Krem czekoladowy

krem czekoladowy, krem czekoladowy do tortu, serek mascarpone, czekolada

Najpyszniejszy krem czekoladowy do tortów, ciast i deserów. Można go jeść łyżkami, dlatego na wszelki wypadek radzę zrobić trochę więcej kremu ;).

Składniki:

  • 180 ml śmietany kremówki 36%
  • 120 g mlecznej czekolady, połamanej
  • 25 g gorzkiej czekolady, połamanej
  • 70 g serka mascarpone, schłodzonego
  1. W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy połamane czekolady. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki (4-6 godz.).
  2. Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (wolne obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem czekoladowy.

Uwagi:

  1. Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem.
  2. Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 20-21cm.
  3. Jeśli krem wyjdzie za rzadki (nie zwarzony) włóż go do lodówki, aby trochę zgęstniał.
  4. Jeśli lubisz piec ciasta, torty i inne słodkości oraz dzielić się z innymi radami, wskazówkami i sprawdzonymi przepisami, to zapraszam Cię do mojej grupy na FB: ‘Słodki Pomysł’. Gdzie razem z innymi czytelniczkami bloga i pasjonatkami pieczenia dzielimy się swoją wiedzą i bezcennymi radami :).

Smacznego 🙂

krem czekoladowy do tortu

krem czekoladowy do tortu

krem czekoladowy do tortu

krem czekoladowy do tortu

krem czekoladowy do tortu

krem czekoladowy, krem czekoladowy do tortu, serek mascarpone, czekolada

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

7 thoughts on “Krem czekoladowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *