KREM POMARAŃCZOWY z orange curd
Krem pomarańczowy to połączenie pysznego curdu pomarańczowego z kremem śmietankowym. Intensywność smaku tego kremu zależy głównie od ilości skórki pomarańczowej. Trzeba jednak uważać, aby nie przesadzić z jej ilością! Orange curd wychodzi gęsty po długim podgrzewaniu. Gdyby na złość nie chciał Wam zgęstnieć możecie pomóc mu w tym, dodając skrobię ziemniaczaną :). Na stabilność kremu pomarańczowego wpływa gęstość curdu, dlatego bez problemu można w tym kremie zwiększyć ilość mascarpone, zmniejszając przy tym ilość śmietanki. Do kremu można dodać frużelinę pomarańczową (na blat biszkoptu wyłożyć frużelinę, a na nią krem).
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na krem pomarańczowy:
- 230 ml śmietanki 36%, schłodzonej
- 120 g serka mascarpone, schłodzonego
- 180 – 200 g pomarańczowego curdu, schłodzonego, do smaku
Składniki na ok 200 g pomarańczowego curdu – wykonanie orange curd:
- 1 jajko (rozm. L)
- 1 żółtko
- 50 – 60 g cukru lub, do smaku*
- 120 ml soku wyciśniętego z 2 średnich pomarańczy
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- skórka starta z 2 pomarańczy (średnie, umyte i wyszorowane)
- 1/3 łyżeczki mielonych goździków (opcjonalnie)
- 75 g miękkiego masła*
- 1/2 – 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka soku pomarańczowego (opcjonalnie, gdy curd wyjdzie za rzadki)
Wykonanie kremu pomarańczowego:
- W misce umieszczamy śmietankę i mascarpone. Za pomocą miksera miksujemy całość (średnie obroty), aż otrzymamy gęsty krem śmietankowy (trzeba uważać, aby za długo nie ubijać kremu, ponieważ po dodaniu curdu musimy go jeszcze chwilę miksować).
- Do kremu dodajemy schłodzony orange curd i krótko miksujemy (średnie obroty), tylko do połączenia się składników.
- Gotowy krem pomarańczowy nakładamy na biszkopt/ciasto lub wkładamy do worka cukierniczego, gdy chcemy udekorować nim babeczki.
- Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
Uwagi:
- Ilość kremu z podanych proporcji wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 20 cm (krem wyjdzie wysoki ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu pomarańczowego: połączenia smakowe.
- Do kremu użyłam śmietanki 36%. Przy śmietance 30% polecam dać więcej mascarpone, aby krem był stabilniejszy.
- Krem pomarańczowy najlepiej smakuje po dwóch dniach, gdy krem przejdzie aromatem skórki pomarańczowej.
- Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są pomarańcze użyte do kremu.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!