KREM DO BABECZEK i TORTÓW – krem z białej czekolady

by Magdalena Indyka
krem do babeczek, krem do dekoracji tortów i babeczek, krem do dekoracji ciast, krem z białej czekolady

Krem do babeczek i tortów to przepyszny krem z białej czekolady, którym można udekorować babeczki i przełożyć tort!
Gdy z okazji pierwszych urodzin Kacpra zrobiłam babeczki Ciasteczkowy Potwór z kremem maślanym wiedziałam, że nie pochwalę się nimi dopóki nie znajdę lepszego, smaczniejszego zamiennika tego kremu. Długo myślałam nad tym, jaki krem nada się do dużej tylki do trawy/włosów. Przełomowy moment nastąpił, gdy ponownie zrobiłam Babeczki z michałkami. Nie dodałam wtedy do kremu cukierków i orzeszków. W ten sposób otrzymałam stabilny krem do dekoracji :). Koniecznie przeczytajcie 'Uwagi’ pod przepisem!

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Uwaga! 
Krem robiłam na śmietance 36% z Piątnicy. Ta śmietanka jest gęściejsza od innych śmietanek 36% dostępnych na rynku i krem wychodzi stabilniejszy. Jeśli macie inną śmietankę, np. Łowicka, Mlekovita lub Łaciata, to polecam proporcje z tego kremu: Krem z białą czekoladą do tortu

Składniki:
  • 250 ml śmietanki kremówki 36% (z Piątnicy)*
  • 130 g białej czekolady, połamanej
  • 190 g serka mascarpone, schłodzonego*
  • barwnik spożywczy w żelu, kolor dowolny (opcjonalnie)
  • biały barwnik spożywczy w żelu 
  1. W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Wyłączamy palnik. Dodajemy połamaną czekoladę i kolorowy barwnik spożywczy. Mieszamy całość, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę. Jeśli kolor masy wyjdzie nam żółtawy lub będzie miał 'dziwny/brzydki’ odcień dodajemy trochę białego barwnika. Odstawiamy masę do wystudzenia. Przykrywamy rondelek folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki, aby masa porządnie się schłodziła (min. 6 godz.).
  2. W misce umieszczamy schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. W trakcje mieszania możemy dodać więcej barwnika, jeśli zajdzie taka potrzeba.
  3. Długość miksowania zależy od gęstości śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej. Radzę przy takiej śmietance zwiększyć ilość mascarpone do 250 g, aby krem był stabilniejszy.
  4. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką i dekorujemy babeczki/ciasto/tort. Podczas dekorowania staramy się trzymać worek z kremem tak, aby nie ogrzewać go całą dłonią (krem pod wpływem ciepła zwarzy się).
  5. Gotowym kremem od razu dekorujemy wypieki. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu użycia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na wypieki. 
  6. Krem nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy.

Do tynkowania i dekorowania tortów polecam kremy maślane.

Uwagi:
  1. Kremem z białej czekolady z podanych proporcji udekorujemy 12 babeczek lub otynkujemy tort o śr 22 cm (wys. 9 cm). Można tym kremem przełożyć 1 blat biszkoptu o śr 19 cm (wys. kremu 1,5 cm)
  2. Jak obliczyć ilość kremu na Waszą średnicę i wysokość tortu? Najpierw przelicz składniki w przeliczniku foremek na Twoją średnicę tortu, np. z 22 na 20 cm. Otrzymany wynik podziel przez moją wysokość tortu: 9 cm. A następnie pomnóż wynik przez Twoją wysokość tortu, np. 12 cm. 
  3. Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić krem z białej czekolady min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł. 
  4. Biały barwnik nie zawsze jest potrzebny. Do kremów na zdjęciu nie dodawałam i jak widać kolory wyszły ładne. Innym razem jednak musiałam dodać, bo zamiast miętowego otrzymałam brzydki, zielony kolor. 
  5. Krem nie nadaje się do małej tylki do trawy/włosów (nr 233).
  6. Krem do babeczek nie nadaje się jako 'podkład/tynk’ pod masę cukrową.
  7. Tym kremem nie polecam robić tortu z trawą/włosami, przy pomocy tylek do włosów, jest za delikatny. Włosy mogą odpadać. 

Smacznego 🙂

krem do babeczek, krem do dekoracji tortów i babeczek, krem do dekoracji ciast, krem z białej czekolady

krem do babeczek, krem do dekoracji tortów i babeczek, krem do dekoracji ciast, krem z białej czekolady

krem do babeczek, krem do dekoracji tortów i babeczek, krem do dekoracji ciast, krem z białej czekolady

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

128 komentarzy

Ola 22/05/2023 - 12:59

Dzień dobry,
Czy ten krem nadaje się pod otynkowanie tortu z opłatkiem ?
Pozdrawiam!

Odpowiedź
Magdalena Indyka 23/05/2023 - 21:33

Tak 🙂 Ale nie do wydruków na masie cukrowej. Tylko do zwykłych opłatków.

Odpowiedź
Angelika 22/03/2021 - 09:38

Dzien dobry ,jaki krem będzie odpowiedni do tylek rosyjskich ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 23/03/2021 - 19:12 Odpowiedź
Angelika 27/02/2021 - 12:49

Krem wyszedł mi mało stabilny i nie wiem czemu ? nie chciałam za długo ubijać żeby nie zważyć kremu.
Ale ogólnie zawsze korzystam z Pani przepisów jak robię kremy do tortów i wszystko jest stabilne ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 04/03/2021 - 13:35

Może za krótko ubijany? Wtedy krem nie jest stabilny. Albo użyłaś innej śmietanki niż w przepisie.

Odpowiedź
Magdalena 12/02/2021 - 13:59

Czy ten krem nadaje się do zrobienia plecionki tylką 47 Wiltona?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 13/02/2021 - 12:36

Tak. Jednak ładniej to będzie wyglądać zrobione kremem maślanym.

Odpowiedź
carla 05/02/2021 - 12:22

Dzień dobry! Czy jak udekoruje babeczki to 2 dni później będą się jeszcze nadawać do jedzenia po udekorowaniu?
pozdrawiam

Odpowiedź
Magdalena Indyka 08/02/2021 - 09:25

Tak. Tylko trzymane muszą być w lodówce. Nie mogą stać dwa dni poza lodówką.

Odpowiedź
Ola 21/01/2021 - 13:29

Dzień dobry, stałam się pasjonatką Pani strony! Chciałabym wypróbować mus porzeczkowy i udekorować go różami … i tu właśnie moje pytanie. Bardzo lubię krem z białej czekolady i chciałabym go użyć. Jednak zastanawiam się jak zachowa się w kontakcie z musem. Czy może lepiej zrobić krem maślany? Z góry dziękuję za pomoc 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 21/01/2021 - 14:44

Będzie ok. Tu ma ciasto z musem i tym kremem na wierzchu – Truskawkowe serce.

Odpowiedź
salon 05/02/2020 - 12:26

Witam, jak dlugo mozna przechowywac krem w lodowce? chcialabym go poporcjonowac.

dziekuje

Odpowiedź
Magdalena Indyka 05/02/2020 - 16:55

Tego kremu nie trzymamy w misce w lodówce. Zepsuje się. Od razu po zrobieniu nakładamy na tort lub babeczki. Gdy włożysz zrobiony krem do lodówki w misce, to po wyciągnięciu zrobi się płynny po wymieszaniu.

Odpowiedź
Iwona 08/05/2021 - 21:47

Zważył mi się. Dlaczego

Odpowiedź
Magdalena Indyka 11/05/2021 - 00:09

Trudno mi powiedzieć. Nie widziałam jak Pani robi ten krem. Mogę tylko podejrzewać, że za długo miksowany był. Krem na bazie śmietanki nie lubi długiego miksowania.

Odpowiedź
Weronika 13/01/2020 - 11:55

Czy zamiast białej czekolady można użyć mlecznej lub gorzkiej, żeby krem był ciemny? I czy dodawać kakao?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 15/01/2020 - 00:30

Dodając mleczną lub gorzką czekoladę otrzymasz krem czekoladowy. Nie polecam dodawać kakao. Kakao można dodać do kremu maślanego, aby zabarwić go na brązowa. Do śmietanki z mascarpone lepsza będzie czekolada.

Odpowiedź
Kkasiaasiakasiakkaskk 10/10/2019 - 20:25

Pani Magdaleno, a ktory z tych kremow do tynkowania, najbardziej poleca Pani smakowo?! Bede robic tort dla dzieci i na gore klasc oplatek waflowy. Dziekuje z gory za odpowiedź. Pozdrawiam kasia

Odpowiedź
Magdalena Indyka 15/10/2019 - 23:09

Krem z białą czekoladą, śmietanką i mascarpone, krem maślany z mascarpone lub zwykły krem śmietankowy z mascarpone (taki jaki jest w torcie szwarcwaldzkim). Każdy krem się nada, ważne aby nie była to sama śmietanka. Wtedy opłatek bardzo nasiąka wodą.

Odpowiedź
Ewa wa 09/10/2020 - 12:37

Mam rozpuszczoną czekoladę ze śmietanką jak długo mogę ją trzymać w lodówce przed ubiciem? Zrobiłam na zapas??

Odpowiedź
Magdalena Indyka 09/10/2020 - 18:17

Kilka dni, myślę że max 2-3.

Odpowiedź
Iza 07/08/2019 - 12:26

Czy tort otynkowany takim kremem można polać dripem z białej czeko i kremówki? Pozdrawiam

Odpowiedź
Magdalena Indyka 07/08/2019 - 12:44

Tak 🙂

Odpowiedź
Weronika 07/09/2019 - 19:33

Witam
Czy Kiedy podczas gotowania śmietany doprowadziłam do jej wrzenia to śmietana się jeszcze nadaje do kremu?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 07/09/2019 - 19:49

Tak 🙂

Odpowiedź
Anna 13/06/2019 - 22:13

Dobry wieczór 🙂 czy biała czekolada można zastąpić mleczna, bądź gorzka, czy tynk miał ciemny kolor?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 14/06/2019 - 19:04

Można. Kolor zależy od koloru czekolady. Przy mlecznej będzie brązowy 🙂

Odpowiedź
ada108 10/07/2019 - 10:21

Witam. A czy można tym kremem dekorować na masie cukrowej? Pod wiem że nie można a na masę można go kłaść?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 10/07/2019 - 12:09

Nie radzę. Masa cukrowa od kremu się rozpuści i będą przebarwienia na kremie.

Odpowiedź
IWONA 23/05/2019 - 16:03

Witam.
Droga Pani, mam zamiar robić tort. Będzie jasny biszkopt, beza i chcę to przełożyć kremem maślanym.
Czy pomysł dekoracji tortu (tynk i dekoracja tylkami) kremem z Pani przepisu to dobry pomysł (w którymś komentarzu przeczytałam, że mieszanie nie jest dobre ale nie zrozumiałam mieszanie czego 🙂 )?
Czy na tym kremie będzie dobrze leżał płatek do dekoracji?
Czy krem będzie miał biały kolor?

Z góry dziękuję za podpowiedzi 🙂
Iwona

Odpowiedź
Magdalena Indyka 25/05/2019 - 22:42

Kremem maślanym tynkujemy tort. Krem nie będzie idealnie biały, bo masło takie nie jest. Opłatek można kłaść na krem maślany, polecam cukrowy opłatek, ale zwykły też może być. Nie mieszamy kremu śmietankowego z maślanym. Chodzi o to, aby nie tynkować tortu kremem, którym się przełożyło tort (np. śmietankowy lub czekoladowy) i potem nakładać na to tynk z kremu maślanego.
Mam nadzieję, że na wszystko odpowiedziałam 🙂
Pozdrawiam!

Odpowiedź
Edyta 04/11/2019 - 04:40

Na jakie fi sprawdzą się podane proporcje, jeśli będę chciała przełożyć tort tym kremem? W opisie jest mowa tylko o tynkowaniu.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 04/11/2019 - 17:42

W tym torcie jest przepis i proporcje na krem z białą czekoladą do przełożenia tortu. Skorzystaj z przelicznika foremek 🙂

Odpowiedź
Hanna 15/02/2023 - 13:21

Dzień dobry, jaką białą czekoladę Pani poleca? Ewentualnie jaki skład powinna mieć?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 19/02/2023 - 14:09

Od początku używam białej czekolady z Wedla. Raz użyłam tej z Lidla Fin Care, ale wróciłam do Wedla 🙂

Odpowiedź
Dominika 25/04/2019 - 11:23

dzień dobry 🙂
czy tort obłożony tym kremem wytrzyma pół godzinną podróż?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 25/04/2019 - 12:29

Wytrzyma 🙂 Proszę tylko wypiek z tym kremem dobrze schłodzić, a w samochodzie użyć klimatyzację, aby nie było za ciepło :).

Odpowiedź
ELŻBIETA 19/04/2019 - 17:48

Witam.
Popełniłam chyba błąd, bo białą czekoladę dodałam do zimnej śmietany i razem podgrzewałam.Czy jest to powodem że śmietana z czekoladą i barwnikiem nie zgęstniała.Włożyłam do lodówki i czekam .Czy może robić nowy?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 19/04/2019 - 19:23

Powinno wyjść. Proszę sprawdzić po kilku godzinach i w razie czego zrobić nowy kem. Ale jeśli masa wyszła jednolita, to nie powinno być problemu.

Odpowiedź
ELŻBIETA 17/04/2019 - 16:44

Witam. Mam wielką ochotę zrobić ten krem do dekoracji tortu szwarcwaldzkiego na osiemnastę dla wnuczki .Niestety nie znalazłam czekolady białej marki MILKA WEDEL WAWEL Mam pytanie czy czekolada biała o mniejszej zawartości tłuszczu może być/taka jest w lidli i Biedronce.Pozdrawiam

Odpowiedź
Magdalena Indyka 17/04/2019 - 18:45

Te o których piszesz mogą być. Dziewczyny na grupie wsparcia często piszą, że właśnie takich używają. Ale nie wiem dokładne jakich marek.

Odpowiedź
Agnieszka 22/01/2022 - 21:10

Czy ten krem można blendowac w celu uzyskania głębszego koloru barwnika?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 23/01/2022 - 20:28

Blendować? Nie. To krem na śmietance i mascarpone. Po zblendowaniu zrobi się woda.

Odpowiedź
Margott 11/03/2019 - 12:35

Chciałabym zapytać czy można użyć barwnika w proszku? 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 11/03/2019 - 21:08

Tak, tylko trzeba go rozpuścić w odrobinie spirytusu (można spróbować w śmietance, ale nie wiem czy się uda).

Odpowiedź
Kasiakasiak 28/05/2019 - 15:35

Pani Magdaleno, o ile powinnam zwiekszyc ilosc skladnikow, tak by starczylo na dekoracje tortu o srednicy 26-27 cm? Z gory dziekuje za pomoc 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 28/05/2019 - 19:36

Tu jest przelicznik foremek 🙂

Odpowiedź
Monika 11/07/2019 - 14:32

Czy taki krem będzie dobry do dekoracji tortu smietankowego z owocami ?? Myślę ze tak, ale chcialabym poznac opinie innych 🙂

Odpowiedź
Magdalena 01/03/2019 - 13:55

Witam,
dlaczego ten krem nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 03/03/2019 - 00:22

Krem zawiera śmietankę i mascarpone. Taki krem rozpuszcza masę cukrową. Jeśli zrobisz ganache czekoladowe (bez mascarpone) to już tego problemu nie ma.

Odpowiedź
Edyta 21/02/2019 - 22:28

Witam. Nie wiem czy przebłlam krem czy co, ale wyszedł mi jakby zważony, nie jest gładki i lśniący :/ W smaku jest za to wyśmienity. Co mogłam zrobić nie tak? Wszystko robiłam wg przepisu.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 21/02/2019 - 23:06

Nie wiem co, ale mógł być za długo miksowany. Jeśli wszystko było schłodzone, to tylko na etapie miksowania coś poszło nie tak. Spróbuj podgrzać krem na parze wodnej i miksować, aż konsystencja będzie jednolita. Schłodź ponownie i krótko ubij. Nie za długo. Dziewczyny na grupie ratują w ten sposób zwarzone kremy. Warto spróbować.

Odpowiedź
Edyta 22/02/2019 - 15:12

Po namyśle też doszłam do tego, że za długo ubijałam. Gdybym robiła to mikserem ręcznym, zapewne wszystko byłoby ok, ale ja robiłam planetarnym, krem osadzał się na ściankach, więc co chwila zgarniałam go pod ubijaczkę i za długo to wszystko trwało. Mimo to częścią masy, do której nie dodałam barwników obłożyłam tort i zrobiłam na bokach zdobienie szpatuła i nawet fajnie to wygląda. Dodanie barwników do pozostałej części kremu niestety pogorszyło sprawę, więc do zdobień zrobiłam krem maślany z mlekiem skondensowanym i wszystko skończyło się pięknym tortem 🙂 Po nocy spędzonej w lodówce nawet krem z barwnikami odzyskał nieco formę 😀 Do przepisu na pewno wrócę, ponieważ nie przepadam za kremami maślanymi, a ten ma bardzo dobry smak. Nie ratowałam już kremu podgrzewaniem, bo bałam się, że to wszystko popłynie. Ale krem się nie zmarnował, obłożyłam nim nadprogramowy mini torcik. Na zdjęciu widać efekt.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/02/2019 - 21:04

Ojjj…takie mieszanie dobre nie jest. Ale ten duży torcik fajnie wyszedł :). Niezły stres przeżyłaś. Następnym razem będzie lepiej. Powodzenia i smacznego życzę!

Odpowiedź
Maria 31/01/2019 - 18:43

Witam, którego kremu objętościowo jest więcej w porównaniu do maślanego na bezie? Bo mam do zrobienia duży tort i zastanawiam się który krem jest ,, wydajniejszy” odnośnie kostki masła? Pozdrawiam

Odpowiedź
Magdalena Indyka 31/01/2019 - 20:33

Nie wiem. Nigdy tego nie sprawdzałam i nie zastanawiałam się nad tym. Na blogu jest przelicznik foremek. Można obliczyć ilość składników i zobaczyć ile masła się zużyje, a ile śmietanki i mascarpone. Pozdrawiam :).

Odpowiedź
Stefi 14/08/2019 - 15:14

Chciałabym zrobić ten krem w kilku odcieniach różu czy mogę dodać barwnik już na etapie miksowania lub po rozdzieleniu kremu do rękawów?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 15/08/2019 - 01:01

Najlepiej dać podczas miksowania z mascarpone. Ten krem nie lubi długiego mieszania.

Odpowiedź
Kasua 27/01/2019 - 17:52

Jakie proporcje bym musiała mieć by starczyło mi na otynkowanie tortu fi 26 plus jakieś „bobki” na górze? No i czy można na taki krem położyć opłatek?
Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedź
Magdalena Indyka 27/01/2019 - 18:16

Tutaj jest przelicznik foremek. Można położyć opłatek. Ważne tylko, aby kolor kremu nie był zbyt ciemny, ponieważ przebije przez opłatek. Na dekoracje zrobiłabym krem z połowy porcji. Jedak nie jestem w stanie tego określić dokładnie.

Odpowiedź
Marcin 27/01/2019 - 22:29

Opłatek jest różowy z myszką minnie, krem też bym chciała zrobić różowy. A co do proporcji to ten sam krem będzie ok i do tynku i do dekoracji tak?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 27/01/2019 - 22:35

Taj, proporcje będą ok. Jeśli róż będzie bardzo jasny, to ok. Jeśli ciemny to dodaj do kremu, który nałożysz na wierch więcej mascarpone, aby go rozjaśnić.

Odpowiedź
Patrycjs 17/09/2019 - 15:38

Czy krem nadaje się do wnętrza tortu do przełożenia biszkoptu? Pozdrawiam

Odpowiedź
Magdalena Indyka 17/09/2019 - 20:26

Tak 🙂 W tym torcie jest krem z białą czekoladą.

Marta 17/01/2019 - 19:14

Witam, mam pytanie. Chciałbym ozdobić tym kremem tort otynkowany czekoladowym ganache ( chodzi o uzyskanie jasnych kwiatów tylką 1M na ciemnym tle) czy to się uda? Jakich proporcji ganache powinnam użyć? Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki i pozdrawiam serdecznie.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 18/01/2019 - 00:53

Tym kremem śmiało można robić dekoracje tylką 1M na ganache. Niestety nie robiłam jeszcze tynku z ganache. Proporcje zależą od rodzaju czekolady. Zapraszam na moją grupę. Tam można zapytać o proporcje inne dziewczyny, które robią torty 🙂

Odpowiedź
8 Ewa e 15/01/2019 - 14:16

Nie wiem też czy ten krem mocno twardnieje po odstaniu w lodówce, proszę o radę czy dekoracje z żywych kwiatów na torcie otynkowanym takim kremem sprawdzą sie?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 15/01/2019 - 16:54

Tak 🙂 Kwiatami możne udekorować tort z kremem śmietankowym (śmietanka+mascarpone). Krem mocno nie twardnieje.

Odpowiedź
Ewa 16/01/2019 - 15:07

Dziękuję za szybką odpowiedź, jeszcze tylko jedna wątpliwość, czy jak rozpuszczę tą śmietane dzisiaj a w piątek będę ubijać, oczywiście w międzyczasie będę przechowywać w lodówce to nic się nie stanie?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 16/01/2019 - 16:36

Nic nie powinno się stać. Kiedyś zdarzyło mi się przetrzymać taką masę dzień dłużej przed ubiciem i wszystko było ok.

Odpowiedź
Ewa 15/01/2019 - 12:38

Zrobiłam babeczki z tym kremem, wyszły super, i zdobiłam je cukrowymi ozdobami, jednak mam teraz zrobić tort i chciałam otynkować go tym kremem i ozdobić żywymi kwiatami, z boku tortu chce ułożyć wzór ze złotych cukiereczków cukrowych i tutaj moja wątopliwość, czy na tym kremie takie ozdoby nie podejdą wodą i nie puszczą farby? Nie miałam możliwiści zaobserwować jak ozdoby na babeczkach wyglądały na drugi dzień. No i będą w pionie więc też się boję żeby nie zjechały.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 15/01/2019 - 16:53

Nie kładłam na tym kremie ozdób cukrowych. Zawsze trzeba je zabezpieczyć rozpuszczoną czekoladą. Na kremie z samej śmietanki i mascarpone ozdoby cukrowe szybko puszczają kolor. Ten krem jest stabilniejszy, ale nie wiem jak długo wytrzymają ozdoby. Jeśli masz możliwość dekoracji tuż przed podaniem, to nie ma problemu.

Odpowiedź
Ewa 16/01/2019 - 15:14

„zabezpieczyć rozpuszczoną czekoladą” tzn zamoczyć element który styka się z kremem w czekoladzie, to są malutkie perełki, nie wiem czy jest to wykonalne, ale skoro nie twardnieje bardzo to może faktycznie przyleje je tuż przed wydaniem ? dziękuję za radę i świetny przepis na krem, zrobił u mnie furorę ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 16/01/2019 - 16:38

Wystarczy że delikatnie posmarujesz łyżeczką lub pędzelkiem miejsce styku. Tort przed dekoracją wyciągnij kilka minut wcześniej, aby krem się ocieplił i zmiękł, wtedy lepiej chwyci dekoracje.

Odpowiedź
paula 20/11/2018 - 15:10

czy ten krem nada się do tulipanów szprycowanych tylką rosyjską? potrzebuję sztywnego kremu do kwiatków

Odpowiedź
Magdalena Indyka 20/11/2018 - 18:01

Nie używałam tego kremu do tylek rosyjskich. Ciężko mi powiedzieć. Lepszy na pewno będzie krem maślany.

Odpowiedź
LOLEK 16/11/2018 - 19:05

Witam, mam na dzisiaj w planach zrobić muffinki i chciałam je udekorować tym kremem. Zastanawiam się jakie proporcje powinny być aby wystarczyło na 24 muffinki? Pozdrawiam

Odpowiedź
Magdalena Indyka 16/11/2018 - 19:25

Tutaj robiłam babeczki z tym kremem, proszę pominąć cukierki i orzeszki – Babeczki z michałkami.

Odpowiedź
Emilia 08/10/2018 - 17:46

Ja mam jeszcze jedno pytanie tym razem tutaj. Wiem już, że tego kremu użyję do przełożenia tortu, natomiast zastanawiam się czy nada się on do otynkowania pod polewę lustrzaną? W porównaniu do kremu na bezie, ten jest o wiele smaczniejszy (co nie znaczy, że tamten w cale mi nie smakuje, tylko ten jest po prostu „lżejszy” ). Polewy mirror glaze jeszcze nie robiłam, więc nie wiem jak zachowuje się ten krem pod nią. Czy lepiej będzie użyć kremu bardziej stabilnego (np. z mlekiem w proszku)? Dodam jeszcze, że tort musi przetrwać 2 godzinną podróż w mało komfortowych dla niego warunkach lecz z dołożeniem wszelkiej staranności z mojej strony, aby było mu jak najchłodniej 🙂 Będę wdzięczna za każdą poradę.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 08/10/2018 - 18:14

Nie wiem dokładnie czy krem na śmietance i mascarpone nadaje się pod polewę lustrzaną. Sprawdzę to i dam znać. Ale jeśli tort ma być przewożony, to polecam krem maślany. Smaczny i szybki jest ten z mlekiem skondensowanym. Z mlekiem w proszku też będzie dobry :). W sumie każdy krem z masłem nadaje się idealnie 🙂

Odpowiedź
Emilia 09/10/2018 - 13:03

Dziękuję za odpowiedź. Ja nie jestem przekonana do kremu z masłem, gdyż tort przed polaniem polewą lustrzaną muszę zamrozić na 1-2 godz. i boję się, że popęka. Poszukując odpowiedzi na moje pytanie, natrafiłam na stronę, gdzie pewna pani pisała, że „użycie kremu z masłem pod polewę lustrzaną to był błąd” ponieważ cała polewa po bokach zwyczajnie spłynęła. Nie wiem dokładnie jaki był ten krem z masłem, czy może miała kiepski przepis na polewę lustrzaną, czy za ciepłą polewę albo coś innego, czy faktycznie taki krem się nie nadaje? Będę Ci bardzo wdzięczna za pomoc i każdą radę w tym temacie.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 09/10/2018 - 14:09

Z tego co się dowiedziałam to każdy krem można dać pod polewę lustrzaną. Ważne, aby tort dobrze schłodzić. Co do polewy i metody jej nakładanie to nie pomogę, bo jej nie robiłam. Polewa spływa gdy jest za ciepła.

Odpowiedź
Emilia 09/10/2018 - 14:20

Super! Bardzo Ci dziękuję! Dzisiaj spróbuję zrobić mini torcik lub 2 i przetestuję kremy i przepis na polewę. Może nawet zabiorę je na przejażdżkę żeby sprawdzić jak się będą zachowywać 🙂 Jeszcze raz wielkie dzięki! A w ogóle to bardzo się cieszę, że trafiłam na Twoją stronę. Robisz kawał dobrej roboty dzieląc się z nami swoimi przepisami na pyszne słodkości! I jeszcze wszystko tak ładnie, i dokładnie opisane, a jak się patrzy na zdjęcia, to aż się chce lizać monitor 🙂

Emilia 19/10/2018 - 16:52

Cześć. Chciałam napisać, że udało mi się zrobić torcik z Twoimi kremami. Zrezygnowałam też z polewy lustrzanej. Tzn. polewa była, ale ponieważ nie wyglądała najlepiej ( w mgnieniu oka zastygała i porobiły się zacieki mimo iż zrobiłam wszystko tak jak w przepisach), to ją zdjęłam razem z kremem z białej czekolady, którym otynkowałam tort, (ps. faktycznie ten krem się nadaje). Tort otynkowałam kremem Milky Way z mlekiem w proszku i zrobiłam z niego też dekoracje. Bardzo fajnie mi się z nim pracowało i do tego jest smaczny. Tylko kolorystycznie wyszło kiepsko. Miało być na różowo, ale ponieważ resztkę barwnika użyłam do nieszczęsnej polewy, to zostały mi w szafce tylko żółty i niebieski. Tort zrobiłam z jasnego biszkoptu (11 jajek, śr 30cm. – ubiłam wszystko ręcznym mikserem, upiekł się pięknie) w środku krem z białymi michałkami i ferrero, do tego dzem porzeczkowy. Kształt serca wycięłam sama z własnego szablonu. Nie mam wprawy w dekorowaniu tortów, ale jak na pierwszy raz z takim kształtem i formatem tortu, to i tak jestem z siebie dumna. I jeszcze udało mi się zrobić dekoracje z temperowanej czekolady. Dziękuję Ci Magdo za wszystkie rady i Twojego bloga.

Magdalena Indyka 19/10/2018 - 22:38

Torcik cudny!!! Jaki brak wprawy? Wyszedł super! Też ostatnio robiłam serce, gdzie piekłam okrągły biszkopt i potem wycinałam serce. Super sposób, gdy brak formy lub rantu 🙂

Klaudia 19/08/2018 - 18:55

Witam. Mam pytanko. Otóż robię synkowi tort na 2 urodziny. Biszkopt już się piecze. Jutro zamierzam składać a w środę dekorowanie. I tu pojawia się pytania. Chcę tym kremem przełożyć i otynkowac tort. Średnica 24 cm. Czy podwojna porcja wystarczy? Drugie pytanko. Czy jak jutro zrobię krem to może czekać na następny dzień w lodówce na tynkowanie i dekoracje? I czy skoro jutro chce składać to czy fruzelina malinowa zrobić dzis czy jutro? Ohhm.?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 19/08/2018 - 20:22

Frużelinę dzisiaj. Krem z tego co pamiętam wystarczy na otynkowanie 22cm. Więc zrobiłabym 2,5 porcji. Do tynkowania i dekorowania najlepiej świeży krem zrobić. Jutro składanie, a w środę dekorowanie? A nie we wtorek? Jeśli w środę dekorujesz, to ze spokojem we wtorek można złożyć tort :).

Odpowiedź
Kasia 21/07/2018 - 17:22

Witam. Czy moge uzyc tego kremu do przelozenia tortu? Myslalam jeden blat przelozyc wlasnie tym kremem i dorzucic do niego borowki amerykanskie a drugi fruzelina brzoskwiniowa. Czy to dobry pomysl? I czy zostanie jeszcze kremu do dekoracji?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 21/07/2018 - 17:42

Można, jak najbardziej. Tylko nie wiem czy starczy do dekoracji. Jaka średnica tortu?

Odpowiedź
Kasia 21/07/2018 - 17:59

Bardzo dziekuje za tak szybka odpowiedz. Tortownica 24cm. Jesli moze braknac kremu to zrobic podwojna porcje? I mam jeszcze pytanie odnosnie fruzeliny brzoskwiniowej. Mam swieze brzoskwinie i zastanawiam sie czy uzyc samej wody czy moze kupic jakis sok brzoskwiniowy?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/07/2018 - 11:05

Tego kremu wystarczy na otynkowanie tortu o śr 22cm. Zrobiłabym z 2 lub nawet 2,5 porcji. Do świeżych brzoskwiń można dodać sok. Dodałabym trochę wody do tego soku, ponieważ one są bardzo słodkie. Ale to kwestia gustu 🙂

Odpowiedź
Justyna 06/07/2018 - 22:26

A co jest śmietanka się zagotuje?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 06/07/2018 - 23:06

Nic się nie stanie, ale wtedy łatwo przypalić śmietankę, dlatego bezpieczniej jest nie doprowadzić jej do wrzenia :). Wystarczy, że śmietanka będzie bardzo gorąca i czekolada się rozpuści. Biała czekolada nie potrzebuje wysokiej temperatury, aby się rozpuściła.

Odpowiedź
Monika 04/06/2018 - 14:23

Witam, jaki krem poleciałaby pani do tylko 233-szykuje mi się ciasteczkowy potwór na roczek, a do kremu maślanego nie mogę się przekonać w smaku 😛

Odpowiedź
Magdalena Indyka 04/06/2018 - 21:44

Hmmm. Myślałam kiedyś o ganache czekoladowym. Rozpuścić czekoladę w śmietance. Poczekać aż ostygnie i zgęstnieje. Tylko trzeba uważać, aby nie stwardniał. Jeśli włosy mają być kolorowe, to zrobiłabym z białej czekolady i dodała barwnik biały, a potem kolorowy.

Odpowiedź
Monika 05/06/2018 - 16:18

Po wystygnięciu ubić śmietanę z czekoladą ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 05/06/2018 - 16:47

Nie. Nie ubijamy. Jak ostygnie i zgęstnieje ganache będzie kremowe, jak nutella, nawet gęściejsze. Taki krem nakładamy do worka cukierniczego i dekorujemy tort. Nie robiłam włosów z ganache, dlatego nie wiem jaki dokładnie będzie efekt. Proporcje zrobiłabym 2:1 (200g czekolady gorzkiej i 100ml śmietanki 30/36%). W przypadku białej czekolady robimy 3:1.

Odpowiedź
KASIA 05/04/2018 - 20:37

Czy mascarpone można czymś zastąpić? Jest dość drogi.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 05/04/2018 - 20:42

Nie próbowałam. Ale może serek 'Milandia’ z Piątnicy. Konsystencja podobna. Smak trochę słonawy, ale nie tak bardzo jak 'Philadelphia’.

Odpowiedź
Joanna 22/03/2018 - 12:17

Witam,
Czy do tej masy można dodać maliny w całości?

Pozdrawiam

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/03/2018 - 12:41

Jeśli chodzi i przełożenie tortu, to tak. Jednak zrobiłabym frużelinę malinową. Gdy maliny puszczą dużo soku krem może się 'rozpaćkać’. Poukładałabym maliny na biszkopcie i na to nałożyła krem. Nie dodawałabym świeżych malin do kremu.

Odpowiedź
Joanna 22/03/2018 - 20:02

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Zamierzam zrobić tort na chrzciny i nie mogę się zdecydować na krem milky way czy też ten właśnie z malinami. I tak pomyślałam czy jednego blatu nie przełożyć milky way, drugi z tego przepisu i dodać maliny, a otynkowac też kremem z przepisu wyżej. Tylko kompletnie nie potrafię sobie wyobrazić tych smaków razem. Czy według Pani to będzie pasować do siebie? 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/03/2018 - 20:14

Właśnie na grupie ktoś poruszył ten temat i dziewczyny polecają połączenie kremu milky way z musem malinowym. Jedna warstwa kremu milky way, a druga mus malinowy. Do otynkowania jak najbardziej ten krem z białą czekoladą. Można go sobie zabarwić na dowolny kolor. Jeśli potrzebny jest biały tynk to koniecznie trzeba dodać biały wybielacz/barwnik w żelu.

Odpowiedź
Joanna 22/03/2018 - 20:22

Dobrze, że Pani wspomniała o tym wybielaczu, bo jakoś nie pomyślałam, że przecież czekolada nie jest czysto biała. Z tym musem super pomysł. Dołączę do grupy 🙂

Aga 18/03/2018 - 18:40

chcialam zrobić tort jednorożca i zastanawiam się czy ten krem nada się na obłożenie tortu i zrobienie grzywy? Wszędzie robią z masy maślanej ale ja bym chciała żeby tort nie tylko pięknie wyglądał ale był również smaczny ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 19/03/2018 - 11:13

Krem się nada. Ale ozdoby z masy cukrowej koniecznie trzeba zabezpieczyć np. białą czekoladą, ponieważ ten krem nie nadaje się pod masę cukrowa. Do tego kremu koniecznie śmietanka 36%, aby był stabilny. Krem nie jest tak wytrzymały jak maślany, dlatego efekt może nie spełniać oczekiwań. Dobry w smaku krem maślany to ten z dodatkiem mleka skondensowanego. W smaku ciut lepszy od tego na bezie szwajcarskiej.

Odpowiedź
Aga 20/03/2018 - 09:25

Dziękuję bardzo

Odpowiedź
Monika 15/03/2018 - 08:49

Witam,
Jakie barwniki są najlepsze do barwienia tego kremu?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 15/03/2018 - 08:51

W żelu. Używam z Wilton i są ok.

Odpowiedź
Joanna 06/03/2018 - 16:57

Czy barwnik można dodać na samym końcu? Bo chciałabym zrobić tynk ombre na torcie ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 06/03/2018 - 18:26

Tak, można. Ja dodawałam wcześniej, aby mieć pewność, że równomiernie mi się krem zabarwi. Potem i tak często dodawałam odrobinę barwnika, bo mascarpone rozjaśniało krem 🙂

Odpowiedź
magdzia 18/02/2018 - 13:28

Witam czy krem nadaje się do przełożenia kruchych spodów tylką ( chodzi mi o uzyskanie piłeczek/kuleczek) i nakrycie drugim spodem kruchym? Chciałabym zrobić tort w formie cyferek z kruchych blatów i poszukuje dosyć sztywnego kremu, może ktoś coś doradzi.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 18/02/2018 - 15:26

Tak, ten krem się nadaje. Proszę tylko koniecznie dać śmietankę 36% i większą ilość serka mascarpone. Wtedy krem będzie stabilny. Można również dać więcej białej czekolady, aby krem był trochę słodszy.

Odpowiedź
magdzia 18/02/2018 - 19:15

dziękuję slicznie za odpowiedz.

Odpowiedź
polakijka 14/02/2018 - 10:52

Dzień dobry. Mam pytanie. Czy na ten krem mogę położyć opłatek?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 14/02/2018 - 12:21

Tak. On jest gęściejszy od zwykłego kremu śmietankowego i nie puszcza tak dużo wody. Dlatego opłatek wytrzyma. Najlepiej położyć go wieczorem, dzień przed podaniem :).

Odpowiedź
polakijka 14/02/2018 - 12:47

Dziękuje bardzo za odpowiedź. Krem wypróbowałam przy innym torcie i jest fantastyczny. Raczej z niego już nie zrezygnuje, chyba że coś nowego pani wymyśli ?

Odpowiedź
polakijka 04/02/2018 - 14:04

Czy mogę tym kremem obłożyć tort?

Odpowiedź
Słodki Pomysł 04/02/2018 - 15:55

Jeśli chodzi o otynkowanie, to tak. Przełożyć tym kremem tort również można. Wtedy pomijamy barwnik 🙂 Krem jest słodki, więc warto biszkopt przełożyć frużeliną z owoców, np. malinową. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
polakijka 04/02/2018 - 21:33

Dziękuje bardzo. Pozdrawiam

Odpowiedź
Alicja 05/01/2018 - 19:36

Jakiej tylki używasz do róż?
Mogę prosić o nazwę i ewentualnie gdzie można taką kupić 🙂

Odpowiedź
Słodki Pomysł 05/01/2018 - 20:51

Używam dwóch tylek: Wilton 1M i 2D. Tylką 1M dekorowałam tort z różami: https://slodkipomysl.pl/tort-z-michalkami-i-rozami, a tylką 2D babeczki z białym kremem, które widzisz w przepisie na krem z białą czekoladą. Tylki kupuję w dwóch sklepach: dlasmaku.com.pl i pudercukier.pl. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Grażyna 22/01/2018 - 19:47

Czy tort z taką masą można obłożyć masą cukrową

Odpowiedź
Słodki Pomysł 22/01/2018 - 20:44

Nie. Można użyć kremu maślanego z bezą szwajcarską. Można też zrobić tynk z ganache 2:1. Czyli 200g gorzkiej czekolady rozpuścić w 100ml gorącej śmietance 30%. Jak ostygnie i ganache będzie mieć konsystencję Nutelli to tynkujesz tym tort.

Odpowiedź
Diana 06/10/2017 - 18:01

Krem nadaje się świetnie do rzeczy typu włosy i małe kwiatki czy dekoracja babeczek, przy różach niestety jest zbyt mało stabilny 🙂

Odpowiedź
Słodki Pomysł 06/10/2017 - 20:44

Dziękuję, że pochwaliłaś się tortem i pokazałaś jak sprawuje się krem przy tylce do płatków :). Do tak misternej roboty to chyba tylko krem maślany się nadaje. Tort śliczny! Pozdrawiam :).

Odpowiedź
Justa 07/10/2017 - 23:44

Krem świetnie nadaje się do dekoracji babeczek,muffinek.Długo szukałam dobrego przepisu,a ten jest najlepszy.Precyzyjny i dokładny opis krok po kroku.

Odpowiedź

WYKRYTO BLOKER REKLAM

Pomóż mi w prowadzeniu bloga poprzez wyłączenie AdBlocker (bloker reklam) w przeglądarce dla witryny Słodki Pomysł. Dzięki wpływom z reklam mogę zakupić produkty do testowania nowych przepisów dla Ciebie.