KREM CZEKOLADOWY

by Magdalena Indyka
krem czekoladowy do tortu, prosty krem do tortu, krem z czekoladą, masa czekoladowa do tortu,
image_print

Krem czekoladowy to prosty krem do tortów, ciast i deserów. Można go jeść łyżkami, dlatego na wszelki wypadek radzę zrobić go trochę więcej :).
Polecam również czekoladowy krem bez mascarpone, mus czekoladowy i krem z białą czekoladą

Uwaga! Gdy zaczęłam miksować masę czekoladową blenderem krem zrobił się bardziej stabilny i gęściejszy niż przedtem. Dlatego musiałam trochę zmienić proporcje, aby krem można było wycisnąć przez tylkę. Krem robiłam na śmietance 30%, dlatego przy śmietance 36% może wyjść gęściejszy. Jeżeli krem wyjdzie wam za gęsty, to następnym razem wystarczy dać trochę więcej śmietanki lub zmniejszyć ilość mascarpone.
Składniki na 1 blat biszkoptu o śr 18 cm:
  • 230 g śmietanki kremówki 30/36%* (robiłam na śmietance 30%)
  • 120 g mlecznej czekolady, połamanej
  • 33 g gorzkiej czekolady, połamanej
  • 75 g serka mascarpone, schłodzonego*
Poprzednie proporcje, gdy nie miksowałam masy belnderem:
  • 200 g śmietanki kremówki 30/36%*
  • 130 g mlecznej czekolady, połamanej
  • 35 g gorzkiej czekolady, połamanej
  • 80 g serka mascarpone, schłodzonego*
  1. W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy kremówkę do momentu wrzenia. Wyłączamy palnik i dodajemy połamane czekolady. Po ok 1 minucie mieszamy całość, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową.
  2. Następnie przez chwilę miksujemy masę blenderem, dzięki temu zabiegowi krem będzie bardziej kremowy i stabilniejszy po ubiciu.
  3. Przelewamy masę do miski i przykrywamy folią do żywności tak, aby stykała się z powierzchnią masy. Wkładamy miskę z masą czekoladową na noc do lodówki (min. 6 godz.).
  4. Następnego dnia do schłodzonej masy czekoladowej dodajemy serek mascarpone. Przy pomocy miksera (szybkie obroty) ubijamy całość do momentu otrzymania gęstego kremu.
  5. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
  6. Krem czekoladowy robiłam na śmietance 30% z kartonika 'UHT’. Używając śmietanki 36% 'UHT’ lub z Piątnicy 36% polecam zmniejszyć ilość mascarpone do ok 50 g i dać ok 20 g śmietanki więcej.
krem czekoladowy do tortu, prosty krem do tortu, krem z czekoladą, masa czekoladowa do tortu,
Uwagi:
  1. Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa ma ok 1,5 cm grubości). Skorzystaj z przelicznika foremek
    Jeśli chcecie grubszą warstwę kremu wystarczy podzielić ilość składników przez 15 (1,5 cm) i pomnożyć np. przez 20 (2,0 cm). Grubość 1,5 cm jest idealna do żelki/chrupki o grubości ok 7 mm, wtedy warstwa kremu z żelka ma trochę ponad 2 cm. 
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu czekoladowego: połączenia smakowe
  3. Krem czekoladowy nie nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy np. wydruk na masie cukrowej (rodzaj opłatka na tort). Krem ze śmietanką i mascarpone rozpuszcza masę cukrową. Pod masę cukrową polecam kremy maślane do tynkowania tortów.
  4. Na krem można położyć zwykły opłatek waflowy.
  5. Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić śmietankę z czekoladą min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł.  

Smacznego 🙂

Poniżej zdjęcie kremu, gdzie masa czekoladowa nie została zmiksowana blenderem.
Widać w kremie drobinki nierozpuszczonej czekolady.

krem czekoladowy do tortu, prosty krem do tortu, krem z czekoladą, masa czekoladowa do tortu,

krem czekoladowy do tortu, prosty krem do tortu, krem z czekoladą, masa czekoladowa do tortu,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

0 0 głosy
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest

50 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
Magda
Magda
12 dni temu

Czy do jasnego biszkoptu będzie pasować krem czekoladowy z żelką malinową?

Maria
Maria
25 dni temu

Widzę w przepisie, że lepiej przełożyć tort od razu po zrobieniu kremu bo może się zważyć. A jak z babeczkami, czy jeśli nałożę krem na babeczki dzień wcześniej i schowam je do lodówki, to będzie wszystko ok, czy lepiej przełożyć rano tego dnia co będą serwowane? 🙂

Maria
Maria
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
19 dni temu

Super, dziękuję!

Kasia
Kasia
2 miesięcy temu

Ale to jest pyszne !! Pierwszy raz blendowałam przed ubiciem. Krem wyszedł mega gładki i puszysty.

Magdalena
Magdalena
2 miesięcy temu

Witam czy do czekoladowego kremu można dodać owoce borówki ? Pozdrawiam

Joanna
Joanna
9 miesięcy temu

Czy można użyć czekolad pół na pół? Czyli pół gorzkiej, pół mlecznej? Nie chciałabym, żeby masa była zbyt słodka.

50
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x