FRUŻELINA CZEREŚNIOWA
Frużelina czereśniowa to czereśnie w żelu, które są słodkim, owocowym dodatkiem do kremu w torcie. Frużelina czereśniowa idealnie sprawdzi się w kremie śmietankowym lub czekoladowym.
Polecam również żelkę z czereśni.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
- 200 g świeżych / mrożonych czereśni bez pestek
- 1/2 łyżki cukru lub więcej, do smaku
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny lub więcej, do smaku
- 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej wody
- Świeże czereśnie drylujemy.
- Mrożone lub świeże czereśnie umieszczamy w garnku. Zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Gotujemy owoce na mniejszym ogniu, raz po raz mieszając je, aż zmiękną i puszczą sporo soku.
- Do miękkich owoców dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Cały czas mieszając, gotujemy czereśnie na małym ogniu, aż sok zgęstnieje (frużelina będzie miała konsystencję gęstego kisielu).
Następnie wyłączamy palnik i studzimy frużelinę. - Jeśli frużelina po dodaniu skrobi ziemniaczanej nadal będzie rzadka, dodajcie więcej mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie. Niektóre czereśnie puszczają więcej soku.
Uwagi:
- Mrożonych czereśni nie rozmrażamy wcześniej.
- Frużelina czereśniowa z tego przepisu wystarczy do przełożenia 1 blatu tortu o śr 18-20 cm.
- Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI.
- Czereśnie w żelu po ostygnięciu można włożyć do lodówki, aby szybciej zgęstniały. Warto to zrobić w okresie letnim.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!