KREM ORZECHOWY

by Magdalena Indyka
krem orzechowy, masa orzechowa, krem z orzechami włoskimi, orzechowy krem do tortu, krem maślany z orzechami

Krem orzechowy już dawno za mną chodził! Odkąd miałam okazję pierwszy raz spróbować tortu Pani Małgorzaty wiedziałam, że pewnego dnia sama go zrobię. Tort orzechowy z tym kremem to niebo w gębie :). Przepis nie jest trudny. Niestety krem wychodzi luźny i przed nałożeniem go na biszkopt lub ciasto koniecznie trzeba go schłodzić w lodówce. W przeciwnym wypadku krem wypłynie pod ciężarem biszkoptu i drugiej warstwy kremu.

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Składniki:

  • 125 g drobno zmielonych orzechów włoskich
  • 110 ml zimnego mleka
  • 95 g drobnego cukru
  • 120 g masła (min. 82% tłuszczu), w temp. pokojowej
  1. Orzechy włoskie drobno mielimy blenderem (może być malakser lub inne urządzenie do mielenia).
  2. W rondelku podgrzewamy mleko z cukrem. Gdy mleko się zagotuje zmniejszamy ogień i dodajemy mielone orzechy. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, ok 10 minut. Zdejmujemy rondelek z ognia i studzimy masę.
  3. Masło ucieramy mikserem, aż będzie jasne i puszyste – min. 10 minut. Do utartego masła dodajemy ostudzoną masę orzechową. Miksujemy całość tylko do połączenia się składników.
  4. Krem orzechowy wyjdzie luźny (nie zwarzony). Wkładamy go do lodówki, aby zgęstniał (ok 30 minut). Co kilka minut mieszamy, aby nie stwardniał, tylko równomiernie się schłodził.
  5. Gotowy krem orzechowy wykładamy na biszkopt.
  6. Do kremu orzechowego można dodać trochę alkoholu, np. wódkę.
Uwagi:
  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
  2. Krem orzechowy z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 20 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek.
  3. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu orzechowego: połączenia smakowe.
  4. Masło ma być miękkie, ale nie lejące, płynne. Do kremu nie nadają się wszelakie maślane miksy i margaryny.
  5. Krem orzechowy z masłem w lodówce twardnieje, dlatego wypieki z tym kremem warto wystawić z lodówki kilka minut wcześniej przed podaniem. Torty otynkowane i udekorowane kremem z masłem polecam kroić gorącym nożem.
  6. Tym kremem można otynkować tort, ale krem orzechowy z drobno zmielonymi orzechami nie jest gładki.

Smacznego 🙂

krem orzechowy, masa orzechowa, krem z orzechami włoskimi, orzechowy krem do tortu, krem maślany z orzechami

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
(ikonka drukarki widoczna na komputerach)

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

20 komentarzy

Asia 06/11/2023 - 09:58

Czy tort z tym kremem nada się do pokrycia masą cukrową?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 06/11/2023 - 13:18

Wg mnie nie, bo krem zawiera drobne kawałki orzechów i nie będzie gładki.

Odpowiedź
Ala 26/02/2023 - 22:25

Czy jeśli dodam do tego kremu wiśnie z alkoholu, masa się nie rozjedzie?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 27/02/2023 - 18:43

Jeśli wiśnie nie będą zbyt 'soczyste’ to nic się nie stanie.

Odpowiedź
Jagoda 12/12/2022 - 10:55

Zamiast drobnego cukru to ile dać normalnego?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 13/12/2022 - 22:39

Tyle samo co drobnego.

Odpowiedź
GG 14/01/2021 - 06:17

Próbowała pani z orzechów laskowych?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 14/01/2021 - 11:04

Jeszcze nie.

Odpowiedź
Magdalena 22/09/2020 - 16:44

Czy orzechy laskowe również nadają się do zrobienia tego kremu?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 23/09/2020 - 18:39

Nie robiłam z orzechami laskowymi. Ciężko mi powiedzieć jak zachowają się orzechy w mleku.

Odpowiedź
Madziula 06/07/2020 - 12:27

Pyszny wyszedł. Miałam ochotę go zjeść zamiast smarować nim tort, tajemnica mojej Babci została odkryta 😉
Z powyższego przepisu wyszła mi porcja na jeden krążek 25cm średnicy.

Odpowiedź
Madziula 06/07/2020 - 12:32

A i masę cukrowo-orzechowo-mleczną gotowałam ok 15 minut do konsystencji jak na filmie. Myślę, że rozmiar garnka ma znaczenie, mój był dość mały więc odparowywało wolniej.
Dodam jeszcze, że planetarny mikser trochę słabo się do tego nadaje, lepszy jest ręczny – w moim przekonaniu.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 07/07/2020 - 09:47

Dziękuję za uwagi! Na pewno się przydadzą 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 07/07/2020 - 09:48

Bardzo się cieszę 🙂

Odpowiedź
Aneczka aneczka 26/03/2020 - 07:02

Witam…. Właśnie robię ten krem, teraz w tej chwili… I nie chce zgęstnieć?a gotuję się już prawie 25 min….

Odpowiedź
Magdalena Indyka 26/03/2020 - 17:38

Może za dużo mleka, albo za mały ogień? Oglądałaś film? Tam widać jaka ta masa powinna być.

Odpowiedź
kalikalina 08/11/2019 - 21:52

jak gruba bedzie warstwa kremu? 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 12/11/2019 - 12:41

W tym poście na pierwszym zdjęciu (te z różami) jest tort z tym kremem. Ok 1 cm bedzie.

Odpowiedź
Katarzyna 21/10/2019 - 21:47

Bardzo dziękuję Pani Magdaleno za podanie przepisu na krem orzechowy serdecznie pozdrawiam Panią życząc spokojnej nocy

Odpowiedź
Magdalena Indyka 21/10/2019 - 23:24

Również pozdrawiam 🙂

Odpowiedź

WYKRYTO BLOKER REKLAM

Pomóż mi w prowadzeniu bloga poprzez wyłączenie AdBlocker (bloker reklam) w przeglądarce dla witryny Słodki Pomysł. Dzięki wpływom z reklam mogę zakupić produkty do testowania nowych przepisów dla Ciebie.