KREM CZEKOLADOWY

by Magdalena Indyka
krem czekoladowy do tortu, prosty krem do tortu, krem z czekoladą, masa czekoladowa do tortu,

Krem czekoladowy to prosty krem do tortów, ciast i deserów. Można go jeść łyżkami, dlatego na wszelki wypadek radzę zrobić go trochę więcej :).
Polecam również czekoladowy krem bez mascarpone, mus czekoladowy i krem z białą czekoladą
.

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Uwaga! Gdy zaczęłam miksować masę czekoladową blenderem krem zrobił się bardziej stabilny i gęściejszy niż przedtem. Dlatego musiałam trochę zmienić proporcje, aby krem można było wycisnąć przez tylkę. Krem robiłam na śmietance 30%, dlatego przy śmietance 36% może wyjść gęściejszy. Jeżeli krem wyjdzie wam za gęsty, to następnym razem wystarczy dać trochę więcej śmietanki lub zmniejszyć ilość mascarpone.
Składniki na 1 blat biszkoptu o śr 18 cm:
  • 230 g/ml śmietanki kremówki 30/36%* (robiłam na śmietance 30%)
  • 120 g mlecznej czekolady, połamanej
  • 33 g gorzkiej czekolady, połamanej
  • 75 g serka mascarpone, schłodzonego*
Poprzednie proporcje, gdy nie miksowałam masy belnderem:
  • 200 g/ml śmietanki kremówki 30/36%*
  • 130 g mlecznej czekolady, połamanej
  • 35 g gorzkiej czekolady, połamanej
  • 80 g serka mascarpone, schłodzonego*
  1. W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy kremówkę do momentu wrzenia. Wyłączamy palnik i dodajemy połamane czekolady. Po ok 2 minutach mieszamy całość, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Następnie przez chwilę miksujemy masę blenderem, dzięki temu zabiegowi krem będzie bardziej kremowy i stabilniejszy po ubiciu.
  2. Odstawiamy masę czekoladową do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godz.).
  3. Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (szybsze obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem czekoladowy.
  4. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
  5. Krem czekoladowy robiłam na śmietance 30% z kartonika 'UHT’. Używając śmietanki 36% 'UHT’ lub z Piątnicy 36% polecam zmniejszyć ilość mascarpone do ok 50 g i dać ok 20 g/ml śmietanki więcej.
krem czekoladowy do tortu, prosty krem do tortu, krem z czekoladą, masa czekoladowa do tortu,
Uwagi:
  1. Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa ma ok 1,5 cm grubości). Skorzystaj z przelicznika foremek.
    Jeśli chcecie grubszą warstwę kremu wystarczy podzielić ilość składników przez 15 (1,5 cm) i pomnożyć np. przez 20 (2,0 cm). Grubość 1,5 cm jest idealna do żelki/chrupki o grubości ok 7 mm, wtedy warstwa kremu z żelka ma trochę ponad 2 cm. 
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu czekoladowego: połączenia smakowe.
  3. Krem czekoladowy nie nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy np. wydruk na masie cukrowej (rodzaj opłatka na tort). Krem ze śmietanką i mascarpone rozpuszcza masę cukrową. Pod masę cukrową polecam kremy maślane do tynkowania tortów.
  4. Na krem można położyć zwykły opłatek waflowy.
  5. Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić śmietankę z czekoladą min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł.  

Smacznego 🙂

Poniżej zdjęcie kremu, gdzie masa czekoladowa nie została zmiksowana blenderem.
Widać w kremie drobinki nierozpuszczonej czekolady.

krem czekoladowy do tortu, prosty krem do tortu, krem z czekoladą, masa czekoladowa do tortu,

krem czekoladowy do tortu, prosty krem do tortu, krem z czekoladą, masa czekoladowa do tortu,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

30 komentarzy

Monika 29/02/2024 - 18:20

Czy na śmietance 30 z Piątnicy ubije mi się i będzie krem stabilny?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 01/03/2024 - 00:24

Tak 🙂 Już od ponad roku wszystkie kremy, łącznie z tym czekoladowym, robię na śmietance 30% :). Zaczęłam robić kremy na śmietance 36% z Piątnicy. Potem przeniosłam się na 36% z Mlekowity. A obecnie używam śmietanki 30%. Proporcje te same i jest ok. Jeśli coś mi wychodzi mniej stabilnie przy śmietance 30% to piszę o tym w przepisie. Jeśli jest ok to piszę, że można użyć śmietanki 30/36%.

Odpowiedź
Zuzia 24/02/2024 - 14:16

Co jeśli włoże skladniki z 1 etapu na mniej niz 6h do lodowki?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 24/02/2024 - 20:32

To zależy od Pani lodówki :). Jeśli dobrze chłodzi to można skrócić czas. Ale wiem że lodówki mają różne ustawienia temperatur, dlatego podaję bezpieczny minimalny czas schładzania.

Odpowiedź
Paulina 05/11/2023 - 20:38

Czy można musem „obłożyć” tort czyli potraktować go jako tynk? będzie trzymał „fason”? Czy lepiej zrobić osobny krem czekoladowy i nim otynkować tort?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 06/11/2023 - 13:23

Do tynkowania nada się. Tylko jest to gęsty krem i może być trochę trudniej przy tynkowaniu. Ale tynkowałam kiedyś tort kremem czekoladowym z cukierkami Trufle i było ok. Nie jest to jednak krem maślany i pod masę cukrową się nie nadaje.

Odpowiedź
ocjaAalialicja 14/12/2023 - 06:40

Co zrobić jak śmietanka z czekoladą przed włożeniem do lodówki jest płynna? Zgęstnieje się po 6 h w lodówce?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 14/12/2023 - 09:16

Zgęstnieje.

Odpowiedź
Chrzanik 05/09/2023 - 20:42

Czy do kremu można dodać brzoskwinie z puszki? Drobno pokrojone? Krem nie straci na stabilności?
Pozdrawiam!

Odpowiedź
Magdalena Indyka 06/09/2023 - 23:16

Zrobiłabym frużelinę: https://slodkipomysl.pl/fruzelina-z-brzoskwin Wtedy sok jest zagęszczony i nie ma ryzyka, że rozrzedzi krem.

Odpowiedź
Olololaola 24/08/2023 - 22:45

Dzień dobry, czy do te go kremu można dodać kawy aby wyszedł krem czekoladowo kawowy ? Czy ten krem można dać na biszkopt czy będzie za ciężki?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 24/08/2023 - 23:17

Można dać kawę w momencie rozpuszczania czekolady. Polecam dać rozpuszczalną kawę. Od kilku lat daję ten krem na biszkopt i jest ok.

Odpowiedź
Klaudia 04/07/2023 - 21:11

Witam, czy 230 g śmietanki =230 ml?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 05/07/2023 - 14:01

Tak 🙂 Różnica może wynosić 1-2 ml, ale taka ilość nie wpływa na stabilność kremu.

Odpowiedź
Kasia 10/06/2023 - 11:16

Witam serdecznie. Marzy mi się krem do tortu przygotowany z czekolady krówkowej wawel. Czy jest to możliwe? Próbowała może Pani kiedyś taki zrobić?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 11/06/2023 - 18:08

Jest to możliwe. Niestety nie miałam okazji zrobić i nie znam idealnych proporcji.

Odpowiedź
Natalia 24/05/2023 - 16:30

Jeśli w przepisie pisze, żeby schować ją na noc do lodówki to nic się z nią nie stanie?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 24/05/2023 - 21:22

Do lodówki chowamy tylko rozpuszczoną czekoladę w śmietance. Wtedy nic się z tą masą nie dzieje. Na drugi dzień dodajemy schłodzone mascarpone, miksujemy mikserem i wykładamy krem na biszkopt. Gotowego, ubitego kremu nie schładzamy w lodówce, w misce. Wtedy krem po wyciągnięciu warzy się.

Odpowiedź
GosiaGosia 03/05/2023 - 21:55

Czy po dodaniu czekolady do śmietanki masa ma być płynna? Przeliczyłem ilość produktów w przeliczniku foremek na tortownicę 24 cm i zwiększyłam ilość, aby warstwa kremu była na 2 cm. Wyszła mi bardzo płynna masa. Jestem na etapie przed dodaniem serka mascarpone i zastanawiam się, czy tak powinno być.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 04/05/2023 - 18:48

Płynna, ale gęsta masa powinna być. W wyróżnionej relacji na Instagramie pokazuję jak robię ten krem i widać tam jaką konsystencję ma masa czekoladowa – https://www.instagram.com/stories/highlights/17870851100880332/

Odpowiedź
Karoline 29/04/2023 - 13:52

Czy tym kremem mogę otynkować tort? Może dodałabym więcej mascarpone i byłoby Ok?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 30/04/2023 - 21:14

Raczej dałabym więcej śmietanki. Ten krem jest gęsty i może być problem przy tynkowaniu. Dlatego dałabym trochę więcej śmietanki lub pominęłabym mascarpone.

Odpowiedź
Iwona DrusIw9na D. 27/09/2023 - 09:00

Czy otynkowanie tortu (w sensie pozostawienie kremu na zewnątrz tortu) nie spowoduje, że ten krem także się odpowietrzy i zwarzy? Zgodnie z opisem w przepisie odnośnie pozostawienia go do przełożenia „na potem”. Boje się, że jak w jeden dzień otynkuje, w drugi udekoruje, a w trzeci dopiero podam gościom to ta zewnątrzna warstwa się zepsuje/zniszczy do tego czasu ☹️

Odpowiedź
Magdalena Indyka 28/09/2023 - 11:45

Nic się nie zniszczy 🙂 Krem zachowuje się inaczej w misce, a inaczej w torcie lub na torcie. Jak już zostanie rozsmarowany na torcie, to 'zaschnie’ i nie zwarzy się.

Odpowiedź
Weronika 23/04/2023 - 22:04

Witaj;) czy krem będzie ok, jeśli całkowicie zrezygnuję z gorzkiej czekolady? W to miejsce dam więcej mlecznej;) próbowałam ktoś?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 24/04/2023 - 10:20

Będzie ok 🙂 Możesz dać trochę mniej śmietanki, o 10g zmniejszyć jej ilość.

Odpowiedź
Nati 27/04/2023 - 12:50

Czy jak chce dać sama mleczna czekoladę bez gorzkiej, to trzeba wtedy dołożyć jej tyle ile jest gorzkiej w przepisie? 😉

Odpowiedź
Magdalena Indyka 29/04/2023 - 11:21

Tak 🙂 Można wtedy dać 10 g/ml mniej śmietanki 🙂

Odpowiedź
Beata 13/04/2023 - 10:36

Czy ten krem można użyć do dekoracji babeczek? z których proporcji lepiej skorzystać?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 13/04/2023 - 13:17

Można 🙂 Lepiej ten pierwszy, gdzie jest mniej czekolady, ponieważ krem nie wychodzi bardzo gęsty i przechodzi przez tylkę. Można też dodać 220 g śmietanki do kremu do dekoracji babeczek.

Odpowiedź

WYKRYTO BLOKER REKLAM

Pomóż mi w prowadzeniu bloga poprzez wyłączenie AdBlocker (bloker reklam) w przeglądarce dla witryny Słodki Pomysł. Dzięki wpływom z reklam mogę zakupić produkty do testowania nowych przepisów dla Ciebie.