Krakersik – proste ciasto bez pieczeniea uratowało mnie, gdy okazało się, że w wynajmowanym przeze mnie mieszkaniu nie działa piekarnik! Nawet nie wiecie jaka byłam załamana tym faktem :(. Cóż…zdarzają się gorsze rzeczy ;). Przepisem na ciasto z krakersami, bez pieczenia 'Krakersik’, poratowała mnie siostra, której do dziś jestem za to wdzięczna. W tym momencie przyznam się też, że do tej pory używałam masy budyniowej z paczki! Tak to prawda! Nie umiałam zrobić domowego budyniu, a co tu mówić o masie budyniowej z masłem! Ale jak wiadomo wszystko przychodzi z czasem, dlatego dziś mogę się pochwalić ciastem z prawdziwą masą budyniową :). Jeśli lubicie ciasta bez pieczenia, to polecam również ciasto z owocami Ptasie mleczko z kaszą manną.
Skorzystaj z przelicznika foremek
Składniki (forma 33×22 cm):
Masa budyniowa – masa budyniowa:
- 450 ml/g mleka
- 180 g masła
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 200 ml/g mleka
- 40 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka 'L’
- W dużym garnku umieszczamy mleko (420 ml/g), masło, cukier i ekstrakt waniliowy. Całość podgrzewamy do momentu zagotowania.
- W tym czasie w miseczce, za pomocą rózgi kuchennej, mieszamy mleko (200 ml/g) z mąkami i jajkami.
- Gdy mleko z masłem w garnku się zagotuje zmniejszamy ogień. Cały czas mieszając masę dodajemy masę z jajkami. Mieszamy i gotujemy całość na małym ogniu, aż otrzymamy gęsty budyń. Pamiętajmy o energicznym mieszaniu budyniu, aby nie powstały grudki.
- Gotowy budyń chwilę studzimy (ok 5 min) i wykładamy na herbatniki maślane.
- Gdyby jednak grudki powstały, to w żadnym wypadku nie miksujemy masy blenderem (rozrzedzi budyń). Wystarczy użyć miksera. Jeśli to nie pomoże. Przecedzamy masę przez sitko.
Dodatkowo:
- duża paczka herbatników maślanych – 20-25 szt
- dwie paczki krakersów: użyłam Lajkonik: 1x 180 g i 1x 70 g
- 400-500 g masy kajmakowej, w puszce
- ok 50 g gorzkiej czekolady
Krem śmietankowy:
- 450 g/ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
- ok 45-50 g cukru pudru, do smaku
W misce umieszczamy kremówkę z cukrem pudrem i za pomocą miksera ubijamy, aż otrzymamy gęsty krem śmietankowy.
Wykonanie.
- Formę o wym. 33×23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na dnie formy herbatniki maślane. Wykładamy ciepłą masę budyniową i wyrównujemy. Układamy krakersy, rozsmarowujemy masę kajmakową i ponownie układamy krakersy.
- Tak przygotowane ciasto owijamy w folię aluminiową i schładzamy w lodówce całą noc (owijamy ciasto w formie).
- Następnego dnia (wczesnym rankiem) przygotowujemy krem śmietankowy i wykładamy na ciasto. Wyrównujemy. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.
- Przed podaniem dekorujemy ciasto startą czekoladą.
- Krem śmietankowy możemy przygotować przed całonocnym chłodzeniem ciasta. Ważne, aby krem śmietankowy poleżał na krakersach kilka godzin przed podaniem (aby krakersy zmiękły). Dlatego najlepiej zrobić go wcześnie rano.
Uwagi.
- Masę budyniową najlepiej nałożyć na herbatniki gdy jest ciepła. Ostudzona jest bardzo gęsta i trudniej ją wyrównać.
- W mniejszej formie ciasto krakersik będzie wyższe.
- Zamiast czekolady do dekoracji można dać kakao.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.