KREM CYNAMONOWY

by Magdalena Indyka
krem cynamonowy, krem cynamonowy do tortu, cynamon, krem do tortu
image_print

Krem cynamonowy to idealny dodatek do świątecznych wypieków, ale nie tylko! Polecam go szczególnie do przełożenia ciast marchewkowych, pierników i tortów. Ze względu na delikatny smak najlepiej będzie komponował się z jasnym biszkoptem i słodkimi owocami np.: gruszka, ananas, jabłko.

Składniki:
  • 140 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 260 ml śmietanki kremówki 36%*, schłodzonej
  • 28 g cukru pudru lub więcej, do smaku
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  1. W misce umieszczamy serek mascarpone, kremówkę, cukier puder i cynamon.
  2. Całość mieszamy przy pomocy miksera (szybsze obroty), aż krem zgęstnieje.
  3. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
  4. Stabilność i długość ubijania kremu zależy od śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej. Wtedy też możemy odrobinę zmniejszyć ilość śmietanki, np. o 20 ml, a mascarpone zwiększyć o 20 g.
  5. Krem nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy.
Uwagi:
  1. Serek mascarpone i kremówka muszą być schłodzone kilka godzin przed ubiciem.
  2. Krem cynamonowy wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 20 cm – przelicznik foremek
    Proporcje kremu na otynkowanie tortu znajdziecie w torcie cynamonowym
  3. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu cynamonowego: połączenia smakowe
  4. Jeśli tynkujemy tym kremem tort to należy nałożyć grubą i równą warstwę. Krem po kilku godzinach trochę ciemnieje, szczególnie w miejscach gdzie był cieniej nałożony.

Smacznego 🙂

krem cynamonowy, krem cynamonowy do tortu, cynamon, krem do tortu

krem cynamonowy, krem cynamonowy do tortu, cynamon, krem do tortu

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Zapisz

Zapisz

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz