Krem czekoladowy to prosty krem do tortów, ciast i deserów. Można go jeść łyżkami, dlatego na wszelki wypadek radzę zrobić go trochę więcej :).
Polecam również czekoladowy krem bez mascarpone, mus czekoladowy i krem z białą czekoladą
Uwaga! Gdy zaczęłam miksować masę czekoladową blenderem krem zrobił się bardziej stabilny i gęściejszy niż przedtem. Dlatego musiałam trochę zmienić proporcje, aby krem można było wycisnąć przez tylkę. Krem robiłam na śmietance 30%, dlatego przy śmietance 36% może wyjść gęściejszy. Jeżeli krem wyjdzie wam za gęsty, to następnym razem wystarczy dać trochę więcej śmietanki lub zmniejszyć ilość mascarpone.
Składniki na 1 blat biszkoptu o śr 18 cm:
- 230 g śmietanki kremówki 30/36%* (robiłam na śmietance 30%)
- 120 g mlecznej czekolady, połamanej
- 33 g gorzkiej czekolady, połamanej
- 75 g serka mascarpone, schłodzonego*
Poprzednie proporcje, gdy nie miksowałam masy belnderem:
- 200 g śmietanki kremówki 30/36%*
- 130 g mlecznej czekolady, połamanej
- 35 g gorzkiej czekolady, połamanej
- 80 g serka mascarpone, schłodzonego*
- W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy kremówkę do momentu wrzenia. Wyłączamy palnik i dodajemy połamane czekolady. Po ok 1 minucie mieszamy całość, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową.
- Następnie przez chwilę miksujemy masę blenderem, dzięki temu zabiegowi krem będzie bardziej kremowy i stabilniejszy po ubiciu.
- Przelewamy masę do miski i przykrywamy folią do żywności tak, aby stykała się z powierzchnią masy. Wkładamy miskę z masą czekoladową na noc do lodówki (min. 6 godz.).
- Następnego dnia do schłodzonej masy czekoladowej dodajemy serek mascarpone. Przy pomocy miksera (szybkie obroty) ubijamy całość do momentu otrzymania gęstego kremu.
- Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
- Krem czekoladowy robiłam na śmietance 30% z kartonika 'UHT’. Używając śmietanki 36% 'UHT’ lub z Piątnicy 36% polecam zmniejszyć ilość mascarpone do ok 50 g i dać ok 20 g śmietanki więcej.
Uwagi:
- Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa ma ok 1,5 cm grubości). Skorzystaj z przelicznika foremek
Jeśli chcecie grubszą warstwę kremu wystarczy podzielić ilość składników przez 15 (1,5 cm) i pomnożyć np. przez 20 (2,0 cm). Grubość 1,5 cm jest idealna do żelki/chrupki o grubości ok 7 mm, wtedy warstwa kremu z żelka ma trochę ponad 2 cm.
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu czekoladowego: połączenia smakowe
- Krem czekoladowy nie nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy np. wydruk na masie cukrowej (rodzaj opłatka na tort). Krem ze śmietanką i mascarpone rozpuszcza masę cukrową. Pod masę cukrową polecam kremy maślane do tynkowania tortów.
- Na krem można położyć zwykły opłatek waflowy.
- Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić śmietankę z czekoladą min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł.
Smacznego 🙂
Poniżej zdjęcie kremu, gdzie masa czekoladowa nie została zmiksowana blenderem.
Widać w kremie drobinki nierozpuszczonej czekolady.
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
Czy do jasnego biszkoptu będzie pasować krem czekoladowy z żelką malinową?
Będzie pasować 🙂 Często robię jasny biszkopt do kremu czekoladowego :).
Widzę w przepisie, że lepiej przełożyć tort od razu po zrobieniu kremu bo może się zważyć. A jak z babeczkami, czy jeśli nałożę krem na babeczki dzień wcześniej i schowam je do lodówki, to będzie wszystko ok, czy lepiej przełożyć rano tego dnia co będą serwowane? 🙂
Tak, będzie ok. Jak go położysz na babeczce to potem już nie mieszasz go łyżką :). Tylko od razu zjadasz. Jak przechowujesz taki krem kilka godzin w misce i potem nakładasz go na biszkopt, to zacznie się rozwarstwiać i tracić swoją stabilność.
Super, dziękuję!
Ale to jest pyszne !! Pierwszy raz blendowałam przed ubiciem. Krem wyszedł mega gładki i puszysty.
Witam czy do czekoladowego kremu można dodać owoce borówki ? Pozdrawiam
Tak, można :).
Czy można użyć czekolad pół na pół? Czyli pół gorzkiej, pół mlecznej? Nie chciałabym, żeby masa była zbyt słodka.
Można. Ale wtedy radzę dać więcej śmietanki. Gorzka czekolada jest twardsza, przez co krem wyjdzie gęściejszy.