Krem czekoladowy to prosty krem do tortów, ciast i deserów. Można go jeść łyżkami, dlatego na wszelki wypadek radzę zrobić go trochę więcej :).
Polecam również czekoladowy krem bez mascarpone, mus czekoladowy i krem z białą czekoladą
Uwaga! Gdy zaczęłam miksować masę czekoladową blenderem krem zrobił się bardziej stabilny i gęściejszy niż przedtem. Dlatego musiałam trochę zmienić proporcje, aby krem można było wycisnąć przez tylkę. Krem robiłam na śmietance 30%, dlatego przy śmietance 36% może wyjść gęściejszy. Jeżeli krem wyjdzie wam za gęsty, to następnym razem wystarczy dać trochę więcej śmietanki lub zmniejszyć ilość mascarpone.
Składniki na 1 blat biszkoptu o śr 18 cm:
- 230 g/ml śmietanki kremówki 30/36%* (robiłam na śmietance 30%)
- 120 g mlecznej czekolady, połamanej
- 33 g gorzkiej czekolady, połamanej
- 75 g serka mascarpone, schłodzonego*
Poprzednie proporcje, gdy nie miksowałam masy belnderem:
- 200 g/ml śmietanki kremówki 30/36%*
- 130 g mlecznej czekolady, połamanej
- 35 g gorzkiej czekolady, połamanej
- 80 g serka mascarpone, schłodzonego*
- W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy kremówkę do momentu wrzenia. Wyłączamy palnik i dodajemy połamane czekolady. Po ok 2 minutach mieszamy całość, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Następnie przez chwilę miksujemy masę blenderem, dzięki temu zabiegowi krem będzie bardziej kremowy i stabilniejszy po ubiciu.
- Odstawiamy masę czekoladową do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godz.).
- Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (szybsze obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem czekoladowy.
- Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
- Krem czekoladowy robiłam na śmietance 30% z kartonika 'UHT’. Używając śmietanki 36% 'UHT’ lub z Piątnicy 36% polecam zmniejszyć ilość mascarpone do ok 50 g i dać ok 20 g/ml śmietanki więcej.
Uwagi:
- Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa ma ok 1,5 cm grubości). Skorzystaj z przelicznika foremek
Jeśli chcecie grubszą warstwę kremu wystarczy podzielić ilość składników przez 15 (1,5 cm) i pomnożyć np. przez 20 (2,0 cm). Grubość 1,5 cm jest idealna do żelki/chrupki o grubości ok 7 mm, wtedy warstwa kremu z żelka ma trochę ponad 2 cm.
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu czekoladowego: połączenia smakowe
- Krem czekoladowy nie nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy np. wydruk na masie cukrowej (rodzaj opłatka na tort). Krem ze śmietanką i mascarpone rozpuszcza masę cukrową. Pod masę cukrową polecam kremy maślane do tynkowania tortów.
- Na krem można położyć zwykły opłatek waflowy.
- Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić śmietankę z czekoladą min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł.
Smacznego 🙂
Poniżej zdjęcie kremu, gdzie masa czekoladowa nie została zmiksowana blenderem.
Widać w kremie drobinki nierozpuszczonej czekolady.
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
42 komentarze
Czy można użyć czekolad pół na pół? Czyli pół gorzkiej, pół mlecznej? Nie chciałabym, żeby masa była zbyt słodka.
Można. Ale wtedy radzę dać więcej śmietanki. Gorzka czekolada jest twardsza, przez co krem wyjdzie gęściejszy.
Śmietanka zawrzała, dodałam czekoladę wymieszałam blenduje a to dalej jest woda nie masa czy tak ma być?
Masa będzie płynna po zblendowaniu. Dopiero po schłodzeniu gęstnieje.
Dzień dobry,
Czy można do kremu dodać zblendowane orzechy laskowe ? 🙂
Można 🙂
Super
Właśnie jestem w trakcie realizowania pracy nad kremem czekoladowym
Dziękuję i biorę się do pracy
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie!
Czy na śmietance 30 z Piątnicy ubije mi się i będzie krem stabilny?
Tak 🙂 Już od ponad roku wszystkie kremy, łącznie z tym czekoladowym, robię na śmietance 30% :). Zaczęłam robić kremy na śmietance 36% z Piątnicy. Potem przeniosłam się na 36% z Mlekowity. A obecnie używam śmietanki 30%. Proporcje te same i jest ok. Jeśli coś mi wychodzi mniej stabilnie przy śmietance 30% to piszę o tym w przepisie. Jeśli jest ok to piszę, że można użyć śmietanki 30/36%.
Co jeśli włoże skladniki z 1 etapu na mniej niz 6h do lodowki?
To zależy od Pani lodówki :). Jeśli dobrze chłodzi to można skrócić czas. Ale wiem że lodówki mają różne ustawienia temperatur, dlatego podaję bezpieczny minimalny czas schładzania.
Czy można musem „obłożyć” tort czyli potraktować go jako tynk? będzie trzymał „fason”? Czy lepiej zrobić osobny krem czekoladowy i nim otynkować tort?
Do tynkowania nada się. Tylko jest to gęsty krem i może być trochę trudniej przy tynkowaniu. Ale tynkowałam kiedyś tort kremem czekoladowym z cukierkami Trufle i było ok. Nie jest to jednak krem maślany i pod masę cukrową się nie nadaje.
Co zrobić jak śmietanka z czekoladą przed włożeniem do lodówki jest płynna? Zgęstnieje się po 6 h w lodówce?
Zgęstnieje.
Dzień dobry. Mam pytanie. Jeżeli chciałabym zrobić krem czekoladowy z Pani przepisu ale chciałabym dać zamiast czekolady mlecznej gorzką to jakie proporcje by to były . Ile gorzkiej a ile mlecznej?
Nie wiem. Na pewno trzeba zwiększyć ilość śmietanki. Ale nie powiem dokładnie ile, bo nie robiłam i nie chcę aby krem Pani źle wyszedł.
Czy z podwójnej porcji ubije się krem ? Pozdrawiam
Tak 🙂 Może potrwać to trochę dłużej ale się ubije.
Czy do kremu można dodać brzoskwinie z puszki? Drobno pokrojone? Krem nie straci na stabilności?
Pozdrawiam!
Zrobiłabym frużelinę: https://slodkipomysl.pl/fruzelina-z-brzoskwin Wtedy sok jest zagęszczony i nie ma ryzyka, że rozrzedzi krem.
Dzień dobry, czy do te go kremu można dodać kawy aby wyszedł krem czekoladowo kawowy ? Czy ten krem można dać na biszkopt czy będzie za ciężki?
Można dać kawę w momencie rozpuszczania czekolady. Polecam dać rozpuszczalną kawę. Od kilku lat daję ten krem na biszkopt i jest ok.
Witam, czy 230 g śmietanki =230 ml?
Tak 🙂 Różnica może wynosić 1-2 ml, ale taka ilość nie wpływa na stabilność kremu.
Witam serdecznie. Marzy mi się krem do tortu przygotowany z czekolady krówkowej wawel. Czy jest to możliwe? Próbowała może Pani kiedyś taki zrobić?
Jest to możliwe. Niestety nie miałam okazji zrobić i nie znam idealnych proporcji.
Jeśli w przepisie pisze, żeby schować ją na noc do lodówki to nic się z nią nie stanie?
Do lodówki chowamy tylko rozpuszczoną czekoladę w śmietance. Wtedy nic się z tą masą nie dzieje. Na drugi dzień dodajemy schłodzone mascarpone, miksujemy mikserem i wykładamy krem na biszkopt. Gotowego, ubitego kremu nie schładzamy w lodówce, w misce. Wtedy krem po wyciągnięciu warzy się.
Czy po dodaniu czekolady do śmietanki masa ma być płynna? Przeliczyłem ilość produktów w przeliczniku foremek na tortownicę 24 cm i zwiększyłam ilość, aby warstwa kremu była na 2 cm. Wyszła mi bardzo płynna masa. Jestem na etapie przed dodaniem serka mascarpone i zastanawiam się, czy tak powinno być.
Płynna, ale gęsta masa powinna być. W wyróżnionej relacji na Instagramie pokazuję jak robię ten krem i widać tam jaką konsystencję ma masa czekoladowa – https://www.instagram.com/stories/highlights/17870851100880332/
Czy tym kremem mogę otynkować tort? Może dodałabym więcej mascarpone i byłoby Ok?
Raczej dałabym więcej śmietanki. Ten krem jest gęsty i może być problem przy tynkowaniu. Dlatego dałabym trochę więcej śmietanki lub pominęłabym mascarpone.
Czy otynkowanie tortu (w sensie pozostawienie kremu na zewnątrz tortu) nie spowoduje, że ten krem także się odpowietrzy i zwarzy? Zgodnie z opisem w przepisie odnośnie pozostawienia go do przełożenia „na potem”. Boje się, że jak w jeden dzień otynkuje, w drugi udekoruje, a w trzeci dopiero podam gościom to ta zewnątrzna warstwa się zepsuje/zniszczy do tego czasu ☹️
Nic się nie zniszczy 🙂 Krem zachowuje się inaczej w misce, a inaczej w torcie lub na torcie. Jak już zostanie rozsmarowany na torcie, to 'zaschnie’ i nie zwarzy się.
Witaj;) czy krem będzie ok, jeśli całkowicie zrezygnuję z gorzkiej czekolady? W to miejsce dam więcej mlecznej;) próbowałam ktoś?
Będzie ok 🙂 Możesz dać trochę mniej śmietanki, o 10g zmniejszyć jej ilość.
Czy jak chce dać sama mleczna czekoladę bez gorzkiej, to trzeba wtedy dołożyć jej tyle ile jest gorzkiej w przepisie? 😉
Tak 🙂 Można wtedy dać 10 g/ml mniej śmietanki 🙂
Czy ten krem można użyć do dekoracji babeczek? z których proporcji lepiej skorzystać?
Można 🙂 Lepiej ten pierwszy, gdzie jest mniej czekolady, ponieważ krem nie wychodzi bardzo gęsty i przechodzi przez tylkę. Można też dodać 220 g śmietanki do kremu do dekoracji babeczek.