KREM CZEKOLADOWY

Krem czekoladowy to prosty krem do tortów, ciast i deserów. Można go jeść łyżkami, dlatego na wszelki wypadek radzę zrobić go trochę więcej :).
Polecam również czekoladowy krem bez mascarpone, mus czekoladowy i krem z białą czekoladą
.

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Uwaga! Gdy zaczęłam miksować masę czekoladową blenderem krem zrobił się bardziej stabilny i gęściejszy niż przedtem. Dlatego musiałam trochę zmienić proporcje, aby krem można było wycisnąć przez tylkę. Krem robiłam na śmietance 30%, dlatego przy śmietance 36% może wyjść gęściejszy. Jeżeli krem wyjdzie wam za gęsty, to następnym razem wystarczy dać trochę więcej śmietanki lub zmniejszyć ilość mascarpone.
Składniki na 1 blat biszkoptu o śr 18 cm:
  • 230 g/ml śmietanki kremówki 30/36%* (robiłam na śmietance 30%)
  • 120 g mlecznej czekolady, połamanej
  • 33 g gorzkiej czekolady, połamanej
  • 75 g serka mascarpone, schłodzonego*
Poprzednie proporcje, gdy nie miksowałam masy belnderem:
  • 200 g/ml śmietanki kremówki 30/36%*
  • 130 g mlecznej czekolady, połamanej
  • 35 g gorzkiej czekolady, połamanej
  • 80 g serka mascarpone, schłodzonego*
  1. W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy kremówkę do momentu wrzenia. Wyłączamy palnik i dodajemy połamane czekolady. Po ok 2 minutach mieszamy całość, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Następnie przez chwilę miksujemy masę blenderem, dzięki temu zabiegowi krem będzie bardziej kremowy i stabilniejszy po ubiciu.
  2. Odstawiamy masę czekoladową do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godz.).
  3. Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (szybsze obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem czekoladowy.
  4. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
  5. Krem czekoladowy robiłam na śmietance 30% z kartonika 'UHT’. Używając śmietanki 36% 'UHT’ lub z Piątnicy 36% polecam zmniejszyć ilość mascarpone do ok 50 g i dać ok 20 g/ml śmietanki więcej.
krem czekoladowy do tortu, prosty krem do tortu, krem z czekoladą, masa czekoladowa do tortu,
Uwagi:
  1. Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa ma ok 1,5 cm grubości). Skorzystaj z przelicznika foremek.
    Jeśli chcecie grubszą warstwę kremu wystarczy podzielić ilość składników przez 15 (1,5 cm) i pomnożyć np. przez 20 (2,0 cm). Grubość 1,5 cm jest idealna do żelki/chrupki o grubości ok 7 mm, wtedy warstwa kremu z żelka ma trochę ponad 2 cm. 
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu czekoladowego: połączenia smakowe.
  3. Krem czekoladowy nie nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy np. wydruk na masie cukrowej (rodzaj opłatka na tort). Krem ze śmietanką i mascarpone rozpuszcza masę cukrową. Pod masę cukrową polecam kremy maślane do tynkowania tortów.
  4. Na krem można położyć zwykły opłatek waflowy.
  5. Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić śmietankę z czekoladą min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł.  

Smacznego 🙂

Poniżej zdjęcie kremu, gdzie masa czekoladowa nie została zmiksowana blenderem.
Widać w kremie drobinki nierozpuszczonej czekolady.

krem czekoladowy do tortu, prosty krem do tortu, krem z czekoladą, masa czekoladowa do tortu,

krem czekoladowy do tortu, prosty krem do tortu, krem z czekoladą, masa czekoladowa do tortu,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!