KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

KREM FERRERO ROCHER

krem ferrero rocher, krem rocher, krem rocher do ciast, krem do tortu, nutella, orzechy

Krem Ferrero Rocher zna chyba każdy :). To idealne połączenie serka mascarpone z Nutellą, czekoladą i orzechami laskowymi! Jeśli jednak nie mieliście okazji na degustację tego kremu, to koniecznie sami zróbcie i przekonajcie się jak uzależniający jest ten smak :). Krem Ferrero Rocher polecam do ciast, deserów z owocami i tortów, np. Tort Rocher.

Obserwuj ‚SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Składniki:

  • 240 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 120 g kremu czekoladowego ‘Nutella’
  • 60 g mlecznej czekolady
  • 12 g gorzkiej czekolady lub mlecznej.*
  • 36 g prażonych, zmielonych orzechów laskowych
  1. Czekolady topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystudzenia, uważając przy tym, aby masa czekoladowa nie zgęstniała za bardzo. Czekolada nie może być ciepła, ponieważ krem się zwarzy.
  2. W misce umieszczamy serek mascarpone, Nutellę i ostudzoną czekoladę. Całość krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników. Wsypujemy orzechy i krótko mieszamy (mikserem).
  3. Gotowy krem nakładamy na biszkopt/ciasto.
  4. Krem Ferrero Rocher nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy.
Uwagi:
  1. Serek mascarpone musi być schłodzony min. 6 godzin.
  2. Krem Ferrero Rocher z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu/ciasta o średnicy 16 cm (warstwa kremu ma ok 1,5 cm).
    Skorzystaj z przelicznika foremek.
  3. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu ferrero rocher: połączenia smakowe.
  4. Czekoladę gorzką w przepisie można zastąpić mleczną. Krem będzie wtedy trochę słodszy.
  5. Słodki smak kremu najlepiej przełamać kwaskową konfiturą lub owocami, np. maliny, porzeczki.
  6. Kąpiel wodna: ustawiamy miskę z czekoladą na małym, wysokim rondelku z gotującą się wodą (mała ilość wody). Mieszamy czekoladę, aż się rozpuści. Czekolada nie lubi wysokiej temperatury, zwłaszcza biała czekolada, dlatego trzeba uważać i za długo jej nie podgrzewać (tylko do momentu rozpuszczenia się czekolady).

Smacznego 🙂

krem ferrero rocher, krem rocher, krem rocher do ciast, krem do tortu, nutella, orzechy

krem ferrero rocher, krem rocher, krem rocher do ciast, krem do tortu, nutella, orzechy

krem ferrero rocher, krem rocher, krem rocher do ciast, krem do tortu, nutella, orzechy

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

28 komentarzy

  • Odpowiedź
    Wiktoria
    30 maja 2021 at 18:41

    Czy krem można przygotować dzień przed nałożeniem na biszkopt?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      1 czerwca 2021 at 10:52

      Nie. Przygotowujemy go tuż przed nałożeniem na biszkopt.

      • Odpowiedź
        Karina
        23 czerwca 2021 at 17:03

        Przekładałam tym kremem biszkopt tzn zrobiłam tort … powiem że to jest krem z „,górej półki” jak dla mnie… moi goscie byli zachwyceni …

  • Odpowiedź
    Jagoda
    6 stycznia 2021 at 20:01

    Czy probowalas dac cala gorzka czekoladę? Czy nie wyjdzie dziwny w smaku?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      7 stycznia 2021 at 10:53

      Dziwny nie, ale to już nie będzie przypominać kremu Ferrero Rocher. Nie dodawałam nigdy do tego kremu samej gorzkiej czekolady.

  • Odpowiedź
    Madzia
    18 grudnia 2020 at 10:58

    Czy ktoś kto już robił ten krem może mi powiedzieć jaki krem typu „Nutella” użył? A może lepiej kupić oryginalną Nutellę? Kremy typu „Nutella” często są bardzo słodkie w porównaniu do oryginału i zastanawiam się czy krem nie będzie zbyt słodki.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      18 grudnia 2020 at 21:56

      Ja robiłam go tylko na oryginalnej Nutelli. Kremy czekoladowe są różne. Jedne gorszej jakości z dużą ilością cukru. Jeśli nie znasz dobrego odpowiednika Nutelli (Ja nie znam), to lepiej dać Nutellę.

      • Odpowiedź
        Madzia
        19 grudnia 2020 at 20:08

        Dziękuję za odpowiedź ?

  • Odpowiedź
    Klon.95
    14 lipca 2020 at 18:46

    Czy krem nadaje się do tortów piętrowych? Jest wystarczająco stabilny?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      14 lipca 2020 at 22:24

      Nie robię tortów piętrowych. Trudno mi powiedzieć. Wiem że dziewczyny, które robią piętrowe torty używają tego kremu.

  • Odpowiedź
    Magda W
    23 marca 2020 at 08:46

    Jakie nasączenie można dać do tego kremu ? Tort będą jadły tez dzieci.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      24 marca 2020 at 14:02

      Woda z kakao, słaba kawa, herbata. Sok wiśniowy jeśli będzie frużelina z wiśni lub malinowy.

      • Odpowiedź
        Aga
        12 maja 2020 at 12:09

        Witam! Orzechy zmielić ze skórką a potem chwile podsmażyć na patelni?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          13 maja 2020 at 13:23

          Prażymy orzechy w całości. Dodałam do przepisu (w liście składników) link do wpisu jak uprażyć orzechy laskowe.

  • Odpowiedź
    Mirella
    2 grudnia 2018 at 00:02

    Chciałabym po raz pierwszy zrobić ten krem ale zastanawiam się nad ilością kremu. Zależy mi na jednym przełożeniu blatu 20 cm. 1/3 kremu czy 1/4 hmm?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      2 grudnia 2018 at 11:16

      1/3 kremu 🙂

      • Odpowiedź
        Milena
        7 lipca 2021 at 20:00

        Czyli na jedno przełożenie blatu o średnicy 20cm mam użyć 1/3 całości tego kremu? Bo z instrukcji zrozumiałam, że tego kremu starczy na jeden blat o średnicy 18cm, dlatego postanowiłam przeliczyć foremki i nie wiem czy dobrze robię.

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          8 lipca 2021 at 00:40

          Kremu z przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 18 cm. Na blat o śr 20 cm trzeba zwiększyć składniki. Przeliczysz to w przeliczniku foremek. Jeśli użyjesz 1/3 tego kremu z przepisu to nie wystarczy ci na połowę jednego blatu.

          • Milena
            10 lipca 2021 at 18:02

            Uff czyli dobrze zrozumiałam, dziękuję za odpowiedź 😀

  • Odpowiedź
    Emilia
    17 października 2018 at 16:09

    Witaj Magdo! Czy krem z połowy porcji, wystarczy mi na przełożenie jednej warstwy tortu o średnicy 30cm? Czy jeszcze mi go zostanie?

  • Odpowiedź
    Magda
    23 stycznia 2018 at 20:02

    Wygląda pysznie 🙂 Czy tyle masy starczy na przelozenie tortuo srednicy 18cm chodzi o dwie warstwy kremu i otynkowanie go?

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      23 stycznia 2018 at 23:08

      Kremu wystarczy na obłożenie i otynkowanie tortu o śr 20 cm. Więc trochę Ci zostanie, ale możesz wtedy grubszą warstwę tynku dać :).

      • Odpowiedź
        Iwkaiialpaka iiw imieszanki
        31 października 2020 at 10:21

        Na zdjeciach masa jest jasno brązowa, a na ostatnim zdjeciu ciemno brązowa, bardzo apetyczna 😉 jak uzyskac taki efekt? Zastosowała Pani jakiś barwnik?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          31 października 2020 at 17:51

          Nie. Masa z czekoladą naturalnie ciemnieje po kilku godzinach w lodówce.

          • Ewa
            18 listopada 2020 at 15:52

            Planuję zrobić ten krem, ale mam wątpliwość. Na ostanim zdjęciu krem jest tylką wyciskany, posypany oirzechami, stąd bardzo efektowna prezentacja. W rzeczywistości po dadaniu zmielonych orzechów nie ma szans na wyciskanie tylką. Czy na ostanim zdjęciu jest faktycznie ten krem z orzechami, czy krem przed ich dodaniem ?

          • Magdalena Indyka
            18 listopada 2020 at 16:59

            Krem wyciskany był z orzechami. Na drugim zdjęciu, jak się przyjrzysz, w miseczce widać, że krem jest z orzeszkami w środku.

    Zostaw komentarz