KREM KARMELOWY

by Magdalena Indyka
krem karmelowy, krem z karmelem, krem śmietankowy z karmelem, krem z sosem karmelowym, krem do tortu,
image_print

Krem karmelowy do tortu zachwyci każdego fana słodkiego karmelu. Polecam dodać do kremu z karmelem owocową, lekko kwaśną frużelinę lub konfiturę, aby przełamać słodycz kremu. Krem z karmelem można przygotować na dwa sposoby. Według mnie łatwiejszy jest drugi sposób na krem z samym serkiem mascarpone. Przy pierwszym sposobie, gdzie ubijamy najpierw śmietankę z mascarpone, łatwiej zwarzyć krem. Dlatego początkującym osobom polecam drugi sposób.
Polecam również krem z masłem orzechowym.

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
I SPOSÓB:
Składniki (skorzystaj z przelicznika foremek):
  • 180 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 70 ml śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej
  • 100 – 130 g karmelu, do smaku, schłodzonego 
Wykonanie kremu karmelowego:
  1.  W misce umieszczamy śmietankę i mascarpone. Za pomocą miksera miksujemy całość (średnie obroty), aż otrzymamy krem śmietankowy, ale nie ubijamy kremu do końca. Ma być prawie sztywny. Gdy dodamy sos karmelowy musimy jeszcze kilka razy zamieszać krem, a dodatkowe ruchy mogą spowodować zwarzenie się kremu śmietankowego.
  2. Do kremu dodajemy schłodzony karmel i krótko miksujemy (średnie obroty), tylko do połączenia się składników.
  3. Gotowy krem karmelowy nakładamy na biszkopt/ciasto lub wkładamy do worka cukierniczego, gdy chcemy udekorować nim babeczki.
  4. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
II SPOSÓB:
Składniki:
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 100-130 g karmelu, do smaku, schłodzonego
  1. W misce umieszczamy schłodzone mascarpone i karmel. Za pomocą miksera mieszamy krótko, do momentu połączenia się składników. 
  2. Gotowy krem karmelowy od razu nakładamy na biszkopt lub ciasto. 
Składniki na ok 170-180 g karmelu:
  • 112 g drobnego cukru
  • 30 g masła (min. 82% tłuszczu), w temp. pokojowej
  • 100 ml śmietanki kremówki 30/36%*, w temp. pokojowej
Wykonanie karmelu:
  1. Do rondelka wsypujemy cukier. Podgrzewamy go na mniejszym ogniu, cały czas mieszając drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką. Trzeba uważać, aby cukier nie przylepił się do ścianek garnka. Po chwili, gdy cukier zacznie się rozpuszczać, zobaczymy że robią się grudki. Łyżką rozcieramy cukier, aby szybciej się rozpuścił.
  2. Gotowy karmel ma bursztynowy kolor. Bardzo szybko osiąga ten kolor i trzeba uważać, aby go nie przypalić, bo zrobi się gorzki. Gdy zobaczymy że karmel jest już gotowy, a nadal będą w nim grudki nierozpuszczonego cukru, wyłączamy palnik. Następnie mieszamy karmel, aż cukier się rozpuści. Gdyby to się nie stało, to się nie martwcie. Zostawcie karmel tak jak jest (po dodaniu masła cukier się rozpuści).
  3. Ponownie podgrzewamy karmel, dosłownie chwilę i dodajemy masło (które zatrzyma proces karmelizowania się cukru, karmel już się nie przypali). Mieszamy całość ok 2 minuty, aż masa zrobi się jednolita (masło połączy się z karmelem). Masa po dodaniu masła zacznie skwierczeć, dlatego uważajcie, aby się nie poparzyć.
  4. Następnie dodajemy śmietankę i mieszamy ok 1 minutę, aż sos karmelowy zrobi się jednolity, płynny. Zdejmujemy karmel z ognia. 
  5. Jeszcze gorący sos karmelowy przelewamy przez sitko, aby pozbyć się grudek. Studzimy.
  6. Sos karmelowy schładzamy w lodówce, szczelnie zamknięty, przed dodaniem do kremu śmietankowego – ok 3 godz.
Uwagi:
  1. Kremu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu/ciasta o śr 18 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu karmelowego: połączenia smakowe.
  3. Krem karmelowy nie nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy. Krem z mascarpone i śmietanką rozpuści masę cukrową.

Smacznego 🙂


krem karmelowy, krem z karmelem, krem śmietankowy z karmelem, krem z sosem karmelowym, krem do tortu,

krem karmelowy, krem z karmelem, krem śmietankowy z karmelem, krem z sosem karmelowym, krem do tortu,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

11 komentarzy

Ola 06/06/2022 - 13:29

Pani Magdaleno,
bardzo dziękuję za wspaniałe przepisy- nie tylko za pomysły, ale również to jak dokładnie opisuje Pani wykonanie 😉
Pozdrawiam serdecznie z Hamburga !

Odpowiedź
Magdalena Indyka 06/06/2022 - 14:40

Dziękuję i pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
Julia 18/05/2022 - 17:50

Dzień dobry, a czemu właściwie nie można od razu ubić mascarpone, śmietanki i karmelu? Przecież karmel to też śmietanka, cukier i tłuszcz. Zważy się? Nie ubije?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 19/05/2022 - 18:37

Karmel to nie śmietanka. Zawiera śmietankę, ale też i masło. Karmel pod wpływem zimna gęstnieje, robi się ciągnący. Nie da rady ubić się ze śmietanką i mascarpone. Karmel na końcu mieszamy z kremem śmietankowym. Przy kremie z mascarpone nie ubijamy kremu, tylko mieszamy mascarpone z karmelem.

Odpowiedź
Krystyna 05/01/2022 - 12:53

Czy mogę nie schładzać karmelu przez 3 godziny tylko np. przez 1 ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 06/01/2022 - 11:25

Tak, czas chłodzenia zależy ot lodówki. Jeśli twoja dobrze chłodzi to może godzina wystarczy.

Odpowiedź
Dorota 12/09/2021 - 21:43

A czy można dodać karmel krokowy tak z puszki gotowy

Odpowiedź
Magdalena Indyka 15/09/2021 - 00:38

Nie znam karmelu krokowego z puszki. Jedynie znam kajmak i to już będzie inny krem. Karmel zrobiony z cukru jest bardziej stabilny od kajmaku w puszce.

Odpowiedź
Karolina 07/02/2021 - 15:40

Witam jak długo można przechowywać karmel?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 08/02/2021 - 09:36

Do 2 tygodni nawet, szczelnie zamknięty. Piszę o tym w przepisie na karmel.

Odpowiedź