FRUŻELINA Z BRZOSKWIŃ Z PUSZKI
Frużelina z brzoskwiń (tzw. brzoskwinie w żelu), poleca się do wypieków! Frużelinę robiłam tylko z owoców z puszki, ale w sezonie letnim można zrobić frużelinę ze świeżych owoców.
W identyczny sposób robimy frużelinę ananasową. Polecam :).
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na frużelinę z brzoskwiń:
- 250 g brzoskwiń z puszki
- 50 ml syropu z brzoskwiń + 20 ml zimnej wody*
- 1 łyżeczka cukru (ok 5 g), do smaku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 7 g mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce zimnej wody
- Brzoskwinie odsączamy i kroimy na małe kawałki.
- Umieszczamy pokrojone brzoskwinie w rondelku. Dodajemy syrop wymieszany z wodą, cukier i sok z cytryny.
- Podgrzewamy całość do momentu wrzenia. Zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Energicznie mieszamy całość i gotujemy na małym ogniu, aż otrzymamy konsystencję kisielu z brzoskwiniami.
Wyłączamy palnik i studzimy frużelinę z brzoskwiń. - Gdy frużelina z brzoskwiń ostygnie wkładamy ją do lodówki na kilka godzin (ok 2 godz.), aby zgęstniała.
Uwagi:
- Frużelina z brzoskwiń z tego przepisu wystarczy do przełożenia 1 blatu tortu o śr 18 cm.
- Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI.
- Zamiast wody, którą dodajemy do syropu można dać syrop z brzoskwiń. Syropu nie ma za dużo w puszce i gdyby Wam zabrakło przy większej ilości brzoskwiń koniecznie dodajcie wodę do syropu.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.