DEKOROWANIE CIASTECZEK MASĄ CUKROWĄ / LUKREM PLASTYCZNYM
Dekorowanie ciasteczek masą cukrową, tzw. lukrem plastycznym, wg mnie jest łatwiejsze niż ręczne dekorowanie ciasteczek lukrem królewskim :). W smaku masa cukrowa różni się od lukru. Wg mnie lukier jest smaczniejszy, ale wśród różnych firm produkujących masy cukrowe do obkładania ciasteczek i tortów znalazłam taką, która zadowala moje kubki smakowe i mogę ją Wam polecić. Poniżej opiszę krótko masy, które do tej pory miałam okazję przetestować i opiszę ich wady i zalety.
Lukier plastyczny to inaczej masa cukrowa, która używana jest do obkładania tortów. Do dekoracji ciasteczek lub pierniczków nie używamy masy cukrowej do figurek i kwiatów. Taka masa po wyschnięciu jest bardzo twarda. Grubość masy cukrowej na ciasteczku zależy od naszych upodobań. Osobiście nie lubię grubej warstwy, ponieważ zabija ona smak ciasteczka.
Przetestowane masy cukrowe:
Renshaw – bardzo miękka masa. Tak bardzo, że po dodaniu barwnika kleiła się do rękawiczek. Niezbyt dobrze mi się z nią pracowało. W smaku bardzo słodka. Wg mnie najsłodsza ze wszystkich wymienionych mas.
Fun Cakes – miękka i plastyczna masa. Nie klei się do rąk po dodaniu barwników i ładnie wychodzą wzory ze stempelków. Bardzo pyszna – porównywalna do Smartflex.
Która wg mnie najlepsza? Trudno określić po jednorazowych testach. Ale dwie z nich na pewno kupię po raz drugi: Smartflex i Fun Cakes. Jak dla mnie super się z nimi pracuje i w smaku są pyszne.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Lista potrzebnych rzeczy, aby dekorowanie ciasteczek masą cukrową przebiegło sprawnie:
- Ciasteczka, polecam ciasteczka z mąką migdałową, które użyłam do dekorowania.
- lukier plastyczny/masa cukrowa do obkładania tortów (nie do figurek!)
- kolorowe barwniki spożywcze (użyłam Sugarflair, można również Wilton)
- wałek do masy cukrowej z pierścieniami – wałek
- mata silikonowa do rozwałkowania masy cukrowej
- papier do pieczenia pocięty na mniejsze kwadraty
- stemple + wykrojniki
- skalpel/nożyk do masy cukrowej – nożyk
- rękawiczki lateksowe – rękawiczki
- szerszy pędzelek + woda lub glazura: gorąca woda wymieszana z cukrem pudrem
- woreczki do pakowania ciasteczek z lukrem plastycznym
Wykonanie.
- Przed dekorowaniem ciasteczek oczyśćcie miejsce pracy, aby malutkie okruszki nie przyklejały się do masy cukrowej.
- Kawałek masy cukrowej ugniatamy jak plastelinę, używając rękawiczek.
- Gdy masa zmięknie dodajemy odrobinę barwnika spożywczego – jeśli chcecie kolorowy lukier plastyczny. Można też kupić gotowe, kolorowe masy cukrowe. Barwnik dodajemy stopniowo, w bardzo małych ilościach – na czubku wykałaczki. Łatwo przesadzić z ilością barwnika i otrzymać bardzo ciemny kolor masy. Kolor masy można rozjaśnić, dodając kawałek białej masy.
- Gdy masa uzyska jednolity kolor odrywamy mały kawałek, a resztę chowamy do woreczka foliowego, aby masa cukrowa nie obeschła.
- Na matę silikonową kładziemy mały kawałek papieru do pieczenia. Umieszczamy na nim kawałek masy cukrowej i za pomocą wałka silikonowego rozwałkowujemy ją na cienki plasterek o grubości ok 3 mm. Można zrobić grubszą warstwę lukru plastycznego. Osobiście wolę cieńszą warstwę na ciasteczku lub pierniczku.
- Lukier plastyczny podczas wałkowania może się przyklejać do wałka. Wtedy wystarczy delikatnie posypać masę cukrem pudrem i rozprowadzić go pędzelkiem, aby nie było białych śladów.
- Po rozwałkowaniu masy bierzemy stempel i odciskamy wzór. Następnie nakładamy wykrojnik i zdejmujemy stempel. Na końcu za pomocą wykrojnika odcinamy nadmiar masy cukrowej. Skrawki masy od razu chowamy do woreczka, aby się nie wysuszyły.
- Odciskając wzór należy najpierw naciskać po bokach stempla, a dopiero na końcu docisnąć środek. Jeśli wzór nie wyjdzie, to ponownie zagniatamy masę i rozwałkowujemy.
-
Odkładamy masę ze wzorem na bok na kilka minut (15-30 min), aby masa trochę podeschła. Następnie ponownie nakładamy wykrojnik na wzór, lekko dociskamy i przesuwamy w różne strony, aby strzępy masy odpadły. Gdy masa podeschnie łatwo odchodzi od papieru do pieczenia. Można pomóc sobie skalpelem, jeśli strzępy masy nie będą chciały odpaść.
- Przygotowujemy wodę lub glazurę: gorącą wodę z cukrem pudrem, odstawiamy do przestudzenia. Osobiście wolę wodę z cukrem pudrem, ale sama woda też wystarczy.
- Używając płaskiego pędzelka smarujemy masę cukrową od spodu wodą lub glazurą. Następnie przyklejamy masę do ciastka.
- Wycieramy palce ręcznikiem papierowym i delikatnie przejeżdżamy placami na brzegach masy, aby nie odstawała.
- Udekorowane ciasteczka masą cukrową odkładamy na blachę. Przykrywamy ciasteczka papierem do pieczenia i zostawiamy je na noc, aby lukier plastyczny wysechł. Po wyschnięciu nie będzie tak twardy jak klasyczny lukier królewski.
- Unikamy wilgoci, bo ciastko zrobi się za miękkie.
- Na drugi dzień pakujemy ciasteczka z masą cukrową do woreczków.
- Do pracy z masą zalecane używanie rękawiczek nitrylowych, które chronią przed zabrudzeniami, jednocześnie nie przyklejają się do masy.
Praca z masą cukrową latem:
- Gdy w kuchni jest gorąco i wilgotno masa bardzo szybko mięknie i lepi się do rąk. Jeśli masa bardzo przykleja się do rękawiczek, można lekko posypać je cukrem pudrem.
- Latem nie chowam masy do woreczka podczas pracy. Nie ma problemu z jej obsychaniem.
- W chłodniejsze dni wystarczyło raz posypać masę cukrem pudrem podczas wałkowania. W gorące dni robiłam to kilka razy. Ostatni raz posypywałam masę tuż przed użyciem stempelka. W przeciwnym wypadku masa przyklejała się do stempelka. Po posypaniu cukrem pudrem ściągałam nadmiar pędzelkiem.
- Latem lukier plastyczny na ciasteczkach schnie dłużej. Zostawiam je pod przykryciem na dwa dni, ale długość suszenia zależeć będzie od wilgoci w powietrzu.
Uwagi:
- Masa cukrowa do obkładania tortów jest miękka i wg mnie nie jest konieczne ogrzewanie jej w mikrofalówce. Ale można to zrobić, wkładając ją do mikrofali na 3-5 sekund.
- Ciasteczka pod lukier plastyczny robię o grubości ok 5 mm.
- Do przyklejenia masy do ciasteczka wystarczy sama woda. Jednak zauważyłam, że przy samej wodzie puszczał barwnik, który dodałam do masy i barwił mi palce. Dlatego wolę użyć wody z dodatkiem cukru pudru.
- Na jedno ciasteczko serce 8×7 cm zużyłam ok 15 g masy cukrowej / lukru plastycznego. Z 250 g masy cukrowej udekorowałam ok 15-16 serc.
Podoba Ci się wpis 'Dekorowanie ciasteczek masą cukrową’?
Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!