Frużelina pomarańczowa, to delikatny w smaku dodatek do wypieków. Pasuje idealnie do świątecznych ciast, szczególnie do kremu cynamonowego. Dla wzbogacenia aromatu można dodać kilka goździków. Pomarańcze w żelu można wykorzystać w Torcie piernikowym. Polecam!
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
- 180 – 200 g miąższu z 2 dużych pomarańcz
- 1 łyżka cukru lub więcej, do smaku
- 150 ml soku pomarańczowego z 2 dużych pomarańcz
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka żelatyny + 1 łyżka zimnej wody
- kilka goździków, skórka pomarańczowa lub cytrynowa (opcjonalnie)
- Z dwóch pomarańczy wyciskamy sok. Pozostałe obieramy i dzielimy na cząstki. Każdą cząstkę delikatnie obieramy ze skórki i rozdrabniamy na małe kawałeczki.
- Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
- Sok pomarańczowy umieszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i goździki. Gotujemy na małym ogniu do momentu zgotowania się soku. Zdejmujemy rondelek i dodajmy rozpuszczoną w wodzie skrobię ziemniaczaną. Mieszamy, a następnie dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy energicznie do momentu jej całkowitego rozpuszczenia się.
- Na końcu dodajemy cząstki pomarańczy i krótko mieszamy całość. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie wkładamy frużelinę do lodówki, aby stężała. Jeżeli pomarańcze w żelu wyjdą bardzo gęste, to wystarczy dodać trochę gorącej wody i energicznie zamieszać.
- Jeśli dodaliśmy goździki warto wyciągnąć je z frużeliny dopiero gdy ostygnie.
Uwagi:
- Frużelina pomarańczowa z tego przepisu wystarczy do przełożenia 1 blatu tortu o śr 22cm.
Skorzystaj z przelicznika foremek. - Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI.
- Jeśli nie dacie rady wycisnąć 150 ml soku dodajcie wodę.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.
10 komentarzy
Ula P.
6 marca 2023 at 19:30Witam, czy frużelinę nakładać bezpośrednio na biszkopt czy na warstwę kremu jak żelki? Pozdrawiam Ula
Magdalena Indyka
6 marca 2023 at 23:47Polecam na cienką warstwę kremu. Kiedyś nakładałam bezpośrednio na biszkopt. Od jakiegoś czasu zabezpieczam biszkopt warstwą kremu. Wtedy sok z frużeliny nie nasącza nam dodatkowo biszkoptu i jasny biszkopt nie zabarwi się na różowo 🙂
Mira
28 listopada 2018 at 10:40Pani Magdo. Ile taka frużelinka może stać w lodówce? można ją przygotować wcześniej kilka dni ?
Magdalena Indyka
28 listopada 2018 at 11:20Taka frużelina może być zrobiona 2-3 dni przed. To są owoce w galaretce. Galaretka nie zapewnia długiej ochrony niestety.
ewa
23 listopada 2018 at 19:10Mam pytanie techniczne,bo bede potrzebowala fruzeline pomaranczowa do placka( makowego z kremem z kaszy manny),zeby ta masa nie wyplywala z placka,to lepiej dodac zelatyny czy lepiej wiecej maki ziemniaczanej? Tak smakowo to mi sie wydaje,ze lepiej maki bo bedzie takie „gladko-miekkie-kisielowe” ale czy nie wyplynie?Jak Pani mysli?
Magdalena Indyka
23 listopada 2018 at 23:14Ja bym dała więcej żelatyny. Za pierwszym razem dałam więcej mąki ziemniaczanej i frużelina była okropna w smaku 🙂 Ta frużelina nie wypłynie. To są kawałki pomarańczy w galaretce. Ale ze spokojem można dodać trochę więcej żelatyny.
kasia
8 grudnia 2017 at 13:36juz mie trzeba zagotowac z maka?
Słodki Pomysł
8 grudnia 2017 at 16:19Jak bardzo podgrzeje się owoce, to już nie trzeba. Jeśli po dodaniu mąki ziemniaczanej frużelina bardzo się ochłodzi, to wtedy jak najbardziej można chwilę podgrzać przed dodaniem żelatyny.
Maria
2 grudnia 2017 at 21:30Ja dodaje jeszcze otarta skórke pomarańczy!
Słodki Pomysł
2 grudnia 2017 at 22:16O skórce nie pomyślałam :). A tyle jej zostało ;). Następnym razem dodam! Dziękuję za pomysł. Pozdrawiam 🙂