JAK ZROBIĆ KOLOROWY DRIP
Jak zrobić kolorowy drip do toru? To nic trudnego. Pokażę Ci, krok po kroku, jak zrobić kolorowy drip z białej czekolady. Kolorowy drip to biała polewa z dodatkiem kolorowego barwnika, pięknie spływająca z tortu, tworząc efekt kolorowych sopli.
Robiąc kolorowy drip z białej czekolady stosuje się proporcje 3:1. Jednak nie zawsze można się do tego stosować w 100%. Gęstość dripu zależy od rodzaju, ilości śmietanki i jakości białej czekolady. Polecam śmietankę 30%. Ale można też polewę zrobić na śmietance 36%. Wtedy warto mieć pod ręką trochę mleka, aby ją rozrzedzić w razie potrzeby. Od samego początku mojej przygody z tortami do dripu używam białej czekolady Wedel.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Polecam też klasyczny drip na tort z gorzkiej czekolady lub czarny drip.
Jak zrobić kolorowy drip:
- 110 g białej czekolady lub więcej
- 50 ml śmietanki kremówki 30/36%***
- biały barwnik/wybielacz
- kolorowy barwnik spożywczy + biały barwnik (w niektórych przypadkach)
- W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy kremówkę, aby była gorąca. Staramy się nie doprowadzić do wrzenia, ponieważ biała czekolada nie lubi zbyt wysokiej temperatury.
- Wyłączamy palnik i dodajemy połamaną białą czekoladę. Mieszamy całość, aż uzyskamy jednolitą masę czekoladową. Jeśli polewa wyjdzie za gęsta dodajemy trochę śmietanki lub mleka i mieszamy, aż uzyskamy luźniejszą konsystencję. Jeśli wyjdzie za rzadka, dodajemy więcej czekolady. Dodając mleko, śmietankę lub czekoladę możemy przez chwilę lekko podgrzać drip.
- Po otrzymaniu gładkiej polewy dodajemy biały barwnik / wybielacz i mieszamy całość. Wybielacz dodajemy stopniowo w małych ilościach, aż uzyskamy biały kolor dripu.
Biały barwnik dodajemy, jeśli chcemy uzyskać jasny, pastelowy kolor polewy. Jeśli chcemy czerwony drip – nie dodajemy białego barwnika. - Gdy wybielimy trochę drip dodajemy kolorowy barwnik i mieszamy dokładnie.
- Kolorowy drip nie może być gorący w momencie nakładania na tort, ponieważ rozpuści nam krem. Powinien mieć ok 43-45 stopni (wtedy ma dla mnie idealną konsystencję).
- Drip nakładamy na schłodzony tort za pomocą worka cukierniczego lub łyżeczki.
Zaczynamy od brzegów tortu. Zanim wylejemy resztę polewy na wierzch tortu polecam go trochę rozrzedzić mlekiem. Wtedy powierzchnia dripu będzie gładka. Za pomocą szpatułki równomiernie rozprowadzamy drip. - Na zimnym torcie kolorowa polewa szybciej zastyga, przez co tworzą się ładne spływające sople.
Uwagi:
Smacznego :). Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.