KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

KREM FERRERO ROCHER

krem ferrero rocher, krem rocher, krem rocher do ciast, krem do tortu, nutella, orzechy
Więcej wiedzy o tortach i pieczeniu na INSTAGRAMIE.

Krem Ferrero Rocher zna chyba każdy :). To idealne połączenie serka mascarpone z Nutellą, czekoladą i orzechami laskowymi! Jeśli jednak nie mieliście okazji na degustację tego kremu, to koniecznie sami zróbcie i przekonajcie się jak uzależniający jest ten smak :). Krem Ferrero Rocher  polecam do ciast, deserów z owocami i tortów, np. Tort Rocher.

Składniki:

  • 200 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 110 g kremu czekoladowego, typu ‘Nutella’
  • 40 g mlecznej czekolady
  • 10 g gorzkiej czekolady lub mlecznej.*
  • 30 g drobno zmielonych, prażonych orzechów laskowych
  1. Czekolady topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystudzenia, uważając przy tym, aby masa czekoladowa nie zgęstniała za bardzo. Czekolada nie może być ciepła, ponieważ krem się zwarzy.
  2. W misce umieszczamy serek mascarpone, Nutellę i ostudzoną czekoladę. Całość krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników. Wsypujemy orzechy i krótko mieszamy (mikserem).
  3. Gotowy krem nakładamy na biszkopt/ciasto.
  4. Krem Ferrero Rocher nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy.
Uwagi:
  1. Serek mascarpone musi być schłodzony min. 6 godzin.
  2. Krem Ferrero Rocher z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu/ciasta o średnicy 18 cm.
    Skorzystaj z przelicznika foremek.
  3. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu ferrero rocher: połączenia smakowe.
  4. Czekoladę gorzką w przepisie można zastąpić mleczną. Krem będzie wtedy trochę słodszy.
  5. Słodki smak kremu najlepiej przełamać kwaskową konfiturą lub owocami, np. maliny, porzeczki.
  6. Kąpiel wodna: ustawiamy miskę z czekoladą na małym, wysokim rondelku z gotującą się wodą (mała ilość wody). Mieszamy czekoladę, aż się rozpuści. Czekolada nie lubi wysokiej temperatury, zwłaszcza biała czekolada, dlatego trzeba uważać i za długo jej nie podgrzewać (tylko do momentu rozpuszczenia się czekolady).

Smacznego 🙂

krem ferrero rocher, krem rocher, krem rocher do ciast, krem do tortu, nutella, orzechy

krem ferrero rocher, krem rocher, krem rocher do ciast, krem do tortu, nutella, orzechy

krem ferrero rocher, krem rocher, krem rocher do ciast, krem do tortu, nutella, orzechy

krem ferrero rocher, krem rocher, krem rocher do ciast, krem do tortu, nutella, orzechy

krem ferrero rocher, krem rocher, krem rocher do ciast, krem do tortu, nutella, orzechy

krem ferrero rocher, krem rocher, krem rocher do ciast, krem do tortu, nutella, orzechyŹródło przepisu Tutaj.

Polecam Również:

tort wielkanocny, tort na wielkanoc, tort z jajeczkami, krem czekoladowy, krem adwokatowy,

krem z białymi michałkami, białe michałki, krem do tortu, krem z białą czekoladą

kokosowy tort z malinami, tort kokosowy, tort dla dziewczynki, tort rafaello, śmietanka kokosowa, maliny,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

6 komentarzy

  • Odpowiedź
    Mirella
    2 grudnia 2018 at 00:02

    Chciałabym po raz pierwszy zrobić ten krem ale zastanawiam się nad ilością kremu. Zależy mi na jednym przełożeniu blatu 20 cm. 1/3 kremu czy 1/4 hmm?

  • Odpowiedź
    Emilia
    17 października 2018 at 16:09

    Witaj Magdo! Czy krem z połowy porcji, wystarczy mi na przełożenie jednej warstwy tortu o średnicy 30cm? Czy jeszcze mi go zostanie?

  • Odpowiedź
    Magda
    23 stycznia 2018 at 20:02

    Wygląda pysznie 🙂 Czy tyle masy starczy na przelozenie tortuo srednicy 18cm chodzi o dwie warstwy kremu i otynkowanie go?

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      23 stycznia 2018 at 23:08

      Kremu wystarczy na obłożenie i otynkowanie tortu o śr 20 cm. Więc trochę Ci zostanie, ale możesz wtedy grubszą warstwę tynku dać :).

  • Zostaw komentarz

    Polub mnie na FB!