasto wychodzi pulchniutkie i wilgotne, po prostu super:)

Odpowiedź
Wioletta 07/09/2017 - 13:55

Zawsze się zastanawiałam jak smakuje ciasto z dynią,dzięki twojemu przepisowi już wiem jest pyszne :)Gorąco polecam 🙂

Odpowiedź

WYKRYTO BLOKER REKLAM

Pomóż mi w prowadzeniu bloga poprzez wyłączenie AdBlocker (bloker reklam) w przeglądarce dla witryny Słodki Pomysł. Dzięki wpływom z reklam mogę zakupić produkty do testowania nowych przepisów dla Ciebie.