KREM DO TORTU/ KREMY DO CIAST

KREM CZEKOLADOWY

Krem czekoladowy to prosty krem do tortów, ciast i deserów. Można go jeść łyżkami, dlatego na wszelki wypadek radzę zrobić go trochę więcej :).
Polecam również mus czekoladowy, krem z białą czekoladą
krem z palonej czekolady.

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Uwaga! Gdy zaczęłam miksować masę czekoladową blenderem krem zrobił się bardziej stabilny i gęściejszy niż przedtem. Dlatego musiałam trochę zmienić proporcje, aby krem można było wycisnąć przez tylkę. Krem robiłam na śmietance 30%, dlatego przy śmietance 36% może wyjść gęściejszy. Jeżeli krem wyjdzie wam za gęsty, to następnym razem wystarczy dać trochę więcej śmietanki lub zmniejszyć ilość mascarpone.
Składniki na 1 blat biszkoptu o śr 18 cm:
  • 240 g śmietanki kremówki 30/36%* (robiłam na śmietance 30%)
  • 140 g mlecznej czekolady, połamanej
  • 28-30 g gorzkiej czekolady, połamanej
  • 90 g serka mascarpone, schłodzonego*
Poprzednie proporcje, gdy nie miksowałam masy belnderem:
  • 230 g śmietanki kremówki 30/36%*
  • 150 g mlecznej czekolady, połamanej
  • 35 g gorzkiej czekolady, połamanej
  • 90 g serka mascarpone, schłodzonego*
  1. W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy kremówkę do momentu wrzenia. Wyłączamy palnik i dodajemy połamane czekolady. Po ok 2 minutach mieszamy całość, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Następnie przez chwilę miksujemy masę blenderem, dzięki temu zabiegowi krem będzie bardziej kremowy i stabilniejszy po ubiciu.
  2. Odstawiamy masę czekoladową do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godz.).
  3. Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (szybsze obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem czekoladowy.
  4. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
  5. Krem czekoladowy robiłam na śmietance 30% z kartonika 'UHT’. Używając śmietanki 36% 'UHT’ lub z Piątnicy 36% polecam zmniejszyć ilość mascarpone do ok 45-50 g i dać ok 20 g/ml śmietanki więcej.
Uwagi:
  1. Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa ma ok 1,5 cm grubości). Skorzystaj z przelicznika foremek.
    Jeśli chcecie grubszą warstwę kremu wystarczy podzielić ilość składników przez 15 (1,5 cm) i pomnożyć np. przez 20 (2,0 cm). Grubość 1,5 cm jest idealna do żelki/chrupki o grubości ok 7 mm, wtedy warstwa kremu z żelka ma trochę ponad 2 cm. 
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu czekoladowego: połączenia smakowe.
  3. Krem czekoladowy nie nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy np. wydruk na masie cukrowej (rodzaj opłatka na tort). Krem ze śmietanką i mascarpone rozpuszcza masę cukrową. Pod masę cukrową polecam kremy maślane do tynkowania tortów.
  4. Na krem można położyć zwykły opłatek waflowy.
  5. Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić śmietankę z czekoladą min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł.  

Smacznego 🙂

krem czekoladowy do tortu, prosty krem do tortu, krem z czekoladą, masa czekoladowa do tortu,

krem czekoladowy do tortu, prosty krem do tortu, krem z czekoladą, masa czekoladowa do tortu,

krem czekoladowy do tortu, prosty krem do tortu, krem z czekoladą, masa czekoladowa do tortu,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

197 komentarzy

  • Odpowiedź
    OLA
    30 stycznia 2023 at 23:17

    Witam, czy kremówka 30% Pilos w kubeczku nada się na ten krem? Zawsze robiłam na kremowce z kartonika i boję się, że będzie różnica.

  • Odpowiedź
    aNNA
    29 stycznia 2023 at 13:17

    Dzień dobry 🙂 Czy ten krem nada się jako nadzienie do pączków?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      30 stycznia 2023 at 18:01

      Z mascarpone nie. Prędzej zrobiłabym samo ganache – czekolada rozpuszczona w śmietance.

  • Odpowiedź
    Marzena
    8 września 2022 at 08:46

    Dzień dobry
    Chcę zrobić krem czekoladowy, ale tylko z mlecznej czekolady. O ile gram zwiększyć ilość czekolady mlecznej, żeby krem się udał? Myślałam o dodaniu zamiast 40 g ciemniej czekolady 60/80 g mlecznej.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      8 września 2022 at 14:03

      40 g gorzkiej zamieć na 40 g mlecznej 🙂 Ten krem jest bardzo gęsty. Możesz też dać 10 g mniej śmietanki.

  • Odpowiedź
    Klaudia
    7 września 2022 at 07:27

    Dzień dobry,
    robiłam ten krem nie pierwszy raz, ale coś mnie zamroczyło w pośpiechu i zamiast 90g mascarpone dałam 220 😮 do 340g śmietanki 36% z Piątnicy. Czy ten krem będzie zjadliwy? Niby smakowałam go przed przełożeniem, ale wtedy jeszcze nie wyłapałam pomyłki i wydawał się ok, a teraz się stresuje i zastanawiam czy go ściągać i robić nowy..

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      7 września 2022 at 12:38

      Jeśli krem w smaku jest ok, to po schłodzeniu też będzie. Będzie po prostu bardzo stabilny i gęsty.

      • Odpowiedź
        Elżbieta
        5 listopada 2022 at 08:45

        Zapomniałam dodać do kremu gorzkiej czekolady. Zorientowałam się dopiero po ubiciu kremu.
        Krem po ubiciu był sztywny i stabilny, jest możliwość, że mimo to popłynie po wyjęciu z lodówki?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          5 listopada 2022 at 15:10

          Nic mu nie będzie 🙂 Dodaję gorzką do smaku i trochę lepiej usztywnia krem, ale bez gorzkiej czekolady będzie również stabilny.

  • Odpowiedź
    Dominika Dominika
    9 lipca 2022 at 15:16

    Czy krem czekoladowy nada się do przełożenia biszkoptów w number cake?

  • Odpowiedź
    Wioleta
    28 kwietnia 2022 at 09:40

    Dzień dobry, Czy uwaga o smietance z piątnicy dotyczy wyłącznie 36%? Mam 30% tej firmy i nie wiem do której zasady mam się zastosować – zwiększyć czy zmniejszyć ilość mascarpone?

  • Odpowiedź
    Ada
    16 kwietnia 2022 at 10:48

    Dzień dobry , czy biszkopt można przełożyć kremem dzien wcześnie, aby tort był gotowy na następny dzień? Czy z kremem nic się nie stanie? Dziękuję

  • Odpowiedź
    jemioloka
    8 kwietnia 2022 at 13:11

    uwielbiam twoje przepisy! a jeszcze bardziej przelicznik foremek. 🙂 Mam jedno pytanie. Krem robię ze smietanki 36% z piątnicy (nie uth). Kiedy ją podgrzewam i dodaje czekolade robią mi się małe grudki. To ma jakieś znaczenie? Często mnie to spina.. że coś pójdzie po drodze nie tak… będę wdzięczna za podpowiedź 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      8 kwietnia 2022 at 23:00

      Na początku robiłam kremy na tej śmietance i grudek nie było. Chyba że chodzi ci o malutkie kropeczki czekolady? Czy są to białe grudki? Dziś zagotowała mi się śmietanka, gdy robiłam krem z ajerkoniakiem i widziałam, że zrobiła się grudka ze śmietanki, ale nic z tym nie zrobiłam.

    • Odpowiedź
      Anna
      19 kwietnia 2022 at 20:30

      Mam ostatnio problem z tym kremem. Robiłam też truflowy i to samo. Leci mi, nie jest stabilny. To nie wina proporcji bo robię go od dwóch lat i wcześniej było ok. Czy ktoś zauważył żeby czekolada wedla się „popsuła”? Robiłam na śmietanie z Łowicza i łaciatej i to samo, mascarpone też różne 🙁 a może za krótko ubijam? Choć nie wydaje mi się, krem trzyma kształt, nie rozwarstwia się. Choć nie jest tak sztywny jak kiedyś . Dopiero przy tynkowaniu jak jest na dole to wybrzusza… Już nie wiem co z nim zrobić

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        20 kwietnia 2022 at 19:32

        Może za krótko ubijany krem. Ale ostatnio trafiłam na gorsze mascarpone, które nie było tak gęste jaj zazwyczaj i możliwe jest, że któryś ze składników nawalił. Cały czas używam czekolad z Wedla i nie zauważyłam, aby coś się popsuło.

        • Odpowiedź
          Anna
          21 kwietnia 2022 at 07:55

          Muszę sprawdzić teorie krótkiego ubijania. Żaden inny krem mi nie leci więc może tylko przy tych czekoladowych aż za bardzo pilnuje by nie przebić.

          • Magdalena Indyka
            22 kwietnia 2022 at 17:59

            Krem śmietankowy ubijamy dłużej. Jeśli robimy krem czekoladowy, to czas miksowania się skraca, szczególnie gdy dodajemy mascarpone. To też zależy od ilości czekolady i śmietanki. Krem z mniejszą ilością czekolady trzeba miksować dłużej od tego z większą ilością czekolady.

  • Odpowiedź
    Kinga
    25 lutego 2022 at 14:48

    w przepisie jest podane 230g śmietany. Ile to ml? jak przeliczam na kalkulatorach to wychodzi ok. 350 ml? ile ma być tej śmietany 36% w przepisie w ml? Z góry dziękuję za pomoc.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      28 lutego 2022 at 12:04

      230 g to ok 230 ml. Różnica może być 5 g. Więc bez problemu daj 230 ml.

  • Odpowiedź
    Mika
    24 stycznia 2022 at 11:19

    Witam 🙂
    Mam takie troszkę nietypowe pytanie: Jak Pani myśli czy ten krem nadawałby się jako nadzienie do rogalików? Chodzi mi o takie rogaliki które pieczę się z nadzieniem w środku.
    Pozdrawiam 🙂

  • Odpowiedź
    Kuchcia
    3 stycznia 2022 at 17:50

    Dzień dobry.Czy ten krem się uda jeśli nie dodam serka i zrobię na samej czekoladzie? Śmietanę mam 30% łaciata.Pozdrawiam i wszystkiego dobrego na Nowy Rok!

  • Odpowiedź
    Paulina
    3 listopada 2021 at 15:40

    Witam, czy krem nadaje się do otynkowania tortu?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      4 listopada 2021 at 23:50

      Tak, ale nie pod masę cukrową. Krem czekoladowy to taki tynk jak z kremu śmietankowego.

  • Odpowiedź
    Magda
    9 maja 2021 at 21:19

    Witam, czy mogę przygotować czekoladę z kremówka kilka dni wcześniej? Tylko krok 1- bez ubijania. Jeżeli tak, proszę o informację ile dni masa może poleżeć w lodówce przed miksowaniem.

  • Odpowiedź
    Kasia
    20 stycznia 2021 at 23:05

    Tort wymyślił mój syn na swoje ósme urodziny. Biały biszkopt, jedno przełożenie kremem czekoladowym, drugie – kremem oreo. Trochę się boję tego zestawienia, ale cóż… nie ja tu rządzę:). Chciałabym zapytać, czy – i jeśli tak, to czym – powinnam nasączyć biszkopt?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      21 stycznia 2021 at 14:49

      Przy jasnym biszkopcie polecam słabą herbatę z cukrem. To nie będzie zły torcik. Ja bym dała do kremu oreo frużelinę malinową. Jeśli syn nie ma nic przeciwko owocom w torcie, to można ją dać 🙂

      • Odpowiedź
        Ola
        16 kwietnia 2021 at 17:31

        Czy myślisz że mogę ten krem użyć do babeczek z ciasta kruchego?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          20 kwietnia 2021 at 18:21

          Możesz 🙂 Możesz dać trochę więcej mascarpone, aby ładny kształt tylką wychodził, jeśli użyjesz tylki.

    • Odpowiedź
      Weronika
      6 października 2021 at 19:49

      A dlaczego mój się zwazył? 🤔 Robiłam wszystko jak trzeba a i tak zawsze mi nie wyjdzie nic..

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        7 października 2021 at 23:59

        Za długo miksowany krem. Ja miksuję kremy mikserem ręcznym. Takim mikserem łatwiej wyczuć moment, gdy krem jest już gotowy lub zaczyna się warzyć. Wtedy krem robi się luźniejszy. Jeśli robisz kremy mikserem planetarnym to nie jesteś w stanie tego wyczuć. Masz piękny krem i nagle jest zwarzony.

        • Odpowiedź
          Kkarolinaa
          10 lutego 2022 at 22:39

          Jak długo należy ubijać taki krem, aby go nie przebić i noe zważyć? 🙂

          • Magdalena Indyka
            12 lutego 2022 at 12:00

            Nie jestem w stanie tego określić, bo każda śmietanka inaczej się ubija. Zależy też to od ilości kremu, czekolady jakiej użyto. Krem lubię ubijać mikserem ręcznym, bo wtedy czuję gdy robi się już gęsty i jest gotowy. Wtedy można też wyczuć moment, gdy robi się luźniejszy – zaczyna się warzyć.

  • Odpowiedź
    Justyna
    20 stycznia 2021 at 11:30

    Witam czy ten krem nadaję się do number cake ? Serdecznie dziękuję za odpowiedż

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      20 stycznia 2021 at 22:57

      Tak 🙂 Pamiętaj aby przy śmietance 30% zrobić z innych proporcji krem, aby był stabilniejszy. W uwagach podałam proporcje.

      • Odpowiedź
        lidziunia11@onet.pl
        30 czerwca 2021 at 12:19

        Witam , czy do kremu czekoladowego mogę dodać alkohol ?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          1 lipca 2021 at 13:24

          Tak, ale dałabym go w momencie rozpuszczania czekolady w śmietance. Wtedy jest mniejsze ryzyko zwarzenia się kremu.

  • Odpowiedź
    Paulina
    20 października 2020 at 07:48

    Witam serdecznie 🙂 mam takie pytanie, bo robiłam już ten krem ze zwykłej czekolady i wyszedł obłędnie, i teraz chciałam zrobić ten krem do tortu dla mojego teścia na 60-te urodziny, z tym, że teść jest cukrzykiem. Chciałam użyć czekolad słodzonych stewią, czy to nie będzie robiło różnicy przy przygotowaniu kremu? Myślałam o tym, żeby zrobić do tego mus wiśniowy i może frużelinę wiśniową dosłodzoną erytrolem 😀 i do tego biszkopty orzechowe.
    Pozdrawiam serdecznie

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      20 października 2020 at 16:40

      Nie wiem, nie używałam takich czekolad. Ale myślę, że wyjdzie ok. Te czekolady chyba nie różnią się zbytnio od zwykłych czekolad.

      • Odpowiedź
        Paulina
        20 października 2020 at 19:41

        Ro zaryzykuje i dam znać jak wyszło ? dzięki i pozdrawiam ?

        • Odpowiedź
          Paulina
          5 listopada 2020 at 18:41

          a więc melduję, że krem wyszedł idealnie, Użyłam czekolady z Wawela bez cukru 😀 Tesciu był zachwycony czekoladowym tortem 😀

          • Magdalena Indyka
            6 listopada 2020 at 16:02

            Super! Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam!

  • Odpowiedź
    Diana
    11 października 2020 at 08:13

    Czy ten krem będzie się nadawał do przełożenia tortu z masą plastyczną?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      12 października 2020 at 15:05

      Tak, do przełożenia będzie dobry. Wtedy taki tort tynkujemy kremem maślanym lub np. czekoladowych ganache z masłem, które nie rozpuści masy cukrowej. .

      • Odpowiedź
        Klaudia
        24 lutego 2021 at 12:57

        Czy krem z kinder czekolady będzie równie stabilny czy raczej dodać więcej mascarpone?