OWOCE W ŻELU - żelka

FRUŻELINA MALINOWA

frużelina malinowa, maliny w żelu, frużelina z malin, żelka malinowa,

Frużelina malinowa jest moim ulubionym dodatkiem do tortów. Jej lekko kwaśny smak idealnie przełamuje słodycz kremów. Bardzo długo robiłam frużelinę z dodatkiem żelatyny. Jednak ostatnio zrobiłam ją tylko z mąką ziemniaczaną i jestem bardzo zadowolona z efektu. Maliny w żelu z dodatkiem samej mąki ziemniaczanej ma konsystencję kisielu. Natomiast z żelatyną przypomina owoce w galaretce. Oba sposoby, które pokazuję nie są złe! Smak jest ten sam :). Jeśli jednak chcemy dodać owoce w żelu do kremu musimy dodać żelatynę.
Polecam również żelkę malinową.

Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE.
Składniki:
  • 200 g malin mrożonych/świeżych
  • 1 łyżka cukru trzcinowego lub więcej, do smaku
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej wody
  1. Większą część malin (2/3) umieszczamy w garnuszku i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu.
    Gdy maliny puszczą sok i się ‚rozpaćkają’ dodajemy resztę malin. Podgrzewamy całość, aż dodane maliny zmiękną i masa będzie gorąca.
  2. Zmniejszamy ogień i dodajemy rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy i gotujemy, aż frużelina zgęstnieje. Gotowa frużelina będzie mieć konsystencję kisielu.
  3. Zdejmujemy rondelek z palnika i studzimy frużelinę.
  4. Frużelinę malinową przechowujemy w lodówce. Przed nałożeniem na biszkopt wyciągamy ją i ocieplamy, aby zrobiła się miękka.
Frużelina malinowa z żelatyną:
  • 200 g malin mrożonych/świeżych
  • 1 łyżka cukru trzcinowego lub więcej, do smaku
  • 1 – 2 łyżeczki soku z cytryny, do smaku
  • 1,5 łyżeczki żelatyny (6 g) + 2 łyżki zimnej wody
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, aż napęcznieje.
  2. Większą część malin (2/3) umieszczamy w garnuszku. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy maliny puszczą sok i się ‚rozpaćkają’ dodajemy resztę malin. Gotujemy całość, aż dodane maliny zmiękną i masa będzie gorąca. Wyłączamy palnik.
  3. Do gorącej masy dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy energicznie, aż całkowicie się rozpuści. Nie gotujemy frużeliny z żelatyną, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości żelujące.
  4. Studzimy maliny w żelu i wkładamy do lodówki, aż stężeje (ok 2-4 godz.). Po schłodzeniu frużelina malinowa będzie bardzo gęsta. Przed nałożeniem na biszkopt wyciągamy ją i ocieplamy, aby zrobiła się miękka.
  5. Jeśli chcemy dodać frużelinę do kremu śmietankowego, to dodajemy ją ostudzoną, a nie schłodzoną. 
Uwagi:
  1. Frużeliny z podanych składników wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr. 18 cm.
  2. Więcej przepisów na owocowe frużeliny znajdziesz w zakładce OWOCE W ŻELU.
  3. Na 100 g malin daję 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
  4. Jeśli boimy się, że maliny w żelu puszczą sok (szczególnie latem) można dodać trochę żelatyny do przepisu z mąką ziemniaczaną. Jeśli dodajemy 2 łyżeczki mąki, to 1 łyżeczkę zamieniamy na 1 łyżeczkę żelatyny (rozpuszczamy ją w wodzie, aż napęcznieje).
  5. Nie trzeba malin dzielić, można je od razu wszystkie wrzucić do rondelka. Jednak wtedy nie będzie szans na większe kawałki owoców w frużelinie.
  6. Maliny podczas podgrzewania mieszamy delikatnie.

Smacznego 🙂


frużelina malinowa, maliny w żelu, frużelina z malin, żelka malinowa,

frużelina z malin, maliny w żelu, maliny w galaretce, żelka malinowa,

frużelina malinowa, maliny w żelu, maliny w galaretce, żelka malinowa, frużelina malinowa do tortu

frużelina malinowa, maliny w żelu, maliny w galaretce, żelka malinowa, frużelina malinowa do tortu

frużelina malinowa, maliny w żelu, frużelina z malin, żelka malinowa,

Zamiast mąki ziemniaczanej można dać żelatynę.

frużelina malinowa, maliny w żelu, maliny w galaretce, żelka malinowa, frużelina malinowa do tortu

frużelina malinowa, maliny w żelu, frużelina z malin, żelka malinowa,

Polecam również:

tort dla piłkarza, tort oreo, krem oreo, piłka nożna, tort dla fana piłki nożnej, ciasto czekoladowe

mus z malinami, mus malinowy do tortu, malinowy mus, mus do tortu, mus z owoców, maliny, kremówka, mascarpone,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

20 komentarzy

  • Odpowiedź
    Pauli
    3 grudnia 2019 at 19:44

    Dzień dobry,
    Czy cukier trzcinowy można zastąpić czymś innym? Np. Miodem lub zwykłym cukrem?

  • Odpowiedź
    Paulina
    29 września 2019 at 13:10

    Do tych proporcji ile powinnam dodac mascarpone ze smietanka zeby uzyskac krem do tortu ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      7 października 2019 at 14:08

      Ja robiłam jak na razie tylko na mascarpone. Do kremu dałam frużelinę z całych malin. Teraz jednak bym przecedziła przez sitko, aby pozbyć się pestek. Przepis na krem, który zrobiłam jest Tutaj.

  • Odpowiedź
    Emilia
    5 lipca 2019 at 19:10

    Witaj. Czy frużelinę z żelatyną można jakoś zapasteryzować? Czy np. wystarczy wlać gorącą do słoików?

  • Odpowiedź
    Katarzyna
    2 kwietnia 2019 at 13:07

    Z opisu pycha. Jestem początkująca i mam pytanie. Czy frużelinę wykładamy bezpośrednio na biszkopt czy też na krem ? Jeśli tak to czy należy ją też przykryć kremem ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      2 kwietnia 2019 at 15:39

      Są dwa sposoby. Na biszkopt i potem na to krem. Lub na krem i przykrywasz całość biszkoptem :).

  • Odpowiedź
    Ola
    25 marca 2019 at 20:27

    Dzień dobry Pani Magdo 😉
    Jak długo fruzelina zachowa świeżość w torcie? Chodzi mi i maksymalny czas jaki fruzelina może spędzić w torcie

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      26 marca 2019 at 11:09

      Dokładnie nie wiem. U mnie tort znika w ciągu dwóch-trzech dni. Do tego doliczyć trzeba dzień na tynkowanie i dekorowanie tortu. Max 4-5 dni będzie ok.

      • Odpowiedź
        Marta Miklasz
        11 kwietnia 2020 at 18:29

        Witam, czy zamiast malin mogę dać jagody, aby wyszła frużelina jagodowa? 🙂

  • Odpowiedź
    Gosia
    20 marca 2019 at 13:20

    Jeśli chce zrobić krem do przelozenia tortu wystarczy ubić śmietankę i nie dodawać już do tego żelatyny? Czy jednak dodać?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      21 marca 2019 at 13:21

      Frużelinę robimy z żelatyną wtedy. Aby zrobić krem wymieszałabym mascarpone ze śmietanką, aby krem był stabilniejszy. Jeśli chcesz samą śmietankę, to proponuję nałożyć na biszkopt najpierw frużelinę, a na nią krem śmietankowy.

  • Odpowiedź
    Patrycja
    20 marca 2019 at 08:51

    Jesli nie chce pestek w kremie malinowym czy powinnam przetrzec przez sito fruzeline przed dodaniem zelatyny czy po? Ma znaczenie kolejnosc?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      20 marca 2019 at 09:12

      Jeśli przetrzesz maliny przez sitko otrzymasz sok malinowy. Z tego frużeliny z owocami nie zrobisz. Frużelina to owoce w żelu.

  • Odpowiedź
    PAULINA
    14 marca 2019 at 19:49

    Czy w taki sam sposób mogę przygotować frużelinę z jagód?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      14 marca 2019 at 20:56

      Tak, tylko przy jagodach żelatyna może być zbędna. Zobacz jak bardzo zgęstnieje po dodaniu mąki ziemniaczanej.

    Zostaw komentarz

    Polub mnie na FB!