FRUŻELINA TRUSKAWKOWA

by Magdalena Indyka
frużelina truskawkowa, frużelina z truskawek, truskawki w galaretce, frużelina owocowa
image_print

Frużelina truskawkowa to słodki i pyszny dodatek do tortów, ciast i deserów. Dla mnie najlepsza jest frużelina ze świeżych, sezonowych owoców. Miałam okazję robić ją z mrożonych i świeżych truskawek dostępnych w marketach poza sezonem i to już nie było to samo. Przekonałam się o tym w torcie z kremem oreo. Mam na myśli mrożone owoce dostępne w sklepach. Nie miałam okazji mrozić świeżych truskawek, ale mam wrażenie, że będą lepiej smakować od tych ze sklepu. Chyba że się mylę? 

Frużelina truskawkowa:
  • 180 g świeżych/mrożonych truskawek
  • 1 łyżka cukru lub więcej, do smaku
  • 3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka zimnej wody
  • 1 łyżeczka żelatyny + 1 łyżka zimnej wody*
  1. Żelatynę można zastąpić mąką ziemniaczaną (razem będzie 1 i 3/4 łyżeczki mąki).
    Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, aż napęcznieje.
  2. Świeże truskawki kroimy na większe kawałki/ćwiartki i umieszczamy w rondelku. Zasypujemy cukrem i podgrzewamy na małym ogniu. Mrożonych nie kroimy.
  3. Podgrzewamy całość, aż truskawki zmiękną i puszczą sok. Uważajmy, aby owoce się nie rozpaćkały.
    Gdy masa będzie gorąca dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Mieszamy i chwilę gotujemy, aż otrzymamy konsystencję kisielu. Zdejmujemy rondelek z ognia.
  4. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy energicznie, aż całkowicie się rozpuści. Nie gotujemy frużeliny z żelatyną, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości żelujące. Pomijamy ten etap, jeśli robimy frużelinę na samej mące ziemniaczanej.
  5. Studzimy truskawki w żelu i wkładamy do lodówki, aż stężeją (ok 2-4 godz.).
Uwagi:
  1. Frużeliny z podanych składników wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr. 20 cm.
  2. Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI
  3. Truskawki podczas podgrzewania mieszamy delikatnie.

Smacznego 🙂

frużelina truskawkowa, frużelina z truskawek, truskawki w galaretce, frużelina owocowa

frużelina truskawkowa, frużelina z truskawek, truskawki w galaretce, frużelina owocowa

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

22 komentarze

Basia 21/06/2023 - 18:04

Dzień dobry. Mam pytanie 🙂 Czy frużelinę truskawkowa nakładamy na biszkopt dopiero po 2-4 godzinach schłodzenia czy można trochę przestudzić i wyłożyć?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/06/2023 - 15:59

Trzeba przestudzić tak aby nie była ciepła, ponieważ rozpuści krem. Po przestudzeniu można wyłożyć na krem.

Odpowiedź
Basia 15/06/2023 - 10:44

Czy fruzeline mogę położyć np pod krem porzeczkowy zamiast dżemu?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 21/06/2023 - 09:54

Tak. Polecam najpierw rozsmarować cienką warstwę kremu. Na to dać dżem lub frużelinę i wyłożyć resztę kremu. Wtedy sok z owoców nie wsiąknie np. w jasny biszkopt i brzydko go nie zabarwi.

Odpowiedź
Adam 08/03/2023 - 22:40

Czy mrożone truskawki wcześniej rozmrażam?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 09/03/2023 - 12:42

Nie. Od razu dać do rondelka i podgrzać z cukrem, aż zmiękną. Jeśli truskawki są duże to można je trochę widelcem rozdusić lub pokroić nożem, gdy zmiękną.

Odpowiedź
Brydzia 26/06/2020 - 00:24

Nigdy nie robiłam frużeliny ,czy po wyjęciu z lodówki bez problemu rozłoży się na blacie biszkoptowym czy lepiej kłaść na krem ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 29/06/2020 - 13:49

Gdyby za mocno stężała w lodówce trzeba ją odstawić na kilka minut na blacie, aby się ociepliła. Potem będzie łatwiej ją rozsmarować.

Odpowiedź
ANIA 31/05/2020 - 21:09

Czy frużelina na którą położę krem czekoladowy na bazie mascarpone i śmietanki 36 nie rozpuści kremu? Mam w planach zrobić frużeline wiśniową i ten sok mnie właśnie zastanawia

Odpowiedź
Magdalena Indyka 01/06/2020 - 19:33

Na blogu jest przepis na frużelinę wiśniową. Nie rozpuściła mi nigdy kremu śmietankowego 🙂

Odpowiedź
MMonijfaer]oitg\gvol MonikaMonika 07/05/2020 - 14:10

Mam pytanie czy frużelina nie będzie wypływać z tortu przy krojeniu?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 07/05/2020 - 22:46

To zależy jak gęsta wyjdzie. Mi jeszcze nigdy nie wypłynęła.

Odpowiedź
Sylwia 06/05/2020 - 11:54

Dzień dobry, zastępując żelatynę mąką ziemniaczaną (dodaje 1 i 3/4 łyżeczki) ile wody dodać?
Czy można zamiast cukru trzcinowego dodać zwykły?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 06/05/2020 - 12:16

2 łyżki. Chodzi o to, aby nie dodawać suchej mąki. Można dać zwykły cukier w takiej samej ilości co trzcinowy :).

Odpowiedź
Iwona 30/04/2020 - 12:05

Mam doslownie kilka truskawek mrożonych i zadtanawiam się czy zrobić fruzelina i wmieszaac ja w krem śmietankowy? Czy wyjdzie coś A’la krem truskawkowy? Na jeden blat fi 16.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 30/04/2020 - 18:05

Wyjdzie krem. Ale nie wiem jakie proporcje na 16cm. Zerknij na krem z lemon curd. Proporcje będą podobne. Tylko zamiast curdu dać frużelinę. Do takiego kremu lepiej dać mniej śmietanki, a więcej mascarpone.

Odpowiedź
Edyta 16/01/2020 - 07:41

Rozumiem, że gdybym chciała zastąpić żelatynę mąką, to daje jej wtedy łącznie 1 i 3/4 łyżeczki?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 17/01/2020 - 00:10

Tak.

Odpowiedź
Anna 06/05/2020 - 23:25

A czy taką frużelinę można zawekować na zimę? Jeśli tak to czy bazować tylko na mączce ziemniaczanej?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 07/05/2020 - 22:52

Nie robiłam tego, ale pewnie można. Wtedy tylko na mące ziemniaczanej.

Odpowiedź
Paulina 02/06/2020 - 18:00

Aaaa dałam łyżkę zamiast łyżeczki mąki ziemniaczanej czy da się to jakoś uratować???

Odpowiedź
Magdalena Indyka 03/06/2020 - 15:24

Dałabym więcej wody do frużeliny lub puree z truskawek (zblendowane truskawki).

Odpowiedź