Frużelina pomarańczowa

frużelina pomarańczowa, frużelina z pomarańczy, pomarańcze w galaretce, pomarańcze, sok z pomarańczy

Gdy robiłam pierwszy raz frużelinę pomarańczową nic nie wskazywało na sromotną porażkę. Stosując się do przepisu znalezionego w ‘google’ dodałam 2 łyżki skrobi ziemniaczanej i to był koniec przepysznej, pomarańczowej frużeliny. Wszystko wylądowało w koszu! Na drugi dzień o świcie leciałam do sklepu w poszukiwaniu konfitury pomarańczowej. Skoro frużelina została już tylko wspomnieniem musiałam czymś innym przełożyć blaty biszkoptu w piernikowym torcie :).
W tym roku podjęłam kolejną próbę, która jak widzicie na zdjęciach zakończyła się sukcesem!
Frużelina pomarańczowa jest delikatna w smaku. Pasuje idealnie do świątecznych wypieków, szczególnie do kremu cynamonowego. Dla urozmaicenia smaku można dodać kilka goździków.

Składniki:

  • 180 – 200 g miąższu z 2 dużych pomarańcz
  • 150 ml soku pomarańczowego z 2 dużych pomarańcz
  • 1 łyżka cukru trzcinowego lub więcej, do smaku
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej + 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka żelatyny + 1 łyżka zimnej wody
  • kilka goździków (opcjonalnie)
  1. Z dwóch pomarańczy wyciskamy sok. Pozostałe obieramy i dzielimy na cząstki. Każdą cząstkę delikatnie obieramy ze skórki i rozdrabniamy na małe kawałeczki.
  2. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
  3. Sok pomarańczowy umieszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i goździki. Gotujemy na małym ogniu do momentu zgotowania się soku. Zdejmujemy rondelek i dodajmy rozpuszczoną w wodzie skrobię ziemniaczaną. Mieszamy, a następnie dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy energicznie do momentu jej całkowitego rozpuszczenia się.
  4. Na końcu dodajemy cząstki pomarańczy i krótko mieszamy całość. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie wkładamy frużelinę pomarańczową do lodówki, aby stężała. Jeżeli frużelina wyjdzie bardzo gęsta to wystarczy dodać trochę gorącej wody i energicznie zamieszać.
  5. Jeśli dodaliśmy goździki warto wyciągnąć je z frużeliny dopiero gdy ostygnie.

 

Uwagi:

  1. Frużelina pomarańczowa z tego przepisu wystarczy do przełożenia 1 blatu tortu o śr 24cm.
  2. Jeśli nie dacie rady wycisnąć 150ml soku dodajcie wodę.

Smacznego 🙂

frużelina pomarańczowa, frużelina z pomarańczy, pomarańcze w galaretce, pomarańcze, sok z pomarańczy

frużelina pomarańczowa, frużelina z pomarańczy, pomarańcze w galaretce, pomarańcze, sok z pomarańczy

frużelina pomarańczowa, frużelina z pomarańczy, pomarańcze w galaretce, pomarańcze, sok z pomarańczy

frużelina pomarańczowa, frużelina z pomarańczy, pomarańcze w galaretce, pomarańcze, sok z pomarańczy

frużelina pomarańczowa, frużelina z pomarańczy, pomarańcze w galaretce, pomarańcze, sok z pomarańczy

frużelina pomarańczowa, frużelina z pomarańczy, pomarańcze w galaretce, pomarańcze, sok z pomarańczy

4 thoughts on “Frużelina pomarańczowa

    1. Jak bardzo podgrzeje się owoce, to już nie trzeba. Jeśli po dodaniu mąki ziemniaczanej frużelina bardzo się ochłodzi, to wtedy jak najbardziej można chwilę podgrzać przed dodaniem żelatyny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *