FRUŻELINA MALINOWA

by Magdalena Indyka
frużelina malinowa, maliny w żelu, frużelina z malin, żelka malinowa,
image_print

Frużelina malinowa jest moim ulubionym dodatkiem do tortów. Jej lekko kwaśny smak idealnie przełamuje słodycz kremów. Bardzo długo robiłam frużelinę z dodatkiem żelatyny. Jednak ostatnio zrobiłam ją tylko z mąką ziemniaczaną i jestem bardzo zadowolona z efektu. Maliny w żelu z dodatkiem samej mąki ziemniaczanej ma konsystencję kisielu. Natomiast z żelatyną przypomina owoce w galaretce. Oba sposoby, które pokazuję nie są złe! Smak jest ten sam :). Jeśli jednak chcemy dodać owoce w żelu do kremu musimy dodać żelatynę.
Polecam również żelkę malinową.

Składniki:
  • 180 g malin mrożonych/świeżych
  • 3/4 – 1 łyżka cukru, do smaku
  • 1 – 2 łyżeczki soku z cytryny, do smaku
  • 11 g mąki ziemniaczanej (1 i 3/4 łyżeczki) + 2 łyżki zimnej wody
  1. Większą część malin (2/3) umieszczamy w garnuszku, zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu.
    Gdy maliny puszczą sok i się 'rozpaćkają’ dodajemy resztę malin. Podgrzewamy całość, aż dodane maliny zmiękną i masa będzie gorąca.
  2. Zmniejszamy ogień i dodajemy rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy i gotujemy, aż frużelina zgęstnieje. Gotowa frużelina będzie mieć konsystencję kisielu.
  3. Zdejmujemy rondelek z palnika i studzimy frużelinę.
  4. Frużelinę malinową przechowujemy w lodówce. Przed nałożeniem na biszkopt wyciągamy ją i ocieplamy, aby zrobiła się miękka.
Frużelina malinowa z żelatyną:
  • 180 g malin mrożonych/świeżych
  • 3/4 – 1 łyżka cukru, do smaku
  • 1 – 2 łyżeczki soku z cytryny, do smaku
  • 4 g żelatyny + 1 łyżka zimnej wody
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, aż napęcznieje.
  2. Większą część malin (2/3) umieszczamy w garnuszku. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy maliny puszczą sok i się ‚rozpaćkają’ dodajemy resztę malin. Gotujemy całość, aż dodane maliny zmiękną i masa będzie gorąca. Wyłączamy palnik.
  3. Do gorącej masy dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy energicznie, aż całkowicie się rozpuści. Nie gotujemy frużeliny z żelatyną, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości żelujące.
  4. Studzimy maliny w żelu i wkładamy do lodówki, aż stężeje (ok 2-4 godz.). Po schłodzeniu frużelina malinowa będzie bardzo gęsta. Przed nałożeniem na biszkopt wyciągamy ją i ocieplamy, aby zrobiła się miękka.
  5. Jeśli chcemy dodać frużelinę do kremu śmietankowego, to dodajemy ją ostudzoną, a nie schłodzoną. 
Uwagi:
  1. Frużeliny z podanych składników wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr. 18 cm.
  2. Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI
  3. Na 100 g malin daję 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej – ok 6 g.
  4. Nie trzeba malin dzielić, można je od razu wszystkie wrzucić do rondelka. Jednak wtedy nie będzie szans na większe kawałki owoców w frużelinie.
  5. Maliny podczas podgrzewania mieszamy delikatnie.

Smacznego 🙂


frużelina malinowa, maliny w żelu, frużelina z malin, żelka malinowa,

frużelina z malin, maliny w żelu, maliny w galaretce, żelka malinowa,

frużelina malinowa, maliny w żelu, frużelina z malin, żelka malinowa,

Zamiast mąki ziemniaczanej można dać żelatynę.

frużelina malinowa, maliny w żelu, frużelina z malin, żelka malinowa,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

0 0 głosy
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest

48 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
Aleksandra
Aleksandra
3 lat temu

Dzień dobry, czy frużeliny mogą być wyłożone na krem budyniowo – maślany? Czy przy takim kremie sprawdzą się również żelki? 🙂

Anna
Anna
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
3 lat temu

Jeśli bym chciała zrobić frużeline z owoców leśnych ( malina borówka jezyna jagoda) to mozna z tego przepisu? Czy coś trzeba zmienić?

Marlena
Marlena
3 lat temu

Witam!! Troche się obawiam położenia fruzeliny na biszkopt bez kremu, czy można położyć najpierw krem później fruzeline i na frizeine krem? Tak jak z zelka ? Boje się ze tort po przekrojeniu będzie się rozjeżdżać w lodowce na drugi dzień … proszę pomocy 😩😩😩

Kinga
Kinga
Odpowiedz na  Marlena
2 lat temu

Dzień dobry mam pytanie robiłam tort i na górę chciałam zrobić tynk z mleka skondensowanego i masła lecz zaważyło mi się jaka mogła być przyczyna ?

Joanna
Joanna
4 lat temu

Witam. Czy zanim dodam mąkę ziemniaczaną, mogę przecedzić maliny żeby nie miały pestek? I po drugie, czy frużelina pasuje do kremu z truflami? (Biszkopt czekoladowy, frużelina+ krem z truflami, biszkopt, krem oreo? Czy takie zestawienie się zgra?

WIOLETA
WIOLETA
4 lat temu

Witam. Dręczy mnie pytanie. Robiłam tort z Pani przepisów (Sugerując się tym przepisem oraz przepisem na mus jagodowy). Sugerując się tym co Pani napisała na blogu, to jeśli tort ma być jedzony dopiero w niedzielę to jak dzisiaj go przełożyłam kremami to zrobiłam błąd? Chciałam jakoś to wszystko pogodzić (praca i pieczenie na chrzest). Jeśli to nie błąd to kiedy mogę go otynkowac?

Agata
Agata
4 lat temu

Witam:) planuję zrobić tort z frużeliną malinową i na nią dać mus czekoladowy. Czy to połączenie nie rozplynie się? Proszę mi doradzić nigdy nie robiłam takich mas a bardzo lubię piec ?

Katarzyna
Katarzyna
4 lat temu

Witam, jak mogę ogrzać frużelinę? Wystarczy wyciągnąć ją na blat?
Wyszła mi bardzo gęsta, wręcz galaretka. Zastanawiam się czy da się z niej jeszcze zrobić miękką, czy po prostu popełniłam gdzieś błąd.

Anna
Anna
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
2 lat temu

Czy taką frużeline można wyłożyć na mus w torcie?

Martyna
Martyna
4 lat temu

Czy fruzelina może stanowić sama masę do przełożenia tortu? Czy musi być z kremem lub na nim?

Zuzanna
Zuzanna
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
4 lat temu

Czy mogę zrobić fruzeline dzień wcześniej przed przelozeniem tortu? I czy zwykła fruzeline z mąką ziemniaczaną nie spowoduje mi 'rozjechania’ się tortu?

Pauli
Pauli
5 lat temu

Dzień dobry,
Czy cukier trzcinowy można zastąpić czymś innym? Np. Miodem lub zwykłym cukrem?

Paulina
Paulina
5 lat temu

Do tych proporcji ile powinnam dodac mascarpone ze smietanka zeby uzyskac krem do tortu ?

Emilia
Emilia
5 lat temu

Witaj. Czy frużelinę z żelatyną można jakoś zapasteryzować? Czy np. wystarczy wlać gorącą do słoików?

Katarzyna
Katarzyna
6 lat temu

Z opisu pycha. Jestem początkująca i mam pytanie. Czy frużelinę wykładamy bezpośrednio na biszkopt czy też na krem ? Jeśli tak to czy należy ją też przykryć kremem ?

Ewelina
Ewelina
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
4 lat temu

maliny mrożone rozmrażamy?

Sandra Własne
Sandra Własne
Odpowiedz na  Ewelina
1 rok temu

Czy jeśli dam Fruzeline na biszkopt a na to krem to czy ten pierwszy od dołu biszkopt przed nałożeniem fruzeliny powinnam nasaczyc żeby nie był suchy? Boję się też że fruzeliny puści na torcie sok i ten biszkopt wsią i nie ta wodę i będzie rozpaćkany

Ola
Ola
6 lat temu

Dzień dobry Pani Magdo 😉
Jak długo fruzelina zachowa świeżość w torcie? Chodzi mi i maksymalny czas jaki fruzelina może spędzić w torcie

Marta Miklasz
Marta Miklasz
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
5 lat temu

Witam, czy zamiast malin mogę dać jagody, aby wyszła frużelina jagodowa? 🙂

Gosia
Gosia
6 lat temu

Jeśli chce zrobić krem do przelozenia tortu wystarczy ubić śmietankę i nie dodawać już do tego żelatyny? Czy jednak dodać?

Patrycja
Patrycja
6 lat temu

Jesli nie chce pestek w kremie malinowym czy powinnam przetrzec przez sito fruzeline przed dodaniem zelatyny czy po? Ma znaczenie kolejnosc?

PAULINA
PAULINA
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
5 lat temu

Witam, jakiej ilości żelatyny powinnam użyć jeśli mam 700 gram owoców?

PAULINA
PAULINA
6 lat temu

Czy w taki sam sposób mogę przygotować frużelinę z jagód?

Ola
Ola
Odpowiedz na  PAULINA
2 lat temu

Witam, chciałabym połączyć frużeline malinową z kremem z białej czekolady. Czy mam ją tylko wystudzić bez schładzania w lodówce? Czy przygotować ją w tym samym dniu co krem?

48
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x