Jak zrobić kolorowy drip do toru? To nic trudnego. Pokażę Ci, krok po kroku, jak zrobić kolorowy drip z białej czekolady. Kolorowy drip to biała polewa z dodatkiem kolorowego barwnika, pięknie spływająca z tortu, tworząc efekt kolorowych sopli.
Zrobienie polewy z czekolady nie jest trudne. Jednak nałożenie jej na tort w odpowiednim momencie przysparza wielu osobom niemały problem. Kolorowy Drip albo robi się już za gęsty, albo jest jeszcze zbyt rzadki i spływa cały z tortu! Dlatego w moim przypadku dodanie żelatyny do polewy ocaliło moje torty i nerwy ;).
Robiąc kolorowy drip z białej czekolady stosuje się proporcje 3:1. Jednak nie zawsze można się do tego stosować w 100%. Gęstość dripu zależy od rodzaju, ilości śmietanki i jakości białej czekolady. Polecam śmietankę 30%. Ale można też polewę zrobić na śmietance 36%. Wtedy warto mieć pod ręką trochę mleka, aby ją rozrzedzić w razie potrzeby. Od samego początku używam białej czekolady Wedel.
Żelatyna w polewie nie jest konieczna. Ja jednak lubię ją dodawać. Powoduje ona, że polewa szybciej zastyga na zimnym torcie i nie spływa z niego, a drip z gorzkiej czekolady nie pęka.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Polecam też klasyczny drip na tort z gorzkiej czekolady lub czarny drip.
Jak zrobić kolorowy drip:
- 110 g białej czekolady lub więcej
- 50 ml śmietanki kremówki 30/36%***
- biały barwnik/wybielacz
- kolorowy barwnik spożywczy + biały barwnik (w niektórych przypadkach)
- 3/4 płaskiej łyżeczki żelatyny + 1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie)
- Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
- W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy kremówkę, aby była gorąca. Staramy się nie doprowadzić do wrzenia, ponieważ biała czekolada nie lubi zbyt wysokiej temperatury.
- Wyłączamy palnik i dodajemy połamaną białą czekoladę. Mieszamy całość, aż uzyskamy jednolitą masę czekoladową. Jeśli polewa wyjdzie za gęsta dodajemy trochę śmietanki lub mleka i mieszamy, aż uzyskamy luźniejszą konsystencję. Jeśli wyjdzie za rzadka, dodajemy więcej czekolady. Dodając mleko, śmietankę lub czekoladę możemy przez chwilę lekko podgrzać drip.
- Po otrzymaniu gładkiej polewy dodajemy biały barwnik / wybielacz i mieszamy całość. Wybielacz dodajemy stopniowo w małych ilościach, aż uzyskamy biały kolor dripu.
Biały barwnik dodajemy, jeśli chcemy uzyskać jasny, pastelowy kolor polewy. Jeśli chcemy czerwony drip – nie dodajemy białego barwnika. - Gdy wybielimy trochę drip dodajemy kolorowy barwnik i mieszamy dokładnie.
- Następnie, zanim drip zupełnie ostygnie, wkładamy napęczniałą żelatynę (najlepiej w plastikowym kubku) do kąpieli wodnej, aby się rozpuściła. Żelatynę można rozpuścić również w mikrofalówce. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do ciepłej masy. Dokładnie mieszamy i sprawdzamy, czy konsystencja jest odpowiednia. Trzeba uważać, gdyż polewa z żelatyną szybciej tężeje.
- Kolorowy drip nie może być gorący w momencie nakładania na tort, ponieważ rozpuści nam krem. Powinien mieć ok 43-45 stopni (wtedy ma dla mnie idealną konsystencję).
- Drip nakładamy na schłodzony tort za pomocą worka cukierniczego lub łyżeczki.
Zaczynamy od brzegów tortu. Zanim wylejemy resztę polewy na wierzch tortu polecam go trochę rozrzedzić mlekiem. Wtedy powierzchnia dripu będzie gładka. Za pomocą szpatułki równomiernie rozprowadzamy drip. - Na zimnym torcie kolorowa polewa szybciej zastyga, przez co tworzą się ładne spływające sople.
Drip z białej czekolady ma kolor kremowy/żółty. Jeśli dodamy niebieski barwnik, aby uzyskać jasny niebieski kolor, to otrzymamy zielony kolor polewy. Jeśli dodamy różowy, to otrzymamy łososiowy/pomarańczowy kolor. Dlatego trzeba dodać trochę białego barwnika, aby 'oczyścić’ kolor. Biały barwnik możemy dodać przed dodaniem kolorowego barwnika lub po.
Uwagi:
- Barwnik w proszku najpierw rozpuszczamy w spirytusie lub wódce (dajemy odrobinę spirytusu). Nie rozpuszczamy barwników w mleku. Na Instagramie zrobiłam test. Wynik możecie zobaczyć w wyróżnionej relacji ’BARWNIKI’.
- Kolorowy drip można nałożyć na każdy krem do tynkowania (śmietankowy, ganache z masłem, maślany). Ważne aby był on dobrze schłodzony, aby ciepła polewa nie rozpuściła kremu.
- Ilość polewy z tego przepisu wystarczy na udekorowanie tortu o średnicy 20 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek.
- Do dripu używam czekolady Wedel.
- Kolorowa polewa na tort nie może być za gęsta lub za rzadka. Rozrzedzamy ją śmietanką lub mlekiem. Jeśli wyjdzie za rzadka dodajemy więcej białej czekolady (podgrzewamy wtedy masę, aby czekolada ładnie się rozpuściła). Jeśli dodamy żelatynę to dodatkowa ilość czekolady nie jest konieczna.
- W każdym momencie możemy dodać mleko do dripu. Jeśli podczas nakładania zauważymy, że polewa zrobiła się za gęsta przekładamy ją do garnuszka. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu i dodajemy mleko, jeśli będzie to potrzebne.
- Do dripu można użyć śmietanki 36%, jednak jest to gęsta śmietanka. Może się okazać, że drip wyjdzie bardzo gęsty. Wtedy dodajcie mleko do polewy, aby ją rozrzedzić.
- Tort przed dekoracją dripem musi być schłodzony kilka godzin w lodówce.
Smacznego :).
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.
21 komentarzy
Paulina
22 września 2021 at 23:01Proszę mi podpowiedzieć jak zrob8c granatowy drip ?
Magdalena Indyka
24 września 2021 at 20:46Dałabym niebieski barwnik, tak aby uzyskać jak najciemniejszy odcień niebieskiego i potem trochę czarnego, ale nie za dużo, bo wyjdzie Ci czarny kolor. Nie używaj wybielacza do dripu. Chyba że po dodaniu niebieskiego barwnika wyjdzie ci ciemna zieleń. Tak się dzieje gdy łączy się niebieski z żółtym (żółty kolor ma drip z białej czekolady).
Marta
18 października 2021 at 10:19Chciałabym zrobić tort z dripem. I otynkować go kremem maślanym. Kiedy najlepiej ułożyć dekoracje z makaroników? W dniu podania?
Magdalena Indyka
22 października 2021 at 21:53Nie robiłam makaroników ale je jadłam. Przechowywałam je w lodówce i nic się z nimi nie działo. Dlatego położyłabym je wcześniej. Jak robiłam beziki do dekoracji to też nic im nie było, gdy trzymałam je w lodówce. Oczywiście możesz je położyć w dniu podania.
Ola
10 października 2022 at 20:35Czy barwnik muszą być dedykowane do mas tłustych/ olejowe ?
Magdalena Indyka
12 października 2022 at 11:53Nie. Dopiero niedawno kupiłam moje pierwsze olejowe barwniki. Wcześniej używałam Sugarflair i Wilton w żelu.
Basia Basia
27 sierpnia 2021 at 10:49Proszę mi powiedzieć czy drip po zastygnięciu jest bardzo twardy? Chciałabym udekorować tort lizakami bezowymi i nie wiem czy uda mi się je wbić bez problemu. Z góry dziękuję za odpowiedź 😊
Magdalena Indyka
29 sierpnia 2021 at 12:09Nie jest twardy. Bez problemu wbijesz patyczki 🙂
Karolina
5 lipca 2021 at 08:51Pani madziu czy nadadza sie barwniki w zelu wilton? Mam tez wybielacz z tej firmy czy to sie nadaje czy nie?
Magdalena Indyka
5 lipca 2021 at 20:40Tak 🙂
Karolina
10 lipca 2021 at 12:50Dziękuję😍 jestem Pani fanką😊
Kasia
22 czerwca 2021 at 14:04Czy do dripu potrzebny jest specjalny barwnik do mas tłustych czy może być zwykły ?
Magdalena Indyka
23 czerwca 2021 at 18:08Ja do dripu daję barwniki Wilton lub Sugarflair.
Askaska
11 kwietnia 2021 at 16:36Będę piekła z bardzo napięty grafikiem i mam dylemat. Wiem że optymalnie jest tankować tort dzień przed podaniem, ale tym razem to niewykonalne, bo piekę po pracy.
Potrzebuje tortu na sobotę popołudniu. Jeśli otynkuje tort do około 10, to po schłodzeniubpowiedzny przez 4 h mogę około 14 udekorować dripem? Moja lodówka mocno chłodzi. I czy po wylaniu dripa tort długo musi się schładzać?
Bardzo proszę o odpowiedź.
Magdalena Indyka
12 kwietnia 2021 at 21:42Jeśli lodówka dobrze chłodzi to ok. Drip na zimnym torcie szybko zastyga. Do 40 minut w lodówce powinien ładnie zastygnąć.
Patrycja
8 lutego 2021 at 15:45Czy jeśli chce zrobic czerwony drip to również potrzebuje białego barwnika czy mogę go pominac?
Magdalena Indyka
8 lutego 2021 at 17:00Pominąć! Z białym barwnikiem nie uzyskasz czerwieni.
Zosia
19 stycznia 2021 at 11:47Dzień dobry, jaką tylką wykonała Pani ten piękny łańcuch na brzegu tortu?
Magdalena Indyka
19 stycznia 2021 at 22:26Wilton 1M :).
Marta
11 lutego 2023 at 19:47Witam… Dlaczego u mnie polewa nie zatrzymuje się i nie ma sopli tylko polewa spływa i zostawia po sobie tylko takie przezroczyste ślady? Pozdrawiam ☺️
Magdalena Indyka
19 lutego 2023 at 14:19Możliwe że jest jeszcze za ciepła. Tort przed wylaniem polewy musi być dobrze schłodzony. Może też drip być za luźny, za dużo śmietanki mieć. Ja używam białej czekolady z Wedla. Przy innej czekoladzie te proporcje mogą być złe. Może trzeba dać mniej śmietanki.