FRUŻELINA

FRUŻELINA MALINOWA

frużelina malinowa, maliny w żelu, frużelina z malin, żelka malinowa,

Frużelina malinowa jest moim ulubionym dodatkiem do tortów. Jej lekko kwaśny smak idealnie przełamuje słodycz kremów. Bardzo długo robiłam frużelinę z dodatkiem żelatyny. Jednak ostatnio zrobiłam ją tylko z mąką ziemniaczaną i jestem bardzo zadowolona z efektu. Maliny w żelu z dodatkiem samej mąki ziemniaczanej ma konsystencję kisielu. Natomiast z żelatyną przypomina owoce w galaretce. Oba sposoby, które pokazuję nie są złe! Smak jest ten sam :). Jeśli jednak chcemy dodać owoce w żelu do kremu musimy dodać żelatynę.
Polecam również żelkę malinową.

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
  • 180 g malin mrożonych/świeżych
  • 3/4 – 1 łyżka cukru, do smaku
  • 1 – 2 łyżeczki soku z cytryny, do smaku
  • 11 g mąki ziemniaczanej (1 i 3/4 łyżeczki) + 2 łyżki zimnej wody
  1. Większą część malin (2/3) umieszczamy w garnuszku, zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu.
    Gdy maliny puszczą sok i się 'rozpaćkają’ dodajemy resztę malin. Podgrzewamy całość, aż dodane maliny zmiękną i masa będzie gorąca.
  2. Zmniejszamy ogień i dodajemy rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy i gotujemy, aż frużelina zgęstnieje. Gotowa frużelina będzie mieć konsystencję kisielu.
  3. Zdejmujemy rondelek z palnika i studzimy frużelinę.
  4. Frużelinę malinową przechowujemy w lodówce. Przed nałożeniem na biszkopt wyciągamy ją i ocieplamy, aby zrobiła się miękka.
Frużelina malinowa z żelatyną:
  • 180 g malin mrożonych/świeżych
  • 3/4 – 1 łyżka cukru, do smaku
  • 1 – 2 łyżeczki soku z cytryny, do smaku
  • 4 g żelatyny + 1 łyżka zimnej wody
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, aż napęcznieje.
  2. Większą część malin (2/3) umieszczamy w garnuszku. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy maliny puszczą sok i się ‚rozpaćkają’ dodajemy resztę malin. Gotujemy całość, aż dodane maliny zmiękną i masa będzie gorąca. Wyłączamy palnik.
  3. Do gorącej masy dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy energicznie, aż całkowicie się rozpuści. Nie gotujemy frużeliny z żelatyną, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości żelujące.
  4. Studzimy maliny w żelu i wkładamy do lodówki, aż stężeje (ok 2-4 godz.). Po schłodzeniu frużelina malinowa będzie bardzo gęsta. Przed nałożeniem na biszkopt wyciągamy ją i ocieplamy, aby zrobiła się miękka.
  5. Jeśli chcemy dodać frużelinę do kremu śmietankowego, to dodajemy ją ostudzoną, a nie schłodzoną. 
Uwagi:
  1. Frużeliny z podanych składników wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr. 18 cm.
  2. Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI.
  3. Na 100 g malin daję 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej – ok 6 g.
  4. Nie trzeba malin dzielić, można je od razu wszystkie wrzucić do rondelka. Jednak wtedy nie będzie szans na większe kawałki owoców w frużelinie.
  5. Maliny podczas podgrzewania mieszamy delikatnie.

Smacznego 🙂


frużelina malinowa, maliny w żelu, frużelina z malin, żelka malinowa,

frużelina z malin, maliny w żelu, maliny w galaretce, żelka malinowa,

frużelina malinowa, maliny w żelu, maliny w galaretce, żelka malinowa, frużelina malinowa do tortu

frużelina malinowa, maliny w żelu, maliny w galaretce, żelka malinowa, frużelina malinowa do tortu

frużelina malinowa, maliny w żelu, frużelina z malin, żelka malinowa,

Zamiast mąki ziemniaczanej można dać żelatynę.

frużelina malinowa, maliny w żelu, maliny w galaretce, żelka malinowa, frużelina malinowa do tortu

frużelina malinowa, maliny w żelu, frużelina z malin, żelka malinowa,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

46 komentarzy

  • Odpowiedź
    Aleksandra
    26 kwietnia 2021 at 12:44

    Dzień dobry, czy frużeliny mogą być wyłożone na krem budyniowo – maślany? Czy przy takim kremie sprawdzą się również żelki? 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      26 kwietnia 2021 at 15:04

      Tak i tak 🙂 Bez problemu 🙂

      • Odpowiedź
        Anna
        5 sierpnia 2021 at 22:39

        Jeśli bym chciała zrobić frużeline z owoców leśnych ( malina borówka jezyna jagoda) to mozna z tego przepisu? Czy coś trzeba zmienić?

  • Odpowiedź
    Marlena
    22 kwietnia 2021 at 00:42

    Witam!! Troche się obawiam położenia fruzeliny na biszkopt bez kremu, czy można położyć najpierw krem później fruzeline i na frizeine krem? Tak jak z zelka ? Boje się ze tort po przekrojeniu będzie się rozjeżdżać w lodowce na drugi dzień … proszę pomocy 😩😩😩

  • Odpowiedź
    Joanna
    2 kwietnia 2021 at 14:38

    Witam. Czy zanim dodam mąkę ziemniaczaną, mogę przecedzić maliny żeby nie miały pestek? I po drugie, czy frużelina pasuje do kremu z truflami? (Biszkopt czekoladowy, frużelina+ krem z truflami, biszkopt, krem oreo? Czy takie zestawienie się zgra?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      2 kwietnia 2021 at 22:10

      Jak przecedzisz maliny przez sitko to otrzymasz sok. Z tego nie zrobisz frużeliny. Z samego soku możesz zrobić żelkę malinową. Te połączenie smaków pasuje.

  • Odpowiedź
    WIOLETA
    27 stycznia 2021 at 20:51

    Witam. Dręczy mnie pytanie. Robiłam tort z Pani przepisów (Sugerując się tym przepisem oraz przepisem na mus jagodowy). Sugerując się tym co Pani napisała na blogu, to jeśli tort ma być jedzony dopiero w niedzielę to jak dzisiaj go przełożyłam kremami to zrobiłam błąd? Chciałam jakoś to wszystko pogodzić (praca i pieczenie na chrzest). Jeśli to nie błąd to kiedy mogę go otynkowac?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      28 stycznia 2021 at 00:24

      Proszę go otynkować dziś, tzn. w czwartek. Przełożony został trochę za wcześnie. Na niedzielę biszkopty przekładam w czwartek wieczorem. W piątek tynkuję, a w sobotę dekoruję. Ale spokojnie! Tort będzie dobry w niedzielę. Następnym razem nie trzeba tak się śpieszyć. Przy każdym torcie jest plan działania.

  • Odpowiedź
    Agata
    18 stycznia 2021 at 22:57

    Witam:) planuję zrobić tort z frużeliną malinową i na nią dać mus czekoladowy. Czy to połączenie nie rozplynie się? Proszę mi doradzić nigdy nie robiłam takich mas a bardzo lubię piec ?

  • Odpowiedź
    Katarzyna
    9 października 2020 at 07:23

    Witam, jak mogę ogrzać frużelinę? Wystarczy wyciągnąć ją na blat?
    Wyszła mi bardzo gęsta, wręcz galaretka. Zastanawiam się czy da się z niej jeszcze zrobić miękką, czy po prostu popełniłam gdzieś błąd.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      9 października 2020 at 18:19

      Wystarczy wyłożyć na blat i potem wymieszać widelcem. Czasami owoce puszczają mniej soku i wtedy wyjdzie gęściejsza frużelina. Aby ją rozrzedzić można podgrzać i dodać trochę wody.

      • Odpowiedź
        Anna
        4 lipca 2022 at 21:52

        Czy taką frużeline można wyłożyć na mus w torcie?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          6 lipca 2022 at 12:13

          Mus po stężeniu jest jak pianka i frużelina nie będzie się jej trzymać. Polecam zrobić żelkę i włożyć do musu.

  • Odpowiedź
    Martyna
    26 września 2020 at 14:22

    Czy fruzelina może stanowić sama masę do przełożenia tortu? Czy musi być z kremem lub na nim?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      27 września 2020 at 19:54

      Frużelina jest jak konfitura. Warstwa będzie ok 3-4mm. Może lepiej żelkę malinowa zrobić? Tylko do niej trzeba dać chociaż cienką warstwę jakiegoś kremu, aby przykleiła się do biszkoptu. Żelka może mieć nawet 1 cm grubości.

      • Odpowiedź
        Zuzanna
        29 grudnia 2020 at 09:18

        Czy mogę zrobić fruzeline dzień wcześniej przed przelozeniem tortu? I czy zwykła fruzeline z mąką ziemniaczaną nie spowoduje mi 'rozjechania’ się tortu?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          29 grudnia 2020 at 18:23

          Można. Jeszcze nigdy mi się tort nie rozjechał z powodu frużeliny z samą mąką ziemniaczaną. Zawsze robię 'ramkę’ z kremu wokół blatu. W środek kładę frużelinę, a na to krem.

  • Odpowiedź
    Pauli
    3 grudnia 2019 at 19:44

    Dzień dobry,
    Czy cukier trzcinowy można zastąpić czymś innym? Np. Miodem lub zwykłym cukrem?

  • Odpowiedź
    Paulina
    29 września 2019 at 13:10

    Do tych proporcji ile powinnam dodac mascarpone ze smietanka zeby uzyskac krem do tortu ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      7 października 2019 at 14:08

      Ja robiłam jak na razie tylko na mascarpone. Do kremu dałam frużelinę z całych malin. Teraz jednak bym przecedziła przez sitko, aby pozbyć się pestek. Przepis na krem, który zrobiłam jest Tutaj.

  • Odpowiedź
    Emilia
    5 lipca 2019 at 19:10

    Witaj. Czy frużelinę z żelatyną można jakoś zapasteryzować? Czy np. wystarczy wlać gorącą do słoików?

  • Odpowiedź
    Katarzyna
    2 kwietnia 2019 at 13:07

    Z opisu pycha. Jestem początkująca i mam pytanie. Czy frużelinę wykładamy bezpośrednio na biszkopt czy też na krem ? Jeśli tak to czy należy ją też przykryć kremem ?

  • Odpowiedź
    Ola
    25 marca 2019 at 20:27

    Dzień dobry Pani Magdo 😉
    Jak długo fruzelina zachowa świeżość w torcie? Chodzi mi i maksymalny czas jaki fruzelina może spędzić w torcie

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      26 marca 2019 at 11:09

      Dokładnie nie wiem. U mnie tort znika w ciągu dwóch-trzech dni. Do tego doliczyć trzeba dzień na tynkowanie i dekorowanie tortu. Max 4-5 dni będzie ok.

      • Odpowiedź
        Marta Miklasz
        11 kwietnia 2020 at 18:29

        Witam, czy zamiast malin mogę dać jagody, aby wyszła frużelina jagodowa? 🙂

  • Odpowiedź
    Gosia
    20 marca 2019 at 13:20

    Jeśli chce zrobić krem do przelozenia tortu wystarczy ubić śmietankę i nie dodawać już do tego żelatyny? Czy jednak dodać?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      21 marca 2019 at 13:21

      Frużelinę robimy z żelatyną wtedy. Aby zrobić krem wymieszałabym mascarpone ze śmietanką, aby krem był stabilniejszy. Jeśli chcesz samą śmietankę, to proponuję nałożyć na biszkopt najpierw frużelinę, a na nią krem śmietankowy.

  • Odpowiedź
    Patrycja
    20 marca 2019 at 08:51

    Jesli nie chce pestek w kremie malinowym czy powinnam przetrzec przez sito fruzeline przed dodaniem zelatyny czy po? Ma znaczenie kolejnosc?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      20 marca 2019 at 09:12

      Jeśli przetrzesz maliny przez sitko otrzymasz sok malinowy. Z tego frużeliny z owocami nie zrobisz. Frużelina to owoce w żelu.

  • Odpowiedź
    PAULINA
    14 marca 2019 at 19:49

    Czy w taki sam sposób mogę przygotować frużelinę z jagód?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      14 marca 2019 at 20:56

      Tak, tylko przy jagodach żelatyna może być zbędna. Zobacz jak bardzo zgęstnieje po dodaniu mąki ziemniaczanej.

    • Odpowiedź
      Ola
      14 lutego 2023 at 14:56

      Witam, chciałabym połączyć frużeline malinową z kremem z białej czekolady. Czy mam ją tylko wystudzić bez schładzania w lodówce? Czy przygotować ją w tym samym dniu co krem?

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        19 lutego 2023 at 14:12

        Schładzamy w lodówce frużelinę wtedy gdy robimy ją sobie dzień wcześniej. Jeśli robisz ją w dniu składania tortu, to wystarczy ją wystudzić, aby ciepła frużelina nie rozpuściła kremu.

    Zostaw komentarz