Ganache z masłem do tynkowania tortu to pyszny czekoladowy krem, który zadowoli każdego smakosza czekolady. Tynk ten znany jest również pod nazwą 'oszukany’ ganache.
Dlaczego 'oszukany’ ganache? Ponieważ prawdziwy krem ganache to sama śmietanka z czekoladą. Gdy dodamy masło to już nie jest oryginalne ganache :). Dlatego na ten krem mówi się właśnie 'oszukany’ ganache.
Jeśli chcecie zrobić czarny tynk to ten krem będzie idealny jako baza. Do tak ciemnego kremy wystarczy dać mniej czarnego barwnika niż to bywa przy jasnym tynku.
Polecam również jasną wersję tego tynku, czyli ’oszukany’ ganache z białej czekolady.
UWAGA! Jak ostatnio wspominałam na moim profilu na Instagramie kilka kremów do tynkowania na moim blogu ulegnie zmianom. Nie są to duże modyfikacje. Jednak w tym przypadku efekt końcowy jest o niebo lepszy. Poprzedni sposób wykonania tego tynku nie był idealny. Masło nie lubi wysokich temperatur (z wyjątkiem pieczenia) i podgrzewanie go z ganache lub rozpuszczanie go w gorącym ganache nie wychodziło na dobre temu tynkowi. Często krem się rozwarstwiał, a podczas tynkowania wychodziły brzydkie przebarwienia. Agnieszka Obłoza, doświadczony szkoleniowiec, z którą mam przyjemność prowadzić ’Kanał Tortowy’ na YouTube, w odcinku o kremach maślanych wytłumaczyła mi, dlaczego ona swój 'oszukany’ ganache z masłem robi w inny sposób. Miałam okazję przetestować jej sposób wykonania i zdecydowanie bardziej mi się spodobał. Naszą dyskusję na temat tego kremu możecie obejrzeć TUTAJ.
Moje stare proporcje nie różniły się bardzo od proporcji Agnieszki. Jedynie sposób wykonania się różnił. Poniżej, pod opisem wykonania, podaję moje stare proporcje.
Polecam wpis: kremy do tynkowania odporne na upały
Proporcje Agnieszki Obłozy:
- 150 g śmietanki kremówki 30%
- 240 g czekolady lekko gorzkiej 55%, może być w pastylkach/kaletkach (użyłam Wedel)
- 160 g masła, w temp. pokojowej (min. 82% tłuszczu)
Dodatkowo:
- czarny barwnik spożywczy olejowy, jeśli chcemy uzyskać czarny kolor kremu
- W rondelku podgrzewamy śmietankę aż będzie gorąca. Wyłączamy palnik.
- Gorącą śmietanką, w temp. ok 60-65ºC – aby nie roztemperować czekolady, zalewamy drobno pokrojoną czekoladę. Dokładnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści i uzyskamy jednolitą masę. Jeśli będzie problem z rozpuszczeniem czekolady w tak małej ilości śmietanki można przez chwilę podgrzać masę na bardzo małym ogniu (jeśli przegrzejecie czekoladę rozwarstwi się). Cały czas energicznie mieszajcie ganache, aby czekolada się nie przegrzała.
- Odstawiamy ganache na blat do ostudzenia. Masa powinna mieć ok 28-30ºC w momencie dodania do utartego masła. Zbyt ciepłe ganache rozpuści utarte masło i zrobi się płynna lub zwarzona masa. Gdyby tak się stało trzeba włożyć masę do lodówki, aby krem przestygł trochę i zgęstniał. Potem ponownie ucieramy tynk do tortu mikserem.
- W misce, za pomocą miksera (najszybsze obroty), miksujemy masło – min. 10 minut lub dłużej, jeśli robimy krem z większej ilości masła.
- Do utartego masła dodajemy ostudzone ganache.
- Całość miksujemy na najwyższych obrotach ok 1 minutę, aż otrzymamy gładki krem.
- Gdy tynk do tortu z ganache będzie gotowy możemy dodać czarny barwnik olejowy, jeśli chcemy uzyskać czarny tynk.
- Miksujemy chwilę, aby dobrze wymieszać barwnik.
- Ganache z masłem nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną, dekoracje z tej masy oraz pod wydruk na masie cukrowej.
Sposób wykonania ganache z masłem Agnieszki – z mikrofalówką:
- Agnieszka rozpuszcza czekoladę w śmietance przy pomocy mikrofalówki. Wkłada miseczkę z czekoladą i śmietanką do mikrofalówki i podgrzewa przez kilka sekund w kilku interwałach. Pilnuje aby temperatura nie przekroczyła 45ºC, dzięki czemu czekolada nie roztemperuje się.
- Roztemperowana czekolada wpływa na konsystencję tynku do tortu. Dlatego nie przegrzewajcie czekolady.
- Więcej na ten temat mówimy na 'Kanale Tortowym’ w odcinkach o kremach maślanych do tynkowania.
Moje stare proporcje:
- 100 g śmietanki kremówki 30%
- 160 g czekolady lekko gorzkiej 55%, może być w pastylkach/kaletkach (użyłam Wedel)
- 80 g czekolady mlecznej (użyłam Wedel)
- 160 g masła, w temp. pokojowej (min. 82% tłuszczu)
Uwagi:
- Ganache z masłem z tego przepisu wystarczy na otynkowanie tortu o śr 16 cm i wysokości 9-10 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek
- Więcej kremów do tynkowania tortów znajdziesz TUTAJ
- Tynk do tortu z ganache można zamrozić. Następnie przekładamy go z zamrażarki do lodówki. Po kilku godzinach wyciągamy na blat kuchenny aby zmiękł. Następnie musimy go ponownie zmiksować, aby zrobił się gładki i jednolity.
- Do ganache z masłem użyłam śmietanki 30%.
- Grubość warstwy tynku powinna wynosić ok 3-4 mm. Cienka warstwa kremu łatwo ulega pęknięciom.
- Torty zdobione kremem maślanym najlepiej umieszczać na grubszym podkładzie. Zapobiegnie to pęknięciom podczas przenoszenia tortu. Gdy robimy tort bezpośrednio na paterze, to gruby podkład nie jest konieczny.
- Ganache z masłem w lodówce twardnieje, dlatego wypieki z tym kremem warto wystawić z lodówki kilka minut wcześniej przed podaniem. Torty otynkowane i udekorowane kremem maślanym polecam kroić gorącym nożem, aby dekoracje nie pękały podczas krojenia.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
55 komentarzy
Dziękuje za ten przepis, tynkowanie tortu z nim to czysta przyjemność.
Hej. Pierwszy raz w życiu piekłam tort i przepisy łapane z różnych źródeł, no tylko biszkopt który średnio wyszedł ,reszta z blogu 🙂 Kremy bajka proste i wychodzą przepyszne . Ale ten gangach dużo wybacza….. nie miałam odpowiedniej gramatury czekolady gorzkiej i mlecznej wiec pomieszałam biała, gorzka i mleczna w proporcji co do przepisu i rad z komentarzy i wyszło bez problemu 🙂 Przelicznik na formy super wszystko przeliczałam i wyszło nie trzymałam oczywiście co go grama ale dało rade 🙂 Dziękuje za tak super blog i wspieram na wszystkich platformach ) pozdrawiam
Dziękuję za wiadomość! Bardzo się cieszę, że wszystko się udało :). Pozdrawiam serdecznie!
Czy po pierwszej warstwie tynku należy tort schłodzić i zrobić drugą warstwę ?
Od kilku miesięcy już nie schładzam tortu między tynkowaniem. Nakładam cienką warstwę i od razu robię grubszą.
Dzień dobry,
Czy podana w przepisie ilość wystarczy na pokrycie tortu jedną czy 2 warstwami tynku?
Wystarczy na 2 warstwy, jedna cienka, druga grubsza.
Mogę użyć tylko gorzkiej czekolady?
Nie polecam do tego kremu samej gorzkiej czekolady od 64%. Krem będzie się rozwarstwiał.
Witam. A jeśli chce aby ten tynk była czarny wystarczy dodać barwnik czarny?
Tak 🙂
Witam, ile powinnam dodać mascarpone aby uzyskać krem do dekoracji babeczek?
W torcie Drip Cake na 110 g ganache dałam ok 60 g mascarpone. https://slodkipomysl.pl/tort-drip-cake/
Witam. Zdobilam podwójną porcję ze względu na większy tort. Dodałam wybielacz bo chciałam jasny brąz. I udało się. Dziękuję za przepis. Chciałam dodać zdjęcie ale nie chcę się wczytać. Pozdrawiam
Super przepis, czy ganache z masłem mogę użyć do dekoracji tortu tylkami?
Tak, można. Tylko musi być gęsty. Nie miksuj go. Jeśli będzie za luźny włóż na chwilę do lodówki i mieszaj szpatułką, aby za bardzo się nie schłodził.
Witam czy przy cZekoladzie 64% trzeba zwiększyć ilość śmietanki? Tort będzie 26 cm
Tak. Czekolada 64% jest twardsza i trzeba dać więcej śmietanki niż przy czekoladzie np. 55%.
Mój pierwszy tynk ! I wyszedł 😊 tort 14 h i fi 20. Zostało mi trochę tynku. Czy mogę go zamrozić ?
Można mrozić 🙂
Jak długo czekolada rozpuszczoną w śmietance może stać w temperaturze pokojowej? Przy tych upałach mam w domu 27 stopni…
Ja robię teraz ganache wieczorem i do rana zostawiam na blacie. W nocy jest chłodniej. Rano tynkuję tort.
Czy można użyć tego kremu do zrobienia futra misia w torcie miś?
Tak 🙂
Mam gorzką czekoladę 80% kakao. Zwiększyć ilość mlecznej czy dać więcej śmietanki?
Dałabym mnie gorzkiej, a więcej mlecznej.
Czy można zrobić ten tynk tylko z mleczną czekoladą? (Bez gorzkiej)
Pewnie można. Tylko osobiście nie robiłam i nie znam idealnych proporcji. Przy samej mlecznej dałabym mniej śmietanki.
Witam, czy ten biszkopt się nadaje pod masę cukrową na wierzch tortu?
Tak, ten krem nadaje się pod masę cukrową 🙂
Coś poszło nie tak i się wszytko rozwarstwilo macie może pomysl co się stało ?
Zwarzył się. W 7 punkcie opisu wykonania jest link do wpisu jak uratować taki krem.
Dzień dobry,mam pytanie czy na ganche czekoladowe można dać od razu pokruszoną czekoladę tak aby powstał efekt kory pnia?
Czy to ganche czekoladowe musi być z dodatkiem masła?
Można. Nie trzeba dawać masła. Tylko nie wiem jaka będzie wtedy konsystencja do tynkowania.
Witam, czytam przepis, chce zapytać ile mascarpone dodać do ganache ?
Do tego kremu nie dodaje się mascarpone. Nie ma go nawet w składnikach.
Czy ten krem będzie dobry do kruchych tartaletek czy lepszy będzie krem czekoladowy z Mascarpone?
Możesz ganache zmiksować z mascarpone i też będzie pyszny krem do tartaletek. Bardziej stabilny będzie od klasycznego czekoladowego kremu.
Chodzi mi o uwagę pkt 10
Kopiowałam te zdanie z innego przepisu i zapomniałam usunąć wzmiankę o mascarpone.
nawet w filmiku jest wzmianka o mascarpone, to jak w końcu można dodać czy nie?
Mascarpone nie ma w składnikach kremu. Wspominam w uwagach, że można go wymieszać z mascarpone jeśli ktoś chce.
Chce zrobić czarny krem do tynkowania i pomyślałam o ganache z masłem. Chciałam dodać do niego po prostu czarny barwnik w żelu, czy będzie ok?
Tak 🙂
A czy mogę na tym tynku postawić figurkę z masy cukrowej??
Odpowiedź na to pytanie jest w 7 punkcie opisu wykonania kremu.
Jak długo musi twardnieć w lodówce żeby oblać dripem? ☺️
To zależy jak dobrze chłodzi lodówka. U mnie to jest min 4 godziny.
Można też utrzeć masło i dodać ganache. Bardzo dobrze się tynkuje:).
Pozdrowienia:)
Zdecydowanie tak 🙂 Wiedziałam o tym, ale zapomniałam dopisać. Dzięki!
Czy wtedy też trzeba czekać min 6 H zanik zaczniemy tynkować?
Kiedy? Nie rozumiem pytania.
Dziękuję ❤️
Dziękuję za świetny przepis ?A czy do wersji z białą czekoladą trzeba zmienić proporcje? Pozdrawiam ?
Przepis na ganache z białą czekoladą jest w tym TORCIE.