Krem czekoladowy to prosty krem do tortów, ciast i deserów. Można go jeść łyżkami, dlatego na wszelki wypadek radzę zrobić go trochę więcej :). Polecam również mus czekoladowy, krem z białą czekoladą i krem z palonej czekolady.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na 1 blat biszkoptu o śr 18 cm:
- 230 g śmietanki kremówki 36%*
- 150 g mlecznej czekolady, połamanej
- 40 g gorzkiej czekolady, połamanej
- 90 g serka mascarpone, schłodzonego*
- W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy kremówkę do momentu wrzenia. Wyłączamy palnik i dodajemy połamane czekolady. Po ok 2 minutach mieszamy całość, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godz.).
- Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem czekoladowy.
- Stabilność kremu zależy od śmietanki i czekolady. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się trochę dłużej. Wtedy też możemy zmniejszyć ilość śmietanki 30%, aby krem był stabilniejszy (patrz – 7 punkt w uwagach).
Uwagi:
- Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa ma ok 1,5 cm grubości). Skorzystaj z przelicznika foremek.
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu czekoladowego: połączenia smakowe.
- Krem czekoladowy nie nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy np. wydruk na masie cukrowej (rodzaj opłatka na tort). Krem ze śmietanką i mascarpone rozpuszcza masę cukrową. Pod masę cukrową polecam kremy maślane do tynkowania tortów.
- Na krem można położyć zwykły opłatek waflowy.
- Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić śmietankę z czekoladą min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł.
- Krem czekoladowy zrobiony jest na śmietance 36% z kartonika 'UHT’. Używając śmietanki z Piątnicy zmniejszamy ilość mascarpone do 60 g.
- Przy śmietance 30% zwiększyłam ilość mascarpone do 100 g i zmniejszyłam ilość śmietanki 30% do 180 g. Zwiększyłam też ilość gorzkiej czekolady o 5 g.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
185 komentarzy
Wioleta
28 kwietnia 2022 at 09:40Dzień dobry, Czy uwaga o smietance z piątnicy dotyczy wyłącznie 36%? Mam 30% tej firmy i nie wiem do której zasady mam się zastosować – zwiększyć czy zmniejszyć ilość mascarpone?
Magdalena Indyka
28 kwietnia 2022 at 17:43Tylko do 36% pisałam tą uwagę.
Wioleta
28 kwietnia 2022 at 20:16Dziękuję. Pozdrawiam
Ada
16 kwietnia 2022 at 10:48Dzień dobry , czy biszkopt można przełożyć kremem dzien wcześnie, aby tort był gotowy na następny dzień? Czy z kremem nic się nie stanie? Dziękuję
Magdalena Indyka
16 kwietnia 2022 at 14:29Tak 🙂 Proszę zajrzeć do tego przepisu, jest tu plan składania tortu: https://slodkipomysl.pl/tort-drip-cake/
jemioloka
8 kwietnia 2022 at 13:11uwielbiam twoje przepisy! a jeszcze bardziej przelicznik foremek. 🙂 Mam jedno pytanie. Krem robię ze smietanki 36% z piątnicy (nie uth). Kiedy ją podgrzewam i dodaje czekolade robią mi się małe grudki. To ma jakieś znaczenie? Często mnie to spina.. że coś pójdzie po drodze nie tak… będę wdzięczna za podpowiedź 🙂
Magdalena Indyka
8 kwietnia 2022 at 23:00Na początku robiłam kremy na tej śmietance i grudek nie było. Chyba że chodzi ci o malutkie kropeczki czekolady? Czy są to białe grudki? Dziś zagotowała mi się śmietanka, gdy robiłam krem z ajerkoniakiem i widziałam, że zrobiła się grudka ze śmietanki, ale nic z tym nie zrobiłam.
Anna
19 kwietnia 2022 at 20:30Mam ostatnio problem z tym kremem. Robiłam też truflowy i to samo. Leci mi, nie jest stabilny. To nie wina proporcji bo robię go od dwóch lat i wcześniej było ok. Czy ktoś zauważył żeby czekolada wedla się „popsuła”? Robiłam na śmietanie z Łowicza i łaciatej i to samo, mascarpone też różne 🙁 a może za krótko ubijam? Choć nie wydaje mi się, krem trzyma kształt, nie rozwarstwia się. Choć nie jest tak sztywny jak kiedyś . Dopiero przy tynkowaniu jak jest na dole to wybrzusza… Już nie wiem co z nim zrobić
Magdalena Indyka
20 kwietnia 2022 at 19:32Może za krótko ubijany krem. Ale ostatnio trafiłam na gorsze mascarpone, które nie było tak gęste jaj zazwyczaj i możliwe jest, że któryś ze składników nawalił. Cały czas używam czekolad z Wedla i nie zauważyłam, aby coś się popsuło.
Anna
21 kwietnia 2022 at 07:55Muszę sprawdzić teorie krótkiego ubijania. Żaden inny krem mi nie leci więc może tylko przy tych czekoladowych aż za bardzo pilnuje by nie przebić.
Magdalena Indyka
22 kwietnia 2022 at 17:59Krem śmietankowy ubijamy dłużej. Jeśli robimy krem czekoladowy, to czas miksowania się skraca, szczególnie gdy dodajemy mascarpone. To też zależy od ilości czekolady i śmietanki. Krem z mniejszą ilością czekolady trzeba miksować dłużej od tego z większą ilością czekolady.
Kinga
25 lutego 2022 at 14:48w przepisie jest podane 230g śmietany. Ile to ml? jak przeliczam na kalkulatorach to wychodzi ok. 350 ml? ile ma być tej śmietany 36% w przepisie w ml? Z góry dziękuję za pomoc.
Magdalena Indyka
28 lutego 2022 at 12:04230 g to ok 230 ml. Różnica może być 5 g. Więc bez problemu daj 230 ml.
Mika
24 stycznia 2022 at 11:19Witam 🙂
Mam takie troszkę nietypowe pytanie: Jak Pani myśli czy ten krem nadawałby się jako nadzienie do rogalików? Chodzi mi o takie rogaliki które pieczę się z nadzieniem w środku.
Pozdrawiam 🙂
Magdalena Indyka
29 stycznia 2022 at 11:53Nie. Tego kremu nie można piec w piekarniku.
Kuchcia
3 stycznia 2022 at 17:50Dzień dobry.Czy ten krem się uda jeśli nie dodam serka i zrobię na samej czekoladzie? Śmietanę mam 30% łaciata.Pozdrawiam i wszystkiego dobrego na Nowy Rok!
Magdalena Indyka
4 stycznia 2022 at 12:03Uda się, tylko będzie delikatny i mniej stabilny.
Paulina
3 listopada 2021 at 15:40Witam, czy krem nadaje się do otynkowania tortu?
Magdalena Indyka
4 listopada 2021 at 23:50Tak, ale nie pod masę cukrową. Krem czekoladowy to taki tynk jak z kremu śmietankowego.
Magda
9 maja 2021 at 21:19Witam, czy mogę przygotować czekoladę z kremówka kilka dni wcześniej? Tylko krok 1- bez ubijania. Jeżeli tak, proszę o informację ile dni masa może poleżeć w lodówce przed miksowaniem.
Magdalena Indyka
11 maja 2021 at 00:07Nie trzymałam masy więcej niż dwa dni przed ubijaniem.
Kasia
20 stycznia 2021 at 23:05Tort wymyślił mój syn na swoje ósme urodziny. Biały biszkopt, jedno przełożenie kremem czekoladowym, drugie – kremem oreo. Trochę się boję tego zestawienia, ale cóż… nie ja tu rządzę:). Chciałabym zapytać, czy – i jeśli tak, to czym – powinnam nasączyć biszkopt?
Magdalena Indyka
21 stycznia 2021 at 14:49Przy jasnym biszkopcie polecam słabą herbatę z cukrem. To nie będzie zły torcik. Ja bym dała do kremu oreo frużelinę malinową. Jeśli syn nie ma nic przeciwko owocom w torcie, to można ją dać 🙂
Ola
16 kwietnia 2021 at 17:31Czy myślisz że mogę ten krem użyć do babeczek z ciasta kruchego?
Magdalena Indyka
20 kwietnia 2021 at 18:21Możesz 🙂 Możesz dać trochę więcej mascarpone, aby ładny kształt tylką wychodził, jeśli użyjesz tylki.
Weronika
6 października 2021 at 19:49A dlaczego mój się zwazył? 🤔 Robiłam wszystko jak trzeba a i tak zawsze mi nie wyjdzie nic..
Magdalena Indyka
7 października 2021 at 23:59Za długo miksowany krem. Ja miksuję kremy mikserem ręcznym. Takim mikserem łatwiej wyczuć moment, gdy krem jest już gotowy lub zaczyna się warzyć. Wtedy krem robi się luźniejszy. Jeśli robisz kremy mikserem planetarnym to nie jesteś w stanie tego wyczuć. Masz piękny krem i nagle jest zwarzony.
Kkarolinaa
10 lutego 2022 at 22:39Jak długo należy ubijać taki krem, aby go nie przebić i noe zważyć? 🙂
Magdalena Indyka
12 lutego 2022 at 12:00Nie jestem w stanie tego określić, bo każda śmietanka inaczej się ubija. Zależy też to od ilości kremu, czekolady jakiej użyto. Krem lubię ubijać mikserem ręcznym, bo wtedy czuję gdy robi się już gęsty i jest gotowy. Wtedy można też wyczuć moment, gdy robi się luźniejszy – zaczyna się warzyć.
Justyna
20 stycznia 2021 at 11:30Witam czy ten krem nadaję się do number cake ? Serdecznie dziękuję za odpowiedż
Magdalena Indyka
20 stycznia 2021 at 22:57Tak 🙂 Pamiętaj aby przy śmietance 30% zrobić z innych proporcji krem, aby był stabilniejszy. W uwagach podałam proporcje.
lidziunia11@onet.pl
30 czerwca 2021 at 12:19Witam , czy do kremu czekoladowego mogę dodać alkohol ?
Magdalena Indyka
1 lipca 2021 at 13:24Tak, ale dałabym go w momencie rozpuszczania czekolady w śmietance. Wtedy jest mniejsze ryzyko zwarzenia się kremu.
Paulina
20 października 2020 at 07:48Witam serdecznie 🙂 mam takie pytanie, bo robiłam już ten krem ze zwykłej czekolady i wyszedł obłędnie, i teraz chciałam zrobić ten krem do tortu dla mojego teścia na 60-te urodziny, z tym, że teść jest cukrzykiem. Chciałam użyć czekolad słodzonych stewią, czy to nie będzie robiło różnicy przy przygotowaniu kremu? Myślałam o tym, żeby zrobić do tego mus wiśniowy i może frużelinę wiśniową dosłodzoną erytrolem 😀 i do tego biszkopty orzechowe.
Pozdrawiam serdecznie
Magdalena Indyka
20 października 2020 at 16:40Nie wiem, nie używałam takich czekolad. Ale myślę, że wyjdzie ok. Te czekolady chyba nie różnią się zbytnio od zwykłych czekolad.
Paulina
20 października 2020 at 19:41Ro zaryzykuje i dam znać jak wyszło ? dzięki i pozdrawiam ?
Paulina
5 listopada 2020 at 18:41a więc melduję, że krem wyszedł idealnie, Użyłam czekolady z Wawela bez cukru 😀 Tesciu był zachwycony czekoladowym tortem 😀
Magdalena Indyka
6 listopada 2020 at 16:02Super! Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam!
Diana
11 października 2020 at 08:13Czy ten krem będzie się nadawał do przełożenia tortu z masą plastyczną?
Magdalena Indyka
12 października 2020 at 15:05Tak, do przełożenia będzie dobry. Wtedy taki tort tynkujemy kremem maślanym lub np. czekoladowych ganache z masłem, które nie rozpuści masy cukrowej. .
Klaudia
24 lutego 2021 at 12:57Czy krem z kinder czekolady będzie równie stabilny czy raczej dodać więcej mascarpone?
Magdalena Indyka
24 lutego 2021 at 21:23Daj mniej śmietanki i trochę więcej mascarpone.
Magdalena agdalenaagdalena
1 grudnia 2020 at 00:00Dziem dobry Pani Madziu! Przede wszystkim pragnę napisać, iż krem jest obłędny! Coś jednak robię prawdopodobnie źle ponieważ mimo jego stabilności przy składaniu tortu, po wyjęciu z rantu (po całej nocy) krem „nie ścina” mi się na tyle aby nie wypływać delikatnie przy tynkowaniu tortu. Czy dobrze myślę, że za krótko go ubijam? Pozdrawiam serdecznie i ściskam ciepło!
Magdalena Indyka
1 grudnia 2020 at 10:03Tak, jeśli nie ma grudek świadczących o zwarzeniu się kremu, to mógł być za krótko ubijany.
P
9 października 2020 at 10:27Witam , masa nie zrobiła się taka mega gesta przy miksowaniu( możne za krótko miksowałam ). Czy w lodówce on stężeje w torcie ? chłodzę cały dzień
Magdalena Indyka
9 października 2020 at 18:17W lodówce powinien trochę stężeć.
Jolka
11 października 2020 at 09:02Nie prawda! Ja kiedyś trzymałam całą noc bo mi trochę zostało kremu i kompletnie nic się nie stało!
Magdalena Indyka
11 października 2020 at 12:30Tak, nic się nie stanie. Ale wystarczy wymieszać go łyżką, nakładając na biszkopt i robi się luźniejszy, rzadszy. Już nie jest tak stabilny. Często robię kremy do miseczek, robiąc zdjęcia i na drugi dzień wyjadając go z miseczki widzę co się z nim dzieje. W miseczce jest stabilny ale wystarczy, że zamieszam łyżeczką i robi się luźniejszy. Dlatego nigdy nie polecam robić takich kremów dzień wcześniej. Z kremu śmietankowego robi się woda, ponieważ przez noc krem w lodówce się odpowietrzy.
Iwona
30 września 2020 at 18:17Witam, proszę o podpowiedż co zrobiłam nie tak, wcześniej z czekolady i śmietanki wyszła mi super nutella i ubiłam z serkiem Mascarpone. Wyszło fajne sztywne, na chwilę włożyłam do lodówki robiąc drugi krem . Kiedy wyjęłam był rzadki . Dlaczego ? Nie mam pojęcia.
Magdalena Indyka
30 września 2020 at 20:16Ponieważ gotowy krem czekoladowy (i inne kremy na śmietance i mascarpone) od razu nakładamy na biszkopt. Jeśli włożysz go do lodówki w misce, to się odpowietrzy i zrobi się rzadki.
Barbara
20 września 2020 at 08:23Ja dodołam gorzką czekoladę i rano mam cegłę do zmiksowania. Strasznie twarda substancja wyszła. Co robić?
Magdalena Indyka
21 września 2020 at 19:55Samą gorzką czekoladę dałaś? Wtedy są inne proporcje kremu. Więcej śmietanki warto wtedy dać, aby krem nie był twardy.
Agnieszkaa
26 września 2020 at 17:58Ja też dałam tylko ciemną, ale roztopiłam w mikrofali tak że czekolada ze śmietanką nie zdążyły się zagrzać i trzymałam tylko tak z godzinkę w lodówce, jak zaczęło twardnieć to wrzuciłam mascarpone i krem wyszedł super smaczny
Sylwia
19 września 2020 at 09:37Witam, na jedną warstwę tortu 21cm ile kremu należy zrobić, tak samo krem z białej czekolady na jedną warstwę i obłożenie?
Magdalena Indyka
19 września 2020 at 13:44Na blogu jest przelicznik foremek :).
Kasia
2 września 2020 at 22:38Czy mogę użyć tylko gorzkiej czekolady do kremu? Jeśli tak to ile?
Magdalena Indyka
2 września 2020 at 22:59Można. Nie wiem ile, bo nie robiłam. Ale wtedy kremy wyjdzie gorzkawy i na pewno mniej mascarpone można dać.
Ewa Ł
11 marca 2022 at 19:49Dzień dobry, dla informacji – chciałam zrobić krem na samej gorzkiej czekoladzie 70%, niestety po 6h w masę można kroić nożem. Wygląda na to, że potrzeba więcej śmietanki lub, jednak, dodatku mlecznej czekolady.