Krem czekoladowy to prosty krem do tortów, ciast i deserów. Można go jeść łyżkami, dlatego na wszelki wypadek radzę zrobić go trochę więcej :).
Polecam również czekoladowy krem bez mascarpone, mus czekoladowy i krem z białą czekoladą.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Uwaga! Gdy zaczęłam miksować masę czekoladową blenderem krem zrobił się bardziej stabilny i gęściejszy niż przedtem. Dlatego musiałam trochę zmienić proporcje, aby krem można było wycisnąć przez tylkę. Krem robiłam na śmietance 30%, dlatego przy śmietance 36% może wyjść gęściejszy. Jeżeli krem wyjdzie wam za gęsty, to następnym razem wystarczy dać trochę więcej śmietanki lub zmniejszyć ilość mascarpone.
Składniki na 1 blat biszkoptu o śr 18 cm:
- 230 g/ml śmietanki kremówki 30/36%* (robiłam na śmietance 30%)
- 120 g mlecznej czekolady, połamanej
- 33 g gorzkiej czekolady, połamanej
- 75 g serka mascarpone, schłodzonego*
Poprzednie proporcje, gdy nie miksowałam masy belnderem:
- 200 g/ml śmietanki kremówki 30/36%*
- 130 g mlecznej czekolady, połamanej
- 35 g gorzkiej czekolady, połamanej
- 80 g serka mascarpone, schłodzonego*
- W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy kremówkę do momentu wrzenia. Wyłączamy palnik i dodajemy połamane czekolady. Po ok 2 minutach mieszamy całość, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Następnie przez chwilę miksujemy masę blenderem, dzięki temu zabiegowi krem będzie bardziej kremowy i stabilniejszy po ubiciu.
- Odstawiamy masę czekoladową do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godz.).
- Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (szybsze obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem czekoladowy.
- Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
- Krem czekoladowy robiłam na śmietance 30% z kartonika 'UHT’. Używając śmietanki 36% 'UHT’ lub z Piątnicy 36% polecam zmniejszyć ilość mascarpone do ok 50 g i dać ok 20 g/ml śmietanki więcej.
Uwagi:
- Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa ma ok 1,5 cm grubości). Skorzystaj z przelicznika foremek.
Jeśli chcecie grubszą warstwę kremu wystarczy podzielić ilość składników przez 15 (1,5 cm) i pomnożyć np. przez 20 (2,0 cm). Grubość 1,5 cm jest idealna do żelki/chrupki o grubości ok 7 mm, wtedy warstwa kremu z żelka ma trochę ponad 2 cm.
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu czekoladowego: połączenia smakowe.
- Krem czekoladowy nie nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy np. wydruk na masie cukrowej (rodzaj opłatka na tort). Krem ze śmietanką i mascarpone rozpuszcza masę cukrową. Pod masę cukrową polecam kremy maślane do tynkowania tortów.
- Na krem można położyć zwykły opłatek waflowy.
- Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić śmietankę z czekoladą min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł.
Smacznego 🙂
Poniżej zdjęcie kremu, gdzie masa czekoladowa nie została zmiksowana blenderem.
Widać w kremie drobinki nierozpuszczonej czekolady.
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
22 komentarze
Chrzanik
5 września 2023 at 20:42Czy do kremu można dodać brzoskwinie z puszki? Drobno pokrojone? Krem nie straci na stabilności?
Pozdrawiam!
Magdalena Indyka
6 września 2023 at 23:16Zrobiłabym frużelinę: https://slodkipomysl.pl/fruzelina-z-brzoskwin Wtedy sok jest zagęszczony i nie ma ryzyka, że rozrzedzi krem.
Olololaola
24 sierpnia 2023 at 22:45Dzień dobry, czy do te go kremu można dodać kawy aby wyszedł krem czekoladowo kawowy ? Czy ten krem można dać na biszkopt czy będzie za ciężki?
Magdalena Indyka
24 sierpnia 2023 at 23:17Można dać kawę w momencie rozpuszczania czekolady. Polecam dać rozpuszczalną kawę. Od kilku lat daję ten krem na biszkopt i jest ok.
Klaudia
4 lipca 2023 at 21:11Witam, czy 230 g śmietanki =230 ml?
Magdalena Indyka
5 lipca 2023 at 14:01Tak 🙂 Różnica może wynosić 1-2 ml, ale taka ilość nie wpływa na stabilność kremu.
Kasia
10 czerwca 2023 at 11:16Witam serdecznie. Marzy mi się krem do tortu przygotowany z czekolady krówkowej wawel. Czy jest to możliwe? Próbowała może Pani kiedyś taki zrobić?
Magdalena Indyka
11 czerwca 2023 at 18:08Jest to możliwe. Niestety nie miałam okazji zrobić i nie znam idealnych proporcji.
Natalia
24 maja 2023 at 16:30Jeśli w przepisie pisze, żeby schować ją na noc do lodówki to nic się z nią nie stanie?
Magdalena Indyka
24 maja 2023 at 21:22Do lodówki chowamy tylko rozpuszczoną czekoladę w śmietance. Wtedy nic się z tą masą nie dzieje. Na drugi dzień dodajemy schłodzone mascarpone, miksujemy mikserem i wykładamy krem na biszkopt. Gotowego, ubitego kremu nie schładzamy w lodówce, w misce. Wtedy krem po wyciągnięciu warzy się.
GosiaGosia
3 maja 2023 at 21:55Czy po dodaniu czekolady do śmietanki masa ma być płynna? Przeliczyłem ilość produktów w przeliczniku foremek na tortownicę 24 cm i zwiększyłam ilość, aby warstwa kremu była na 2 cm. Wyszła mi bardzo płynna masa. Jestem na etapie przed dodaniem serka mascarpone i zastanawiam się, czy tak powinno być.
Magdalena Indyka
4 maja 2023 at 18:48Płynna, ale gęsta masa powinna być. W wyróżnionej relacji na Instagramie pokazuję jak robię ten krem i widać tam jaką konsystencję ma masa czekoladowa – https://www.instagram.com/stories/highlights/17870851100880332/
Karoline
29 kwietnia 2023 at 13:52Czy tym kremem mogę otynkować tort? Może dodałabym więcej mascarpone i byłoby Ok?
Magdalena Indyka
30 kwietnia 2023 at 21:14Raczej dałabym więcej śmietanki. Ten krem jest gęsty i może być problem przy tynkowaniu. Dlatego dałabym trochę więcej śmietanki lub pominęłabym mascarpone.
Iwona DrusIw9na D.
27 września 2023 at 09:00Czy otynkowanie tortu (w sensie pozostawienie kremu na zewnątrz tortu) nie spowoduje, że ten krem także się odpowietrzy i zwarzy? Zgodnie z opisem w przepisie odnośnie pozostawienia go do przełożenia „na potem”. Boje się, że jak w jeden dzień otynkuje, w drugi udekoruje, a w trzeci dopiero podam gościom to ta zewnątrzna warstwa się zepsuje/zniszczy do tego czasu ☹️
Magdalena Indyka
28 września 2023 at 11:45Nic się nie zniszczy 🙂 Krem zachowuje się inaczej w misce, a inaczej w torcie lub na torcie. Jak już zostanie rozsmarowany na torcie, to 'zaschnie’ i nie zwarzy się.
Weronika
23 kwietnia 2023 at 22:04Witaj;) czy krem będzie ok, jeśli całkowicie zrezygnuję z gorzkiej czekolady? W to miejsce dam więcej mlecznej;) próbowałam ktoś?
Magdalena Indyka
24 kwietnia 2023 at 10:20Będzie ok 🙂 Możesz dać trochę mniej śmietanki, o 10g zmniejszyć jej ilość.
Nati
27 kwietnia 2023 at 12:50Czy jak chce dać sama mleczna czekoladę bez gorzkiej, to trzeba wtedy dołożyć jej tyle ile jest gorzkiej w przepisie? 😉
Magdalena Indyka
29 kwietnia 2023 at 11:21Tak 🙂 Można wtedy dać 10 g/ml mniej śmietanki 🙂
Beata
13 kwietnia 2023 at 10:36Czy ten krem można użyć do dekoracji babeczek? z których proporcji lepiej skorzystać?
Magdalena Indyka
13 kwietnia 2023 at 13:17Można 🙂 Lepiej ten pierwszy, gdzie jest mniej czekolady, ponieważ krem nie wychodzi bardzo gęsty i przechodzi przez tylkę. Można też dodać 220 g śmietanki do kremu do dekoracji babeczek.