CZEKOLADOWE CIASTO Z BANANAMI
krem maślany na bezie szwajcarskiej potrafię zrobić z zamkniętymi oczami ;).
Dziś, w drugą rocznicę założenia bloga 'Słodki Pomysł’ życzę sobie i Wam, drodzy czytelnicy wielu słodkich sukcesów kulinarnych i drogi usłanej pięknie wyrośniętymi biszkoptami. Aby Wasze wypieki nie tylko cieszyły oko, ale i smakowały! Zapraszam na przepyszne czekoladowe ciasto z bananami!
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
- 150 g miękkiego masła
- 150 g cukru trzcinowego
- 3 jajka
- 170 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- szczypta soli
- 25 g kakao
- 80 g gorzkiej czekolady, roztopionej
- 2 bardzo dojrzałe banany (ok 200 g bez skórki)
Wykonanie:
- W osobnej misce przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao.
- Rozgniatamy banany. Topimy czekoladę w kąpieli wodnej. Przygotowujemy kruszonkę.
- W drugiej misie, za pomocą miksera ucieramy masło z cukrem, aż otrzymamy jasną masę (ok 8 min). Następnie dodajemy jajka, jedno po drugim i dokładnie miksujemy całość. Odkładamy mikser.
- Do utartego masła dodajemy suche składniki. Za pomocą szpatułki delikatnie mieszamy ciasto, tylko do momentu połączenia się składników.
- Na końcu dodajemy banany i roztopioną czekoladę. Krótko mieszamy, do momentu otrzymania jednolitej masy.
- Ciasto wlewamy do keksówki o wymiarach 23×13. Posypujemy kruszonką.
- Pieczemy ok 45 – 55 minut w 190ºC (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka. Wyciągamy czekoladowe ciasto z bananami i studzimy.
Kruszonka:
- 40 g roztopionego masła
- 1 łyżka cukru
- ok 2-3 łyżek mąki pszennej lub więcej
W małym rondelku topimy masło. Ściągamy z ognia i dodajemy cukier. Krótko mieszamy. Dodajemy łyżka po łyżce mąkę, aż uzyskamy kruszące się ciasto. Nie przesadzajmy z mąką, ponieważ za duża ilość powoduje, że kruszonka będzie się rozsypywać po upieczeniu.
Uwagi:
- Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
- Użyłam mąki pszennej, typ 450.
- Bananów nie rozgniatamy blenderem, ponieważ może wyjść przez to zakalec. Najlepiej użyć widelca.
- Dzięki bardzo dojrzałym bananom ciasto uzyskuje fajny aromat. Dlatego warto je kupić kilka dni wcześniej i pozwolić im dojrzeć.
- Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 190°C z termoobiegiem, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Piekąc z termoobiegiem zmniejszamy temperaturę o 15°C.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.