CZEKOLADOWE MUFFINY Z WIŚNIAMI – ŁAPKI MISIA

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Składniki na 8 muffinów:

  • 140 g mąki pszennej
  • 20 g ciemnego kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 55 g masła, roztopionego
  • 1 duże jajko
  • 70 g białego cukru
  • 80 ml maślanki (może być jogurt naturalny)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 80 g wiśni bez pestek (110 g mrożonych)
  • 60 g czekolady deserowej, posiekanej
  1. Mrożone wiśnie rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru soku. Świeże drylujemy. 
  2. W jednej misce przesiewamy mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
  3. Wiśnie mieszamy z posiekaną czekoladą.
  4. W drugiej misce, za pomocą rózgi kuchennej, mieszamy roztopione masło z jajkiem, maślanką, cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy, tylko do połączenia się składników. Na końcu dodajemy wiśnie z czekoladą i krótko mieszamy.
  5. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek umieszczonych w formie do muffinów. Wypełniamy papilotki do 3/4 ich wysokości.
  6. Pieczemy ok 18-23 minut w 180ºC (bez termoobiegu), do suchego patyczka. Wyjmujemy muffiny z piekarnika i studzimy.
  7. Czekoladowe muffiny z wiśniami dekorujemy polewą czekoladową i migdałami w płatkach, z których robimy pazurki misia.

Polewa czekoladowa ganache:

  • 60 g czekolady deserowej
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  1. W małym rondelku podgrzewamy śmietankę, aż będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Dodajemy połamaną czekoladę i odstawiamy całość na bok (1-2 min). Następnie mieszamy całość, aż otrzymamy jednolitą, czekoladową masę.
  2. Zanim udekorujemy czekoladowe muffiny z wiśniami odczekajmy kilka minut, aż polewa trochę zgęstnieje. Zbyt rzadka polewa spłynie z muffinów.
Dodatkowo:
  • migdały w płatkach

 

Uwagi:

  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
  2. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  3. Z tej ilości składników wyszło mi 8 muffinów w papierowych papilotkach. Jeśli chcecie upiec je w sztywnych papilotkach, takich jak na zdjęciach, to radzę podwoić ilość składników. Wyjdzie Wam wtedy ok 12 muffinów lub więcej.
  4. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C. Piekłam babeczki na najniższym poziomie piekarnika.

Smacznego 🙂

Czekoladowe muffiny z wiśniami, babeczki z wiśniami, łapki misia, czekoladowe babeczki. babeczki łapki misia, muffiny z wiśniami,

Czekoladowe muffiny z wiśniami, babeczki z wiśniami, łapki misia, czekoladowe babeczki. babeczki łapki misia, muffiny z wiśniami, Źródło przepisu Tutaj.

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.