FRUŻELINY i SŁODKIE DODATKI

FRUŻELINA MALINOWA

frużelina malinowa, maliny w żelu, maliny w galaretce, żelka malinowa, frużelina malinowa do tortu
Wiedza – Inspiracje – Tortowe ABC
Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE.
Konkurs na Instagramie (1.06.19r) – zapraszam.
Frużelina malinowa jest moim ulubionym dodatkiem do tortów.  Jej lekko kwaśny smak idealnie przełamuje słodycz kremów. Bardzo długo robiłam frużelinę z dodatkiem żelatyny. Jednak ostatnio zrobiłam ją tylko z mąką ziemniaczaną i jestem bardzo zadowolona z efektu. Frużelina z dodatkiem samej mąki ziemniaczanej ma konsystencję kisielu. Natomiast z żelatyną przypomina owoce w galaretce. Oba sposoby, które pokazuję nie są złe! Smak jest ten sam :). Jeśli jednak chcemy dodać frużelinę do kremu musimy dodać do niej żelatynę.
Składniki:
  • 150 g malin mrożonych/świeżych
  • 2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)
  • 1,5 – 2 łyżek cukru trzcinowego, do smaku
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej wody
  1. Większą część malin (2/3) umieszczamy w garnuszku i zasypujemy cukrem (do mrożonych możemy dodać wodę). Podgrzewamy na małym ogniu.
    Gdy maliny puszczą sok i się ‚rozpaćkają’ dodajemy resztę malin. Podgrzewamy całość, aż dodane maliny zmiękną.
  2. Gdy całość się zagotuje zmniejszamy ogień i dodajemy rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy i gotujemy, aż frużelina zgęstnieje. Gotowa frużelina będzie mieć konsystencję kisielu.
  3. Zdejmujemy rondelek z palnika i studzimy frużelinę malinową. Wkładamy do lodówki, aż stężeje (ok 4 godz.).
Frużelina malinowa z żelatyną:
  • 150 g malin mrożonych/świeżych
  • 2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)
  • 1,5 – 2 łyżek cukru trzcinowego, do smaku
  • 1 łyżeczka żelatyny (4 g) + 2 łyżki zimnej wody
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, aż napęcznieje.
  2. Większą część malin (2/3) umieszczamy w garnuszku i zasypujemy cukrem (do mrożonych możemy dodać wodę). Podgrzewamy na małym ogniu.
    Gdy maliny puszczą sok i się ‚rozpaćkają’ dodajemy resztę malin. Gotujemy całość, aż dodane maliny zmiękną.
  3. Gdy całość się zagotuje wyłączamy palnik.
  4. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy energicznie, aż całkowicie się rozpuści. Nie gotujemy frużeliny z żelatyną, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości żelujące.
  5. Studzimy frużelinę i wkładamy do lodówki, aż stężeje (ok 2-4 godz.). Po schłodzeniu frużelina malinowa będzie bardzo gęsta. Rozdrabniamy ją za pomocą widelca. 
  6. Jeśli chcemy dodać frużelinę do kremu śmietankowego, to dodajemy ją ostudzoną, a nie schłodzoną. 

 

Uwagi:
  1. Frużeliny z podanych składników wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr. 22 cm.
  2. Na 100 g malin daję 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
  3. Jeśli boimy się, że owoce w żelu puszczą sok (szczególnie latem) można dodać trochę żelatyny do przepisu z mąką ziemniaczaną. Jeśli dodajemy 2 łyżeczki mąki, to 1 łyżeczkę zamieniamy na 1 łyżeczkę żelatyny (rozpuszczamy ją w wodzie, aż napęcznieje).
  4. Nie trzeba malin dzielić, można je od razu wszystkie wrzucić do rondelka. Jednak wtedy nie będzie szans na większe kawałki owoców w frużelinie.
  5. Maliny podczas podgrzewania mieszamy delikatnie.

Smacznego 🙂


frużelina malinowa, maliny w żelu, maliny w galaretce, żelka malinowa, frużelina malinowa do tortu

frużelina malinowa, maliny w żelu, maliny w galaretce, żelka malinowa, frużelina malinowa do tortu

frużelina malinowa, maliny w żelu, maliny w galaretce, żelka malinowa, frużelina malinowa do tortu

frużelina malinowa, maliny w żelu, maliny w galaretce, żelka malinowa, frużelina malinowa do tortu

frużelina malinowa, maliny w żelu, maliny w galaretce, żelka malinowa, frużelina malinowa do tortu

Zamiast mąki ziemniaczanej można dać żelatynę.

frużelina malinowa, maliny w żelu, maliny w galaretce, żelka malinowa, frużelina malinowa do tortu

frużelina malinowa, maliny w żelu, maliny w galaretce, żelka malinowa, frużelina malinowa do tortu

Polecam również:

tort dla piłkarza, tort oreo, krem oreo, piłka nożna, tort dla fana piłki nożnej, ciasto czekoladowe

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli podasz go dalej!

10 komentarzy

  • Odpowiedź
    Katarzyna
    2 kwietnia 2019 at 13:07

    Z opisu pycha. Jestem początkująca i mam pytanie. Czy frużelinę wykładamy bezpośrednio na biszkopt czy też na krem ? Jeśli tak to czy należy ją też przykryć kremem ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      2 kwietnia 2019 at 15:39

      Są dwa sposoby. Na biszkopt i potem na to krem. Lub na krem i przykrywasz całość biszkoptem :).

  • Odpowiedź
    Ola
    25 marca 2019 at 20:27

    Dzień dobry Pani Magdo 😉
    Jak długo fruzelina zachowa świeżość w torcie? Chodzi mi i maksymalny czas jaki fruzelina może spędzić w torcie

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      26 marca 2019 at 11:09

      Dokładnie nie wiem. U mnie tort znika w ciągu dwóch-trzech dni. Do tego doliczyć trzeba dzień na tynkowanie i dekorowanie tortu. Max 4-5 dni będzie ok.

  • Odpowiedź
    Gosia
    20 marca 2019 at 13:20

    Jeśli chce zrobić krem do przelozenia tortu wystarczy ubić śmietankę i nie dodawać już do tego żelatyny? Czy jednak dodać?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      21 marca 2019 at 13:21

      Frużelinę robimy z żelatyną wtedy. Aby zrobić krem wymieszałabym mascarpone ze śmietanką, aby krem był stabilniejszy. Jeśli chcesz samą śmietankę, to proponuję nałożyć na biszkopt najpierw frużelinę, a na nią krem śmietankowy.

  • Odpowiedź
    Patrycja
    20 marca 2019 at 08:51

    Jesli nie chce pestek w kremie malinowym czy powinnam przetrzec przez sito fruzeline przed dodaniem zelatyny czy po? Ma znaczenie kolejnosc?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      20 marca 2019 at 09:12

      Jeśli przetrzesz maliny przez sitko otrzymasz sok malinowy. Z tego frużeliny z owocami nie zrobisz. Frużelina to owoce w żelu.

  • Odpowiedź
    PAULINA
    14 marca 2019 at 19:49

    Czy w taki sam sposób mogę przygotować frużelinę z jagód?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      14 marca 2019 at 20:56

      Tak, tylko przy jagodach żelatyna może być zbędna. Zobacz jak bardzo zgęstnieje po dodaniu mąki ziemniaczanej.

  • Zostaw komentarz