CYTRYNOWY KREM do tortu

by Magdalena Indyka
cytrynowy krem, krem cytrynowy, cytrynowy krem do tortu, cytrynowy krem z lemon curd, krem cytrynowy z lemon curd, krem z cytrynami,
image_print

Cytrynowy krem to połączenie pysznego cytrynowego curdu z kremem śmietankowym. Intensywność smaku tego kremu zależy od ilości soku cytrynowego, dlatego trzeba uważać, aby nie przesadzić z jego ilością. Cytrynowy curd wychodzi gęsty po długim podgrzewaniu. Gdyby na złość nie chciał Wam zgęstnieć możecie pomóc mu w tym, dodając skrobię ziemniaczaną :). Na stabilność kremu cytrynowego wpływa gęstość curdu, dlatego bez problemu można w tym kremie zwiększyć ilość mascarpone, zmniejszając przy tym ilość śmietanki.
Polecam również cytrynowy krem na budyniu, który zrobiłam w torcie dla baletnicy.

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na cytrynowy krem:
  • 230 ml śmietanki 36%, schłodzonej
  • 120 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 200 – 220 g schłodzonego cytrynowego curdu, do smaku
Składniki na ok 200-220 g cytrynowego curdu:
  • 1 jajko (rozm. L)
  • 1 żółtko
  • 90 g cukru lub, do smaku
  • 80 ml soku wyciśniętego z ok 1,5 – 2 cytryn
  • skórka starta z 1,5 – 2 cytryn (umyte i wyszorowane)
  • 70 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
  • 1/2 – 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka soku cytrynowego (opcjonalnie, gdy curd wyjdzie za rzadki)
  1. W metalowej lub szklanej misce mieszamy energicznie rózgą kuchenną jajko, żółtko, cukier, sok i skórkę z cytryny, aż otrzymamy jednolitą masę.
  2. Miskę umieszczamy na wysokim rondelku z małą ilością gotującej się wody (woda nie może dotykać dna miski).
  3. Cały czas mieszając, za pomocą rózgi kuchennej, podgrzewamy masę na małym ogniu (ok 15-20 min), aż zgęstnieje (na filmie w przepisie na cytrynowy curd widać jaką konsystencję powinien mieć).
  4. Gdy curd będzie gotowy zdejmujemy miskę z rondelka i trochę go studzimy. Jeśli od razu dodamy masło do gorącego curdu masa się rozwarstwi (zwarzy). Dlatego odczekajcie dłuższą chwilę (3-5 minut) i dopiero wtedy dodajcie masło (może być lekko chłodne). Energicznie mieszamy całość, aż masło całkowicie się rozpuści.
  5. Ostudzony cytrynowy krem wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby zgęstniał.
  6. Jeśli curd nie zgęstnieje ładnie można pod koniec podgrzewania dodać do niego rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w soku. Mieszamy całość i podgrzewamy ok 5 minut. 
Wykonanie cytrynowego kremu:
  1. W misce umieszczamy śmietankę i mascarpone. Za pomocą miksera miksujemy całość (średnie obroty), aż otrzymamy gęsty krem śmietankowy (trzeba uważać, aby za długo nie ubijać kremu, ponieważ po dodaniu curdu musimy go jeszcze chwilę miksować).
  2. Do kremu dodajemy schłodzony cytrynowy curd i krótko miksujemy (średnie obroty), tylko do połączenia się składników.
  3. Gotowy krem cytrynowy nakładamy na biszkopt/ciasto lub wkładamy do worka cukierniczego, gdy chcemy udekorować nim babeczki.
  4. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
Uwagi:
  1. Ilość kremu z podanych proporcji wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 20 cm (krem wyjdzie wysoki ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do cytrynowego kremu: połączenia smakowe.
  3. Do kremu użyłam śmietanki 36%. Przy śmietance 30% polecam dać więcej mascarpone, aby krem był stabilniejszy.
  4. Cytrynowy krem najlepiej smakuje po dwóch dniach, gdy krem przejdzie aromatem skórki cytrynowej.

Smacznego 🙂


cytrynowy krem, krem cytrynowy, cytrynowy krem do tortu, cytrynowy krem z lemon curd, krem cytrynowy z lemon curd, krem z cytrynami,

cytrynowy krem, krem cytrynowy, cytrynowy krem do tortu, cytrynowy krem z lemon curd, krem cytrynowy z lemon curd, krem z cytrynami,

cytrynowy krem, krem cytrynowy, cytrynowy krem do tortu, cytrynowy krem z lemon curd, krem cytrynowy z lemon curd, krem z cytrynami,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

39 komentarzy

KKakarolina 22/03/2024 - 14:40

Witam czy do tego kremu bardziej pasuje mus z bialej czekolady czy z palonej bialej czekolady ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/03/2024 - 15:46

Oba pasują. Ale osobiście zrobiłabym krem z palonej czekolady.

Odpowiedź
Beata 24/02/2024 - 11:58

Witam jak zachowa się krem jeśli wrzucę do niego trochę drażetek M&Ms? czy można to zrobić?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 24/02/2024 - 20:34

Można :). Ale pewnie powłoka cukierków rozpuści się (nie jestem pewna na 100%) i mogą powstać kolorowe przebarwienia w kremie.

Odpowiedź
Kasia 29/04/2022 - 10:49

Czy można z tego przepisu zrobić krem limonkowy? Zastąpić cytryny limonkami? Może ktoś już tak próbował? 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 29/04/2022 - 12:38

Nie próbowała, ale można spróbować 🙂

Odpowiedź
anna 20/03/2021 - 16:56

Dzień dobry! Ile kremu powinnam zrobić, żeby obłożyć tort o średnicy 18 centymetrów? Podwoić ilość składników? Potroić? To będzie moja pierwsza próba otynkowywania tortu – nie mogę się doczekać efektów:)

Odpowiedź
Magdalena Indyka 23/03/2021 - 19:20

Zazwyczaj podwajam ilość kremu. Ale nie tynkowałam tym kremem i ciężko mi powiedzieć.

Odpowiedź
Bernadetta 22/06/2021 - 09:58

Mam pytanie, który z tych kremów cytrynowych jest „bardziej cytrynowy”, czyli z wiekszym aromatem cytryny. Ten z lemon curd czy ten cytrynowy budyniowy? Waham się, który użyć do tortu. Chciałabym wsadzic do niego zelke malinowa lub fruzeline. Zależy mi żeby smak był mocno cytrynowy. Dziękuję za szybką odpowiedź. Pozdrawiam!

Odpowiedź
Magdalena Indyka 23/06/2021 - 18:43

Trudne pytanie 🙂 Ale chyba z curdem jest bardziej wyraźniejszy 🙂

Odpowiedź
Magdalena 21/01/2021 - 13:20

Krem przepyszny. Trochę tylko miałam problem z curdem, bo nie chciał mi zgęstnieć mimo dodania mąki ziemniaczanej. Ale to była kwestia zbyt niskiej temperatury, bo jak w końcu postawiłam miskę bezpośrednio na kuchence, to moment i zrobił się taki jak trzeba. Smak boski. Mogłabym jeść łyżką ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 21/01/2021 - 14:45

Super! Curd zachowuje się jak budyń, gęstnieje gdy ostygnie.

Odpowiedź
Małgorzatą 08/12/2022 - 16:28

Witam 😊 mam takie pytanie chce zrobić krem cytrynowy i czy nic się nie stanie jeśli cytrynowy curd zrobię np teraz i zostawię go na noc w lodówce a dopiero jutro będę robić z niego krem?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 09/12/2022 - 10:44

Bez problemu możesz schładzać curd nawet dwa dni przed dodaniem do mascarpone 🙂

Odpowiedź
ewelina 01/01/2021 - 12:49

Świetny przepis, dziekuję bardzo. Za każdym razem wychodzi. Tylko to stanie przy garze i mieszankę trochę męczące 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 02/01/2021 - 11:12

Niestety to jest cena pysznego kremu :).

Odpowiedź
Aleksandra G 25/08/2022 - 10:14

Czy lemon curd można przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia dodać do kremu?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 25/08/2022 - 10:55

tak 🙂

Odpowiedź
Natalia 11/12/2020 - 18:37

Witam czy krem wytrzyma na biszkopcie dzień w lodówce? Chciałabym zrobić tort dzień wcześniej, da radę?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 11/12/2020 - 21:02

Jak najbardziej, nawet trzy dni wytrzyma.

Odpowiedź
W 20/11/2020 - 10:04

Dzień dobry, gdy robiłam ten krem za pierwszym razem wyszedł super ale juz następnym razem curd był gorzki. Wydaje mi się, że to kwestia cytryny ale nie wiem co robię źle. Wie Pani może co mogę z tym zrobić?

Odpowiedź
Wiktoria 20/11/2020 - 10:10

Cytryny zalałam wrzątkiem i tak przez jakiś czas leżały, a później je wyszorowałam

Odpowiedź
Justyna 30/12/2020 - 21:57

Czy można uratować zwazony krem? Lemon curd z mascarpone.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 02/01/2021 - 11:13

Nie bardzo. Mówię o tym na Instagramie w wyróżnionej relacji: zwarzony krem.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 25/11/2020 - 14:32

To zależy od cytryn. Jedne mają gorzką skórkę i mocniejszy smak.

Odpowiedź
G g 16/09/2020 - 18:26

Witam. Czy na krem cytrynowy mogę położyć Fruzeline? Czy na to raczej nic się nie daje

Odpowiedź
Magdalena Indyka 16/09/2020 - 20:16

Można 🙂 Idealnie pasuje frużelina malinowa.

Odpowiedź
Iza 30/07/2020 - 12:36

Hej hej,
dzisiaj ucieram lemon curd zgodnie z twoim przepisem, biszkopt już zrobiłam. Chcę zrobić tort nasączony earl gray z masą powyższą. Na sobotę na 17. Chcę tynkować milky way. I teraz kwestia o której piszesz, że warto spokojnie taki tort robić, że smaki się przenikną. Czy zatem jak zaraz zrobię curd i np wieczorem złożę tort bez tynkowania jeszcze i do jutra do wieczora posiedzi w lodówce to całość się nie zważy? Cytryna nie skwaśnieje? Okryć to dodatkowo jeszcze? Tynkowałabym jutro, a jako ozdoby zrobiłabym z białek beziki ładne i nimi obłożyła górę. Nie chciałabym aby tort był zjełczały, skwaśniały itd. Ufam tobie, że w sobotę o 17 będzie tak esktra cytrynowy, że padną goście, to prezent dla przyjaciółki. Napisz proszę jakbyś to rozegrała.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 31/07/2020 - 12:55

Spokojnie nic się nie stanie 🙂 Dzisiaj otynkuj, a jutro podaj gościom. Tort będzie pyszny (o ile składniki na kremy były świeże). Ja niczym nie przykrywam tortu w lodówce. Staram się zakryć kiełbasy, aby zapach nie przeszedł na tort.

Odpowiedź
Kasia 09/07/2020 - 11:41

Dzień dobry 🙂 Czy jak krem poleży koło godziny w lodówce to coś sie z nim stanie?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 09/07/2020 - 23:33

Zepsuje się. Zrobi się luźny i wodnisty po wymieszaniu łyżką. Przygotowujemy krem tuż przed użyciem.

Odpowiedź
aga 04/06/2020 - 12:36

Zrobiłam nieco za dużo kremu… czy można go zamrozić? I czy krem oreo i ganache z masłem też da radę zamrozić?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 05/06/2020 - 12:20

Nie, kremu na bazie śmietanki i mascarpone nie można mrozić. Po rozmrożeniu zrobi się breja z takiego kremu. Ganache z masłem i inne kremy maślane można zamrozić.

Odpowiedź
Merry 25/04/2020 - 19:41

Czy tym kremem można również otynkować tort?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 26/04/2020 - 13:41

Można, ale to nie jest krem pod masę cukrową. Rozpuści masę cukrową i ozdoby z tej masy.

Odpowiedź
Natalia 11/12/2020 - 18:20

Witam, potrzebuje na jutro zrobić torta czy mogę przygotować krem cytrynowy dzień wcześniej? Czy muszę przygotować krem w tym samym dniu i odrazu dać go na biszkopt? We wcześniejszym komentarzu napisała Pani że krem się zepsuje, czyli nie wkładać torta do lodówki tylko odrazu wydać do jedzenia?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 11/12/2020 - 21:04

Krem po zrobieniu na biszkopt. Potem do lodówki i na drugi dzień możesz spokojnie otynkować, a w kolejnym dniu podać gościom. Już nie robię tortów dzień przed imprezą. Dzień przed podaniem zazwyczaj tynkuję i dekoruję tort. Składam 2 dni przed podaniem.

Odpowiedź
Carla 22/04/2020 - 20:24

Witam będę robiła lemon curd pierwszy raz i tu moje być może głupie pytanie – czy naprawdę trzeba stać nad garnkiem i mieszać cały czas przez te 20 min krem czy można po prostu często mieszać ale bez warowania przy kuchence? Pozdrawiam ☺

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/04/2020 - 20:46

Trzeba stać i mieszać :). W tym kremie są jajka i jak je przypalisz to będzie jajecznica. Dlatego podgrzewamy na parze, aby temperatura nie była za gorąca i curd się nie przypalił.

Odpowiedź