Krem pomarańczowy to połączenie pysznego curdu pomarańczowego z kremem śmietankowym. Intensywność smaku tego kremu zależy głównie od ilości skórki pomarańczowej. Trzeba jednak uważać, aby nie przesadzić z jej ilością! Orange curd wychodzi gęsty po długim podgrzewaniu. Gdyby na złość nie chciał Wam zgęstnieć możecie pomóc mu w tym, dodając skrobię ziemniaczaną :). Na stabilność kremu pomarańczowego wpływa gęstość curdu, dlatego bez problemu można w tym kremie zwiększyć ilość mascarpone, zmniejszając przy tym ilość śmietanki. Do kremu można dodać frużelinę pomarańczową (na blat biszkoptu wyłożyć frużelinę, a na nią krem).
Składniki na krem pomarańczowy:
- 230 ml śmietanki 36%, schłodzonej
- 120 g serka mascarpone, schłodzonego
- 180 – 200 g pomarańczowego curdu, schłodzonego, do smaku
Składniki na ok 200 g pomarańczowego curdu – wykonanie orange curd:
- 1 jajko (rozm. L)
- 1 żółtko
- 50 – 60 g cukru lub, do smaku*
- 120 ml soku wyciśniętego z 2 średnich pomarańczy
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- skórka starta z 2 pomarańczy (średnie, umyte i wyszorowane)
- 1/3 łyżeczki mielonych goździków (opcjonalnie)
- 75 g miękkiego masła*
- 1/2 – 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka soku pomarańczowego (opcjonalnie, gdy curd wyjdzie za rzadki)
Wykonanie kremu pomarańczowego:
- W misce umieszczamy śmietankę i mascarpone. Za pomocą miksera miksujemy całość (średnie obroty), aż otrzymamy gęsty krem śmietankowy (trzeba uważać, aby za długo nie ubijać kremu, ponieważ po dodaniu curdu musimy go jeszcze chwilę miksować).
- Do kremu dodajemy schłodzony orange curd i krótko miksujemy (średnie obroty), tylko do połączenia się składników.
- Gotowy krem pomarańczowy nakładamy na biszkopt/ciasto lub wkładamy do worka cukierniczego, gdy chcemy udekorować nim babeczki.
- Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
Uwagi:
- Ilość kremu z podanych proporcji wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 20 cm (krem wyjdzie wysoki ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu pomarańczowego: połączenia smakowe
- Do kremu użyłam śmietanki 36%. Przy śmietance 30% polecam dać więcej mascarpone, aby krem był stabilniejszy.
- Krem pomarańczowy najlepiej smakuje po dwóch dniach, gdy krem przejdzie aromatem skórki pomarańczowej.
- Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są pomarańcze użyte do kremu.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
Dzień dobry. czy sam curd nadałby się do tortu?
Tak. Curd możemy potraktować tak jak np. konfiturę. Czyli wysmarować curdem biszkopt a potem nałożyć krem. Aby curd nie zabarwił biszkoptu można najpierw nałożyć cienką warstwę kremu przed wyłożeniem curdu.
Orange curd wyszedł genialny w smaku, ale po rozdrobnieniu już w kremie bardzo mocno zobojętniał. Następnym razem chyba dodam trochę aromatu dla wzmocnienia smaku, bo jednak obecnie wyszedł mi zbyt delikatny w smaku jak na nasze gusta rodzinne. Mimo wszystko przepis świetny 🙂
Niestety mascarpone zabija trochę smak curdu. Następnym razem polecam wysmarować blat samym curdem i na to położyć krem z curdem. Wzmocni to smak kremu :).
Czy mogę pominąć goździki w tym przepisie na curd? Pozdrawiam;)
Tak 🙂
Czy krem moge zrobić wcześniej i zamrozić?
Nie.
dzień dobry, chciałabym zrobić krem pomarańczowy z orange curd z Pani przepisu. Mam tortownicę o średnicy ok. 24-25 cm. Mam pytanie czy powinnam zrobić 1,1/2 porcji kremu i 1,1/2 porcji orange curd? Z przeliczenia mniej więcej tak by wychodził. Mam problem jak rozwiązać sprawę z jajkiem i żółtkiem w orange curd. Proszę o pomoc. Dziękuję
Jeśli wychodzi pół żółtka to rozbełtaj je i dodaj połowę. Jeśli pół jajka to też je widelcem wymieszaj i dodaj połowę.
Zrobiłam zgodnie z przepisem, jako krem do tortu piernikowego. Wyszedł wspaniale ?
Hej. Nie wiem czy mogę zawracać Ci głowę. Ale planuje na święta tort smaki cynamonu pomarańcza. Krem zrobię albo wanilowy i na to crud albo twój krem pomaraczowy. A cynamonowy chciałabym zrobić lekki mus. Czy myślisz, że jak zrobię mus z białej czekolady i dodam cynamon, to wydzie smacznie?
Ojjj nie wiem. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić tego smaku.
Ale klasyczny cynamowy a drugie przełożenie śmietankowy i pomarańczowy crud chyba się sprawdzi? Nie będę ryzykować ??