KREM GANACHE Z BIAŁEJ CZEKOLADY z masłem

by Magdalena Indyka
ganache z białej czekolady z masłem, białe ganache z białej czekolady, ganache do tynkowania, ganache z białą czekoladą,
image_print

Krem ganache z białej czekolady z masłem to pyszny krem do tynkowania tortu. Biały ganache do tortu z masłem nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy. Krem jest pyszny, ale ma jedną wadę. Bardzo szybko zastyga na zimnym torcie. Dlatego przed tynkowaniem koniecznie trzeba tort wyciągnąć z lodówki, aby się ocieplił.
Polecam również tynk z ganache z białej czekolady

Składniki:
  • 300 g białej czekolady
  • 75 ml śmietanki kremówki 30/36%
  • 115 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • biały barwnik spożywczy w żelu /wybielacz
  • kolorowe spożywcze barwniki olejowe
  1. Pierwszy sposób wykonania białego ganache: śmietankę podgrzewamy w rondelku. Gdy będzie ciepła dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści. Gdy masa będzie gorąca zdejmujemy rondelek z palnika. Dodajmy pokrojoną białą czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści i otrzymamy gładką masę.
  2. Drugi sposób wykonania: podgrzewamy śmietankę, aż będzie gorąca. Wyłączamy palnik i dodajemy pokrojoną czekoladę. Mieszamy całość, aż otrzymamy gładką masę czekoladową. Następnie dodajemy miękkie masło i mieszamy, aż się rozpuści i otrzymamy jednolitą masę.
  3. Uwaga! Biała czekolada nie lubi wysokich temperatur. Jeśli doprowadzimy masę z masłem lub samą śmietankę do wrzenia odczekajmy chwilę, aż masa się trochę przestudzi. 
  4. Gotowe ganache z białej czekolady studzimy i odkładamy na kilka godzin na blat kuchenny, min. 6 godzin (polecam na całą noc). Można włożyć do lodówki, aby przyśpieszyć proces, ale trzeba uważać, aby masa nie stwardniała. Gotowa masa musi mieć konsystencję kremu Nutella.
  5. Następnie, za pomocą miksera, miksujemy masę min. 5 minut (najszybsze obroty). W trakcie miksowania dodajmy stopniowo biały barwnik, aby otrzymać biały kolor kremu (ganache bez białego barwnika będzie miał żółtawy odcień). Jeśli chcemy uzyskać np. niebieski kolor kremu, to po dodaniu białego wybielacza dodajemy niebieski barwnik.
  6. Jeśli chcemy uzyskać czarny kolor tynku polecam zrobić ganache z ciemnej czekolady i dodać czarny barwnik.
  7. Gotowym kremem tynkujemy tort. Przed tynkowaniem tort należy wyciągnąć z lodówki, aby się ocieplił. Na zimnym torcie krem szybko zastyga, przez co ciężko go potem wygładzić. Czyli najpierw schładzamy tort kilka godzin, aby osiadł. A przed tynkowaniem wyciągamy go z lodówki min. 40 minut wcześniej, aby się ocieplił. 
  8. Polecam wpisJak uratować zwarzony krem maślany
  9. Krem ganache z białej czekolady z masłem nadaje się jako tynk pod masę cukrową i dekoracje z tej masy.

 

Uwagi:
  1. Białe ganache z białej czekolady z masłem z tego przepisu wystarczy na otynkowanie tortu o śr 18 cm i wysokości 8 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek
  2. Więcej kremów do tynkowania tortów znajdziesz TUTAJ
  3. Gęstość ganache do tortu zależy od rodzaju śmietanki i czekolady. Przy śmietance 30% ganache będzie rzadsze. Dlatego wtedy dodajemy więcej czekolady lub zmniejszamy ilość śmietanki.
  4. Do ganache z masłem użyłam śmietanki 36% Łowicka.
  5. Nie doprowadzamy śmietanki do wrzenia. Jeśli przegrzejemy masę z czekoladą i masłem to ganache się rozwarstwi. Zdarzyło mi się to i wtedy po ostudzeniu na powierzchni miałam warstwę tłuszczu. Uratowałam to mieszając energicznie krem łyżką. Na drugi dzień zmiksowałam ganache i wszystko było ok.
  6. Miksowanie kremu nie jest konieczne. Jednak dzięki temu białe ganache robi się puszyste i łatwiej się nim tynkuje. Ale to kwestia 'gustu’, dlatego rób jak Ci wygodniej.
  7. Jeśli nie możemy czekać całej nocy wkładamy ganache do lodówki. Ale pilnujemy i mieszamy co jakiś czas, aby krem nie stwardniał.
  8. Schłodzone ganache z masłem można zmiksować z mascarpone. W ten sposób otrzymamy pyszny krem do dekorowania tortów i babeczek. 
  9. Grubość warstwy tynku powinna wynosić ok 3-4 mm. Cienka warstwa kremu łatwo ulega pęknięciom.
  10. Torty zdobione kremem maślanym najlepiej umieszczać na grubym podkładzie. Zapobiegnie to pęknięciom podczas przenoszenia tortu. Gdy robimy tort bezpośrednio na paterze, to gruby podkład nie jest konieczny.
  11. Białe ganache z białą czekoladą w lodówce twardnieje, dlatego wypieki z tym kremem warto wystawić z lodówki kilka minut wcześniej przed podaniem. Torty otynkowane i udekorowane kremem maślanym polecam kroić gorącym nożem, aby dekoracje nie pękały podczas krojenia.

Smacznego :).krem ganache z białej czekolady z masłem, białe ganache z białej czekolady, ganache do tynkowania, ganache z białą czekoladą,

białe ganache z białej czekolady, ganache z białej czekolady, ganache do tynkowania, ganache z białą czekoladą,

krem ganache z białej czekolady z masłem, białe ganache z białej czekolady, ganache do tynkowania, ganache z białą czekoladą,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

Subscribe
Powiadom o
guest

68 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
Katarzyna
Katarzyna
7 dni temu

Dzień dobry, czy ten krem nadaje się do otynkowania pod masę cukrową?

Jaszczurka Jjaszczutkahkaszczutkam
1 rok temu

Witam. Chciałbym zrobić tort z dwiema masami i dwie żelki Oreo i z Michałków żelka truskawkowa i Brzoskwiniowa tylko nie wiem czy będzie pasować do kremu z Michałków.
A to gnache żeby zrobić tynk do obłożenia tortu zielony to potrzebuję wybielacza?

Jaszczurka
Jaszczurka
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
1 rok temu

To jak zrobię dwie masy różne i zelke truskawkowa to będzie ok? Nie chcę jednej masy w torcie

Justyna
Justyna
2 lat temu

Dzień dobry pani Magdo czy na tą masę można położyć koronkę cukrową jeśli tak to czy koronkę bezpośrednio się przykleja do miękkiej masy czy na schłodzony tort i czy trzeba koronkę lekko zwilżyć przed położeniem. Dziękuję za odpowiedź.

Justyna
Justyna
2 lat temu

A czy można zrobić bez masła? Z ciemnej lub mlecznej czekolady widziałam bez. Mam zamiar użyć go do tynkowania.

AgAga
AgAga
2 lat temu

Pisała Pani, że do ozdabiania babeczek etc. Można dodać mascarpone do białego ganache. Planuje zrobić tort jednorożec z wykorzystaniem tynku z białego ganache, czy rozetki mogę zrobić z tym ganache+mascarpone? W jakich proporcjach je połączyć?

JustynaJustyna
JustynaJustyna
2 lat temu

Widziałam, że przy ciemnym ganache Pani go nie miksuje. Czy ta zasada też dotyczy białego ganache? Dodam, że nie dodaje barwników.

68
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x

Korzystasz z narzędzia blokującego reklamy, dlatego nie widzisz zawartości strony.

Wyłącz adblocka! Wspieraj autora i ciesz się dostępem do darmowych przepisów!