KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

KREM CZEKOLADOWY

krem czekoladowy, krem czekoladowy do tortu, krem z czekoladą, mascarpone, mleczna czekolada, gorzka czekolada

Krem czekoladowy do tortów, ciast i deserów. Można go jeść łyżkami, dlatego na wszelki wypadek radzę zrobić go trochę więcej :). Polecam również mus czekoladowy, krem z białą czekoladą i
krem z palonej czekolady.

Obserwuj Słodki Pomysł na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić nowych przepisów!
Składniki na 1 blat biszkoptu o śr 18 cm:
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%*
  • 130 g mlecznej czekolady, połamanej
  • 35 g gorzkiej czekolady, połamanej
  • 80 g serka mascarpone, schłodzonego*
  1. W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy połamane czekolady. Po ok 2 minutach mieszamy całość, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godz.).
  2. Następnie umieszczamy w misce schłodzony krem czekoladowy i serek mascarpone. Przy pomocy miksera mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem czekoladowy.
  3. Stabilność i długość ubijania kremu zależy od śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej. Wtedy też dajemy więcej mascarpone lub zmniejszamy ilość śmietanki 30%, aby krem był stabilniejszy.
Uwagi:
  1. Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa ma ok 1,5 cm grubości). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu czekoladowego: połączenia smakowe.
  3. Krem czekoladowy nie nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy np. wydruk na masie cukrowej (rodzaj opłatka na tort). Krem ze śmietanką i mascarpone rozpuszcza masę cukrową. Pod masę cukrową polecam kremy maślane do tynkowania tortów.
  4. Na krem można położyć zwykły opłatek waflowy.
  5. Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić śmietankę z czekoladą min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł. 
  6. Krem czekoladowy zrobiony jest na śmietance 36% z kartonika ‘UHT’. Używając śmietanki z Piątnicy zmniejszamy ilość mascarpone do 60 g. Przy śmietance 30% warto zwiększyć ilość mascarpone (do 130 g).

Smacznego 🙂

krem czekoladowy, krem czekoladowy do tortu, krem z czekoladą, mascarpone, mleczna czekolada, gorzka czekolada

krem czekoladowy, krem czekoladowy do tortu, krem z czekoladą, mascarpone, mleczna czekolada, gorzka czekolada

krem czekoladowy, krem czekoladowy do tortu, krem z czekoladą, mascarpone, mleczna czekolada, gorzka czekolada

krem czekoladowy, krem czekoladowy do tortu, krem z czekoladą, mascarpone, mleczna czekolada, gorzka czekolada

krem czekoladowy, krem czekoladowy do tortu, krem z czekoladą, mascarpone, mleczna czekolada, gorzka czekolada

krem czekoladowy, krem czekoladowy do tortu, krem z czekoladą, mascarpone, mleczna czekolada, gorzka czekolada

krem czekoladowy, krem czekoladowy do tortu, krem z czekoladą, mascarpone, mleczna czekolada, gorzka czekolada

Polecam również:

biszkopt, biszkopt do tortu, biszkopt jasny, najlepszy biszkopt. biszkopt bez proszku do pieczenia

lemon curd, cytrynowy curd, cytrynowy krem, krem cytrynowy, curd cytrynowy,

bułki z cynamonem, bułeczki cynamonowe, zawijane drożdżówki, drożdżówki cunnamon rolls, drożdżówki z cynamonem, drożdżówki cynamonowe,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

137 komentarzy

  • Odpowiedź
    Paulina
    20 października 2020 at 07:48

    Witam serdecznie 🙂 mam takie pytanie, bo robiłam już ten krem ze zwykłej czekolady i wyszedł obłędnie, i teraz chciałam zrobić ten krem do tortu dla mojego teścia na 60-te urodziny, z tym, że teść jest cukrzykiem. Chciałam użyć czekolad słodzonych stewią, czy to nie będzie robiło różnicy przy przygotowaniu kremu? Myślałam o tym, żeby zrobić do tego mus wiśniowy i może frużelinę wiśniową dosłodzoną erytrolem 😀 i do tego biszkopty orzechowe.
    Pozdrawiam serdecznie

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      20 października 2020 at 16:40

      Nie wiem, nie używałam takich czekolad. Ale myślę, że wyjdzie ok. Te czekolady chyba nie różnią się zbytnio od zwykłych czekolad.

      • Odpowiedź
        Paulina
        20 października 2020 at 19:41

        Ro zaryzykuje i dam znać jak wyszło 😀 dzięki i pozdrawiam 😊

        • Odpowiedź
          Paulina
          5 listopada 2020 at 18:41

          a więc melduję, że krem wyszedł idealnie, Użyłam czekolady z Wawela bez cukru 😀 Tesciu był zachwycony czekoladowym tortem 😀

          • Magdalena Indyka
            6 listopada 2020 at 16:02

            Super! Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam!

  • Odpowiedź
    Diana
    11 października 2020 at 08:13

    Czy ten krem będzie się nadawał do przełożenia tortu z masą plastyczną?

  • Odpowiedź
    P
    9 października 2020 at 10:27

    Witam , masa nie zrobiła się taka mega gesta przy miksowaniu( możne za krótko miksowałam ). Czy w lodówce on stężeje w torcie ? chłodzę cały dzień

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      9 października 2020 at 18:17

      W lodówce powinien trochę stężeć.

    • Odpowiedź
      Jolka
      11 października 2020 at 09:02

      Nie prawda! Ja kiedyś trzymałam całą noc bo mi trochę zostało kremu i kompletnie nic się nie stało!

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        11 października 2020 at 12:30

        Tak, nic się nie stanie. Ale wystarczy wymieszać go łyżką, nakładając na biszkopt i robi się luźniejszy, rzadszy. Już nie jest tak stabilny. Często robię kremy do miseczek, robiąc zdjęcia i na drugi dzień wyjadając go z miseczki widzę co się z nim dzieje. W miseczce jest stabilny ale wystarczy, że zamieszam łyżeczką i robi się luźniejszy. Dlatego nigdy nie polecam robić takich kremów dzień wcześniej. Z kremu śmietankowego robi się woda, ponieważ przez noc krem w lodówce się odpowietrzy.

  • Odpowiedź
    Iwona
    30 września 2020 at 18:17

    Witam, proszę o podpowiedż co zrobiłam nie tak, wcześniej z czekolady i śmietanki wyszła mi super nutella i ubiłam z serkiem Mascarpone. Wyszło fajne sztywne, na chwilę włożyłam do lodówki robiąc drugi krem . Kiedy wyjęłam był rzadki . Dlaczego ? Nie mam pojęcia.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      30 września 2020 at 20:16

      Ponieważ gotowy krem czekoladowy (i inne kremy na śmietance i mascarpone) od razu nakładamy na biszkopt. Jeśli włożysz go do lodówki w misce, to się odpowietrzy i zrobi się rzadki.

  • Odpowiedź
    Barbara
    20 września 2020 at 08:23

    Ja dodołam gorzką czekoladę i rano mam cegłę do zmiksowania. Strasznie twarda substancja wyszła. Co robić?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      21 września 2020 at 19:55

      Samą gorzką czekoladę dałaś? Wtedy są inne proporcje kremu. Więcej śmietanki warto wtedy dać, aby krem nie był twardy.

    • Odpowiedź
      Agnieszkaa
      26 września 2020 at 17:58

      Ja też dałam tylko ciemną, ale roztopiłam w mikrofali tak że czekolada ze śmietanką nie zdążyły się zagrzać i trzymałam tylko tak z godzinkę w lodówce, jak zaczęło twardnieć to wrzuciłam mascarpone i krem wyszedł super smaczny

  • Odpowiedź
    Sylwia
    19 września 2020 at 09:37

    Witam, na jedną warstwę tortu 21cm ile kremu należy zrobić, tak samo krem z białej czekolady na jedną warstwę i obłożenie?

  • Odpowiedź
    Kasia
    2 września 2020 at 22:38

    Czy mogę użyć tylko gorzkiej czekolady do kremu? Jeśli tak to ile?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      2 września 2020 at 22:59

      Można. Nie wiem ile, bo nie robiłam. Ale wtedy kremy wyjdzie gorzkawy i na pewno mniej mascarpone można dać.

  • Odpowiedź
    Ewelina
    23 lipca 2020 at 07:45

    Podgrzałam śmietankę kremowki z białą czekoladą z wedla i wstawiam na noc do lodówki ale wcale nie gestnieje tylko jest płynna masa dodam że czekoladę rozpuscilam ale nie doprowadziła prawie do wrzenia czy taka śmietanka się ubije i będzie sztywna

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      23 lipca 2020 at 23:15

      Tak. Śmietanka z białą czekoladą jest rzadsza od śmietanki z ciemną czekoladą. Dlatego do kremu z białą czekoladą dodajemy więcej mascarpone, aby krem był sztywniejszy. Ta ‘skorupka’ niczemu nie przeszkadza.

  • Odpowiedź
    Karolina
    8 czerwca 2020 at 13:57

    Witam, czy można dodać tutaj 2-3 łyżki nutelli dla jej posmaku tylko? Czy myśli Pani, ze nie rozrzedzi mi masy? Chciałabym uzyskać krem czekolada-nutella ale tym razem na śmietance 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      8 czerwca 2020 at 14:12

      Nie, czekolada zabije smak Nutelli. Lepiej zrobić krem z Nutellą i dodać trochę czekolady.

      • Odpowiedź
        Małgorzata
        16 czerwca 2020 at 12:03

        a czy mozna dodac do kremu czekoladowego troche polamanej czekolady??

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          16 czerwca 2020 at 22:28

          Można 🙂 Ale lepiej ją zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Połamane kawałki czekolady są twarde.

      • Odpowiedź
        Magda
        26 września 2020 at 18:07

        Pani Magdo a ile do podanych gramatur można dodać żelatyny ? Zrobiłam krem z tego przepisu i niestety nie był stabilny ale jest fenomenalny w smaku i chciałbym go powtórzyć tylko ustabilizować go żelatyną

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          27 września 2020 at 19:51

          Nigdy nie dodawałam do tego kremu żelatyny. Albo za krótko ubity jest, albo za długo i zaczyna się warzyć. Płaska łyżeczka żelatyny jeśli już trzeba usztywnić.

  • Odpowiedź
    Joanna
    13 lutego 2020 at 10:14

    Przez nieuwagę zagotowałam śmietankę,. Czy krem wyjdzie?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      13 lutego 2020 at 13:53

      Tak :). Chodzi o to, aby nie przypalić sobie śmietanki oraz to, że czekolada nie potrzebuje zbyt dużej temperatury, aby się rozpuścić.

      • Odpowiedź
        Gosia ia
        20 lutego 2020 at 16:33

        Witam, czy do tego kremu można użyć mniej czekolady? Mogę użyć jedynie mlecznej czekolady?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          20 lutego 2020 at 17:43

          Tak 🙂 To są moje ulubione proporcje mlecznej z gorzką. Ale tu można dać więcej gorzkiej lub mniej. Na samej mlecznej też możesz zrobić. Mascarpone pozostanie bez zmian.

          • Gosia
            21 lutego 2020 at 08:53

            Ile mogę dać samej mlecznej czekolady żeby krem był delikatniejszy ale nadal miał odpowiednią konsystencję?

          • Magdalena Indyka
            23 lutego 2020 at 22:24

            Trochę więcej od gorzkiej. Dałabym ok 180 g.

          • Gosia
            24 lutego 2020 at 09:42

            Dziękuję za pomoc:)

    • Odpowiedź
      Agnieszka
      4 marca 2020 at 18:10

      Witam. A mogę rozpuścić czekoladę w odrobinie mleka, potem tą schłodzoną czekoladę dodam do mascarpone a do tego ubita śmietanę? 🙂

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        6 marca 2020 at 00:54

        Wystarczy rozpuścić czekoladę i ostudzoną dodać do ubitej śmietanki z mascarpone. Nie ubijaj osobno śmietanki i mascarpone. Lepiej ubić to razem.

    • Odpowiedź
      Aleksandra
      29 maja 2020 at 22:10

      Witam, czy krem można zamrozić? Bałam się że mi nie starczy na torta i zrobiłam więcej, a teraz sporo zostało. Pozdrawiam Ola

    • Odpowiedź
      Ewelina
      29 sierpnia 2020 at 18:10

      Niestety krem się chyba zważył, mimo że robiłam wszytko jak w przepisie.Dodalam mascarpone do czekolady i mikserem wykonałam dosłownie ze dwa okrążenia, nagle zaczęły się robić jakby grudki i przy ściankach miski widac bylo troszkę czegoś płynnego (tluszcz?) Czy da się uratować ten krem?

  • Odpowiedź
    PApr
    18 października 2019 at 11:21

    Pani Magdo, proszę o pomoc.
    Wczoraj rozpuscilam czekolade w kremowce uth. Lezy cala noc w lodowce, dzis wieczorem muszę już tym kremem przelozyc tort. Zwiększyłam proporcje na tortownicę 26 cm, korzystając z przelicznika, ale mi się wydaje, że jest odrobine za rzadko. Co prawda jeszcze nie zmieszalam z mascarpone, ale jak ratować się w przypadku gdy sie okaze ,ze jest za rzadki krem i boje sie, ze mi sie nie zsiadzie? Dodac 1 czekolade rozpuszczona w kapieli wodnej (wystudzona)?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      18 października 2019 at 13:10

      A jaką śmietankę użyłaś? Można dodać trochę czekolady, ale nie całą tabliczkę, tak 1/3. Można też dodać więcej mascarpone 🙂

      • Odpowiedź
        PAPR
        25 października 2019 at 10:12

        Hm.. bardzo nie ladunie usuwac komentarze, ktore nie są pochlebne, czasami lepiej dopracować przepis. Pozdrawiam!

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          25 października 2019 at 11:39

          Dlaczego mam dopracować coś co jest dobre? Znajomi za każdym razem proszą o ten krem. Ten krem jest tu od trzech lat i nikt mi nie napisał, że coś jest z nim nie tak. Zaburzone proporcje? Nie chce tężeć? Przecież on nie ma żelatyny. Po schłodzeniu krem może być płynny,ważne aby był schłodzony. Potem trzeba zmiksować go odpowiednio długo z mascarpone. Też używam śmietanki Łowickiej w pudełku i nie dodaję więcej czekolady, ani mascarpone? Ten krem jest idealny dla mnie. Zrobiłam go dla siebie, a nie dla kogoś. Dlatego nie będę poprawiać czegoś co mi odpowiada, aby dogodzić innym osobom. Nikogo też nie zmuszam do korzystania z przepisów na moim blogu. Pozdrawiam!

      • Odpowiedź
        Anna
        16 lutego 2020 at 15:15

        SUPER krem i niepotrzebnie bałam się komentarzy że coś może nie wyjść. Gratuluje pomysłów i wykonania tortów.

  • Odpowiedź
    Iwona
    22 maja 2019 at 15:41

    Ile procent kakao miala Twoja gorzka czekolada?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      22 maja 2019 at 19:02

      Używam czekolady z Wedla – 64%.

      • Odpowiedź
        Iwona
        22 maja 2019 at 22:32

        Dziękuję bardzo

      • Odpowiedź
        Ania Indygo
        10 listopada 2019 at 15:19

        Dzień dobry. Chciałabym zrobić ten krem jako przełożenie do tortu, ale i dekoracji. Czy krem po ubiciu jest na tyle gęsty, że bez problemu można go wyciskać tylką? Dziękuję za odpowiedź

  • Odpowiedź
    Natalia
    10 maja 2019 at 19:52

    Dzień dobry 🙂
    Mam pytanie odnośnie przeliczenia kremu na większą średnicę.. W przeliczniku foremek jest podana średnica całego tortu, a tutaj ilość kremu na 1 blat. Nie rozumiem jak mam obliczyć ilość kremu na np. fi26 ale na wszystkie blaty, a nie tylko na 1.. ;/

    Pozdrawiam 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      10 maja 2019 at 22:19

      W przeliczniku jest podana śr 1 blatu tortu. Jeśli potrzebujesz dwa przełożenia, to mnożysz otrzymane proporcje razy 2. Jeśli trzy przełożenia to mnożysz razy 3.

    • Odpowiedź
      ZaizaIza
      22 marca 2020 at 17:10

      Witam chce zrobic jutro krem czyli jeżeli potrzebuje to na 2 warstwy do środka i na wierzch średnica 18cm to mam potroic składniki?

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        22 marca 2020 at 22:05

        Tak. Zrobiłabym z 3,3 porcji. Jeśli tort wyjdzie wysoki to może zabraknąć kremu do tynkowania.

  • Odpowiedź
    Martamartamarta
    14 lutego 2019 at 18:48

    Krem pyszny, niestety chyba go przebiłam bo się zważył 🙁 czy można go jeszcze jakoś uratować? Proszę o odpowiedź. Dzięki

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      14 lutego 2019 at 23:35

      Można podgrzać delikatnie na parze wodnej cały czas mieszając mikserem, aż konsystencja się ujednolici. Schłodzić i krótko zmiksować. Krótko, ponieważ może się ponownie zwarzyć. Nie robiłam tego, ale już kilka dziewczyn na mojej grupie wsparcia ratowało tak krem :).

      • Odpowiedź
        Marta
        18 lutego 2019 at 10:10

        Kremu nie uratowałam ale zrobiłam na szybko krem ze śmietanki i mascarpone z dodatkiem mleka skondensowanego również Pani przepisu wyszedł pyszny. Tort przełożony kremem śmietanowym milkyway, i śmietanowym z mlekiem skondensowanym zadziwił gości. W najbliższym czasie zrobię drugie podejście do kremu czekoladowego tym razem będę go pilnować 🙂 Pani strona to źródło pysznych inspiracji.

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          19 lutego 2019 at 11:55

          Szkoda, że się nie udało 🙁 Krem z mlekiem skondensowanym jest pyszny 🙂 To fajny zamiennik cukru pudru. Pozdrawiam 🙂

    • Odpowiedź
      Anna
      8 czerwca 2020 at 19:54

      Pani Magdo błagam o pomoc🙈rozpuściłam czekolady w śmietance ale tak jakby do końca się nie rozpuściła tzn. są takie małe kropki nie rozpuszczonej czekolady czy krem się uda 🙈🙈🙈

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        8 czerwca 2020 at 20:24

        Uda się 🙂 Też tak czasami mam. Podgrzewam wtedy trochę śmietankę z czekoladą i czasami udaje się rozpuścić te drobinki. Ale bez nich, czy z nimi krem wyjdzie super 🙂

  • Odpowiedź
    magda
    22 stycznia 2019 at 20:02

    Witam serdecznie,
    ze względu na Pani spore doświadczenie smakowe chciałam się poradzić. Planuję zrobić tort. Wynalazłam masę śmietankowo – limonkową na bazie mascarpone, pod nią dżem kiwi. Blaty ponczowane zieloną herbatą i sokiem z limonki – tzw tort mohito. Czy można to połączyć z krem czekoladowym? Ale jaki owoc do tego. Wiem co pasuje do czekolady ale jednocześnie musi to pasować do kiwi i limonki….??? Przy okazji zapytam, gdybym nie znalazła dżemu kiwi to jaki mogę użyć aby nie stracić na smaku? Bardzo proszę o poradę 🙂 Z góry dziękuję.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      23 stycznia 2019 at 11:55

      Niestety nie robiłam tortu o takim smaku i nie wiem z czym smakowałby najlepiej. To chyba orzeźwiający smak. Czekolada pasuje do mięty, więc tu też może dobrze się sprawić.

    • Odpowiedź
      Aga
      23 stycznia 2019 at 17:54

      Witam! Planuje zrobić tort z masą oreo chciałabym dołozyć jeszcze jakąś inną tylko nie owocową dzieci nie lubią mas z owocami itp.Proszę o jakąś inspiracje nie mam pomysłu nie chciałabym żeby wyszło mdłe. Pozdrawiam.

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        23 stycznia 2019 at 18:02

        Może mus malinowy? Moje dzieci nie lubią owoców w kremie, ale mus to zajadają, aż im się uszy trzęsą. Krem oreo jest bardzo delikatnym kremem. Do niego pasują mi jedynie musy owocowe.

  • Odpowiedź
    Mirella
    16 grudnia 2018 at 00:00

    Robilam ten kren juz nie raz tak jak i truflowy ale nie jestem pewna konsystencji jaka powinna byc ostatecznie w obu kremach. Po calej nocy chłodzenia tortu krem trochę wychodzi poza biszkopt. Nie jest lejacy ale nie zastyga tez i nie jest tak stabilny jak np ferreero. Jak dlugo nalezy miksowac? Tylko do połączenia z serkiem? Zbyt dlugie miksowanie może wplynac na zwarzenie kremu? Przepraszam za ilosc pytan :p

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      16 grudnia 2018 at 00:06

      Te kremy trzeba trochę dłużej miksować. Jeśli są za krótko, to nie są stabilne i mogą popłynąć. Krem ferrero jest na samym serku i tam krótko miksujemy krem. Tam gdzie jest śmietanka trzeba dłużej miksować. Zbyt długie miksowanie doprowadza do warzenia się kremu, ale jeśli będziesz uważać, to zauważysz kiedy krem jest gotowy. Polecam miksować na średnich obrotach. Jak dojdziesz do wprawy, to będziesz ze spokojem ubijać kremy na wyższych 🙂

  • Odpowiedź
    MARYSIA
    30 listopada 2018 at 19:36

    A czy mozna na taki krem wylac standardowa polewe czekoladową? Taka z margaryny, kakao, cukru, aromatu i ewentualnie zelatyny? Splynie czy bedzie okej?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      2 grudnia 2018 at 11:13

      Można. Tylko ja bym dała żelatynę, ponieważ taka polewa ma inną strukturę od tej na czekoladzie. Tort musi być dobrze schłodzony przed polewą.

    • Odpowiedź
      Joanna
      3 sierpnia 2020 at 14:33

      Witam, mam pytanko…
      co zrobić, żeby krem czekoladowy w torcie i tynk milky way tak szybko się nie topiły przy tych temperaturach jakie mamy teraz?
      wczoraj robiłam urodziny i tort przy krojeniu bardzo szybko był miękki, fakt słońce.
      Może dodanie żelatyny coś pomoże? Do kremu, a do tynku?

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        4 sierpnia 2020 at 23:26

        Niestety na upały nie ma żadnego sposobu. Tort trzymamy w lodówce i wyciągamy go tuż przed krojeniem. Do kremu czekoladowego nie polecam dodawać żelatyny. Tam już jest mascarpone, które usztywnia krem. Do kremu maślanego nigdy nie dodaje się żelatyny.

  • Odpowiedź
    Kasia
    25 listopada 2018 at 20:07

    Będę robiła tort pierwszy raz. Wersja dla dorosłych. Czy dodatek prawdziwego mocnego alkoholu może spowodować, że krem nie osiągnie oczekiwanej konsystencji?