Jak ubić śmietankę kokosową? Normalnie, tak jak ubijamy zwykłą śmietankę :). Niestety ubita śmietanka kokosowa nie jest tak stabilna, jak zwykła. Jest jednak pewien sposób, aby troszkę ją usztywnić. Inaczej sprawa wygląda, gdy mamy pod ręką tylko mleko kokosowe, z którego można otrzymać śmietankę kokosową.
W tym wpisie opisałam, krok po kroku, jak otrzymać śmietankę z mleka kokosowego i jak ją ubić.
Składniki:
- puszka mleka kokosowego o jak największej zawartości ekstraktu kokosowego (powyżej 80%)
- trochę soku z cytryny i cukier puder, do smaku (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Mleko kokosowe schładzamy w lodówce min. 48 godzin przed użyciem (im dłużej, tym lepiej).
- Puszkę ze schłodzonym mlekiem odwracamy do góry dnem. Delikatnie otwieramy puszkę.
- Wodę kokosową, która będzie na wierzchu przelewamy do szklanki (nie będzie nam potrzebna, można użyć ją do nasączenia biszkoptu).
- Gęstą białą śmietankę kokosową, która została w puszce, przekładamy do miski. Dodajemy sok z cytryny i cukier puder (opcjonalnie).
- Śmietankę kokosową ubijamy mikserem na średnich (można wysokich) obrotach. Śmietanka kokosowa po ubiciu nie będzie tak stabilna, jak zwykła śmietanka. Dlatego trzeba uważać, aby za długo jej nie ubijać. Mi to zajęło ok 2-3 minut.
- Ubitą śmietankę wkładamy do lodówki na ok 2 godziny. W ten sposób zrobi się sztywniejsza i będzie można zrobić nią dekoracje workiem cukierniczym z tylką, np. na babeczkach.
Uwagi:
- Ubita śmietanka ma inną strukturę niż zwykła. Wygląda tak, jakby miała grudki. Są one jednak niewyczuwalne podczas jedzenia. Śmietanka kokosowa ma też śnieżno biały kolor (pod warunkiem, że traficie na dobre mleko kokosowe).
- Śmietanką kokosową nie udekorujecie tortu po bokach za pomocą tylek dekoracyjnych.
- Ubita śmietanka kokosowa jest za mało stabilna, aby przełożyć nią tort piętrowy lub tort z ciężkim ciastem. Taki krem polecam do lekkich tortów bez ciężkich dekoracji. Pani Joanna (jedna z czytelniczek) radzi nie nakładać grubej warstwy kremu. Tort ze śmietanką kokosową musi być przechowywany w lodówce praktycznie cały czas.
- Do ubitej śmietanki można dodać do niej żelatynę lub mascarpone. Żelatynę dodajemy pod koniec ubijania śmietanki.
- Na bazie śmietanki kokosowej można zrobić różne kremy, gdy nie możemy użyć zwykłej śmietanki. Bardzo dobre są musy, np. malinowy
Mleka kokosowe i śmietanki, które polecają moje obserwatorki na Instagramie to Real Thai lub Kier.
Ja używam i polecam mleczko kokosowego z Lidla (Freshona).
Nie polecam mleczka 'House of Asia’, które ma szary kolor i nie chciało mi się ubić.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się wpis jak ubić śmietankę kokosową? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
1 Komentarz
hej, bardzo często używam mleczka kokosowego ze względu na alergię na mleko. czasami warto dodać odrobinę stabilizatora do bitej śmietany 🙂
co do przełożenia tortu – robiłam ze świeżymi owocami – trzymał się – co prawda nie był taki stabilny, ale nie było dramatu.
Nie próbowałam robić musu – ale bede to ogarniać w nadchodzący weekend!