FRUŻELINY i SŁODKIE DODATKI

FRUŻELINA MALINOWA

frużelina malinowa, maliny w żelu, maliny w galaretce, żelka malinowa, frużelina malinowa do tortu
Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE.
Frużelina malinowa jest moim ulubionym dodatkiem do tortów. Jej lekko kwaśny smak idealnie przełamuje słodycz kremów. Bardzo długo robiłam frużelinę z dodatkiem żelatyny. Jednak ostatnio zrobiłam ją tylko z mąką ziemniaczaną i jestem bardzo zadowolona z efektu. Frużelina z dodatkiem samej mąki ziemniaczanej ma konsystencję kisielu. Natomiast z żelatyną przypomina owoce w galaretce. Oba sposoby, które pokazuję nie są złe! Smak jest ten sam :). Jeśli jednak chcemy dodać frużelinę do kremu musimy dodać do niej żelatynę.
Składniki:
  • 200 g malin mrożonych/świeżych
  • 1 łyżka cukru trzcinowego lub więcej, do smaku
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej wody
  1. Większą część malin (2/3) umieszczamy w garnuszku i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu.
    Gdy maliny puszczą sok i się ‚rozpaćkają’ dodajemy resztę malin. Podgrzewamy całość, aż dodane maliny zmiękną.
  2. Gdy całość się zagotuje zmniejszamy ogień i dodajemy rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy i gotujemy, aż frużelina zgęstnieje. Gotowa frużelina będzie mieć konsystencję kisielu.
  3. Zdejmujemy rondelek z palnika i studzimy frużelinę.
  4. Frużelinę malinową przechowujemy w lodówce. Przed nałożeniem na biszkopt wyciągamy ją i ocieplamy, aby zrobiła się miękka.
Frużelina malinowa z żelatyną:
  • 200 g malin mrożonych/świeżych
  • 1 łyżka cukru trzcinowego lub więcej, do smaku
  • 1,5 łyżeczki żelatyny (6 g) + 2 łyżki zimnej wody
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, aż napęcznieje.
  2. Większą część malin (2/3) umieszczamy w garnuszku i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu.
    Gdy maliny puszczą sok i się ‚rozpaćkają’ dodajemy resztę malin. Gotujemy całość, aż dodane maliny zmiękną.
  3. Gdy całość się zagotuje wyłączamy palnik.
  4. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy energicznie, aż całkowicie się rozpuści. Nie gotujemy frużeliny z żelatyną, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości żelujące.
  5. Studzimy frużelinę i wkładamy do lodówki, aż stężeje (ok 2-4 godz.). Po schłodzeniu frużelina malinowa będzie bardzo gęsta. Przed nałożeniem na biszkopt wyciągamy ją i ocieplamy, aby zrobiła się miękka.
  6. Jeśli chcemy dodać frużelinę do kremu śmietankowego, to dodajemy ją ostudzoną, a nie schłodzoną. 

 

Uwagi:
  1. Frużeliny z podanych składników wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr. 18 cm.
  2. Na 100 g malin daję 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
  3. Jeśli boimy się, że owoce w żelu puszczą sok (szczególnie latem) można dodać trochę żelatyny do przepisu z mąką ziemniaczaną. Jeśli dodajemy 2 łyżeczki mąki, to 1 łyżeczkę zamieniamy na 1 łyżeczkę żelatyny (rozpuszczamy ją w wodzie, aż napęcznieje).
  4. Nie trzeba malin dzielić, można je od razu wszystkie wrzucić do rondelka. Jednak wtedy nie będzie szans na większe kawałki owoców w frużelinie.
  5. Maliny podczas podgrzewania mieszamy delikatnie.

Smacznego 🙂


frużelina malinowa, maliny w żelu, maliny w galaretce, żelka malinowa, frużelina malinowa do tortu

frużelina malinowa, maliny w żelu, maliny w galaretce, żelka malinowa, frużelina malinowa do tortu

frużelina malinowa, maliny w żelu, maliny w galaretce, żelka malinowa, frużelina malinowa do tortu

frużelina malinowa, maliny w żelu, maliny w galaretce, żelka malinowa, frużelina malinowa do tortu

frużelina malinowa, maliny w żelu, maliny w galaretce, żelka malinowa, frużelina malinowa do tortu

Zamiast mąki ziemniaczanej można dać żelatynę.

frużelina malinowa, maliny w żelu, maliny w galaretce, żelka malinowa, frużelina malinowa do tortu

frużelina malinowa, maliny w żelu, maliny w galaretce, żelka malinowa, frużelina malinowa do tortu

Polecam również:

tort dla piłkarza, tort oreo, krem oreo, piłka nożna, tort dla fana piłki nożnej, ciasto czekoladowe

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

16 komentarzy

  • Odpowiedź
    Paulina
    29 września 2019 at 13:10

    Do tych proporcji ile powinnam dodac mascarpone ze smietanka zeby uzyskac krem do tortu ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      7 października 2019 at 14:08

      Ja robiłam jak na razie tylko na mascarpone. Do kremu dałam frużelinę z całych malin. Teraz jednak bym przecedziła przez sitko, aby pozbyć się pestek. Przepis na krem, który zrobiłam jest Tutaj.

  • Odpowiedź
    Emilia
    5 lipca 2019 at 19:10

    Witaj. Czy frużelinę z żelatyną można jakoś zapasteryzować? Czy np. wystarczy wlać gorącą do słoików?

  • Odpowiedź
    Katarzyna
    2 kwietnia 2019 at 13:07

    Z opisu pycha. Jestem początkująca i mam pytanie. Czy frużelinę wykładamy bezpośrednio na biszkopt czy też na krem ? Jeśli tak to czy należy ją też przykryć kremem ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      2 kwietnia 2019 at 15:39

      Są dwa sposoby. Na biszkopt i potem na to krem. Lub na krem i przykrywasz całość biszkoptem :).

  • Odpowiedź
    Ola
    25 marca 2019 at 20:27

    Dzień dobry Pani Magdo 😉
    Jak długo fruzelina zachowa świeżość w torcie? Chodzi mi i maksymalny czas jaki fruzelina może spędzić w torcie

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      26 marca 2019 at 11:09

      Dokładnie nie wiem. U mnie tort znika w ciągu dwóch-trzech dni. Do tego doliczyć trzeba dzień na tynkowanie i dekorowanie tortu. Max 4-5 dni będzie ok.

  • Odpowiedź
    Gosia
    20 marca 2019 at 13:20

    Jeśli chce zrobić krem do przelozenia tortu wystarczy ubić śmietankę i nie dodawać już do tego żelatyny? Czy jednak dodać?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      21 marca 2019 at 13:21

      Frużelinę robimy z żelatyną wtedy. Aby zrobić krem wymieszałabym mascarpone ze śmietanką, aby krem był stabilniejszy. Jeśli chcesz samą śmietankę, to proponuję nałożyć na biszkopt najpierw frużelinę, a na nią krem śmietankowy.

  • Odpowiedź
    Patrycja
    20 marca 2019 at 08:51

    Jesli nie chce pestek w kremie malinowym czy powinnam przetrzec przez sito fruzeline przed dodaniem zelatyny czy po? Ma znaczenie kolejnosc?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      20 marca 2019 at 09:12

      Jeśli przetrzesz maliny przez sitko otrzymasz sok malinowy. Z tego frużeliny z owocami nie zrobisz. Frużelina to owoce w żelu.

  • Odpowiedź
    PAULINA
    14 marca 2019 at 19:49

    Czy w taki sam sposób mogę przygotować frużelinę z jagód?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      14 marca 2019 at 20:56

      Tak, tylko przy jagodach żelatyna może być zbędna. Zobacz jak bardzo zgęstnieje po dodaniu mąki ziemniaczanej.

  • Zostaw komentarz