KREM GANACHE Z BIAŁEJ CZEKOLADY z masłem

by Magdalena Indyka
ganache z białej czekolady z masłem, białe ganache z białej czekolady, ganache do tynkowania, ganache z białą czekoladą,
image_print

 

Krem ganache z białej czekolady z masłem to pyszny krem do tynkowania tortu. Biały ganache do tortu z masłem nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy. Krem jest pyszny, ale ma jedną wadę. Bardzo szybko zastyga na zimnym torcie. Dlatego przed tynkowaniem koniecznie trzeba tort wyciągnąć z lodówki, aby się ocieplił.
Polecam również tynk z ganache z białej czekolady

Składniki:
  • 300 g białej czekolady
  • 75 ml śmietanki kremówki 30/36%
  • 115 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • biały barwnik spożywczy w żelu /wybielacz
  • kolorowe spożywcze barwniki olejowe
  1. Pierwszy sposób wykonania białego ganache: śmietankę podgrzewamy w rondelku. Gdy będzie ciepła dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści. Gdy masa będzie gorąca zdejmujemy rondelek z palnika. Dodajmy pokrojoną białą czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści i otrzymamy gładką masę.
  2. Drugi sposób wykonania: podgrzewamy śmietankę, aż będzie gorąca. Wyłączamy palnik i dodajemy pokrojoną czekoladę. Mieszamy całość, aż otrzymamy gładką masę czekoladową. Następnie dodajemy miękkie masło i mieszamy, aż się rozpuści i otrzymamy jednolitą masę.
  3. Uwaga! Biała czekolada nie lubi wysokich temperatur. Jeśli doprowadzimy masę z masłem lub samą śmietankę do wrzenia odczekajmy chwilę, aż masa się trochę przestudzi. 
  4. Gotowe ganache z białej czekolady studzimy i odkładamy na kilka godzin na blat kuchenny, min. 6 godzin (polecam na całą noc). Można włożyć do lodówki, aby przyśpieszyć proces, ale trzeba uważać, aby masa nie stwardniała. Gotowa masa musi mieć konsystencję kremu Nutella.
  5. Następnie, za pomocą miksera, miksujemy masę min. 5 minut (najszybsze obroty). W trakcie miksowania dodajmy stopniowo biały barwnik, aby otrzymać biały kolor kremu (ganache bez białego barwnika będzie miał żółtawy odcień). Jeśli chcemy uzyskać np. niebieski kolor kremu, to po dodaniu białego wybielacza dodajemy niebieski barwnik.
  6. Jeśli chcemy uzyskać czarny kolor tynku polecam zrobić ganache z ciemnej czekolady i dodać czarny barwnik.
  7. Gotowym kremem tynkujemy tort. Przed tynkowaniem tort należy wyciągnąć z lodówki, aby się ocieplił. Na zimnym torcie krem szybko zastyga, przez co ciężko go potem wygładzić. Czyli najpierw schładzamy tort kilka godzin, aby osiadł. A przed tynkowaniem wyciągamy go z lodówki min. 40 minut wcześniej, aby się ocieplił. 
  8. Polecam wpisJak uratować zwarzony krem maślany
  9. Krem ganache z białej czekolady z masłem nadaje się jako tynk pod masę cukrową i dekoracje z tej masy.

 

Uwagi:
  1. Białe ganache z białej czekolady z masłem z tego przepisu wystarczy na otynkowanie tortu o śr 18 cm i wysokości 8 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek
  2. Więcej kremów do tynkowania tortów znajdziesz TUTAJ
  3. Gęstość ganache do tortu zależy od rodzaju śmietanki i czekolady. Przy śmietance 30% ganache będzie rzadsze. Dlatego wtedy dodajemy więcej czekolady lub zmniejszamy ilość śmietanki.
  4. Do ganache z masłem użyłam śmietanki 36% Łowicka.
  5. Nie doprowadzamy śmietanki do wrzenia. Jeśli przegrzejemy masę z czekoladą i masłem to ganache się rozwarstwi. Zdarzyło mi się to i wtedy po ostudzeniu na powierzchni miałam warstwę tłuszczu. Uratowałam to mieszając energicznie krem łyżką. Na drugi dzień zmiksowałam ganache i wszystko było ok.
  6. Miksowanie kremu nie jest konieczne. Jednak dzięki temu białe ganache robi się puszyste i łatwiej się nim tynkuje. Ale to kwestia 'gustu’, dlatego rób jak Ci wygodniej.
  7. Jeśli nie możemy czekać całej nocy wkładamy ganache do lodówki. Ale pilnujemy i mieszamy co jakiś czas, aby krem nie stwardniał.
  8. Schłodzone ganache z masłem można zmiksować z mascarpone. W ten sposób otrzymamy pyszny krem do dekorowania tortów i babeczek. 
  9. Grubość warstwy tynku powinna wynosić ok 3-4 mm. Cienka warstwa kremu łatwo ulega pęknięciom.
  10. Torty zdobione kremem maślanym najlepiej umieszczać na grubym podkładzie. Zapobiegnie to pęknięciom podczas przenoszenia tortu. Gdy robimy tort bezpośrednio na paterze, to gruby podkład nie jest konieczny.
  11. Białe ganache z białą czekoladą w lodówce twardnieje, dlatego wypieki z tym kremem warto wystawić z lodówki kilka minut wcześniej przed podaniem. Torty otynkowane i udekorowane kremem maślanym polecam kroić gorącym nożem, aby dekoracje nie pękały podczas krojenia.

Smacznego :).krem ganache z białej czekolady z masłem, białe ganache z białej czekolady, ganache do tynkowania, ganache z białą czekoladą,

białe ganache z białej czekolady, ganache z białej czekolady, ganache do tynkowania, ganache z białą czekoladą,

krem ganache z białej czekolady z masłem, białe ganache z białej czekolady, ganache do tynkowania, ganache z białą czekoladą,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

66 komentarzy

Jaszczurka Jjaszczutkahkaszczutkam 01/12/2023 - 15:27

Witam. Chciałbym zrobić tort z dwiema masami i dwie żelki Oreo i z Michałków żelka truskawkowa i Brzoskwiniowa tylko nie wiem czy będzie pasować do kremu z Michałków.
A to gnache żeby zrobić tynk do obłożenia tortu zielony to potrzebuję wybielacza?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 01/12/2023 - 21:14

Aby zrobić zielony nie potrzeba wybielacza. Za dużo smaków w tym torcie. Zrobiłabym dwie żelki w tym samym smaku – truskawkowym. Brzoskwiniową bym sobie odpuściła tym razem :).

Odpowiedź
Jaszczurka 05/12/2023 - 14:13

To jak zrobię dwie masy różne i zelke truskawkowa to będzie ok? Nie chcę jednej masy w torcie

Odpowiedź
Magdalena Indyka 05/12/2023 - 14:55

Tak 🙂

Odpowiedź
Justyna 09/05/2022 - 08:10

Dzień dobry pani Magdo czy na tą masę można położyć koronkę cukrową jeśli tak to czy koronkę bezpośrednio się przykleja do miękkiej masy czy na schłodzony tort i czy trzeba koronkę lekko zwilżyć przed położeniem. Dziękuję za odpowiedź.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 09/05/2022 - 17:57

Można tak i tak. Przyklejając koronkę do miękkiego tynku trzeba uważać, aby sobie go nie zniszczyć. Więc lepiej trochę schłodzić tort. Na twardym trzeba uważać aby za bardzo nie nawilżyć wodą koronki, bo będzie się psuć. Chyba lepiej trochę schłodzić tort, aby tynk nie był bardzo miękki, ale nie tak twardy, aby koronka się nie przykleiła.

Odpowiedź
Justyna 04/05/2022 - 19:29

A czy można zrobić bez masła? Z ciemnej lub mlecznej czekolady widziałam bez. Mam zamiar użyć go do tynkowania.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 09/05/2022 - 17:46

Można bez masła. Tylko nie wiem jaką konsystencję będzie miał ten tynk, bo nie próbowałam go zrobić bez masła :).

Odpowiedź
AgAga 03/05/2022 - 06:30

Pisała Pani, że do ozdabiania babeczek etc. Można dodać mascarpone do białego ganache. Planuje zrobić tort jednorożec z wykorzystaniem tynku z białego ganache, czy rozetki mogę zrobić z tym ganache+mascarpone? W jakich proporcjach je połączyć?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 09/05/2022 - 17:42

Nie wiem ile dokładnie dać mascarpone. Łączyłam kiedyś ganache z mlecznej czekolady z mascarpone i wyszedł fajny krem. Na oko dałam mascarpone.

Odpowiedź
JustynaJustyna 17/03/2022 - 07:15

Widziałam, że przy ciemnym ganache Pani go nie miksuje. Czy ta zasada też dotyczy białego ganache? Dodam, że nie dodaje barwników.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 25/03/2022 - 12:12

Dla mnie białe ganache jest zupełnie inne od ciemnego. Ciemnego nie miksuję i wychodzi super konsystencja. Próbowałam to samo zrobić z białym ganache, ale nie wyszło dobrze. Na razie trzeba miksować. Pracuję nadal nad tym przepisem, aby konsystencja była lepsza.

Odpowiedź
Magda 12/02/2022 - 21:10

Mam pytanie o przechowywanie tynku. Jak otynkuję pierwszą warstwa, to co zrobić z kremem? Zostawić na blacie czy w lodówce? Dziś wszystko szło gładko, byłam bardzo zadowolona, aż zabrałam się do drugiej warstwy. Krem się zrobił jakiś bardziej lepki, nie dało się z nim pracować.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 15/02/2022 - 11:39

Zależy jak ciepło jest w kuchni. Czasami wkładam na 5 minut taki krem do lodówki. Latem zawsze wkładam go do lodówki. Potem, jak zdąży stwardnieć w lodówce to miksuję go mikserem, aby zrobił się gładki.

Odpowiedź
Norisek 14/10/2021 - 17:27

Czy trzeba dodać wybielacz, czy można się baz niego obejść?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/10/2021 - 21:51

Ganache z białej czekolady wychodzi bardzo żółte (kremowe). Jak przy kremie maślanym można obejść się bez wybielacza (w niektórych przypadkach), to przy ganache ciężko się bez niego obejść.

Odpowiedź
Justyna 13/01/2022 - 13:06

Lepiej dodać wybielacz czy odrobinę fioletowego barwnika?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 19/01/2022 - 12:47

Tutaj lepiej dać wybielacz.

Odpowiedź
Paulina 28/03/2022 - 19:26

Dzień dobry. Czy ganache które wystygnie musi być przykryte na noc?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 30/03/2022 - 20:56

Lepiej przykryć, ale osobiście często o tym zapominam 🙂

A6a 05/05/2022 - 21:56

Czy wie pani jak obliczyc tynk na tort kwadratowy 25×25 wysokos 12 nigdzie niemoge znalezdz.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 09/05/2022 - 17:51

Najpierw trzeba w przeliczniku foremek obliczyć składniki z okrągłego tortu (18 cm, tak jest podane w przepisie) na kwadratowy tort: https://slodkipomysl.pl/przelicznik-foremek.html Potem wyniki dzielimy przez 8 (wysokość tortu podana w przepisie) i pomnożyć wynik przez wysokość Pani tortu, np. 12 cm.

Dorota 06/09/2021 - 10:57

czy ta czekolada to jakaś konkretna czy zwykła biała do sklepu ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 06/09/2021 - 23:55

Ja używam białej z Wedel.

Odpowiedź
Ewelina 26/11/2021 - 15:33

Białe ganahe stwardniało mi w lodówce jak masło.. Co zrobić by wykorzystać je do obłożenia tortu??
Czy można je podgrzać żeby zmiękło i znów zastygło odpowiednio do tynkowania? Czy nie ma sensu próbować i ganahe stracone?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 26/11/2021 - 18:16

Wystarczy postawić na blacie i samo się ociepli. Potem trzeba zmiksować.

Odpowiedź
Klaudia 01/03/2021 - 08:22

Dzień dobry, czy jak otynkuję tort białym ganache z rana to wieczorem będzie można już jeść tort, czy lepiej tynkować dzień wcześniej?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 01/03/2021 - 12:27

Można tak 🙂 Można też dzień wcześniej 🙂

Odpowiedź
Marta 23/01/2021 - 12:44

Witam. Jaki krem do tynkowania będzie pasował do tortu malinowego?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 25/01/2021 - 18:02

Każdy 🙂 Śmietanowy z mascarpone, ganache z masłem lub maślany.

Odpowiedź
Kasia 21/03/2021 - 18:41

Jak nakładać ganche ? Najpierw cienką warstwę i później resztą tynkować? Czy odrazu nałożyć wszystko? Chce zrobić tort cytrynowy smietana+mascarpone+lemon curd i czy moge obłożyć tym kremem tort i na to ganche czy lepiej nke mieszać? 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 23/03/2021 - 19:14

Nie mieszamy kremów. Można od razu tynkować, albo najpierw cienka warstwa, później grubsza.

Odpowiedź
Alicja 25/10/2021 - 19:52

Witam, czy na ganache z biała czekolada mogę nałożyc opłatek waflowy? Czy lepiej na śmietankowy tynk?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 27/10/2021 - 23:23

Można bez problemu. Nałóż go na świeży, miękki tynk. Wtedy opłatek waflowy wchłonie wilgoć z kremu i lepiej się przyklei. Ja często przyklejałam opłatek na krem maślany i wszystko było ok, tylko kolory były ciut bledsze, bo krem maślany nie ma tyle wilgoci co krem śmietankowy. Do kremów maślanych lepsze jest wydruk cukrowy (opłatek z masy cukrowej).

Odpowiedź
Asia 30/12/2020 - 17:38

Witam, czy do Genache zamiast białej czekolady mogę dodać mleko skondensowane?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 30/12/2020 - 18:36

Nie.

Odpowiedź
Martyna 29/12/2020 - 10:56

Niestety ganache mi za bardzo stwardniało, czy w takim przypadku można go delikatnie podgrzać? Tort ma być na jutro więc koniecznie muszę go dzisiaj tynkować 🙁

Odpowiedź
Magdalena Indyka 29/12/2020 - 18:21

Można. Ponownie potem ostudzić.

Odpowiedź
Ag 10/12/2020 - 23:44

Dzień dobry. Czy jest Pani może w stanie powiedzieć ile babeczek udekoruję kremem z tych proporcji?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 11/12/2020 - 21:08

Nie wiem. Nie sprawdzałam tego.

Odpowiedź
Marta 03/11/2020 - 12:15

Witam,

Czy do kremu do tynkowania moge uzyc barwnika w proszku a nie w zelu?
Z gory dziekuje za odpowiedz 🙂
Pozdrawiam

Odpowiedź
Magdalena Indyka 03/11/2020 - 21:05

Można, ale trzeba go rozcieńczyć w odrobinie wódki lub spirytusu.

Odpowiedź
Patrycja 21/09/2020 - 09:53

Czy jak dodam po wybielaczu barwnik wiltona,Np. Christmas red to wyjdzie mi super czerwień ? 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 21/09/2020 - 19:53

Nie. Aby uzyskać czerwony nigdy nie dodajemy wybielacza. Piszę o tym we wpisie jak uzyskać czerwony kolor kremu.

Odpowiedź
Filuwka 11/09/2020 - 14:57

Chciałabym kremem z białej czekolady udekorować babeczki. Planuję zrobić ganache z tego przepisu i dodać do niego mascarpone. Tylko nie wiem czy dobrze kombinuję 😉 muszę ganache schłodzić w lodówce, potem przełożyć zimny do miksera, dodać mascarpone i ubić to wszystko razem ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 12/09/2020 - 10:27

Na blogu jest przepis na krem z białej czekolady do babeczek 🙂

Odpowiedź
Daria 25/08/2020 - 13:42

Dzień dobry . Czy mogę ten ganache położyć na krem ze śmietany i mascarpone tylko pod ozdobę z masy cukrowej ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 25/08/2020 - 23:46

Nie mieszamy kremów. Jeśli na górę kładziesz ozdoby z masy cukrowej, to górę tortu możesz otynkować samym ganache. Jeśli dekoracje są lekkie, to możesz otynkować tort kremem śmietankowym, a ozdoby posmarować od spodu białą czekoladą, która zabezpieczy ozdoby przed kremem śmietankowym.

Odpowiedź
Asia 19/06/2020 - 12:15

Czy zamiast białej czekolady można użyć białych pastylek candy melts?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 19/06/2020 - 18:18

Tak, chociaż ja nie używałam tych pastylek do tego kremu. Są różne firmy, pastylki i może być różny efekt końcowy.

Odpowiedź
Asia 25/08/2020 - 19:31

Jeśli chciałabym do ganache dodać mascarpone aby zrobić masę do tynkowania i zrobienia ozdób (np. róż) to ile należy dodać serka (do tej ilości w Pani przepisie) aby masa była stabilna i żeby ozdoby trzymały kształt?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 25/08/2020 - 23:54

Nie wiem…nie robiłam takiego kremu. Ale spokojnie dałabym 250g serka mascarpone, nawet więcej. Tam jest aż 300 g czekolady.

Odpowiedź
Asia 25/11/2020 - 13:29

Chciałam użyć ganache do dekorowania więc dodałam 250g mascarpone. Niestety w kremie pojawiły się grudki i nie wiem dlaczego. Dodam, że schłodziłam ganache trochę za bardzo. Czy to mogła być przyczyna?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 25/11/2020 - 14:22

Tak. Czekolada w ganache mogła za bardzo się chłodzić i nie wymieszać dobrze z mascarpone.

Odpowiedź
Karolina 26/04/2021 - 14:32

Dzień dobry
Czy do masy można dodać zwykły barwnik spożywczy czy musi to być specjalny barwnik do czeKolady?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 26/04/2021 - 14:48

Tutaj można dodać zwykły barwnik. Jeśli chcesz zabarwić samą czekoladę, to wtedy musi być barwnik do czekolady.

JUSTYNA 17/06/2020 - 19:04

Czy z tego kremu wyjdą ozdoby na torcie?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 17/06/2020 - 21:29

Tak. Trzeba trochę schłodzić krem w lodówce. Gdy będzie odpowiednio gęsty przełożyć do worka cukierniczego.

Odpowiedź
Basia 20/07/2023 - 19:16

Witam. Ja mam pytanie odnośnie ozdób. Jak przyklejać dekoracje z masy cukrowe na genache z masłem?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 20/07/2023 - 21:41

Jako kleju używam roztopionej czekolady.

Odpowiedź
Kasia 13/02/2021 - 11:05

Czy ganache nadaje się do tynkowania tortu pod polewę z białej czekolady?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 13/02/2021 - 12:34

Tak.

Odpowiedź
aga 01/06/2020 - 14:28

czy jakieś konkretne barwniki białe/wybielacze polecasz?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 01/06/2020 - 19:31

Używam wybielacza Wilton, w takiej buteleczce.

Odpowiedź
Magdalena 30/04/2022 - 16:07

Witam ile masla i smietanki na 500 g czekolady?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 30/04/2022 - 23:43

Na blogu jest przelicznik foremek 🙂 https://slodkipomysl.pl/przelicznik-foremek.html

Odpowiedź