Krem kokosowy 'Raffaello’ to delikatny krem z wiórkami kokosowymi na bazie śmietanki kokosowej. Przywodzi na myśl znane pralinki kokosowe. Krem o smaku kokosowym idealnie komponuje się z jasnym biszkoptem i słodko-kwaśną frużeliną owocową. Chociaż towarzystwo kakaowego biszkoptu mu nie przeszkadza ;).
Polecam też kokosowy krem do tortu.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
- 130 g śmietanki kokosowej, otrzymanej ze schłodzonego mleczka kokosowego*
- 120 g białej czekolady
- 230 g mascarpone, schłodzonego
- 50 g wiórków kokosowych
- 20 g migdałów w płatkach, posiekanych
- kilka łyżek likieru kokosowego, np. Malibu (opcjonalnie)
- Schłodzone mleczko kokosowe (min. 48 godz.*) odwracamy do góry dnem i otwieramy. Odlewamy wodę kokosową i łyżką wyjmujemy gęstą, białą śmietankę, którą umieszczamy w rondelku.
- Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Nie doprowadzamy jej do wrzenia. Śmietanka ma być na tyle gorąca, aby bez problemu rozpuściła się w niej czekolada. Gdy temperatura śmietanki będzie odpowiednia zdejmujemy rondelek z palnika i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy całość, aż otrzymamy gładki sos czekoladowy (w tym momencie dodajemy likier i mieszamy, jeśli robimy krem z likierem).
Odstawiamy do wystudzenia. Rondelek przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 8 godz.). - Następnego dnia umieszczamy w misce schłodzony krem czekoladowy i serek mascarpone. Przy pomocy miksera mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. Odstawiamy mikser.
- Dodajemy wiórki kokosowe i posiekane migdały. Szpatułką (może być mikser) delikatnie i krótko mieszamy.
- Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
- Polecam torty z kremem kokosowym Raffaello: Tort serce i Kokosowy tort z malinami.
*Mleczko kokosowe (400 ml) powinno mieć powyżej 80% ekstraktu kokosowego.
Uwagi:
- Kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 20 cm.
Skorzystaj z przelicznika foremek. - Sprawdź jakie kremy pasują do kremu kokosowego Raffaello: połączenia smakowe.
- Czas schładzania mleka kokosowego zależy od jego jakości. Moje chłodziłam ok 24 godzin, ale czasami może się zdarzyć, że czas może się wydłużyć. Dlatego polecam schładzać mleko kokosowe min. 48 godz. przed użyciem.
- Do kremu użyłam śmietanki kokosowej. Można zamiast niej dodać śmietankę kremówkę 36%. Nie polecam śmietanki 30%, ponieważ krem raffaello wyjdzie mniej stabilny.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
44 komentarze
Czy używała Pani do tego kremu czekoladę białą bez laktozy?
Nie używam czekolady bez laktozy i ciężko cokolwiek na ten temat mi powiedzieć.
Czy używając tego kremu jako przełożenie tortu warto składać go kilka dni wcześniej przed podaniem? Pytam, bo w przepisie jest informacja, że krem przechowywany w lodówce może się zważyć, dlatego zastanawiam się czy krem już na biszkopcie ale też przechowywany w lodówce przez 2 dni będzie ok? A z ciekawości chciałam spytać po co schładzać mleczko kokosowe skoro je później podgrzewamy? Pozdrawiam
Trudno mi to wytłumaczyć, ale krem pozostawiony w misce odpowietrza się. Przez to potem się warzy. Blaty biszkoptu i rant dookoła chronią krem przed powietrzem z zewnątrz. Śmietanka od mleka jest gęstsza. Dlatego mimo podgrzewania trzeba wcześniej schłodzić mleczko kokosowe, aby otrzymać gęstą śmietankę.
Czy śmietanke kokosową moge zastąpić śmietanką 36%
Tak 🙂 Tylko smak już nie będzie taki intensywny.
Jaka grubość kremu wychodzi z tych proporcji?
Nie wiem dokładnie. Gdy robiłam tort z tym kremem nie mierzyłam wtedy grubości kremu. Na pewno miał 1 cm grubości w tym torcie: https://slodkipomysl.pl/jak-zrobic-tort-serce/
Czy jak pominę migdały zmieni się konsystencja? Mam uczulenie 🙁
Bez problemu można pominąć 🙂
Czy można dodać pokruszone praliny rafaello?
Można dać do smaku, ale nie przesadzałabym z ilością.
Właśnie robię ten krem i ponieważ konsystencja śmietanki nie była taka jak na filmie ubijalam dalej i chyba przenikam śmietanę jak odratować ten krem. Da się czy wszystko przepadło
Ten krem ciężko uratować. Najłatwiej można uratować kremy maślane. Kremy na bazie śmietanki i mascarpone są trudne do uratowania.
Znalazłam w sklepie śmietankę kokosową. Czy można jej użyć zamiast tej otrzymanej z mleka kokosowego?
tak 🙂
Czy mleczko kokosowe ma już w lodówce siedzieć do góry dnem czy dopiero przy otwieraniu ?
Śmietanka gromadzi/zbiera się na górze. Jeśli do lodówki włożysz puszkę do góry dnem, to wtedy po wyciągnięciu odwraca się puszkę i otwiera u góry. Jeśli puszka w lodówce będzie stała tak jak w sklepie, to wtedy trzeba odwrócić ją i otworzyć od strony dna. Mam nadzieję, że dobrze wytłumaczyłam 🙂
Czy masa wyjdzie ze mleczka kokosowego o mniejszym ekstrakcie ? Z góry dziękuję za odpowiedź
Nie wiem jak stabilna będzie po ubiciu taka śmietanka. Nie używałam mleka kokosowego z innych firm.
A jak mam gotową śmietankę kokosową w puszce to mogę takiej użyć?
Tak :).
Dziękuje. Mam jednak puszkę na której pisze krem kokosowy – ekstrakt kokosowy 95% firmy real Thai. 400 ml. Czyli bezpośrednio z puszki daje już 150 g tak?
tak.
Mam pytanie, czy można użyć tego kremu do tynkowania tortu czy tylko do przełożenia?
Można nim otynkować tort. Ale nie pod masę cukrową.
Właśnie robię ten krem. 91% ekstraktu z kokosa. 🙂 nawet nie wiedziałam, że to gęste będzie ???
Ooo…gdzie takie cudo znalazłaś?
Ja znalazłam w LIDL.
Z jednej puszki mleka 400 g, ile śmietanki otrzymamy?
Potrzebuję na większą blachę i do podwójnego przełożenia 400 g śmietanki, ile puszek mleka muszę użyć?
Pozdrawiam
2 puszki będą potrzebne. Jedna ma 400 ml mleka. Śmietanki po schłodzeniu mleka będzie mniej, ok 340g.
Super, dziękuję za informację, skoro zrobię z dwóch puszek, postanowiłam, że zrobię trzy warstwy kremu, a co! 😉
Jeszcze pytanie odnośnie wody kokosowej, którą odlewamy, czy mogę użyć jej do nasaczenia biszkoptu?
Wodę można użyć do nasączenia 🙂
Robiłam ten krem z mleczka z zawartością 80% ekstraktu, jednak po chłodzeniu przez kilka dni – konsystencja zdecydowanie nie była taka, jak na Pani zdjęciach. Mimo to podjęłam próbę i muszę przyznać, że krem wyszedł pyszny i delikatny, mało brakowało, żebym nie zjadła go po prostu łyżką 🙂 Obecnie mój zdecydowany faworyt kokosowy.
Cieszę się. Konsystencja mleczka zależy od jakości śmietanki. Raz trafiłam na taką, która kolor miała szary i nie była zbyt stabilna. Od jakiegoś czasu kupuję w Lidlu śmietankę kokosową i jest ok.
Chłodziłam mleczko kokosowe w lodówce 2 dni i nie wyszła z niego śmietanka, po otworzeniu puszki było płynnej konsystencji. Z braku innego mleczka i pory (robiłam to w nocy), wrzuciłam do niego i rozpuściłam czekoladę, zobaczymy co jutro z tego wyjdzie. Mam nadzieję że krem się uda, inaczej będę jutro głęboko (wiadomo gdzie). Zresztą już musiałam po raz drugi piec biszkopt bo pierwszy nie wyszedł (to mój pierwszy biszkopt, który się nie udał.
To może być wina mleczka kokosowego. Są różnie i nie każde jest dobrej jakości.
Jakiego mleka Pani użyła?
Mam z Lidla i nie wiem czy się nadaje.
Z Lidla 🙂 Będzie ok 🙂
Dziękuję ?
Czy mogę dać część śmietanki kokosowej a cześć 36%? Czy lepiej nie mieszać?
Tak, można 🙂 Za pierwszym razem mieszałam. Potem zrobiłam na samej śmietance kokosowej.
Ta porcja kremu na ile starczy muffinek?
Nie wiem. Nie robiłam z niego dekoracji na babeczki.