Krem ganache z białej czekolady z masłem to pyszny krem do tynkowania tortu. Biały ganache do tortu z masłem nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy. Krem jest pyszny, ale ma jedną wadę. Bardzo szybko zastyga na zimnym torcie. Dlatego przed tynkowaniem koniecznie trzeba tort wyciągnąć z lodówki, aby się ocieplił.
Polecam również tynk z ganache z białej czekolady.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
- 300 g białej czekolady
- 75 ml śmietanki kremówki 30/36%
- 115 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- biały barwnik spożywczy w żelu /wybielacz
- kolorowe spożywcze barwniki olejowe
- Pierwszy sposób wykonania białego ganache: śmietankę podgrzewamy w rondelku. Gdy będzie ciepła dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści. Gdy masa będzie gorąca zdejmujemy rondelek z palnika. Dodajmy pokrojoną białą czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści i otrzymamy gładką masę.
- Drugi sposób wykonania: podgrzewamy śmietankę, aż będzie gorąca. Wyłączamy palnik i dodajemy pokrojoną czekoladę. Mieszamy całość, aż otrzymamy gładką masę czekoladową. Następnie dodajemy miękkie masło i mieszamy, aż się rozpuści i otrzymamy jednolitą masę.
- Uwaga! Biała czekolada nie lubi wysokich temperatur. Jeśli doprowadzimy masę z masłem lub samą śmietankę do wrzenia odczekajmy chwilę, aż masa się trochę przestudzi.
- Gotowe ganache z białej czekolady studzimy i odkładamy na kilka godzin na blat kuchenny, min. 6 godzin (polecam na całą noc). Można włożyć do lodówki, aby przyśpieszyć proces, ale trzeba uważać, aby masa nie stwardniała. Gotowa masa musi mieć konsystencję kremu Nutella.
- Następnie, za pomocą miksera, miksujemy masę min. 5 minut (najszybsze obroty). W trakcie miksowania dodajmy stopniowo biały barwnik, aby otrzymać biały kolor kremu (ganache bez białego barwnika będzie miał żółtawy odcień). Jeśli chcemy uzyskać np. niebieski kolor kremu, to po dodaniu białego wybielacza dodajemy niebieski barwnik.
- Jeśli chcemy uzyskać czarny kolor tynku polecam zrobić ganache z ciemnej czekolady i dodać czarny barwnik.
- Gotowym kremem tynkujemy tort. Przed tynkowaniem tort należy wyciągnąć z lodówki, aby się ocieplił. Na zimnym torcie krem szybko zastyga, przez co ciężko go potem wygładzić. Czyli najpierw schładzamy tort kilka godzin, aby osiadł. A przed tynkowaniem wyciągamy go z lodówki min. 40 minut wcześniej, aby się ocieplił.
- Polecam wpis ’Jak uratować zwarzony krem maślany’.
- Krem ganache z białej czekolady z masłem nadaje się jako tynk pod masę cukrową i dekoracje z tej masy.
Uwagi:
- Białe ganache z białej czekolady z masłem z tego przepisu wystarczy na otynkowanie tortu o śr 18 cm i wysokości 8 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek.
- Więcej kremów do tynkowania tortów znajdziesz TUTAJ.
- Gęstość ganache do tortu zależy od rodzaju śmietanki i czekolady. Przy śmietance 30% ganache będzie rzadsze. Dlatego wtedy dodajemy więcej czekolady lub zmniejszamy ilość śmietanki.
- Do ganache z masłem użyłam śmietanki 36% Łowicka.
- Nie doprowadzamy śmietanki do wrzenia. Jeśli przegrzejemy masę z czekoladą i masłem to ganache się rozwarstwi. Zdarzyło mi się to i wtedy po ostudzeniu na powierzchni miałam warstwę tłuszczu. Uratowałam to mieszając energicznie krem łyżką. Na drugi dzień zmiksowałam ganache i wszystko było ok.
- Miksowanie kremu nie jest konieczne. Jednak dzięki temu białe ganache robi się puszyste i łatwiej się nim tynkuje. Ale to kwestia 'gustu’, dlatego rób jak Ci wygodniej.
- Jeśli nie możemy czekać całej nocy wkładamy ganache do lodówki. Ale pilnujemy i mieszamy co jakiś czas, aby krem nie stwardniał.
- Schłodzone ganache z masłem można zmiksować z mascarpone. W ten sposób otrzymamy pyszny krem do dekorowania tortów i babeczek.
- Grubość warstwy tynku powinna wynosić ok 3-4 mm. Cienka warstwa kremu łatwo ulega pęknięciom.
- Torty zdobione kremem maślanym najlepiej umieszczać na grubym podkładzie. Zapobiegnie to pęknięciom podczas przenoszenia tortu. Gdy robimy tort bezpośrednio na paterze, to gruby podkład nie jest konieczny.
- Białe ganache z białą czekoladą w lodówce twardnieje, dlatego wypieki z tym kremem warto wystawić z lodówki kilka minut wcześniej przed podaniem. Torty otynkowane i udekorowane kremem maślanym polecam kroić gorącym nożem, aby dekoracje nie pękały podczas krojenia.
Smacznego :).
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
62 komentarze
Justyna
9 maja 2022 at 08:10Dzień dobry pani Magdo czy na tą masę można położyć koronkę cukrową jeśli tak to czy koronkę bezpośrednio się przykleja do miękkiej masy czy na schłodzony tort i czy trzeba koronkę lekko zwilżyć przed położeniem. Dziękuję za odpowiedź.
Magdalena Indyka
9 maja 2022 at 17:57Można tak i tak. Przyklejając koronkę do miękkiego tynku trzeba uważać, aby sobie go nie zniszczyć. Więc lepiej trochę schłodzić tort. Na twardym trzeba uważać aby za bardzo nie nawilżyć wodą koronki, bo będzie się psuć. Chyba lepiej trochę schłodzić tort, aby tynk nie był bardzo miękki, ale nie tak twardy, aby koronka się nie przykleiła.
Justyna
4 maja 2022 at 19:29A czy można zrobić bez masła? Z ciemnej lub mlecznej czekolady widziałam bez. Mam zamiar użyć go do tynkowania.
Magdalena Indyka
9 maja 2022 at 17:46Można bez masła. Tylko nie wiem jaką konsystencję będzie miał ten tynk, bo nie próbowałam go zrobić bez masła :).
AgAga
3 maja 2022 at 06:30Pisała Pani, że do ozdabiania babeczek etc. Można dodać mascarpone do białego ganache. Planuje zrobić tort jednorożec z wykorzystaniem tynku z białego ganache, czy rozetki mogę zrobić z tym ganache+mascarpone? W jakich proporcjach je połączyć?
Magdalena Indyka
9 maja 2022 at 17:42Nie wiem ile dokładnie dać mascarpone. Łączyłam kiedyś ganache z mlecznej czekolady z mascarpone i wyszedł fajny krem. Na oko dałam mascarpone.
JustynaJustyna
17 marca 2022 at 07:15Widziałam, że przy ciemnym ganache Pani go nie miksuje. Czy ta zasada też dotyczy białego ganache? Dodam, że nie dodaje barwników.
Magdalena Indyka
25 marca 2022 at 12:12Dla mnie białe ganache jest zupełnie inne od ciemnego. Ciemnego nie miksuję i wychodzi super konsystencja. Próbowałam to samo zrobić z białym ganache, ale nie wyszło dobrze. Na razie trzeba miksować. Pracuję nadal nad tym przepisem, aby konsystencja była lepsza.
Magda
12 lutego 2022 at 21:10Mam pytanie o przechowywanie tynku. Jak otynkuję pierwszą warstwa, to co zrobić z kremem? Zostawić na blacie czy w lodówce? Dziś wszystko szło gładko, byłam bardzo zadowolona, aż zabrałam się do drugiej warstwy. Krem się zrobił jakiś bardziej lepki, nie dało się z nim pracować.
Magdalena Indyka
15 lutego 2022 at 11:39Zależy jak ciepło jest w kuchni. Czasami wkładam na 5 minut taki krem do lodówki. Latem zawsze wkładam go do lodówki. Potem, jak zdąży stwardnieć w lodówce to miksuję go mikserem, aby zrobił się gładki.
Norisek
14 października 2021 at 17:27Czy trzeba dodać wybielacz, czy można się baz niego obejść?
Magdalena Indyka
22 października 2021 at 21:51Ganache z białej czekolady wychodzi bardzo żółte (kremowe). Jak przy kremie maślanym można obejść się bez wybielacza (w niektórych przypadkach), to przy ganache ciężko się bez niego obejść.
Justyna
13 stycznia 2022 at 13:06Lepiej dodać wybielacz czy odrobinę fioletowego barwnika?
Magdalena Indyka
19 stycznia 2022 at 12:47Tutaj lepiej dać wybielacz.
Paulina
28 marca 2022 at 19:26Dzień dobry. Czy ganache które wystygnie musi być przykryte na noc?
Magdalena Indyka
30 marca 2022 at 20:56Lepiej przykryć, ale osobiście często o tym zapominam 🙂
A6a
5 maja 2022 at 21:56Czy wie pani jak obliczyc tynk na tort kwadratowy 25×25 wysokos 12 nigdzie niemoge znalezdz.
Magdalena Indyka
9 maja 2022 at 17:51Najpierw trzeba w przeliczniku foremek obliczyć składniki z okrągłego tortu (18 cm, tak jest podane w przepisie) na kwadratowy tort: https://slodkipomysl.pl/przelicznik-foremek.html Potem wyniki dzielimy przez 8 (wysokość tortu podana w przepisie) i pomnożyć wynik przez wysokość Pani tortu, np. 12 cm.
Dorota
6 września 2021 at 10:57czy ta czekolada to jakaś konkretna czy zwykła biała do sklepu ?
Magdalena Indyka
6 września 2021 at 23:55Ja używam białej z Wedel.
Ewelina
26 listopada 2021 at 15:33Białe ganahe stwardniało mi w lodówce jak masło.. Co zrobić by wykorzystać je do obłożenia tortu??
Czy można je podgrzać żeby zmiękło i znów zastygło odpowiednio do tynkowania? Czy nie ma sensu próbować i ganahe stracone?
Magdalena Indyka
26 listopada 2021 at 18:16Wystarczy postawić na blacie i samo się ociepli. Potem trzeba zmiksować.
Klaudia
1 marca 2021 at 08:22Dzień dobry, czy jak otynkuję tort białym ganache z rana to wieczorem będzie można już jeść tort, czy lepiej tynkować dzień wcześniej?
Magdalena Indyka
1 marca 2021 at 12:27Można tak 🙂 Można też dzień wcześniej 🙂
Marta
23 stycznia 2021 at 12:44Witam. Jaki krem do tynkowania będzie pasował do tortu malinowego?
Magdalena Indyka
25 stycznia 2021 at 18:02Każdy 🙂 Śmietanowy z mascarpone, ganache z masłem lub maślany.
Kasia
21 marca 2021 at 18:41Jak nakładać ganche ? Najpierw cienką warstwę i później resztą tynkować? Czy odrazu nałożyć wszystko? Chce zrobić tort cytrynowy smietana+mascarpone+lemon curd i czy moge obłożyć tym kremem tort i na to ganche czy lepiej nke mieszać? 🙂
Magdalena Indyka
23 marca 2021 at 19:14Nie mieszamy kremów. Można od razu tynkować, albo najpierw cienka warstwa, później grubsza.
Alicja
25 października 2021 at 19:52Witam, czy na ganache z biała czekolada mogę nałożyc opłatek waflowy? Czy lepiej na śmietankowy tynk?
Magdalena Indyka
27 października 2021 at 23:23Można bez problemu. Nałóż go na świeży, miękki tynk. Wtedy opłatek waflowy wchłonie wilgoć z kremu i lepiej się przyklei. Ja często przyklejałam opłatek na krem maślany i wszystko było ok, tylko kolory były ciut bledsze, bo krem maślany nie ma tyle wilgoci co krem śmietankowy. Do kremów maślanych lepsze jest wydruk cukrowy (opłatek z masy cukrowej).
Asia
30 grudnia 2020 at 17:38Witam, czy do Genache zamiast białej czekolady mogę dodać mleko skondensowane?
Magdalena Indyka
30 grudnia 2020 at 18:36Nie.
Martyna
29 grudnia 2020 at 10:56Niestety ganache mi za bardzo stwardniało, czy w takim przypadku można go delikatnie podgrzać? Tort ma być na jutro więc koniecznie muszę go dzisiaj tynkować 🙁
Magdalena Indyka
29 grudnia 2020 at 18:21Można. Ponownie potem ostudzić.
Ag
10 grudnia 2020 at 23:44Dzień dobry. Czy jest Pani może w stanie powiedzieć ile babeczek udekoruję kremem z tych proporcji?
Magdalena Indyka
11 grudnia 2020 at 21:08Nie wiem. Nie sprawdzałam tego.
Marta
3 listopada 2020 at 12:15Witam,
Czy do kremu do tynkowania moge uzyc barwnika w proszku a nie w zelu?
Z gory dziekuje za odpowiedz 🙂
Pozdrawiam
Magdalena Indyka
3 listopada 2020 at 21:05Można, ale trzeba go rozcieńczyć w odrobinie wódki lub spirytusu.
Patrycja
21 września 2020 at 09:53Czy jak dodam po wybielaczu barwnik wiltona,Np. Christmas red to wyjdzie mi super czerwień ? 🙂
Magdalena Indyka
21 września 2020 at 19:53Nie. Aby uzyskać czerwony nigdy nie dodajemy wybielacza. Piszę o tym we wpisie jak uzyskać czerwony kolor kremu.
Filuwka
11 września 2020 at 14:57Chciałabym kremem z białej czekolady udekorować babeczki. Planuję zrobić ganache z tego przepisu i dodać do niego mascarpone. Tylko nie wiem czy dobrze kombinuję 😉 muszę ganache schłodzić w lodówce, potem przełożyć zimny do miksera, dodać mascarpone i ubić to wszystko razem ?
Magdalena Indyka
12 września 2020 at 10:27Na blogu jest przepis na krem z białej czekolady do babeczek 🙂
Daria
25 sierpnia 2020 at 13:42Dzień dobry . Czy mogę ten ganache położyć na krem ze śmietany i mascarpone tylko pod ozdobę z masy cukrowej ?
Magdalena Indyka
25 sierpnia 2020 at 23:46Nie mieszamy kremów. Jeśli na górę kładziesz ozdoby z masy cukrowej, to górę tortu możesz otynkować samym ganache. Jeśli dekoracje są lekkie, to możesz otynkować tort kremem śmietankowym, a ozdoby posmarować od spodu białą czekoladą, która zabezpieczy ozdoby przed kremem śmietankowym.
Asia
19 czerwca 2020 at 12:15Czy zamiast białej czekolady można użyć białych pastylek candy melts?
Magdalena Indyka
19 czerwca 2020 at 18:18Tak, chociaż ja nie używałam tych pastylek do tego kremu. Są różne firmy, pastylki i może być różny efekt końcowy.
Asia
25 sierpnia 2020 at 19:31Jeśli chciałabym do ganache dodać mascarpone aby zrobić masę do tynkowania i zrobienia ozdób (np. róż) to ile należy dodać serka (do tej ilości w Pani przepisie) aby masa była stabilna i żeby ozdoby trzymały kształt?
Magdalena Indyka
25 sierpnia 2020 at 23:54Nie wiem…nie robiłam takiego kremu. Ale spokojnie dałabym 250g serka mascarpone, nawet więcej. Tam jest aż 300 g czekolady.
Asia
25 listopada 2020 at 13:29Chciałam użyć ganache do dekorowania więc dodałam 250g mascarpone. Niestety w kremie pojawiły się grudki i nie wiem dlaczego. Dodam, że schłodziłam ganache trochę za bardzo. Czy to mogła być przyczyna?
Magdalena Indyka
25 listopada 2020 at 14:22Tak. Czekolada w ganache mogła za bardzo się chłodzić i nie wymieszać dobrze z mascarpone.
Karolina
26 kwietnia 2021 at 14:32Dzień dobry
Czy do masy można dodać zwykły barwnik spożywczy czy musi to być specjalny barwnik do czeKolady?
Magdalena Indyka
26 kwietnia 2021 at 14:48Tutaj można dodać zwykły barwnik. Jeśli chcesz zabarwić samą czekoladę, to wtedy musi być barwnik do czekolady.
JUSTYNA
17 czerwca 2020 at 19:04Czy z tego kremu wyjdą ozdoby na torcie?
Magdalena Indyka
17 czerwca 2020 at 21:29Tak. Trzeba trochę schłodzić krem w lodówce. Gdy będzie odpowiednio gęsty przełożyć do worka cukierniczego.
Basia
20 lipca 2023 at 19:16Witam. Ja mam pytanie odnośnie ozdób. Jak przyklejać dekoracje z masy cukrowe na genache z masłem?
Magdalena Indyka
20 lipca 2023 at 21:41Jako kleju używam roztopionej czekolady.
Kasia
13 lutego 2021 at 11:05Czy ganache nadaje się do tynkowania tortu pod polewę z białej czekolady?
Magdalena Indyka
13 lutego 2021 at 12:34Tak.
aga
1 czerwca 2020 at 14:28czy jakieś konkretne barwniki białe/wybielacze polecasz?
Magdalena Indyka
1 czerwca 2020 at 19:31Używam wybielacza Wilton, w takiej buteleczce.
Magdalena
30 kwietnia 2022 at 16:07Witam ile masla i smietanki na 500 g czekolady?
Magdalena Indyka
30 kwietnia 2022 at 23:43Na blogu jest przelicznik foremek 🙂 https://slodkipomysl.pl/przelicznik-foremek.html