Krem oreo to połączenie kremu śmietankowego z pysznymi ciasteczkami oreo. Krem w smaku jest delikatny, dlatego można go łączyć z wieloma innymi kremami. Idealnie pasują do niego musy owocowe, np. mus malinowy lub wiśniowy. Krem oreo połączyłam z frużeliną truskawkową w torcie piłka nożna, który bardzo polecam :).
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Ważne! Stabilność i długość ubijania kremu zależy od śmietanki. Przy śmietance 30% dajemy więcej mascarpone – 150 g i zmniejszamy ilość śmietanki do 175 g, aby krem był stabilniejszy.
Składniki na krem oreo:
- 190 g/ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
- 140 g serka mascarpone, schłodzonego
- ok 17-20 g cukru pudru lub więcej, do smaku
- 10 ciastek ‘Oreo’
- Kilka ciastek – 5 szt (całe, razem z kremem) rozdrabniamy w malakserze na drobny mak. Pozostałe ciastka kroimy nożem na większe kawałki, tak aby były wyczuwalne w kremie.
- W misce umieszczamy śmietankę, mascarpone i cukier puder. Miksujemy całość mikserem, aż otrzymamy gęsty i sztywny krem śmietankowy. Odkładamy mikser.
- Dodajemy do kremu pokruszone ciastka (wszystkie) i za pomocą łopatki delikatnie łączymy z kremem śmietankowym (nie mieszamy długo, bo krem może się zwarzyć).
- Gotowy krem oreo od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
Uwagi:
- Śmietanka i serek mascarpone muszą być schłodzone przed ubiciem.
- Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa kremu ma ok 2 cm) – skorzystaj z przelicznika foremek.
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu oreo: połączenia smakowe.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
36 komentarzy
Witam czy trzeba dodawać cukier do kremu ?
Nie trzeba, ale nie odpowiadam za smak kremu 🙂 Jeśli ktoś lubi mało słodkie kremy to będzie ok.
Czy można użyć śmietanki 30%?
Można. Wtedy dałabym trochę mniej śmietanki ok 20 g i tyle samo więcej mascarpone.
Bardzo dobry krem. Jako drugie przełożenie zrobiłam mus truskawkowy z żelką truskawkową.
Witam!!!
Szykuję się do upieczenia pierwszego w życiu tortu i jestem przerażona.
Chcę zrobić krem oreo i żelkę malinową.
Zastanawiam się czy te smaki pasują? Proszę o poradę.
Jeszcze jedno jaki krem pasuje do żelki? I jaki krem jest najłatwiejszy do tynkowania???
Oreo z żelką malinową pasuje 🙂 Do tego można dać krem czekoladowy, truflowy. Zerknij do tego wpisu, gdzie wymieniam kremy pasujące do kremu oreo: https://slodkipomysl.pl/smaki-kremow-do-tortu
Bardzo prosty krem do tynkowania to krem maślany z mlekiem skondensowanym lub z mlekiem w proszku. Znajdziesz je tutaj: https://slodkipomysl.pl/category/kremy-do-tynkowania-i-dekorowania/
Pani Madziu czy krem oreo mozna dac na druga warstwe? Planuje zrobic tort i bedzie biszkopt krem smietanka z mascarpone i owocami a ten myślałam dac na górną warstwe?
Tak, to lekki krem.
A czy można dać na spód torta z 4 biszkoptów?
To nie jest mega stabilny krem. Dałabym mniej śmietanki, a więcej mascarpone jeśli koniecznie chcesz go dać pod 2 inne kremy.
Dzień dobry! Przymierzam sie do zrobienia tortu i planowalam, zeby zrobic na dole krem oreo, a na gorna wartwe mus kawowo-czekoladowy z konfitura malinowa. Czy takie polaczenie nie bedzie za malo stabilne? Planuję otynkować tort tynkiem: mleko skondensowane i maslo. Srednica 26 cm.
Pozdrawiam serdecznie i niezmiennie podziwiam!
Dorota
Będzie ok. Można dać bez problemu na górę krem oreo. Wg mnie będzie to lepiej wyglądać, gdy na dole będzie ciemniejszy krem z żelką :).
Dzień dobry. Czy można użyć kremu do pokrycia tortu z zewnątrz?
Można, ale ciasteczka muszą być sproszkowane. Szybko tynkuj, bo to delikatny krem i może się zwarzyć.
Dzień dobry, czy taki krem wyciska pani na blat przy pomocy rękawa? (Chodzi o to żeby równomiernie rozłożyć krem na powierzchni, żeby po przekrojeniu nie było dziur). Zwłaszcza, że nasączony biszkopt zaczął mi się rozjeżdżać, jak próbowałam rozsmarować krem…
Najlepiej nakłada się gęste kremy workiem cukierniczym. Gdy mamy luźniejszy mus wystarczy wyżka.
Dziękuję <3
Orientuje się Pani może ile cm ma jedno przełożenie takiego kremu? 1,5 czy 2cm? Bo zależy mi na równych wszystkich blatach 🙂 i przy okazji to samo pytanie o krem z białej czekolady, jaką ma wysokość blat takiego kremu?
I czy jeśli nie przetrę malin na mus to muszę zwiększyć ilość zelatyny? Bo rozumiem, że w przepisie jest ilość zelatyny odpowiednia, żeby stężał sok, bez pestek?
Na białą czekoladę już widzę, że 1,5cm. Nie wiem czemu wydawało mi się, że tej informacji tam nie ma ?
Dałabym z 1-2 gr żelatyny więcej, przy musie z pestkami.
Czy jak przekrajam biszkopt na 3 części to potrzebuję podwójną porcję kremu lub dwa różne kremy, tak?
Tak. Zawsze podaję ilości na 1 przełożenie.
Chciałabym przełożyć jedna warstwę tortu o średnicy 23 cm kremem oreo. Jakich proporcji użyć?
W uwagach jest podany link do przelicznika foremek, który jest na blogu (w menu można go znaleźć).
czy krem mozna uzyc na wierzch do dekoracji? np rozyczek itp?
Nie.
Witam czy używała pani śmietanki z kartonika czy z kubka? Przy ktemie z białymi Michałka i jest taka informacja a tu nie mogę się doszukać. Pozdrawiam ☺️
Tu już użyłam z kartonika. Kilka razy śmietanka w kubku nie chciała mi się ubić i używam teraz śmietanki w kartoniku.
Madziu czy lepiej na dół wyłożyć krem Oreo środek mus malinowy i góra biała czekolada, czy lepiej dać białą czekoladę na dół a Oreo na górę?
Dałabym tak jak piszesz 🙂 Oreo, malina i na górę biała czekolada 🙂
Dziękuję 😘
jakie proporcje śmietany jeśli chce zrobić z całego mascarpone 250, mam biszkopt o średnicy 24cm i z podanych proporcji nie bedzie za mało na jeden blat?
Tu jest przelicznik foremek 🙂
Dlaczego mi się krem rozwarstwił- zwarzył – po podaniu ciasteczek i wymieszaniu łyżką?
Możliwe, że zaczął się już warzyć przy ubijaniu. Kilka dodatkowych ruchów łyżką 'dobiłlo’ krem. Ciastka nie są płynne, więc dodanie ich nie zaszkodziło. Tu bardziej szkodliwe było mieszanie łyżką.