KREM DO TORTU/ KREMY DO CIAST

KREM CZEKOLADOWY

krem czekoladowy do tortu, prosty krem do tortu, krem z czekoladą, masa czekoladowa do tortu,

Krem czekoladowy to prosty krem do tortów, ciast i deserów. Można go jeść łyżkami, dlatego na wszelki wypadek radzę zrobić go trochę więcej :).
Polecam również czekoladowy krem bez mascarpone, mus czekoladowy i krem z białą czekoladą
.

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Uwaga! Gdy zaczęłam miksować masę czekoladową blenderem krem zrobił się bardziej stabilny i gęściejszy niż przedtem. Dlatego musiałam trochę zmienić proporcje, aby krem można było wycisnąć przez tylkę. Krem robiłam na śmietance 30%, dlatego przy śmietance 36% może wyjść gęściejszy. Jeżeli krem wyjdzie wam za gęsty, to następnym razem wystarczy dać trochę więcej śmietanki lub zmniejszyć ilość mascarpone.
Składniki na 1 blat biszkoptu o śr 18 cm:
  • 230 g/ml śmietanki kremówki 30/36%* (robiłam na śmietance 30%)
  • 120 g mlecznej czekolady, połamanej
  • 33 g gorzkiej czekolady, połamanej
  • 75 g serka mascarpone, schłodzonego*
Poprzednie proporcje, gdy nie miksowałam masy belnderem:
  • 200 g/ml śmietanki kremówki 30/36%*
  • 130 g mlecznej czekolady, połamanej
  • 35 g gorzkiej czekolady, połamanej
  • 80 g serka mascarpone, schłodzonego*
  1. W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy kremówkę do momentu wrzenia. Wyłączamy palnik i dodajemy połamane czekolady. Po ok 2 minutach mieszamy całość, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Następnie przez chwilę miksujemy masę blenderem, dzięki temu zabiegowi krem będzie bardziej kremowy i stabilniejszy po ubiciu.
  2. Odstawiamy masę czekoladową do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godz.).
  3. Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (szybsze obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem czekoladowy.
  4. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
  5. Krem czekoladowy robiłam na śmietance 30% z kartonika 'UHT’. Używając śmietanki 36% 'UHT’ lub z Piątnicy 36% polecam zmniejszyć ilość mascarpone do ok 50 g i dać ok 20 g/ml śmietanki więcej.
krem czekoladowy do tortu, prosty krem do tortu, krem z czekoladą, masa czekoladowa do tortu,
Uwagi:
  1. Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa ma ok 1,5 cm grubości). Skorzystaj z przelicznika foremek.
    Jeśli chcecie grubszą warstwę kremu wystarczy podzielić ilość składników przez 15 (1,5 cm) i pomnożyć np. przez 20 (2,0 cm). Grubość 1,5 cm jest idealna do żelki/chrupki o grubości ok 7 mm, wtedy warstwa kremu z żelka ma trochę ponad 2 cm. 
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu czekoladowego: połączenia smakowe.
  3. Krem czekoladowy nie nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy np. wydruk na masie cukrowej (rodzaj opłatka na tort). Krem ze śmietanką i mascarpone rozpuszcza masę cukrową. Pod masę cukrową polecam kremy maślane do tynkowania tortów.
  4. Na krem można położyć zwykły opłatek waflowy.
  5. Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić śmietankę z czekoladą min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł.  

Smacznego 🙂

Poniżej zdjęcie kremu, gdzie masa czekoladowa nie została zmiksowana blenderem.
Widać w kremie drobinki nierozpuszczonej czekolady.

krem czekoladowy do tortu, prosty krem do tortu, krem z czekoladą, masa czekoladowa do tortu,

krem czekoladowy do tortu, prosty krem do tortu, krem z czekoladą, masa czekoladowa do tortu,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

22 komentarze

  • Odpowiedź
    Chrzanik
    5 września 2023 at 20:42

    Czy do kremu można dodać brzoskwinie z puszki? Drobno pokrojone? Krem nie straci na stabilności?
    Pozdrawiam!

  • Odpowiedź
    Olololaola
    24 sierpnia 2023 at 22:45

    Dzień dobry, czy do te go kremu można dodać kawy aby wyszedł krem czekoladowo kawowy ? Czy ten krem można dać na biszkopt czy będzie za ciężki?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      24 sierpnia 2023 at 23:17

      Można dać kawę w momencie rozpuszczania czekolady. Polecam dać rozpuszczalną kawę. Od kilku lat daję ten krem na biszkopt i jest ok.

  • Odpowiedź
    Klaudia
    4 lipca 2023 at 21:11

    Witam, czy 230 g śmietanki =230 ml?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      5 lipca 2023 at 14:01

      Tak 🙂 Różnica może wynosić 1-2 ml, ale taka ilość nie wpływa na stabilność kremu.

  • Odpowiedź
    Kasia
    10 czerwca 2023 at 11:16

    Witam serdecznie. Marzy mi się krem do tortu przygotowany z czekolady krówkowej wawel. Czy jest to możliwe? Próbowała może Pani kiedyś taki zrobić?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      11 czerwca 2023 at 18:08

      Jest to możliwe. Niestety nie miałam okazji zrobić i nie znam idealnych proporcji.

  • Odpowiedź
    Natalia
    24 maja 2023 at 16:30

    Jeśli w przepisie pisze, żeby schować ją na noc do lodówki to nic się z nią nie stanie?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      24 maja 2023 at 21:22

      Do lodówki chowamy tylko rozpuszczoną czekoladę w śmietance. Wtedy nic się z tą masą nie dzieje. Na drugi dzień dodajemy schłodzone mascarpone, miksujemy mikserem i wykładamy krem na biszkopt. Gotowego, ubitego kremu nie schładzamy w lodówce, w misce. Wtedy krem po wyciągnięciu warzy się.

  • Odpowiedź
    GosiaGosia
    3 maja 2023 at 21:55

    Czy po dodaniu czekolady do śmietanki masa ma być płynna? Przeliczyłem ilość produktów w przeliczniku foremek na tortownicę 24 cm i zwiększyłam ilość, aby warstwa kremu była na 2 cm. Wyszła mi bardzo płynna masa. Jestem na etapie przed dodaniem serka mascarpone i zastanawiam się, czy tak powinno być.

  • Odpowiedź
    Karoline
    29 kwietnia 2023 at 13:52

    Czy tym kremem mogę otynkować tort? Może dodałabym więcej mascarpone i byłoby Ok?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      30 kwietnia 2023 at 21:14

      Raczej dałabym więcej śmietanki. Ten krem jest gęsty i może być problem przy tynkowaniu. Dlatego dałabym trochę więcej śmietanki lub pominęłabym mascarpone.

      • Odpowiedź
        Iwona DrusIw9na D.
        27 września 2023 at 09:00

        Czy otynkowanie tortu (w sensie pozostawienie kremu na zewnątrz tortu) nie spowoduje, że ten krem także się odpowietrzy i zwarzy? Zgodnie z opisem w przepisie odnośnie pozostawienia go do przełożenia „na potem”. Boje się, że jak w jeden dzień otynkuje, w drugi udekoruje, a w trzeci dopiero podam gościom to ta zewnątrzna warstwa się zepsuje/zniszczy do tego czasu ☹️

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          28 września 2023 at 11:45

          Nic się nie zniszczy 🙂 Krem zachowuje się inaczej w misce, a inaczej w torcie lub na torcie. Jak już zostanie rozsmarowany na torcie, to 'zaschnie’ i nie zwarzy się.

  • Odpowiedź
    Weronika
    23 kwietnia 2023 at 22:04

    Witaj;) czy krem będzie ok, jeśli całkowicie zrezygnuję z gorzkiej czekolady? W to miejsce dam więcej mlecznej;) próbowałam ktoś?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      24 kwietnia 2023 at 10:20

      Będzie ok 🙂 Możesz dać trochę mniej śmietanki, o 10g zmniejszyć jej ilość.

      • Odpowiedź
        Nati
        27 kwietnia 2023 at 12:50

        Czy jak chce dać sama mleczna czekoladę bez gorzkiej, to trzeba wtedy dołożyć jej tyle ile jest gorzkiej w przepisie? 😉

  • Odpowiedź
    Beata
    13 kwietnia 2023 at 10:36

    Czy ten krem można użyć do dekoracji babeczek? z których proporcji lepiej skorzystać?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      13 kwietnia 2023 at 13:17

      Można 🙂 Lepiej ten pierwszy, gdzie jest mniej czekolady, ponieważ krem nie wychodzi bardzo gęsty i przechodzi przez tylkę. Można też dodać 220 g śmietanki do kremu do dekoracji babeczek.

    Zostaw komentarz