Krem pomarańczowy to połączenie pysznego curdu pomarańczowego z kremem śmietankowym. Intensywność smaku tego kremu zależy głównie od ilości skórki pomarańczowej. Trzeba jednak uważać, aby nie przesadzić z jej ilością! Orange curd wychodzi gęsty po długim podgrzewaniu. Gdyby na złość nie chciał Wam zgęstnieć możecie pomóc mu w tym, dodając skrobię ziemniaczaną :). Na stabilność kremu pomarańczowego wpływa gęstość curdu, dlatego bez problemu można w tym kremie zwiększyć ilość mascarpone, zmniejszając przy tym ilość śmietanki. Do kremu można dodać frużelinę pomarańczową (na blat biszkoptu wyłożyć frużelinę, a na nią krem).
Składniki na krem pomarańczowy:
- 230 ml śmietanki 36%, schłodzonej
- 120 g serka mascarpone, schłodzonego
- 180 – 200 g pomarańczowego curdu, schłodzonego, do smaku
Składniki na ok 200 g pomarańczowego curdu – wykonanie orange curd:
- 1 jajko (rozm. L)
- 1 żółtko
- 50 – 60 g cukru lub, do smaku*
- 120 ml soku wyciśniętego z 2 średnich pomarańczy
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- skórka starta z 2 pomarańczy (średnie, umyte i wyszorowane)
- 1/3 łyżeczki mielonych goździków (opcjonalnie)
- 75 g miękkiego masła*
- 1/2 – 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka soku pomarańczowego (opcjonalnie, gdy curd wyjdzie za rzadki)
Wykonanie kremu pomarańczowego:
- W misce umieszczamy śmietankę i mascarpone. Za pomocą miksera miksujemy całość (średnie obroty), aż otrzymamy gęsty krem śmietankowy (trzeba uważać, aby za długo nie ubijać kremu, ponieważ po dodaniu curdu musimy go jeszcze chwilę miksować).
- Do kremu dodajemy schłodzony orange curd i krótko miksujemy (średnie obroty), tylko do połączenia się składników.
- Gotowy krem pomarańczowy nakładamy na biszkopt/ciasto lub wkładamy do worka cukierniczego, gdy chcemy udekorować nim babeczki.
- Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
Uwagi:
- Ilość kremu z podanych proporcji wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 20 cm (krem wyjdzie wysoki ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu pomarańczowego: połączenia smakowe
- Do kremu użyłam śmietanki 36%. Przy śmietance 30% polecam dać więcej mascarpone, aby krem był stabilniejszy.
- Krem pomarańczowy najlepiej smakuje po dwóch dniach, gdy krem przejdzie aromatem skórki pomarańczowej.
- Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są pomarańcze użyte do kremu.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
8 komentarzy
Czy krem moge zrobić wcześniej i zamrozić?
Nie.
dzień dobry, chciałabym zrobić krem pomarańczowy z orange curd z Pani przepisu. Mam tortownicę o średnicy ok. 24-25 cm. Mam pytanie czy powinnam zrobić 1,1/2 porcji kremu i 1,1/2 porcji orange curd? Z przeliczenia mniej więcej tak by wychodził. Mam problem jak rozwiązać sprawę z jajkiem i żółtkiem w orange curd. Proszę o pomoc. Dziękuję
Jeśli wychodzi pół żółtka to rozbełtaj je i dodaj połowę. Jeśli pół jajka to też je widelcem wymieszaj i dodaj połowę.
Zrobiłam zgodnie z przepisem, jako krem do tortu piernikowego. Wyszedł wspaniale ?
Hej. Nie wiem czy mogę zawracać Ci głowę. Ale planuje na święta tort smaki cynamonu pomarańcza. Krem zrobię albo wanilowy i na to crud albo twój krem pomaraczowy. A cynamonowy chciałabym zrobić lekki mus. Czy myślisz, że jak zrobię mus z białej czekolady i dodam cynamon, to wydzie smacznie?
Ojjj nie wiem. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić tego smaku.
Ale klasyczny cynamowy a drugie przełożenie śmietankowy i pomarańczowy crud chyba się sprawdzi? Nie będę ryzykować ??