KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

KREM CZEKOLADOWY

krem czekoladowy, krem czekoladowy do tortu, krem z czekoladą, mascarpone, mleczna czekolada, gorzka czekolada

Krem czekoladowy do tortów, ciast i deserów. Można go jeść łyżkami, dlatego na wszelki wypadek radzę zrobić go trochę więcej :). Polecam również mus czekoladowy, krem z białą czekoladą i
krem z palonej czekolady.

Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na 1 blat biszkoptu o śr 18 cm:
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%*
  • 130 g mlecznej czekolady, połamanej
  • 35 g gorzkiej czekolady, połamanej
  • 80 g serka mascarpone, schłodzonego*
  1. W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy połamane czekolady. Po ok 2 minutach mieszamy całość, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godz.).
  2. Następnie umieszczamy w misce schłodzony krem czekoladowy i serek mascarpone. Przy pomocy miksera mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem czekoladowy.
  3. Stabilność i długość ubijania kremu zależy od śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej. Wtedy też dajemy więcej mascarpone lub zmniejszamy ilość śmietanki 30%, aby krem był stabilniejszy (patrz – 7 punkt w uwagach).
Uwagi:
  1. Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa ma ok 1,5 cm grubości). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu czekoladowego: połączenia smakowe.
  3. Krem czekoladowy nie nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy np. wydruk na masie cukrowej (rodzaj opłatka na tort). Krem ze śmietanką i mascarpone rozpuszcza masę cukrową. Pod masę cukrową polecam kremy maślane do tynkowania tortów.
  4. Na krem można położyć zwykły opłatek waflowy.
  5. Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić śmietankę z czekoladą min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł. 
  6. Krem czekoladowy zrobiony jest na śmietance 36% z kartonika ‘UHT’. Używając śmietanki z Piątnicy zmniejszamy ilość mascarpone do 60 g.
  7. Przy śmietance 30% zwiększyłam ilość mascarpone do 100 g i zmniejszyłam ilość śmietanki 30% do 180 g. Zwiększyłam też ilość gorzkiej czekolady o 5 g. 

Smacznego 🙂

krem czekoladowy, krem czekoladowy do tortu, krem z czekoladą, mascarpone, mleczna czekolada, gorzka czekolada

krem czekoladowy, krem czekoladowy do tortu, krem z czekoladą, mascarpone, mleczna czekolada, gorzka czekolada

krem czekoladowy, krem czekoladowy do tortu, krem z czekoladą, mascarpone, mleczna czekolada, gorzka czekolada

krem czekoladowy, krem czekoladowy do tortu, krem z czekoladą, mascarpone, mleczna czekolada, gorzka czekolada

krem czekoladowy, krem czekoladowy do tortu, krem z czekoladą, mascarpone, mleczna czekolada, gorzka czekolada

krem czekoladowy, krem czekoladowy do tortu, krem z czekoladą, mascarpone, mleczna czekolada, gorzka czekolada

krem czekoladowy, krem czekoladowy do tortu, krem z czekoladą, mascarpone, mleczna czekolada, gorzka czekolada

Polecam również:

biszkopt, biszkopt do tortu, biszkopt jasny, najlepszy biszkopt. biszkopt bez proszku do pieczenia

lemon curd, cytrynowy curd, cytrynowy krem, krem cytrynowy, curd cytrynowy,

bułki z cynamonem, bułeczki cynamonowe, zawijane drożdżówki, drożdżówki cunnamon rolls, drożdżówki z cynamonem, drożdżówki cynamonowe,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

146 komentarzy

  • Odpowiedź
    Kasia
    20 stycznia 2021 at 23:05

    Tort wymyślił mój syn na swoje ósme urodziny. Biały biszkopt, jedno przełożenie kremem czekoladowym, drugie – kremem oreo. Trochę się boję tego zestawienia, ale cóż… nie ja tu rządzę:). Chciałabym zapytać, czy – i jeśli tak, to czym – powinnam nasączyć biszkopt?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      21 stycznia 2021 at 14:49

      Przy jasnym biszkopcie polecam słabą herbatę z cukrem. To nie będzie zły torcik. Ja bym dała do kremu oreo frużelinę malinową. Jeśli syn nie ma nic przeciwko owocom w torcie, to można ją dać 🙂

  • Odpowiedź
    Justyna
    20 stycznia 2021 at 11:30

    Witam czy ten krem nadaję się do number cake ? Serdecznie dziękuję za odpowiedż

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      20 stycznia 2021 at 22:57

      Tak 🙂 Pamiętaj aby przy śmietance 30% zrobić z innych proporcji krem, aby był stabilniejszy. W uwagach podałam proporcje.

  • Odpowiedź
    Paulina
    20 października 2020 at 07:48

    Witam serdecznie 🙂 mam takie pytanie, bo robiłam już ten krem ze zwykłej czekolady i wyszedł obłędnie, i teraz chciałam zrobić ten krem do tortu dla mojego teścia na 60-te urodziny, z tym, że teść jest cukrzykiem. Chciałam użyć czekolad słodzonych stewią, czy to nie będzie robiło różnicy przy przygotowaniu kremu? Myślałam o tym, żeby zrobić do tego mus wiśniowy i może frużelinę wiśniową dosłodzoną erytrolem 😀 i do tego biszkopty orzechowe.
    Pozdrawiam serdecznie

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      20 października 2020 at 16:40

      Nie wiem, nie używałam takich czekolad. Ale myślę, że wyjdzie ok. Te czekolady chyba nie różnią się zbytnio od zwykłych czekolad.

      • Odpowiedź
        Paulina
        20 października 2020 at 19:41

        Ro zaryzykuje i dam znać jak wyszło 😀 dzięki i pozdrawiam 😊

        • Odpowiedź
          Paulina
          5 listopada 2020 at 18:41

          a więc melduję, że krem wyszedł idealnie, Użyłam czekolady z Wawela bez cukru 😀 Tesciu był zachwycony czekoladowym tortem 😀

          • Magdalena Indyka
            6 listopada 2020 at 16:02

            Super! Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam!

  • Odpowiedź
    Diana
    11 października 2020 at 08:13

    Czy ten krem będzie się nadawał do przełożenia tortu z masą plastyczną?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      12 października 2020 at 15:05

      Tak, do przełożenia będzie dobry. Wtedy taki tort tynkujemy kremem maślanym lub np. czekoladowych ganache z masłem, które nie rozpuści masy cukrowej. .

    • Odpowiedź
      Magdalena agdalenaagdalena
      1 grudnia 2020 at 00:00

      Dziem dobry Pani Madziu! Przede wszystkim pragnę napisać, iż krem jest obłędny! Coś jednak robię prawdopodobnie źle ponieważ mimo jego stabilności przy składaniu tortu, po wyjęciu z rantu (po całej nocy) krem “nie ścina” mi się na tyle aby nie wypływać delikatnie przy tynkowaniu tortu. Czy dobrze myślę, że za krótko go ubijam? Pozdrawiam serdecznie i ściskam ciepło!

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        1 grudnia 2020 at 10:03

        Tak, jeśli nie ma grudek świadczących o zwarzeniu się kremu, to mógł być za krótko ubijany.

  • Odpowiedź
    P
    9 października 2020 at 10:27

    Witam , masa nie zrobiła się taka mega gesta przy miksowaniu( możne za krótko miksowałam ). Czy w lodówce on stężeje w torcie ? chłodzę cały dzień

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      9 października 2020 at 18:17

      W lodówce powinien trochę stężeć.

    • Odpowiedź
      Jolka
      11 października 2020 at 09:02

      Nie prawda! Ja kiedyś trzymałam całą noc bo mi trochę zostało kremu i kompletnie nic się nie stało!

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        11 października 2020 at 12:30

        Tak, nic się nie stanie. Ale wystarczy wymieszać go łyżką, nakładając na biszkopt i robi się luźniejszy, rzadszy. Już nie jest tak stabilny. Często robię kremy do miseczek, robiąc zdjęcia i na drugi dzień wyjadając go z miseczki widzę co się z nim dzieje. W miseczce jest stabilny ale wystarczy, że zamieszam łyżeczką i robi się luźniejszy. Dlatego nigdy nie polecam robić takich kremów dzień wcześniej. Z kremu śmietankowego robi się woda, ponieważ przez noc krem w lodówce się odpowietrzy.

  • Odpowiedź
    Iwona
    30 września 2020 at 18:17

    Witam, proszę o podpowiedż co zrobiłam nie tak, wcześniej z czekolady i śmietanki wyszła mi super nutella i ubiłam z serkiem Mascarpone. Wyszło fajne sztywne, na chwilę włożyłam do lodówki robiąc drugi krem . Kiedy wyjęłam był rzadki . Dlaczego ? Nie mam pojęcia.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      30 września 2020 at 20:16

      Ponieważ gotowy krem czekoladowy (i inne kremy na śmietance i mascarpone) od razu nakładamy na biszkopt. Jeśli włożysz go do lodówki w misce, to się odpowietrzy i zrobi się rzadki.

  • Odpowiedź
    Barbara
    20 września 2020 at 08:23

    Ja dodołam gorzką czekoladę i rano mam cegłę do zmiksowania. Strasznie twarda substancja wyszła. Co robić?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      21 września 2020 at 19:55

      Samą gorzką czekoladę dałaś? Wtedy są inne proporcje kremu. Więcej śmietanki warto wtedy dać, aby krem nie był twardy.

    • Odpowiedź
      Agnieszkaa
      26 września 2020 at 17:58

      Ja też dałam tylko ciemną, ale roztopiłam w mikrofali tak że czekolada ze śmietanką nie zdążyły się zagrzać i trzymałam tylko tak z godzinkę w lodówce, jak zaczęło twardnieć to wrzuciłam mascarpone i krem wyszedł super smaczny

  • Odpowiedź
    Sylwia
    19 września 2020 at 09:37

    Witam, na jedną warstwę tortu 21cm ile kremu należy zrobić, tak samo krem z białej czekolady na jedną warstwę i obłożenie?

  • Odpowiedź
    Kasia
    2 września 2020 at 22:38

    Czy mogę użyć tylko gorzkiej czekolady do kremu? Jeśli tak to ile?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      2 września 2020 at 22:59

      Można. Nie wiem ile, bo nie robiłam. Ale wtedy kremy wyjdzie gorzkawy i na pewno mniej mascarpone można dać.

  • Odpowiedź
    Ewelina
    23 lipca 2020 at 07:45

    Podgrzałam śmietankę kremowki z białą czekoladą z wedla i wstawiam na noc do lodówki ale wcale nie gestnieje tylko jest płynna masa dodam że czekoladę rozpuscilam ale nie doprowadziła prawie do wrzenia czy taka śmietanka się ubije i będzie sztywna

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      23 lipca 2020 at 23:15

      Tak. Śmietanka z białą czekoladą jest rzadsza od śmietanki z ciemną czekoladą. Dlatego do kremu z białą czekoladą dodajemy więcej mascarpone, aby krem był sztywniejszy. Ta ‘skorupka’ niczemu nie przeszkadza.

  • Odpowiedź
    Karolina
    8 czerwca 2020 at 13:57

    Witam, czy można dodać tutaj 2-3 łyżki nutelli dla jej posmaku tylko? Czy myśli Pani, ze nie rozrzedzi mi masy? Chciałabym uzyskać krem czekolada-nutella ale tym razem na śmietance 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      8 czerwca 2020 at 14:12

      Nie, czekolada zabije smak Nutelli. Lepiej zrobić krem z Nutellą i dodać trochę czekolady.

      • Odpowiedź
        Małgorzata
        16 czerwca 2020 at 12:03

        a czy mozna dodac do kremu czekoladowego troche polamanej czekolady??

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          16 czerwca 2020 at 22:28

          Można 🙂 Ale lepiej ją zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Połamane kawałki czekolady są twarde.

      • Odpowiedź
        Magda
        26 września 2020 at 18:07

        Pani Magdo a ile do podanych gramatur można dodać żelatyny ? Zrobiłam krem z tego przepisu i niestety nie był stabilny ale jest fenomenalny w smaku i chciałbym go powtórzyć tylko ustabilizować go żelatyną

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          27 września 2020 at 19:51

          Nigdy nie dodawałam do tego kremu żelatyny. Albo za krótko ubity jest, albo za długo i zaczyna się warzyć. Płaska łyżeczka żelatyny jeśli już trzeba usztywnić.

  • Odpowiedź
    Joanna
    13 lutego 2020 at 10:14

    Przez nieuwagę zagotowałam śmietankę,. Czy krem wyjdzie?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      13 lutego 2020 at 13:53

      Tak :). Chodzi o to, aby nie przypalić sobie śmietanki oraz to, że czekolada nie potrzebuje zbyt dużej temperatury, aby się rozpuścić.

      • Odpowiedź
        Gosia ia
        20 lutego 2020 at 16:33

        Witam, czy do tego kremu można użyć mniej czekolady? Mogę użyć jedynie mlecznej czekolady?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          20 lutego 2020 at 17:43

          Tak 🙂 To są moje ulubione proporcje mlecznej z gorzką. Ale tu można dać więcej gorzkiej lub mniej. Na samej mlecznej też możesz zrobić. Mascarpone pozostanie bez zmian.

          • Gosia
            21 lutego 2020 at 08:53

            Ile mogę dać samej mlecznej czekolady żeby krem był delikatniejszy ale nadal miał odpowiednią konsystencję?

          • Magdalena Indyka
            23 lutego 2020 at 22:24

            Trochę więcej od gorzkiej. Dałabym ok 180 g.

          • Gosia
            24 lutego 2020 at 09:42

            Dziękuję za pomoc:)

    • Odpowiedź
      Agnieszka
      4 marca 2020 at 18:10

      Witam. A mogę rozpuścić czekoladę w odrobinie mleka, potem tą schłodzoną czekoladę dodam do mascarpone a do tego ubita śmietanę? 🙂

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        6 marca 2020 at 00:54

        Wystarczy rozpuścić czekoladę i ostudzoną dodać do ubitej śmietanki z mascarpone. Nie ubijaj osobno śmietanki i mascarpone. Lepiej ubić to razem.

      • Odpowiedź
        Anna
        30 grudnia 2020 at 13:07

        Jak chce dać smietanke 30 % to ile jej dać i ile mascarpone?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          30 grudnia 2020 at 13:36

          W uwagach (ostatni punkt) jest to podane.

          • Anna
            30 grudnia 2020 at 13:46

            Dziękuje jakoś mi umknęło jak czytałam 😉

    • Odpowiedź
      Aleksandra
      29 maja 2020 at 22:10

      Witam, czy krem można zamrozić? Bałam się że mi nie starczy na torta i zrobiłam więcej, a teraz sporo zostało. Pozdrawiam Ola

    • Odpowiedź
      Ewelina
      29 sierpnia 2020 at 18:10

      Niestety krem się chyba zważył, mimo że robiłam wszytko jak w przepisie.Dodalam mascarpone do czekolady i mikserem wykonałam dosłownie ze dwa okrążenia, nagle zaczęły się robić jakby grudki i przy ściankach miski widac bylo troszkę czegoś płynnego (tluszcz?) Czy da się uratować ten krem?

  • Odpowiedź
    PApr
    18 października 2019 at 11:21

    Pani Magdo, proszę o pomoc.
    Wczoraj rozpuscilam czekolade w kremowce uth. Lezy cala noc w lodowce, dzis wieczorem muszę już tym kremem przelozyc tort. Zwiększyłam proporcje na tortownicę 26 cm, korzystając z przelicznika, ale mi się wydaje, że jest odrobine za rzadko. Co prawda jeszcze nie zmieszalam z mascarpone, ale jak ratować się w przypadku gdy sie okaze ,ze jest za rzadki krem i boje sie, ze mi sie nie zsiadzie? Dodac 1 czekolade rozpuszczona w kapieli wodnej (wystudzona)?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      18 października 2019 at 13:10

      A jaką śmietankę użyłaś? Można dodać trochę czekolady, ale nie całą tabliczkę, tak 1/3. Można też dodać więcej mascarpone 🙂

      • Odpowiedź
        PAPR
        25 października 2019 at 10:12

        Hm.. bardzo nie ladunie usuwac komentarze, ktore nie są pochlebne, czasami lepiej dopracować przepis. Pozdrawiam!

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          25 października 2019 at 11:39

          Dlaczego mam dopracować coś co jest dobre? Znajomi za każdym razem proszą o ten krem. Ten krem jest tu od trzech lat i nikt mi nie napisał, że coś jest z nim nie tak. Zaburzone proporcje? Nie chce tężeć? Przecież on nie ma żelatyny. Po schłodzeniu krem może być płynny,ważne aby był schłodzony. Potem trzeba zmiksować go odpowiednio długo z mascarpone. Też używam śmietanki Łowickiej w pudełku i nie dodaję więcej czekolady, ani mascarpone? Ten krem jest idealny dla mnie. Zrobiłam go dla siebie, a nie dla kogoś. Dlatego nie będę poprawiać czegoś co mi odpowiada, aby dogodzić innym osobom. Nikogo też nie zmuszam do korzystania z przepisów na moim blogu. Pozdrawiam!

      • Odpowiedź
        Anna
        16 lutego 2020 at 15:15

        SUPER krem i niepotrzebnie bałam się komentarzy że coś może nie wyjść. Gratuluje pomysłów i wykonania tortów.

  • Odpowiedź
    Iwona
    22 maja 2019 at 15:41

    Ile procent kakao miala Twoja gorzka czekolada?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      22 maja 2019 at 19:02

      Używam czekolady z Wedla – 64%.

      • Odpowiedź
        Iwona
        22 maja 2019 at 22:32

        Dziękuję bardzo

      • Odpowiedź
        Ania Indygo
        10 listopada 2019 at 15:19

        Dzień dobry. Chciałabym zrobić ten krem jako przełożenie do tortu, ale i dekoracji. Czy krem po ubiciu jest na tyle gęsty, że bez problemu można go wyciskać tylką? Dziękuję za odpowiedź

  • Odpowiedź
    Natalia
    10 maja 2019 at 19:52

    Dzień dobry 🙂
    Mam pytanie odnośnie przeliczenia kremu na większą średnicę.. W przeliczniku foremek jest podana średnica całego tortu, a tutaj ilość kremu na 1 blat. Nie rozumiem jak mam obliczyć ilość kremu na np. fi26 ale na wszystkie blaty, a nie tylko na 1.. ;/

    Pozdrawiam 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      10 maja 2019 at 22:19

      W przeliczniku jest podana śr 1 blatu tortu. Jeśli potrzebujesz dwa przełożenia, to mnożysz otrzymane proporcje razy 2. Jeśli trzy przełożenia to mnożysz razy 3.

    • Odpowiedź
      ZaizaIza
      22 marca 2020 at 17:10

      Witam chce zrobic jutro krem czyli jeżeli potrzebuje to na 2 warstwy do środka i na wierzch średnica 18cm to mam potroic składniki?

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        22 marca 2020 at 22:05

        Tak. Zrobiłabym z 3,3 porcji. Jeśli tort wyjdzie wysoki to może zabraknąć kremu do tynkowania.

  • Odpowiedź
    Martamartamarta
    14 lutego 2019 at 18:48

    Krem pyszny, niestety chyba go przebiłam bo się zważył 🙁 czy można go jeszcze jakoś uratować? Proszę o odpowiedź. Dzięki

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      14 lutego 2019 at 23:35

      Można podgrzać delikatnie na parze wodnej cały czas mieszając mikserem, aż konsystencja się ujednolici. Schłodzić i krótko zmiksować. Krótko, ponieważ może się ponownie zwarzyć. Nie robiłam tego, ale już kilka dziewczyn na mojej grupie wsparcia ratowało tak krem :).

      • Odpowiedź
        Marta
        18 lutego 2019 at 10:10

        Kremu nie uratowałam ale zrobiłam na szybko krem ze śmietanki i mascarpone z dodatkiem mleka skondensowanego również Pani przepisu wyszedł pyszny. Tort przełożony kremem śmietanowym milkyway, i śmietanowym z mlekiem skondensowanym zadziwił gości. W najbliższym czasie zrobię drugie podejście do kremu czekoladowego tym razem będę go pilnować 🙂 Pani strona to źródło pysznych inspiracji.

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          19 lutego 2019 at 11:55

          Szkoda, że się nie udało 🙁 Krem z mlekiem skondensowanym jest pyszny 🙂 To fajny zamiennik cukru pudru. Pozdrawiam 🙂

    • Odpowiedź
      Anna
      8 czerwca 2020 at 19:54

      Pani Magdo błagam o pomoc🙈rozpuściłam czekolady w śmietance ale tak jakby do końca się nie rozpuściła tzn. są takie małe kropki nie rozpuszczonej czekolady czy krem się uda 🙈🙈🙈