KREM POMARAŃCZOWY z orange curd

by Magdalena Indyka
krem pomarańczowy, krem z orange curd, krem pomarańczowy z mascarpone, orange curd z mascarpone, pomarańczowy krem do tortu,
image_print

Krem pomarańczowy to połączenie pysznego curdu pomarańczowego z kremem śmietankowym. Intensywność smaku tego kremu zależy głównie od ilości skórki pomarańczowej. Trzeba jednak uważać, aby nie przesadzić z jej ilością! Orange curd wychodzi gęsty po długim podgrzewaniu. Gdyby na złość nie chciał Wam zgęstnieć możecie pomóc mu w tym, dodając skrobię ziemniaczaną :). Na stabilność kremu pomarańczowego wpływa gęstość curdu, dlatego bez problemu można w tym kremie zwiększyć ilość mascarpone, zmniejszając przy tym ilość śmietanki. Do kremu można dodać frużelinę pomarańczową (na blat biszkoptu wyłożyć frużelinę, a na nią krem).

Składniki na krem pomarańczowy:
  • 230 ml śmietanki 36%, schłodzonej
  • 120 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 180 – 200 g pomarańczowego curdu, schłodzonego, do smaku

Składniki na ok 200 g pomarańczowego curdu – wykonanie orange curd:

  • 1 jajko (rozm. L)
  • 1 żółtko
  • 50 – 60 g cukru lub, do smaku*
  • 120 ml soku wyciśniętego z 2 średnich pomarańczy
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • skórka starta z 2 pomarańczy (średnie, umyte i wyszorowane)
  • 1/3 łyżeczki mielonych goździków (opcjonalnie)
  • 75 g miękkiego masła*
  • 1/2 – 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka soku pomarańczowego (opcjonalnie, gdy curd wyjdzie za rzadki)
Wykonanie kremu pomarańczowego:
  1. W misce umieszczamy śmietankę i mascarpone. Za pomocą miksera miksujemy całość (średnie obroty), aż otrzymamy gęsty krem śmietankowy (trzeba uważać, aby za długo nie ubijać kremu, ponieważ po dodaniu curdu musimy go jeszcze chwilę miksować).
  2. Do kremu dodajemy schłodzony orange curd i krótko miksujemy (średnie obroty), tylko do połączenia się składników.
  3. Gotowy krem pomarańczowy nakładamy na biszkopt/ciasto lub wkładamy do worka cukierniczego, gdy chcemy udekorować nim babeczki.
  4. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
Uwagi:
  1. Ilość kremu z podanych proporcji wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 20 cm (krem wyjdzie wysoki ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu pomarańczowego: połączenia smakowe
  3. Do kremu użyłam śmietanki 36%. Przy śmietance 30% polecam dać więcej mascarpone, aby krem był stabilniejszy.
  4. Krem pomarańczowy najlepiej smakuje po dwóch dniach, gdy krem przejdzie aromatem skórki pomarańczowej.
  5. Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są pomarańcze użyte do kremu.

Smacznego 🙂

krem pomarańczowy, krem z orange curd, krem pomarańczowy z mascarpone, orange curd z mascarpone, pomarańczowy krem do tortu,

krem pomarańczowy, krem z orange curd, krem pomarańczowy z mascarpone, orange curd z mascarpone, pomarańczowy krem do tortu,

krem pomarańczowy, krem z orange curd, krem pomarańczowy z mascarpone, orange curd z mascarpone, pomarańczowy krem do tortu,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

Subscribe
Powiadom o
guest

12 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
Agnieszka
Agnieszka
3 miesięcy temu

Orange curd wyszedł genialny w smaku, ale po rozdrobnieniu już w kremie bardzo mocno zobojętniał. Następnym razem chyba dodam trochę aromatu dla wzmocnienia smaku, bo jednak obecnie wyszedł mi zbyt delikatny w smaku jak na nasze gusta rodzinne. Mimo wszystko przepis świetny 🙂

Mariola
Mariola
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
1 miesiąc temu

Czy mogę pominąć goździki w tym przepisie na curd? Pozdrawiam;)

Karolina
Karolina
3 lat temu

Czy krem moge zrobić wcześniej i zamrozić?

ddPaulina
ddPaulina
3 lat temu

dzień dobry, chciałabym zrobić krem pomarańczowy z orange curd z Pani przepisu. Mam tortownicę o średnicy ok. 24-25 cm. Mam pytanie czy powinnam zrobić 1,1/2 porcji kremu i 1,1/2 porcji orange curd? Z przeliczenia mniej więcej tak by wychodził. Mam problem jak rozwiązać sprawę z jajkiem i żółtkiem w orange curd. Proszę o pomoc. Dziękuję

Dorota dddd
Dorota dddd
4 lat temu

Zrobiłam zgodnie z przepisem, jako krem do tortu piernikowego. Wyszedł wspaniale ?

Agnieszka
Agnieszka
4 lat temu

Hej. Nie wiem czy mogę zawracać Ci głowę. Ale planuje na święta tort smaki cynamonu pomarańcza. Krem zrobię albo wanilowy i na to crud albo twój krem pomaraczowy. A cynamonowy chciałabym zrobić lekki mus. Czy myślisz, że jak zrobię mus z białej czekolady i dodam cynamon, to wydzie smacznie?

Aga
Aga
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
4 lat temu

Ale klasyczny cynamowy a drugie przełożenie śmietankowy i pomarańczowy crud chyba się sprawdzi? Nie będę ryzykować ??

12
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x

Korzystasz z narzędzia blokującego reklamy, dlatego nie widzisz zawartości strony.

Wyłącz adblocka! Wspieraj autora i ciesz się dostępem do darmowych przepisów!