BOŻE NARODZENIE/ FRUŻELINY i SŁODKIE DODATKI

Frużelina pomarańczowa

frużelina pomarańczowa, frużelina z pomarańczy, pomarańcze w galaretce, pomarańcze, sok z pomarańczy

Gdy robiłam pierwszy raz frużelinę pomarańczową nic nie wskazywało na sromotną porażkę. Stosując się do przepisu znalezionego w ‘google’ dodałam 2 łyżki skrobi ziemniaczanej i to był koniec przepysznej, pomarańczowej frużeliny. Wszystko wylądowało w koszu! Na drugi dzień o świcie leciałam do sklepu w poszukiwaniu konfitury pomarańczowej. Skoro frużelina została już tylko wspomnieniem musiałam czymś innym przełożyć blaty biszkoptu w piernikowym torcie :).
W tym roku podjęłam kolejną próbę, która jak widzicie na zdjęciach zakończyła się sukcesem!
Frużelina pomarańczowa jest delikatna w smaku. Pasuje idealnie do świątecznych wypieków, szczególnie do kremu cynamonowego. Dla urozmaicenia smaku można dodać kilka goździków.

Składniki:

  • 180 – 200 g miąższu z 2 dużych pomarańcz
  • 150 ml soku pomarańczowego z 2 dużych pomarańcz
  • 1 łyżka cukru trzcinowego lub więcej, do smaku
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej + 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka żelatyny + 1 łyżka zimnej wody
  • kilka goździków (opcjonalnie)
  1. Z dwóch pomarańczy wyciskamy sok. Pozostałe obieramy i dzielimy na cząstki. Każdą cząstkę delikatnie obieramy ze skórki i rozdrabniamy na małe kawałeczki.
  2. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
  3. Sok pomarańczowy umieszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i goździki. Gotujemy na małym ogniu do momentu zgotowania się soku. Zdejmujemy rondelek i dodajmy rozpuszczoną w wodzie skrobię ziemniaczaną. Mieszamy, a następnie dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy energicznie do momentu jej całkowitego rozpuszczenia się.
  4. Na końcu dodajemy cząstki pomarańczy i krótko mieszamy całość. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie wkładamy frużelinę pomarańczową do lodówki, aby stężała. Jeżeli frużelina wyjdzie bardzo gęsta to wystarczy dodać trochę gorącej wody i energicznie zamieszać.
  5. Jeśli dodaliśmy goździki warto wyciągnąć je z frużeliny dopiero gdy ostygnie.

 

Uwagi:

  1. Frużelina pomarańczowa z tego przepisu wystarczy do przełożenia 1 blatu tortu o śr 24cm.
  2. Jeśli nie dacie rady wycisnąć 150ml soku dodajcie wodę.

Smacznego 🙂

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?
Śledź mnie na Facebooku lub obserwuj profil na Instagramie.
Zapraszam!

frużelina pomarańczowa, frużelina z pomarańczy, pomarańcze w galaretce, pomarańcze, sok z pomarańczy

frużelina pomarańczowa, frużelina z pomarańczy, pomarańcze w galaretce, pomarańcze, sok z pomarańczy

frużelina pomarańczowa, frużelina z pomarańczy, pomarańcze w galaretce, pomarańcze, sok z pomarańczy

frużelina pomarańczowa, frużelina z pomarańczy, pomarańcze w galaretce, pomarańcze, sok z pomarańczy

frużelina pomarańczowa, frużelina z pomarańczy, pomarańcze w galaretce, pomarańcze, sok z pomarańczy

frużelina pomarańczowa, frużelina z pomarańczy, pomarańcze w galaretce, pomarańcze, sok z pomarańczy

Podoba Ci się przepis? To podaj dalej!

4 komentarze

  • Odpowiedź
    kasia
    8 grudnia 2017 at 13:36

    juz mie trzeba zagotowac z maka?

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      8 grudnia 2017 at 16:19

      Jak bardzo podgrzeje się owoce, to już nie trzeba. Jeśli po dodaniu mąki ziemniaczanej frużelina bardzo się ochłodzi, to wtedy jak najbardziej można chwilę podgrzać przed dodaniem żelatyny.

  • Odpowiedź
    Maria
    2 grudnia 2017 at 21:30

    Ja dodaje jeszcze otarta skórke pomarańczy!

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      2 grudnia 2017 at 22:16

      O skórce nie pomyślałam :). A tyle jej zostało ;). Następnym razem dodam! Dziękuję za pomysł. Pozdrawiam 🙂

  • Zostaw odpowiedź