KREM OREO
Krem oreo to połączenie kremu śmietankowego z pysznymi ciasteczkami oreo. Krem w smaku jest delikatny, dlatego można go łączyć z wieloma innymi kremami. Idealnie pasują do niego musy owocowe, np. mus malinowy lub wiśniowy. Krem oreo połączyłam z frużeliną truskawkową w torcie piłka nożna, który bardzo polecam :).
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Ważne! Stabilność i długość ubijania kremu zależy od śmietanki. Przy śmietance 30% dajemy więcej mascarpone – 150 g i zmniejszamy ilość śmietanki do 175 g, aby krem był stabilniejszy.
Składniki na krem oreo:
- 190 g/ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
- 140 g serka mascarpone, schłodzonego
- ok 17-20 g cukru pudru lub więcej, do smaku
- 10 ciastek ‘Oreo’
- Kilka ciastek – 5 szt (całe, razem z kremem) rozdrabniamy w malakserze na drobny mak. Pozostałe ciastka kroimy nożem na większe kawałki, tak aby były wyczuwalne w kremie.
- W misce umieszczamy śmietankę, mascarpone i cukier puder. Miksujemy całość mikserem, aż otrzymamy gęsty i sztywny krem śmietankowy. Odkładamy mikser.
- Dodajemy do kremu pokruszone ciastka (wszystkie) i za pomocą łopatki delikatnie łączymy z kremem śmietankowym (nie mieszamy długo, bo krem może się zwarzyć).
- Gotowy krem oreo od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
Uwagi:
- Śmietanka i serek mascarpone muszą być schłodzone przed ubiciem.
- Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa kremu ma ok 2 cm) – skorzystaj z przelicznika foremek.
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu oreo: połączenia smakowe.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!