BOŻE NARODZENIE/ FRUŻELINA/ ŚWIĄTECZNE WYPIEKI

FRUŻELINA POMARAŃCZOWA

frużelina pomarańczowa, pomarańcze w żelu, frużelina z pomarańczy, pomarańcze w galaretce,

Frużelina pomarańczowa, to delikatny w smaku dodatek do wypieków. Pasuje idealnie do świątecznych ciast, szczególnie do kremu cynamonowego. Dla wzbogacenia aromatu można dodać kilka goździków. Pomarańcze w żelu można wykorzystać w Torcie piernikowym. Polecam!

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
  • 180 – 200 g miąższu z 2 dużych pomarańcz
  • 1 łyżka cukru lub więcej, do smaku
  • 150 ml soku pomarańczowego z 2 dużych pomarańcz
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka żelatyny + 1 łyżka zimnej wody
  • kilka goździków, skórka pomarańczowa lub cytrynowa (opcjonalnie)
  1. Z dwóch pomarańczy wyciskamy sok. Pozostałe obieramy i dzielimy na cząstki. Każdą cząstkę delikatnie obieramy ze skórki i rozdrabniamy na małe kawałeczki.
  2. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
  3. Sok pomarańczowy umieszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i goździki. Gotujemy na małym ogniu do momentu zgotowania się soku. Zdejmujemy rondelek i dodajmy rozpuszczoną w wodzie skrobię ziemniaczaną. Mieszamy, a następnie dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy energicznie do momentu jej całkowitego rozpuszczenia się.
  4. Na końcu dodajemy cząstki pomarańczy i krótko mieszamy całość. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie wkładamy frużelinę do lodówki, aby stężała. Jeżeli pomarańcze w żelu wyjdą bardzo gęste, to wystarczy dodać trochę gorącej wody i energicznie zamieszać.
  5. Jeśli dodaliśmy goździki warto wyciągnąć je z frużeliny dopiero gdy ostygnie.
Uwagi:
  1. Frużelina pomarańczowa z tego przepisu wystarczy do przełożenia 1 blatu tortu o śr 22cm.
    Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI.
  3. Jeśli nie dacie rady wycisnąć 150 ml soku dodajcie wodę.

Smacznego 🙂

frużelina pomarańczowa, pomarańcze w żelu, frużelina z pomarańczy, pomarańcze w galaretce,

frużelina pomarańczowa, pomarańcze w żelu, frużelina z pomarańczy, pomarańcze w galaretce,

frużelina pomarańczowa, pomarańcze w żelu, frużelina z pomarańczy, pomarańcze w galaretce,

frużelina pomarańczowa, pomarańcze w żelu, frużelina z pomarańczy, pomarańcze w galaretce,

frużelina pomarańczowa, pomarańcze w żelu, frużelina z pomarańczy, pomarańcze w galaretce,

frużelina pomarańczowa, pomarańcze w żelu, frużelina z pomarańczy, pomarańcze w galaretce,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

10 komentarzy

  • Odpowiedź
    Ula P.
    6 marca 2023 at 19:30

    Witam, czy frużelinę nakładać bezpośrednio na biszkopt czy na warstwę kremu jak żelki? Pozdrawiam Ula

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      6 marca 2023 at 23:47

      Polecam na cienką warstwę kremu. Kiedyś nakładałam bezpośrednio na biszkopt. Od jakiegoś czasu zabezpieczam biszkopt warstwą kremu. Wtedy sok z frużeliny nie nasącza nam dodatkowo biszkoptu i jasny biszkopt nie zabarwi się na różowo 🙂

  • Odpowiedź
    Mira
    28 listopada 2018 at 10:40

    Pani Magdo. Ile taka frużelinka może stać w lodówce? można ją przygotować wcześniej kilka dni ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      28 listopada 2018 at 11:20

      Taka frużelina może być zrobiona 2-3 dni przed. To są owoce w galaretce. Galaretka nie zapewnia długiej ochrony niestety.

  • Odpowiedź
    ewa
    23 listopada 2018 at 19:10

    Mam pytanie techniczne,bo bede potrzebowala fruzeline pomaranczowa do placka( makowego z kremem z kaszy manny),zeby ta masa nie wyplywala z placka,to lepiej dodac zelatyny czy lepiej wiecej maki ziemniaczanej? Tak smakowo to mi sie wydaje,ze lepiej maki bo bedzie takie „gladko-miekkie-kisielowe” ale czy nie wyplynie?Jak Pani mysli?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      23 listopada 2018 at 23:14

      Ja bym dała więcej żelatyny. Za pierwszym razem dałam więcej mąki ziemniaczanej i frużelina była okropna w smaku 🙂 Ta frużelina nie wypłynie. To są kawałki pomarańczy w galaretce. Ale ze spokojem można dodać trochę więcej żelatyny.

  • Odpowiedź
    kasia
    8 grudnia 2017 at 13:36

    juz mie trzeba zagotowac z maka?

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      8 grudnia 2017 at 16:19

      Jak bardzo podgrzeje się owoce, to już nie trzeba. Jeśli po dodaniu mąki ziemniaczanej frużelina bardzo się ochłodzi, to wtedy jak najbardziej można chwilę podgrzać przed dodaniem żelatyny.

  • Odpowiedź
    Maria
    2 grudnia 2017 at 21:30

    Ja dodaje jeszcze otarta skórke pomarańczy!

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      2 grudnia 2017 at 22:16

      O skórce nie pomyślałam :). A tyle jej zostało ;). Następnym razem dodam! Dziękuję za pomysł. Pozdrawiam 🙂

    Zostaw komentarz