BEZ GLUTENU/ BOŻE NARODZENIE/ KREMY DO TORTÓW/ KREMY DO WYPIEKÓW

Krem cynamonowy

krem cynamonowy, cynamon, krem do tortu

Krem cynamonowy to idealny dodatek do świątecznych wypieków, ale nie tylko! Polecam go szczególnie do przełożenia ciast marchewkowych, pierników i tortów, np. Tort cynamonowy. Ze względu na delikatny smak najlepiej będzie komponował się z jasnym biszkoptem i słodkimi owocami np.: gruszka, ananas.

Składniki:

  • 450 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 400 ml śmietanki kremówki 36%*, schłodoznej
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu (bez glutenu, dla osób z nietolerancją glutenu)
  • 4 – 6 łyżek cukru pudru/miodu lub więcej, do smaku
  1. W misce umieszczamy serek mascarpone, kremówkę, cukier puder i cynamon.
  2. Całość mieszamy przy pomocy miksera (wolniejsze obroty) ok 2-3 min aż masa zgęstnieje.
  3. Długość miksowania zależy od gęstości śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej.
  4. Krem nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy.

Uwagi:

  1. Serek mascarpone i kremówka muszą być schłodzone kilka godzin przed ubiciem.
  2. Ilość kremu wystarczy na przełożenie i otynkowanie tortu o średnicy 20 cm.
  3. Przy śmietance 30% warto zwiększyć ilość mascarpone (ok 100g). Zrobiłam krem na śmietance 36% z ‘Piątnica’, która jest gęsta, prawie jak mascarpone. Inne śmietanki 36% są płynniejsze/rzadsze, dlatego warto wtedy zwiększyć ilość mascarpone (ok 50-80g). 
  4. Jeśli tynkujemy tym kremem tort to należy nałożyć grubą i równą warstwę. Krem po kilku godzinach trochę ciemnieje, szczególnie w miejscach gdzie był cieniej nałożony.

Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!
Obserwuj mój profil na Instagramie
 lub śledź mnie na Facebooku.
Zapraszam!

krem cynamonowy, krem cynamonowy do tortu, cynamon, krem do tortu

krem cynamonowy, krem cynamonowy do tortu, cynamon, krem do tortu

krem cynamonowy, krem cynamonowy do tortu, cynamon, krem do tortu

Źródło przepisu Tutaj.

Zapisz

Zapisz

Brak kometarzy

Zostaw komentarz