FRUŻELINA TRUSKAWKOWA

Frużelina truskawkowa to słodki i pyszny dodatek do tortów, ciast i deserów. Dla mnie najlepsza jest frużelina ze świeżych, sezonowych owoców. Miałam okazję robić ją z mrożonych i świeżych truskawek dostępnych w marketach poza sezonem i to już nie było to samo. Przekonałam się o tym w torcie z kremem oreo. Mam na myśli mrożone owoce dostępne w sklepach. Nie miałam okazji mrozić świeżych truskawek, ale mam wrażenie, że będą lepiej smakować od tych ze sklepu. Chyba że się mylę? 

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Frużelina truskawkowa:
  • 180 g świeżych/mrożonych truskawek
  • 1 łyżka cukru lub więcej, do smaku
  • 3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka zimnej wody
  • 1 łyżeczka żelatyny + 1 łyżka zimnej wody*
  1. Żelatynę można zastąpić mąką ziemniaczaną (razem będzie 1 i 3/4 łyżeczki mąki).
    Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, aż napęcznieje.
  2. Świeże truskawki kroimy na większe kawałki/ćwiartki i umieszczamy w rondelku. Zasypujemy cukrem i podgrzewamy na małym ogniu. Mrożonych nie kroimy.
  3. Podgrzewamy całość, aż truskawki zmiękną i puszczą sok. Uważajmy, aby owoce się nie rozpaćkały.
    Gdy masa będzie gorąca dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Mieszamy i chwilę gotujemy, aż otrzymamy konsystencję kisielu. Zdejmujemy rondelek z ognia.
  4. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy energicznie, aż całkowicie się rozpuści. Nie gotujemy frużeliny z żelatyną, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości żelujące. Pomijamy ten etap, jeśli robimy frużelinę na samej mące ziemniaczanej.
  5. Studzimy truskawki w żelu i wkładamy do lodówki, aż stężeją (ok 2-4 godz.).
Uwagi:
  1. Frużeliny z podanych składników wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr. 20 cm.
  2. Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI.
  3. Truskawki podczas podgrzewania mieszamy delikatnie.

Smacznego 🙂

frużelina truskawkowa, frużelina z truskawek, truskawki w galaretce, frużelina owocowa

frużelina truskawkowa, frużelina z truskawek, truskawki w galaretce, frużelina owocowa

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.