Krem cynamonowy to idealny dodatek do świątecznych wypieków, ale nie tylko! Polecam go szczególnie do przełożenia ciast marchewkowych, pierników i tortów. Ze względu na delikatny smak najlepiej będzie komponował się z jasnym biszkoptem i słodkimi owocami np.: gruszka, ananas, jabłko.
Składniki:
- 140 g serka mascarpone, schłodzonego
- 260 ml śmietanki kremówki 36%*, schłodzonej
- 28 g cukru pudru lub więcej, do smaku
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- W misce umieszczamy serek mascarpone, kremówkę, cukier puder i cynamon.
- Całość mieszamy przy pomocy miksera (szybsze obroty), aż krem zgęstnieje.
- Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
- Stabilność i długość ubijania kremu zależy od śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej. Wtedy też możemy odrobinę zmniejszyć ilość śmietanki, np. o 20 ml, a mascarpone zwiększyć o 20 g.
- Krem nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy.
Uwagi:
- Serek mascarpone i kremówka muszą być schłodzone kilka godzin przed ubiciem.
- Krem cynamonowy wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 20 cm – przelicznik foremek
Proporcje kremu na otynkowanie tortu znajdziecie w torcie cynamonowym - Sprawdź jakie kremy pasują do kremu cynamonowego: połączenia smakowe
- Jeśli tynkujemy tym kremem tort to należy nałożyć grubą i równą warstwę. Krem po kilku godzinach trochę ciemnieje, szczególnie w miejscach gdzie był cieniej nałożony.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.