KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

KREM CZEKOLADOWY

krem czekoladowy, krem czekoladowy do tortu, krem z czekoladą, mascarpone, mleczna czekolada, gorzka czekolada

Krem czekoladowy do tortów, ciast i deserów. Można go jeść łyżkami, dlatego na wszelki wypadek radzę zrobić go trochę więcej :). Polecam również mus czekoladowy, krem z białą czekoladą i
krem z palonej czekolady.

Obserwuj ‚SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na 1 blat biszkoptu o śr 18 cm:
  • 230 ml śmietanki kremówki 36%*
  • 150 g mlecznej czekolady, połamanej
  • 40 g gorzkiej czekolady, połamanej
  • 90 g serka mascarpone, schłodzonego*
  1. W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy kremówkę do momentu wrzenia. Wyłączamy palnik i dodajemy połamane czekolady. Po ok 2 minutach mieszamy całość, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godz.).
  2. Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem czekoladowy.
  3. Stabilność kremu zależy od śmietanki i czekolady. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się trochę dłużej. Wtedy też możemy zmniejszyć ilość śmietanki 30%, aby krem był stabilniejszy (patrz – 7 punkt w uwagach).
Uwagi:
  1. Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa ma ok 1,5 cm grubości). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu czekoladowego: połączenia smakowe.
  3. Krem czekoladowy nie nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy np. wydruk na masie cukrowej (rodzaj opłatka na tort). Krem ze śmietanką i mascarpone rozpuszcza masę cukrową. Pod masę cukrową polecam kremy maślane do tynkowania tortów.
  4. Na krem można położyć zwykły opłatek waflowy.
  5. Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić śmietankę z czekoladą min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł. 
  6. Krem czekoladowy zrobiony jest na śmietance 36% z kartonika ‚UHT’. Używając śmietanki z Piątnicy zmniejszamy ilość mascarpone do 60 g.
  7. Przy śmietance 30% zwiększyłam ilość mascarpone do 100 g i zmniejszyłam ilość śmietanki 30% do 180 g. Zwiększyłam też ilość gorzkiej czekolady o 5 g. 

Smacznego 🙂

krem czekoladowy, krem czekoladowy do tortu, krem z czekoladą, mascarpone, mleczna czekolada, gorzka czekolada

krem czekoladowy, krem czekoladowy do tortu, krem z czekoladą, mascarpone, mleczna czekolada, gorzka czekolada

krem czekoladowy, krem czekoladowy do tortu, krem z czekoladą, mascarpone, mleczna czekolada, gorzka czekolada

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

160 komentarzy

  • Odpowiedź
    Magda
    9 maja 2021 at 21:19

    Witam, czy mogę przygotować czekoladę z kremówka kilka dni wcześniej? Tylko krok 1- bez ubijania. Jeżeli tak, proszę o informację ile dni masa może poleżeć w lodówce przed miksowaniem.

  • Odpowiedź
    Kasia
    20 stycznia 2021 at 23:05

    Tort wymyślił mój syn na swoje ósme urodziny. Biały biszkopt, jedno przełożenie kremem czekoladowym, drugie – kremem oreo. Trochę się boję tego zestawienia, ale cóż… nie ja tu rządzę:). Chciałabym zapytać, czy – i jeśli tak, to czym – powinnam nasączyć biszkopt?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      21 stycznia 2021 at 14:49

      Przy jasnym biszkopcie polecam słabą herbatę z cukrem. To nie będzie zły torcik. Ja bym dała do kremu oreo frużelinę malinową. Jeśli syn nie ma nic przeciwko owocom w torcie, to można ją dać 🙂

      • Odpowiedź
        Ola
        16 kwietnia 2021 at 17:31

        Czy myślisz że mogę ten krem użyć do babeczek z ciasta kruchego?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          20 kwietnia 2021 at 18:21

          Możesz 🙂 Możesz dać trochę więcej mascarpone, aby ładny kształt tylką wychodził, jeśli użyjesz tylki.

    • Odpowiedź
      Weronika
      6 października 2021 at 19:49

      A dlaczego mój się zwazył? 🤔 Robiłam wszystko jak trzeba a i tak zawsze mi nie wyjdzie nic..

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        7 października 2021 at 23:59

        Za długo miksowany krem. Ja miksuję kremy mikserem ręcznym. Takim mikserem łatwiej wyczuć moment, gdy krem jest już gotowy lub zaczyna się warzyć. Wtedy krem robi się luźniejszy. Jeśli robisz kremy mikserem planetarnym to nie jesteś w stanie tego wyczuć. Masz piękny krem i nagle jest zwarzony.

  • Odpowiedź
    Justyna
    20 stycznia 2021 at 11:30

    Witam czy ten krem nadaję się do number cake ? Serdecznie dziękuję za odpowiedż

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      20 stycznia 2021 at 22:57

      Tak 🙂 Pamiętaj aby przy śmietance 30% zrobić z innych proporcji krem, aby był stabilniejszy. W uwagach podałam proporcje.

      • Odpowiedź
        lidziunia11@onet.pl
        30 czerwca 2021 at 12:19

        Witam , czy do kremu czekoladowego mogę dodać alkohol ?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          1 lipca 2021 at 13:24

          Tak, ale dałabym go w momencie rozpuszczania czekolady w śmietance. Wtedy jest mniejsze ryzyko zwarzenia się kremu.

  • Odpowiedź
    Paulina
    20 października 2020 at 07:48

    Witam serdecznie 🙂 mam takie pytanie, bo robiłam już ten krem ze zwykłej czekolady i wyszedł obłędnie, i teraz chciałam zrobić ten krem do tortu dla mojego teścia na 60-te urodziny, z tym, że teść jest cukrzykiem. Chciałam użyć czekolad słodzonych stewią, czy to nie będzie robiło różnicy przy przygotowaniu kremu? Myślałam o tym, żeby zrobić do tego mus wiśniowy i może frużelinę wiśniową dosłodzoną erytrolem 😀 i do tego biszkopty orzechowe.
    Pozdrawiam serdecznie

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      20 października 2020 at 16:40

      Nie wiem, nie używałam takich czekolad. Ale myślę, że wyjdzie ok. Te czekolady chyba nie różnią się zbytnio od zwykłych czekolad.

      • Odpowiedź
        Paulina
        20 października 2020 at 19:41

        Ro zaryzykuje i dam znać jak wyszło ? dzięki i pozdrawiam ?

        • Odpowiedź
          Paulina
          5 listopada 2020 at 18:41

          a więc melduję, że krem wyszedł idealnie, Użyłam czekolady z Wawela bez cukru 😀 Tesciu był zachwycony czekoladowym tortem 😀

          • Magdalena Indyka
            6 listopada 2020 at 16:02

            Super! Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam!

  • Odpowiedź
    Diana
    11 października 2020 at 08:13

    Czy ten krem będzie się nadawał do przełożenia tortu z masą plastyczną?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      12 października 2020 at 15:05

      Tak, do przełożenia będzie dobry. Wtedy taki tort tynkujemy kremem maślanym lub np. czekoladowych ganache z masłem, które nie rozpuści masy cukrowej. .

      • Odpowiedź
        Klaudia
        24 lutego 2021 at 12:57

        Czy krem z kinder czekolady będzie równie stabilny czy raczej dodać więcej mascarpone?

    • Odpowiedź
      Magdalena agdalenaagdalena
      1 grudnia 2020 at 00:00

      Dziem dobry Pani Madziu! Przede wszystkim pragnę napisać, iż krem jest obłędny! Coś jednak robię prawdopodobnie źle ponieważ mimo jego stabilności przy składaniu tortu, po wyjęciu z rantu (po całej nocy) krem „nie ścina” mi się na tyle aby nie wypływać delikatnie przy tynkowaniu tortu. Czy dobrze myślę, że za krótko go ubijam? Pozdrawiam serdecznie i ściskam ciepło!

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        1 grudnia 2020 at 10:03

        Tak, jeśli nie ma grudek świadczących o zwarzeniu się kremu, to mógł być za krótko ubijany.

  • Odpowiedź
    P
    9 października 2020 at 10:27

    Witam , masa nie zrobiła się taka mega gesta przy miksowaniu( możne za krótko miksowałam ). Czy w lodówce on stężeje w torcie ? chłodzę cały dzień

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      9 października 2020 at 18:17

      W lodówce powinien trochę stężeć.

    • Odpowiedź
      Jolka
      11 października 2020 at 09:02

      Nie prawda! Ja kiedyś trzymałam całą noc bo mi trochę zostało kremu i kompletnie nic się nie stało!

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        11 października 2020 at 12:30

        Tak, nic się nie stanie. Ale wystarczy wymieszać go łyżką, nakładając na biszkopt i robi się luźniejszy, rzadszy. Już nie jest tak stabilny. Często robię kremy do miseczek, robiąc zdjęcia i na drugi dzień wyjadając go z miseczki widzę co się z nim dzieje. W miseczce jest stabilny ale wystarczy, że zamieszam łyżeczką i robi się luźniejszy. Dlatego nigdy nie polecam robić takich kremów dzień wcześniej. Z kremu śmietankowego robi się woda, ponieważ przez noc krem w lodówce się odpowietrzy.

  • Odpowiedź
    Iwona
    30 września 2020 at 18:17

    Witam, proszę o podpowiedż co zrobiłam nie tak, wcześniej z czekolady i śmietanki wyszła mi super nutella i ubiłam z serkiem Mascarpone. Wyszło fajne sztywne, na chwilę włożyłam do lodówki robiąc drugi krem . Kiedy wyjęłam był rzadki . Dlaczego ? Nie mam pojęcia.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      30 września 2020 at 20:16

      Ponieważ gotowy krem czekoladowy (i inne kremy na śmietance i mascarpone) od razu nakładamy na biszkopt. Jeśli włożysz go do lodówki w misce, to się odpowietrzy i zrobi się rzadki.

  • Odpowiedź
    Barbara
    20 września 2020 at 08:23

    Ja dodołam gorzką czekoladę i rano mam cegłę do zmiksowania. Strasznie twarda substancja wyszła. Co robić?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      21 września 2020 at 19:55

      Samą gorzką czekoladę dałaś? Wtedy są inne proporcje kremu. Więcej śmietanki warto wtedy dać, aby krem nie był twardy.

    • Odpowiedź
      Agnieszkaa
      26 września 2020 at 17:58

      Ja też dałam tylko ciemną, ale roztopiłam w mikrofali tak że czekolada ze śmietanką nie zdążyły się zagrzać i trzymałam tylko tak z godzinkę w lodówce, jak zaczęło twardnieć to wrzuciłam mascarpone i krem wyszedł super smaczny

  • Odpowiedź
    Sylwia
    19 września 2020 at 09:37

    Witam, na jedną warstwę tortu 21cm ile kremu należy zrobić, tak samo krem z białej czekolady na jedną warstwę i obłożenie?

  • Odpowiedź
    Kasia
    2 września 2020 at 22:38

    Czy mogę użyć tylko gorzkiej czekolady do kremu? Jeśli tak to ile?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      2 września 2020 at 22:59

      Można. Nie wiem ile, bo nie robiłam. Ale wtedy kremy wyjdzie gorzkawy i na pewno mniej mascarpone można dać.

  • Odpowiedź
    Ewelina
    23 lipca 2020 at 07:45

    Podgrzałam śmietankę kremowki z białą czekoladą z wedla i wstawiam na noc do lodówki ale wcale nie gestnieje tylko jest płynna masa dodam że czekoladę rozpuscilam ale nie doprowadziła prawie do wrzenia czy taka śmietanka się ubije i będzie sztywna

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      23 lipca 2020 at 23:15

      Tak. Śmietanka z białą czekoladą jest rzadsza od śmietanki z ciemną czekoladą. Dlatego do kremu z białą czekoladą dodajemy więcej mascarpone, aby krem był sztywniejszy. Ta ‚skorupka’ niczemu nie przeszkadza.

  • Odpowiedź
    Karolina
    8 czerwca 2020 at 13:57

    Witam, czy można dodać tutaj 2-3 łyżki nutelli dla jej posmaku tylko? Czy myśli Pani, ze nie rozrzedzi mi masy? Chciałabym uzyskać krem czekolada-nutella ale tym razem na śmietance 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      8 czerwca 2020 at 14:12

      Nie, czekolada zabije smak Nutelli. Lepiej zrobić krem z Nutellą i dodać trochę czekolady.

      • Odpowiedź
        Małgorzata
        16 czerwca 2020 at 12:03

        a czy mozna dodac do kremu czekoladowego troche polamanej czekolady??

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          16 czerwca 2020 at 22:28

          Można 🙂 Ale lepiej ją zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Połamane kawałki czekolady są twarde.

      • Odpowiedź
        Magda
        26 września 2020 at 18:07

        Pani Magdo a ile do podanych gramatur można dodać żelatyny ? Zrobiłam krem z tego przepisu i niestety nie był stabilny ale jest fenomenalny w smaku i chciałbym go powtórzyć tylko ustabilizować go żelatyną

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          27 września 2020 at 19:51

          Nigdy nie dodawałam do tego kremu żelatyny. Albo za krótko ubity jest, albo za długo i zaczyna się warzyć. Płaska łyżeczka żelatyny jeśli już trzeba usztywnić.

  • Odpowiedź
    Joanna
    13 lutego 2020 at 10:14

    Przez nieuwagę zagotowałam śmietankę,. Czy krem wyjdzie?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      13 lutego 2020 at 13:53

      Tak :). Chodzi o to, aby nie przypalić sobie śmietanki oraz to, że czekolada nie potrzebuje zbyt dużej temperatury, aby się rozpuścić.

      • Odpowiedź
        Gosia ia
        20 lutego 2020 at 16:33

        Witam, czy do tego kremu można użyć mniej czekolady? Mogę użyć jedynie mlecznej czekolady?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          20 lutego 2020 at 17:43

          Tak 🙂 To są moje ulubione proporcje mlecznej z gorzką. Ale tu można dać więcej gorzkiej lub mniej. Na samej mlecznej też możesz zrobić. Mascarpone pozostanie bez zmian.

          • Gosia
            21 lutego 2020 at 08:53

            Ile mogę dać samej mlecznej czekolady żeby krem był delikatniejszy ale nadal miał odpowiednią konsystencję?

          • Magdalena Indyka
            23 lutego 2020 at 22:24

            Trochę więcej od gorzkiej. Dałabym ok 180 g.

          • Gosia
            24 lutego 2020 at 09:42

            Dziękuję za pomoc:)

        • Odpowiedź
          Weronika
          7 lutego 2021 at 12:19

          Witam. Mam śmietankę 36 z piątnicy z kubeczka , jest dość gęsta , moje pytanie więc jest takie – Czy jak podgrzeje ją jak w przepisie nic się z nią nie stanie ?

          • Magdalena Indyka
            8 lutego 2021 at 09:33

            Nic się nie stanie. Przez kilka lat używałam tej śmietanki do tego kremu. Poczytaj uwagi, tam są podane proporcje do śmietanki z Piątnicy o ile dobrze pamiętam.

      • Odpowiedź
        Sabina
        3 lipca 2021 at 09:49

        Witam. W przepisie jest podane 230 ml smietanki 36 % a jesli robimy na 30% to zmniejszamy do 180 g. Jestem początkująca i nie bardzo rozumiem ile ma być Tej śmietany 30 % czy 180 gram czy 180 ml…

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          3 lipca 2021 at 22:02

          180 ml śmietanki to ok 180-185 g śmietanki. Widocznie pomyliłam się przy wpisywaniu. Ale ostatnio ważę śmietankę i różnica jest mała.

    • Odpowiedź
      Agnieszka
      4 marca 2020 at 18:10

      Witam. A mogę rozpuścić czekoladę w odrobinie mleka, potem tą schłodzoną czekoladę dodam do mascarpone a do tego ubita śmietanę? 🙂

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        6 marca 2020 at 00:54

        Wystarczy rozpuścić czekoladę i ostudzoną dodać do ubitej śmietanki z mascarpone. Nie ubijaj osobno śmietanki i mascarpone. Lepiej ubić to razem.

      • Odpowiedź
        Anna
        30 grudnia 2020 at 13:07

        Jak chce dać smietanke 30 % to ile jej dać i ile mascarpone?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          30 grudnia 2020 at 13:36

          W uwagach (ostatni punkt) jest to podane.

          • Anna
            30 grudnia 2020 at 13:46

            Dziękuje jakoś mi umknęło jak czytałam 😉

    • Odpowiedź
      Aleksandra
      29 maja 2020 at 22:10

      Witam, czy krem można zamrozić? Bałam się że mi nie starczy na torta i zrobiłam więcej, a teraz sporo zostało. Pozdrawiam Ola

    • Odpowiedź
      Ewelina
      29 sierpnia 2020 at 18:10

      Niestety krem się chyba zważył, mimo że robiłam wszytko jak w przepisie.Dodalam mascarpone do czekolady i mikserem wykonałam dosłownie ze dwa okrążenia, nagle zaczęły się robić jakby grudki i przy ściankach miski widac bylo troszkę czegoś płynnego (tluszcz?) Czy da się uratować ten krem?

  • Odpowiedź
    PApr
    18 października 2019 at 11:21

    Pani Magdo, proszę o pomoc.
    Wczoraj rozpuscilam czekolade w kremowce uth. Lezy cala noc w lodowce, dzis wieczorem muszę już tym kremem przelozyc tort. Zwiększyłam proporcje na tortownicę 26 cm, korzystając z przelicznika, ale mi się wydaje, że jest odrobine za rzadko. Co prawda jeszcze nie zmieszalam z mascarpone, ale jak ratować się w przypadku gdy sie okaze ,ze jest za rzadki krem i boje sie, ze mi sie nie zsiadzie? Dodac 1 czekolade rozpuszczona w kapieli wodnej (wystudzona)?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      18 października 2019 at 13:10

      A jaką śmietankę użyłaś? Można dodać trochę czekolady, ale nie całą tabliczkę, tak 1/3. Można też dodać więcej mascarpone 🙂

      • Odpowiedź
        PAPR
        25 października 2019 at 10:12

        Hm.. bardzo nie ladunie usuwac komentarze, ktore nie są pochlebne, czasami lepiej dopracować przepis. Pozdrawiam!