Krem cynamonowy

krem cynamonowy, krem cynamonowy do tortu, cynamon, krem do tortu

Krem cynamonowy to idealny dodatek do świątecznych wypieków, ale nie tylko! Polecam go szczególnie do przełożenia ciast marchewkowych, pierników i tortów, np. Tort cynamonowy. Ze względu na delikatny smak najlepiej będzie komponował się z jasnym biszkoptem i słodkimi owocami np.: gruszka, ananas.

Składniki:

  • 450 g serka mascarpone
  • 400 ml kremówki 36%
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 4 – 6 łyżek cukru pudru/miodu lub więcej, do smaku
  1. W misce umieszczamy serek mascarpone, kremówkę, cukier puder i cynamon.
  2. Całość mieszamy przy pomocy miksera (wolne obroty) ok 2-3 min aż masa zgęstnieje.

Uwagi:

  1. Serek mascarpone i kremówka muszą być schłodzone kilka godzin przed ubiciem.
  2. Ilość kremu wystarczy na przełożenie i otynkowanie tortu o średnicy 20 cm.
  3. Jeśli tynkujemy tym kremem tort to należy nałożyć grubą i równą warstwę. Krem po kilku godzinach trochę ciemnieje, szczególnie w miejscach gdzie był cieniej nałożony.
  4. Jeśli lubisz piec ciasta, torty i inne słodkości oraz dzielić się z innymi radami, wskazówkami i sprawdzonymi przepisami, to zapraszam Cię do mojej grupy na FB: ‘Słodki Pomysł’. Gdzie razem z innymi czytelniczkami bloga i pasjonatkami pieczenia dzielimy się swoją wiedzą i bezcennymi radami :).

Smacznego 🙂

krem cynamonowy, krem cynamonowy do tortu, cynamon, krem do tortu

krem cynamonowy, krem cynamonowy do tortu, cynamon, krem do tortu

krem cynamonowy, krem cynamonowy do tortu, cynamon, krem do tortu

Źródło przepisu Tutaj.

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *