CZEKOLADOWE BABECZKI z kremem z malinami

Czekoladowe babeczki z kremem z malinami nadziane Nutellą  to bardzo uzależniające połączenie czekolady z malinami :).
Czekoladowe babeczki zrobiłam dla moich chłopaków, w ramach podziękowań za piękne kwiaty z okazji Dnia Kobiet. Babeczki upiekłam dzień wcześniej, aby ze spokojem zdążyć je udekorować i sfotografować przed popołudniową kawką w towarzystwie moich mężczyzn. Na szczęście okazało się, że babeczki na drugi dzień są równie miękkie i wilgotne jak w dniu pieczenia. Dlatego ze spokojem i bez obaw można pracę nad nimi rozłożyć sobie na dwa dni. Szczególnie wtedy, gdy pieczemy kilka ciast na rodzinną uroczystość :).

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na 9 babeczek w kubeczkach (12 w papilotkach):
  • 110 g masła
  • 50 g deserowej czekolady, połamanej
  • 2 duże jajka
  • 140 g cukru trzcinowego
  • 110 g mąki
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g kakao
  • ½ łyżeczki soli
  • 110 ml śmietany 18%/30%
  • 100 ml gorącej wody lub kawy
  1. W rondelku, na małym ogniu topimy masło. Zdejmujemy z palnika i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy całość do momentu rozpuszczenia się całej czekolady i odstawiamy masę do wystudzenia.
  2. Do mąki dodajemy sodę, proszek do pieczenia, kakao i sól. Przesiewamy i odkładamy na bok.
  3. W misce, przy pomocy miksera ubijamy jajka z cukrem, aż otrzymamy puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy wystudzoną masę czekoladową i dokładnie miksujemy. Odstawiamy mikser.
  4. Dodajemy suche składniki na przemian ze śmietaną i powoli mieszamy szpatułką, tylko do połączenia się składników. Na końcu dodajemy gorącą wodę i mieszamy tylko momentu uzyskania gładkiej masy, nie dłużej.
  5. Gotowe ciasto przekładamy łyżką do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Wypełniamy je trochę ponad ½ ich wysokości. Gdy użyjemy kubeczków do muffinek nie wkładamy ich do żadnej formy, tylko układamy je na blasze do pieczenia.
  6. Pieczemy ok 20 – 25 minut w 180°C (bez termoobiegu), lub dłużej, do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
  7. Małym nożem wycinamy w babeczkach małe otwory (nie wyrzucamy resztek ciasta, ponieważ będą potrzebne). Każdą babeczkę, za pomocą małej łyżeczki, nadziewamy kremem czekoladowym. Z resztek ciasta wykrawamy 'zatyczki’ i przykrywamy otwory z kremem. Na końcu dekorujemy babeczki kremem malinowym – filmik instruktażowy Tutaj. Przechowujemy w lodówce.
  8. Czekoladowe babeczki z kremem z malinami najlepiej wyciągnąć 30 min przed podaniem, aby nadzienie czekoladowe trochę zmiękło.

Nadzienie:

  • 150 – 200 g kremu czekoladowego
Malinowy krem (w nawiasie ilość na 12 babeczek):
  • 170 g (260 g) świeżych/mrożonych malin
  • 4 (6) łyżki cukru trzcinowego
  • 1,5  (2) łyżeczki żelatyny + 2 (3) łyżki zimnej wody
  • 300 g (420 g) serka mascarpone, schłodzonego
  • kilka kropel barwnika czerwonego, jeśli chcemy uzyskać mocniejszy kolor
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min do napęcznienia.
  2. Świeże maliny umieszczamy w rondelku i rozdrabniamy lekko widelcem, aby puściły trochę soku (mrożone zostawiamy w całości). Dodajemy cukier i podgrzewamy całość na małym ogniu, do momentu wrzenia. Następnie zdejmujemy rondelek z palnika. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy energicznie, aż się rozpuści. Studzimy.
  3. Ostudzoną frużelinę miksujemy blenderem, aby otrzymać gładką masę. Wkładamy na kilka minut do lodówki, aby frużelina lekko się schłodziła, ale nie stężała.
  4. W misce umieszczamy schłodzony serek mascarpone i przy pomocy miksera krótko mieszamy, aż otrzymamy gładki krem. Cały czas miksując, dodajemy puree malinowe. Dokładnie całość mieszamy, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie możemy też dodać barwnik spożywczy, aby uzyskać pożądany kolor. Jeśli krem wyjdzie za rzadki, to wkładamy go na chwilę do lodówki, aby żelatyna zadziałała i zagęściła krem. Uważajcie przy tym, aby krem nie stężał za bardzo!
  5. Gotowy, gęsty krem przekładamy do worka cukierniczego z tylką i dekorujemy babeczki.
Uwagi:
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, oprócz składników na krem.
  2. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  3. Gdy babeczki za bardzo urosną możemy ściąć ich wierzch.
  4. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.

Smacznego 🙂

Czekoladowe babeczki z kremem z malinami, czekoladowe babeczki z kremem malinowym, babeczki z nutellą, krem malinowy

Czekoladowe babeczki z kremem z malinami, czekoladowe babeczki z kremem malinowym, babeczki z nutellą, krem malinowy

czekoladowe babeczki, czekoladowe babeczki z kremem malinowym, babeczki z nutellą, krem malinowy

Czekoladowe babeczki z kremem z malinami, czekoladowe babeczki z kremem malinowym, babeczki z nutellą, krem malinowy

Czekoladowe babeczki z kremem z malinami, czekoladowe babeczki z kremem malinowym, babeczki z nutellą, krem malinowy

Czekoladowe babeczki z kremem z malinami, czekoladowe babeczki z kremem malinowym, babeczki z nutellą, krem malinowyŹródło przepisu Tutaj, przepis zmodyfikowany.

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli podasz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz