FRUŻELINY i SŁODKIE DODATKI

FRUŻELINA MALINOWA

frużelina malinowa, maliny w żelu, maliny w galaretce, żelka malinowa, frużelina malinowa do tortu
Frużelina malinowa jest moim ulubionym dodatkiem do tortów.  Jej lekko kwaśny smak idealnie przełamuje słodycz kremów. Bardzo długo robiłam frużelinę z dodatkiem żelatyny. Jednak ostatnio zrobiłam ją tylko z mąką ziemniaczaną i jestem bardzo zadowolona z efektu. Frużelina z dodatkiem samej mąki ziemniaczanej ma konsystencję kisielu. Natomiast z żelatyną przypomina owoce w galaretce. Oba sposoby, które pokazuję nie są złe! Smak jest ten sam :). Jeśli jednak chcemy dodać frużelinę do kremu musimy dodać do niej żelatynę.
Składniki:
  • 150 g malin mrożonych/świeżych
  • 2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)
  • 1,5 – 2 łyżek cukru trzcinowego, do smaku
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej wody
  1. Większą część malin (2/3) umieszczamy w garnuszku i zasypujemy cukrem (do mrożonych możemy dodać wodę). Podgrzewamy na małym ogniu.
    Gdy maliny puszczą sok i się ‚rozpaćkają’ dodajemy resztę malin. Podgrzewamy całość, aż dodane maliny zmiękną.
  2. Gdy całość się zagotuje zmniejszamy ogień i dodajemy rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy i gotujemy, aż frużelina zgęstnieje. Gotowa frużelina będzie mieć konsystencję kisielu.
  3. Zdejmujemy rondelek z palnika i studzimy frużelinę malinową. Wkładamy do lodówki, aż stężeje (ok 4 godz.).
Frużelina malinowa z żelatyną (do kremów):
  • 150 g malin mrożonych/świeżych
  • 2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)
  • 1,5 – 2 łyżek cukru trzcinowego, do smaku
  • 1,5 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki zimnej wody
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, aż napęcznieje.
  2. Większą część malin (2/3) umieszczamy w garnuszku i zasypujemy cukrem (do mrożonych możemy dodać wodę). Podgrzewamy na małym ogniu.
    Gdy maliny puszczą sok i się ‚rozpaćkają’ dodajemy resztę malin. Gotujemy całość, aż dodane maliny zmiękną.
  3. Gdy całość się zagotuje wyłączamy palnik.
  4. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy energicznie, aż całkowicie się rozpuści. Nie gotujemy frużeliny z żelatyną, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości żelujące.
  5. Studzimy frużelinę i wkładamy do lodówki, aż stężeje (ok 2-4 godz.). Po schłodzeniu frużelina malinowa będzie bardzo gęsta. Rozdrabniamy ją za pomocą widelca. 
  6. Jeśli chcemy dodać frużelinę do kremu śmietankowego, to dodajemy ją ostudzoną, a nie schłodzoną. 

 

Uwagi:
  1. Frużeliny z podanych składników wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr. 23-24 cm.
  2. Na 100 g malin daję 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
  3. Jeśli boimy się, że owoce w żelu puszczą sok (szczególnie latem) można dodać trochę żelatyny do przepisu z mąką ziemniaczaną. Jeśli dodajemy 2 łyżeczki mąki, to 1 łyżeczkę zamieniamy na 1 łyżeczkę żelatyny (rozpuszczamy ją w wodzie, aż napęcznieje).
  4. Nie trzeba malin dzielić, można je od razu wszystkie wrzucić do rondelka. Jednak wtedy nie będzie szans na większe kawałki owoców w frużelinie.
  5. Maliny podczas podgrzewania mieszamy delikatnie.

Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!
Obserwuj ‘Słodki Pomysł’ na Instagramie.


frużelina malinowa, maliny w żelu, maliny w galaretce, żelka malinowa, frużelina malinowa do tortu

frużelina malinowa, maliny w żelu, maliny w galaretce, żelka malinowa, frużelina malinowa do tortu

frużelina malinowa, maliny w żelu, maliny w galaretce, żelka malinowa, frużelina malinowa do tortu

frużelina malinowa, maliny w żelu, maliny w galaretce, żelka malinowa, frużelina malinowa do tortu

frużelina malinowa, maliny w żelu, maliny w galaretce, żelka malinowa, frużelina malinowa do tortu

Zamiast mąki ziemniaczanej można dać żelatynę.

frużelina malinowa, maliny w żelu, maliny w galaretce, żelka malinowa, frużelina malinowa do tortu

frużelina malinowa, maliny w żelu, maliny w galaretce, żelka malinowa, frużelina malinowa do tortu

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli podasz go dalej!

Brak kometarzy

Zostaw komentarz