Frużelina malinowa jest moim ulubionym dodatkiem do tortów. Jej lekko kwaśny smak idealnie przełamuje słodycz kremów. Bardzo długo robiłam frużelinę z dodatkiem żelatyny. Jednak ostatnio zrobiłam ją tylko z mąką ziemniaczaną i jestem bardzo zadowolona z efektu. Maliny w żelu z dodatkiem samej mąki ziemniaczanej ma konsystencję kisielu. Natomiast z żelatyną przypomina owoce w galaretce. Oba sposoby, które pokazuję nie są złe! Smak jest ten sam :). Jeśli jednak chcemy dodać owoce w żelu do kremu musimy dodać żelatynę.
Polecam również żelkę malinową.
Składniki:
- 180 g malin mrożonych/świeżych
- 3/4 – 1 łyżka cukru, do smaku
- 1 – 2 łyżeczki soku z cytryny, do smaku
- 11 g mąki ziemniaczanej (1 i 3/4 łyżeczki) + 2 łyżki zimnej wody
- Większą część malin (2/3) umieszczamy w garnuszku, zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu.
Gdy maliny puszczą sok i się 'rozpaćkają’ dodajemy resztę malin. Podgrzewamy całość, aż dodane maliny zmiękną i masa będzie gorąca. - Zmniejszamy ogień i dodajemy rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy i gotujemy, aż frużelina zgęstnieje. Gotowa frużelina będzie mieć konsystencję kisielu.
- Zdejmujemy rondelek z palnika i studzimy frużelinę.
- Frużelinę malinową przechowujemy w lodówce. Przed nałożeniem na biszkopt wyciągamy ją i ocieplamy, aby zrobiła się miękka.
Frużelina malinowa z żelatyną:
- 180 g malin mrożonych/świeżych
- 3/4 – 1 łyżka cukru, do smaku
- 1 – 2 łyżeczki soku z cytryny, do smaku
- 4 g żelatyny + 1 łyżka zimnej wody
- Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, aż napęcznieje.
- Większą część malin (2/3) umieszczamy w garnuszku. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy maliny puszczą sok i się ‚rozpaćkają’ dodajemy resztę malin. Gotujemy całość, aż dodane maliny zmiękną i masa będzie gorąca. Wyłączamy palnik.
- Do gorącej masy dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy energicznie, aż całkowicie się rozpuści. Nie gotujemy frużeliny z żelatyną, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości żelujące.
- Studzimy maliny w żelu i wkładamy do lodówki, aż stężeje (ok 2-4 godz.). Po schłodzeniu frużelina malinowa będzie bardzo gęsta. Przed nałożeniem na biszkopt wyciągamy ją i ocieplamy, aby zrobiła się miękka.
- Jeśli chcemy dodać frużelinę do kremu śmietankowego, to dodajemy ją ostudzoną, a nie schłodzoną.
Uwagi:
- Frużeliny z podanych składników wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr. 18 cm.
- Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI
- Na 100 g malin daję 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej – ok 6 g.
- Nie trzeba malin dzielić, można je od razu wszystkie wrzucić do rondelka. Jednak wtedy nie będzie szans na większe kawałki owoców w frużelinie.
- Maliny podczas podgrzewania mieszamy delikatnie.
Smacznego 🙂
Zamiast mąki ziemniaczanej można dać żelatynę.
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
48 komentarzy
Dzień dobry, czy frużeliny mogą być wyłożone na krem budyniowo – maślany? Czy przy takim kremie sprawdzą się również żelki? 🙂
Tak i tak 🙂 Bez problemu 🙂
Jeśli bym chciała zrobić frużeline z owoców leśnych ( malina borówka jezyna jagoda) to mozna z tego przepisu? Czy coś trzeba zmienić?
Można z tego przepisu 🙂
Witam!! Troche się obawiam położenia fruzeliny na biszkopt bez kremu, czy można położyć najpierw krem później fruzeline i na frizeine krem? Tak jak z zelka ? Boje się ze tort po przekrojeniu będzie się rozjeżdżać w lodowce na drugi dzień … proszę pomocy 😩😩😩
Możesz tak zrobić 🙂
Dzień dobry mam pytanie robiłam tort i na górę chciałam zrobić tynk z mleka skondensowanego i masła lecz zaważyło mi się jaka mogła być przyczyna ?
Może masło było za miękkie? Latem szybko się masło ociepla i robi płynne, przez co często się warzy. Na blogu jest wpis jak taki krem uratować: https://slodkipomysl.pl/jak-uratowac-zwarzony-krem/
Witam. Czy zanim dodam mąkę ziemniaczaną, mogę przecedzić maliny żeby nie miały pestek? I po drugie, czy frużelina pasuje do kremu z truflami? (Biszkopt czekoladowy, frużelina+ krem z truflami, biszkopt, krem oreo? Czy takie zestawienie się zgra?
Jak przecedzisz maliny przez sitko to otrzymasz sok. Z tego nie zrobisz frużeliny. Z samego soku możesz zrobić żelkę malinową. Te połączenie smaków pasuje.
Witam. Dręczy mnie pytanie. Robiłam tort z Pani przepisów (Sugerując się tym przepisem oraz przepisem na mus jagodowy). Sugerując się tym co Pani napisała na blogu, to jeśli tort ma być jedzony dopiero w niedzielę to jak dzisiaj go przełożyłam kremami to zrobiłam błąd? Chciałam jakoś to wszystko pogodzić (praca i pieczenie na chrzest). Jeśli to nie błąd to kiedy mogę go otynkowac?
Proszę go otynkować dziś, tzn. w czwartek. Przełożony został trochę za wcześnie. Na niedzielę biszkopty przekładam w czwartek wieczorem. W piątek tynkuję, a w sobotę dekoruję. Ale spokojnie! Tort będzie dobry w niedzielę. Następnym razem nie trzeba tak się śpieszyć. Przy każdym torcie jest plan działania.
Witam:) planuję zrobić tort z frużeliną malinową i na nią dać mus czekoladowy. Czy to połączenie nie rozplynie się? Proszę mi doradzić nigdy nie robiłam takich mas a bardzo lubię piec ?
Do musu zrobiłabym żelkę malinową i włożyła ją do musu.
Witam, jak mogę ogrzać frużelinę? Wystarczy wyciągnąć ją na blat?
Wyszła mi bardzo gęsta, wręcz galaretka. Zastanawiam się czy da się z niej jeszcze zrobić miękką, czy po prostu popełniłam gdzieś błąd.
Wystarczy wyłożyć na blat i potem wymieszać widelcem. Czasami owoce puszczają mniej soku i wtedy wyjdzie gęściejsza frużelina. Aby ją rozrzedzić można podgrzać i dodać trochę wody.
Czy taką frużeline można wyłożyć na mus w torcie?
Mus po stężeniu jest jak pianka i frużelina nie będzie się jej trzymać. Polecam zrobić żelkę i włożyć do musu.
Czy fruzelina może stanowić sama masę do przełożenia tortu? Czy musi być z kremem lub na nim?
Frużelina jest jak konfitura. Warstwa będzie ok 3-4mm. Może lepiej żelkę malinowa zrobić? Tylko do niej trzeba dać chociaż cienką warstwę jakiegoś kremu, aby przykleiła się do biszkoptu. Żelka może mieć nawet 1 cm grubości.
Czy mogę zrobić fruzeline dzień wcześniej przed przelozeniem tortu? I czy zwykła fruzeline z mąką ziemniaczaną nie spowoduje mi 'rozjechania’ się tortu?
Można. Jeszcze nigdy mi się tort nie rozjechał z powodu frużeliny z samą mąką ziemniaczaną. Zawsze robię 'ramkę’ z kremu wokół blatu. W środek kładę frużelinę, a na to krem.
Dzień dobry,
Czy cukier trzcinowy można zastąpić czymś innym? Np. Miodem lub zwykłym cukrem?
Można 🙂
Do tych proporcji ile powinnam dodac mascarpone ze smietanka zeby uzyskac krem do tortu ?
Ja robiłam jak na razie tylko na mascarpone. Do kremu dałam frużelinę z całych malin. Teraz jednak bym przecedziła przez sitko, aby pozbyć się pestek. Przepis na krem, który zrobiłam jest Tutaj.
Witaj. Czy frużelinę z żelatyną można jakoś zapasteryzować? Czy np. wystarczy wlać gorącą do słoików?
Można, ale bez żelatyny.
Z opisu pycha. Jestem początkująca i mam pytanie. Czy frużelinę wykładamy bezpośrednio na biszkopt czy też na krem ? Jeśli tak to czy należy ją też przykryć kremem ?
Są dwa sposoby. Na biszkopt i potem na to krem. Lub na krem i przykrywasz całość biszkoptem :).
maliny mrożone rozmrażamy?
Nie.
Czy jeśli dam Fruzeline na biszkopt a na to krem to czy ten pierwszy od dołu biszkopt przed nałożeniem fruzeliny powinnam nasaczyc żeby nie był suchy? Boję się też że fruzeliny puści na torcie sok i ten biszkopt wsią i nie ta wodę i będzie rozpaćkany
Nasączamy biszkopt. Nakładamy cienką warstwę kremu i dopiero wtedy nakładamy frużelinę. Na końcu nakładamy resztę kremu. Dzięki temu frużelina nie wsiąknie w biszkopt.
Dzień dobry Pani Magdo 😉
Jak długo fruzelina zachowa świeżość w torcie? Chodzi mi i maksymalny czas jaki fruzelina może spędzić w torcie
Dokładnie nie wiem. U mnie tort znika w ciągu dwóch-trzech dni. Do tego doliczyć trzeba dzień na tynkowanie i dekorowanie tortu. Max 4-5 dni będzie ok.
Witam, czy zamiast malin mogę dać jagody, aby wyszła frużelina jagodowa? 🙂
Tak.
Jeśli chce zrobić krem do przelozenia tortu wystarczy ubić śmietankę i nie dodawać już do tego żelatyny? Czy jednak dodać?
Frużelinę robimy z żelatyną wtedy. Aby zrobić krem wymieszałabym mascarpone ze śmietanką, aby krem był stabilniejszy. Jeśli chcesz samą śmietankę, to proponuję nałożyć na biszkopt najpierw frużelinę, a na nią krem śmietankowy.
Jesli nie chce pestek w kremie malinowym czy powinnam przetrzec przez sito fruzeline przed dodaniem zelatyny czy po? Ma znaczenie kolejnosc?
Jeśli przetrzesz maliny przez sitko otrzymasz sok malinowy. Z tego frużeliny z owocami nie zrobisz. Frużelina to owoce w żelu.
Witam, jakiej ilości żelatyny powinnam użyć jeśli mam 700 gram owoców?
Tu jest przelicznik foremek, który obliczy potrzebną ilość.
Czy w taki sam sposób mogę przygotować frużelinę z jagód?
Tak, tylko przy jagodach żelatyna może być zbędna. Zobacz jak bardzo zgęstnieje po dodaniu mąki ziemniaczanej.
Witam, chciałabym połączyć frużeline malinową z kremem z białej czekolady. Czy mam ją tylko wystudzić bez schładzania w lodówce? Czy przygotować ją w tym samym dniu co krem?
Schładzamy w lodówce frużelinę wtedy gdy robimy ją sobie dzień wcześniej. Jeśli robisz ją w dniu składania tortu, to wystarczy ją wystudzić, aby ciepła frużelina nie rozpuściła kremu.