KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

KREM FERRERO ROCHER

krem ferrero rocher, krem rocher, krem rocher do ciast, krem do tortu, nutella, orzechy
Obserwuj Słodki Pomysł na kliknij → INSTAGRAMIE.

Kremu Ferrero Rocher chyba nikomu nie muszę polecać. Każdy już na pewno zna to idealne połączenie serka mascarpone z Nutellą, czekoladą i orzechami laskowymi! Jeśli jednak nie mieliście okazji na degustację tego kremu, to koniecznie sami zróbcie i przekonajcie się jak uzależniający jest ten smak :). Krem Ferrero Rocher  polecam do ciast, deserów z owocami i tortów, np. Tort Rocher.

Składniki:

  • 500 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 300 g kremu czekoladowego, typu ‘Nutella’
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 70 g drobno zmielonych, prażonych orzechów laskowych
  1. Czekolady topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystudzenia, uważając przy tym, aby masa czekoladowa nie zgęstniała za bardzo.
  2. W misce umieszczamy serek mascarpone, krem czekoladowy i przy pomocy miksera chwilę miksujemy. Dodajemy wystudzoną czekoladę i mieszamy, aż otrzymamy gęsty i gładki krem. Wsypujemy orzechy i krótko mieszamy całość (mikserem).
  3. Krem przed nałożeniem możemy przez kilka minut schłodzić w lodówce, aby trochę zgęstniał.
  4. Krem Ferrero Rocher nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy.

Uwagi:

  1. Serek mascarpone musi być schłodzony min 6 godzin.
  2. Ilość kremu wystarczy na przełożenie i otynkowanie tortu o średnicy 20 cm.
    Skorzystaj z przelicznika foremek.
    Proporcje na 1 blat o śr 20 cm: 200 g mascarpone, 130 g Nutelli, 40 g mlecznej czekolady, 20 g gorzkiej, 35 g orzechów (proporcje sprawdzone przez czytelniczkę).
  3. Czekoladę gorzką w przepisie można zastąpić czekoladą mleczną. Krem będzie słodszy.
  4. Słodki smak kremu najlepiej przełamać kwaskową konfiturą lub owocami, np. maliny, porzeczki.

Smacznego 🙂

krem ferrero rocher, krem rocher, krem rocher do ciast, krem do tortu, nutella, orzechy

krem ferrero rocher, krem rocher, krem rocher do ciast, krem do tortu, nutella, orzechy

krem ferrero rocher, krem rocher, krem rocher do ciast, krem do tortu, nutella, orzechy

krem ferrero rocher, krem rocher, krem rocher do ciast, krem do tortu, nutella, orzechy

krem ferrero rocher, krem rocher, krem rocher do ciast, krem do tortu, nutella, orzechy

krem ferrero rocher, krem rocher, krem rocher do ciast, krem do tortu, nutella, orzechyŹródło przepisu Tutaj.

Polecam Również:

tort wielkanocny, tort na wielkanoc, tort z jajeczkami, krem czekoladowy, krem adwokatowy,

krem z białymi michałkami, białe michałki, krem do tortu, krem z białą czekoladą

kokosowy tort z malinami, tort kokosowy, tort dla dziewczynki, tort rafaello, śmietanka kokosowa, maliny,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

6 komentarzy

  • Odpowiedź
    Mirella
    2 grudnia 2018 at 00:02

    Chciałabym po raz pierwszy zrobić ten krem ale zastanawiam się nad ilością kremu. Zależy mi na jednym przełożeniu blatu 20 cm. 1/3 kremu czy 1/4 hmm?

  • Odpowiedź
    Emilia
    17 października 2018 at 16:09

    Witaj Magdo! Czy krem z połowy porcji, wystarczy mi na przełożenie jednej warstwy tortu o średnicy 30cm? Czy jeszcze mi go zostanie?

  • Odpowiedź
    Magda
    23 stycznia 2018 at 20:02

    Wygląda pysznie 🙂 Czy tyle masy starczy na przelozenie tortuo srednicy 18cm chodzi o dwie warstwy kremu i otynkowanie go?

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      23 stycznia 2018 at 23:08

      Kremu wystarczy na obłożenie i otynkowanie tortu o śr 20 cm. Więc trochę Ci zostanie, ale możesz wtedy grubszą warstwę tynku dać :).

  • Zostaw komentarz