KREMY DO TORTÓW/ KREMY DO WYPIEKÓW

Krem Ferrero Rocher

krem ferrero rocher, krem rocher, krem rocher do ciast, krem do tortu, nutella, orzechy

Kremu Ferrero Rocher chyba nikomu nie muszę polecać. Każdy już na pewno zna to idealne połączenie serka mascarpone z Nutellą, czekoladą i orzechami laskowymi! Jeśli jednak nie mieliście okazji na degustację tego kremu, to koniecznie sami zróbcie i przekonajcie się jak uzależniający jest ten smak :). Krem Ferrero Rocher  polecam do ciast, deserów z owocami i tortów, np. Tort Rocher.

Składniki:

  • 500 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 300 g kremu czekoladowego, typu ‘Nutella’
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 70 g drobno zmielonych, prażonych orzechów laskowych
  1. Czekolady topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystudzenia, uważając przy tym, aby masa czekoladowa nie zgęstniała za bardzo.
  2. W misce umieszczamy serek mascarpone, krem czekoladowy i przy pomocy miksera chwilę miksujemy (wolne obroty). Dodajemy wystudzoną czekoladę i mieszamy, aż otrzymamy gęsty i gładki krem. Wsypujemy orzechy i krótko mieszamy całość (mikserem).
  3. Krem przed nałożeniem możemy przez kilka minut schłodzić w lodówce, aby trochę zgęstniał.
  4. Krem nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy.

Uwagi:

  1. Serek mascarpone musi być schłodzony min 6 godzin.
  2. Ilość kremu wystarczy na przełożenie i otynkowanie tortu o średnicy 20 cm.
  3. Czekoladę gorzką w przepisie można zastąpić czekoladą mleczną. Krem będzie słodszy.
  4. Słodki smak kremu najlepiej przełamać kwaskową konfiturą lub owocami, np. maliny, porzeczki.

Smacznego 🙂

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?
Śledź mnie na Facebooku lub obserwuj profil na Instagramie.
Zapraszam!

krem ferrero rocher, krem rocher, krem rocher do ciast, krem do tortu, nutella, orzechy

krem ferrero rocher, krem rocher, krem rocher do ciast, krem do tortu, nutella, orzechy

krem ferrero rocher, krem rocher, krem rocher do ciast, krem do tortu, nutella, orzechy

krem ferrero rocher, krem rocher, krem rocher do ciast, krem do tortu, nutella, orzechy

krem ferrero rocher, krem rocher, krem rocher do ciast, krem do tortu, nutella, orzechy

krem ferrero rocher, krem rocher, krem rocher do ciast, krem do tortu, nutella, orzechy

Źródło przepisu Tutaj.

2 komentarze

  • Odpowiedź
    Magda
    23 stycznia 2018 at 20:02

    Wygląda pysznie 🙂 Czy tyle masy starczy na przelozenie tortuo srednicy 18cm chodzi o dwie warstwy kremu i otynkowanie go?

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      23 stycznia 2018 at 23:08

      Kremu wystarczy na obłożenie i otynkowanie tortu o śr 20 cm. Więc trochę Ci zostanie, ale możesz wtedy grubszą warstwę tynku dać :).

  • Zostaw komentarz