BOŻE NARODZENIE/ FRUŻELINY i SŁODKIE DODATKI

FRUŻELINA POMARAŃCZOWA

frużelina pomarańczowa, frużelina z pomarańczy, pomarańcze w galaretce, pomarańcze, sok z pomarańczy
Frużelina pomarańczowa to delikatny w smaku dodatek do wypieków. Pasuje idealnie do świątecznych ciast, szczególnie do kremu cynamonowego. Dla wzbogacenia aromatu można dodać kilka goździków. Frużelina z pomarańczy można wykorzystać w Torcie piernikowym. Polecam!

Składniki:

  • 180 – 200 g miąższu z 2 dużych pomarańcz
  • 150 ml soku pomarańczowego z 2 dużych pomarańcz
  • 1 łyżka cukru trzcinowego lub więcej, do smaku
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej + 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka żelatyny + 1 łyżka zimnej wody
  • kilka goździków (opcjonalnie)
  1. Z dwóch pomarańczy wyciskamy sok. Pozostałe obieramy i dzielimy na cząstki. Każdą cząstkę delikatnie obieramy ze skórki i rozdrabniamy na małe kawałeczki.
  2. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
  3. Sok pomarańczowy umieszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i goździki. Gotujemy na małym ogniu do momentu zgotowania się soku. Zdejmujemy rondelek i dodajmy rozpuszczoną w wodzie skrobię ziemniaczaną. Mieszamy, a następnie dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy energicznie do momentu jej całkowitego rozpuszczenia się.
  4. Na końcu dodajemy cząstki pomarańczy i krótko mieszamy całość. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie wkładamy frużelinę pomarańczową do lodówki, aby stężała. Jeżeli frużelina wyjdzie bardzo gęsta to wystarczy dodać trochę gorącej wody i energicznie zamieszać.
  5. Jeśli dodaliśmy goździki warto wyciągnąć je z frużeliny dopiero gdy ostygnie.

 

Uwagi:

  1. Frużelina pomarańczowa z tego przepisu wystarczy do przełożenia 1 blatu tortu o śr 24cm.
  2. Jeśli nie dacie rady wycisnąć 150 ml soku dodajcie wodę.

Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!
Obserwuj mój profil na Instagramie.

frużelina pomarańczowa, frużelina z pomarańczy, pomarańcze w galaretce, pomarańcze, sok z pomarańczy

frużelina pomarańczowa, frużelina z pomarańczy, pomarańcze w galaretce, pomarańcze, sok z pomarańczy

frużelina pomarańczowa, frużelina z pomarańczy, pomarańcze w galaretce, pomarańcze, sok z pomarańczy

frużelina pomarańczowa, frużelina z pomarańczy, pomarańcze w galaretce, pomarańcze, sok z pomarańczy

frużelina pomarańczowa, frużelina z pomarańczy, pomarańcze w galaretce, pomarańcze, sok z pomarańczy

frużelina pomarańczowa, frużelina z pomarańczy, pomarańcze w galaretce, pomarańcze, sok z pomarańczy

Polecam również:

tort cynamonowy, tort cynamonowy z ananasem, ananasy, cynamon, krem cynamonowy, frużelina ananasowa

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli podasz go dalej!

8 komentarzy

  • Odpowiedź
    Mira
    28 listopada 2018 at 10:40

    Pani Magdo. Ile taka frużelinka może stać w lodówce? można ją przygotować wcześniej kilka dni ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      28 listopada 2018 at 11:20

      Taka frużelina może być zrobiona 2-3 dni przed. To są owoce w galaretce. Galaretka nie zapewnia długiej ochrony niestety.

  • Odpowiedź
    ewa
    23 listopada 2018 at 19:10

    Mam pytanie techniczne,bo bede potrzebowala fruzeline pomaranczowa do placka( makowego z kremem z kaszy manny),zeby ta masa nie wyplywala z placka,to lepiej dodac zelatyny czy lepiej wiecej maki ziemniaczanej? Tak smakowo to mi sie wydaje,ze lepiej maki bo bedzie takie “gladko-miekkie-kisielowe” ale czy nie wyplynie?Jak Pani mysli?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      23 listopada 2018 at 23:14

      Ja bym dała więcej żelatyny. Za pierwszym razem dałam więcej mąki ziemniaczanej i frużelina była okropna w smaku 🙂 Ta frużelina nie wypłynie. To są kawałki pomarańczy w galaretce. Ale ze spokojem można dodać trochę więcej żelatyny.

  • Odpowiedź
    kasia
    8 grudnia 2017 at 13:36

    juz mie trzeba zagotowac z maka?

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      8 grudnia 2017 at 16:19

      Jak bardzo podgrzeje się owoce, to już nie trzeba. Jeśli po dodaniu mąki ziemniaczanej frużelina bardzo się ochłodzi, to wtedy jak najbardziej można chwilę podgrzać przed dodaniem żelatyny.

  • Odpowiedź
    Maria
    2 grudnia 2017 at 21:30

    Ja dodaje jeszcze otarta skórke pomarańczy!

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      2 grudnia 2017 at 22:16

      O skórce nie pomyślałam :). A tyle jej zostało ;). Następnym razem dodam! Dziękuję za pomysł. Pozdrawiam 🙂

  • Zostaw komentarz