KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

KREM RAFAELLO

krem rafaello,krem rafaello do tortu, krem kokosowy z migdałami, krem kokosowy, krem do tortu, wiórki kokosowe, migdały, mleko kokosowe, śmietanka kokosowa,

Delikatny krem kokosowy z migdałami na bazie śmietanki kokosowej przywodzi na myśl znane pralinki kokosowe. Krem rafaello idealnie komponuje się z jasnym biszkoptem i słodko-kwaśną frużeliną owocową. Chociaż towarzystwo kakaowego biszkoptu mu nie przeszkadza ;). 

Składniki:

  • 150 g śmietanki kokosowej, otrzymanej ze schłodzonego mleczka kokosowego*
  • 130 g białej czekolady
  • 220 g mascarpone, schłodzonego
  • 55 g wiórków kokosowych
  • 20 g migdałów w płatkach, posiekanych
  1. Schłodzone mleczko kokosowe (min. 24 godz.*) odwracamy do góry dnem i otwieramy. Odlewamy wodę kokosową i łyżką wyjmujemy gęstą, białą śmietankę, którą umieszczamy w rondelku.
  2. Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Nie doprowadzamy jej do wrzenia. Śmietanka ma być na tyle gorąca, aby bez problemu rozpuściła się w niej czekolada. Gdy temperatura śmietanki będzie odpowiednia zdejmujemy rondelek z palnika i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy całość, aż otrzymamy gładki sos czekoladowy. Odstawiamy do wystudzenia. Rondelek przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 8 godz.).
  3. Następnego dnia umieszczamy w misce schłodzony krem czekoladowy i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (średnie obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. Odstawiamy mikser.
  4. Dodajemy wiórki kokosowe i posiekane migdały. Szpatułką (może być mikser) delikatnie i krótko mieszamy. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt.
  5. Polecam torty z kremem rafaello: Tort serce i Kokosowy tort z malinami.

*Mleczko kokosowe (400 ml) powinno mieć powyżej 80% ekstraktu kokosowego.

 

Uwagi:
  1. Kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 20 cm.
    Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Czas schładzania mleka kokosowego zależy od jego jakości. Moje chłodziłam ok 24 godzin, ale czasami może się zdarzyć, że czas może się wydłużyć. Dlatego polecam schładzać mleko kokosowe min. 48 godz. przed użyciem. 
  3. Do kremu użyłam śmietanki kokosowej. Można zamiast niej dodać śmietankę kremówkę 36%. Nie polecam śmietanki 30%, ponieważ krem wyjdzie mniej stabilny. 

Smacznego 🙂

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?
Obserwuj profil ‘Słodki Pomysł’ na Instagramie.


krem rafaello, krem rafaello do tortu, krem kokosowy z migdałami, krem kokosowy, krem do tortu, wiórki kokosowe, migdały, mleko kokosowe, śmietanka kokosowa,

krem rafaello, krem rafaello do tortu, krem kokosowy z migdałami, krem kokosowy, krem do tortu, wiórki kokosowe, migdały, mleko kokosowe, śmietanka kokosowa,

krem rafaello, krem rafaello do tortu, krem kokosowy z migdałami, krem kokosowy, krem do tortu, wiórki kokosowe, migdały, mleko kokosowe, śmietanka kokosowa,

krem rafaello, krem rafaello do tortu, krem kokosowy z migdałami, krem kokosowy, krem do tortu, wiórki kokosowe, migdały, mleko kokosowe, śmietanka kokosowa,

krem rafaello, krem rafaello do tortu, krem kokosowy z migdałami, krem kokosowy, krem do tortu, wiórki kokosowe, migdały, mleko kokosowe, śmietanka kokosowa,

krem rafaello, krem rafaello do tortu, krem kokosowy z migdałami, krem kokosowy, krem do tortu, wiórki kokosowe, migdały, mleko kokosowe, śmietanka kokosowa,

krem rafaello, krem rafaello do tortu, krem kokosowy z migdałami, krem kokosowy, krem do tortu, wiórki kokosowe, migdały, mleko kokosowe, śmietanka kokosowa,

krem rafaello, krem rafaello do tortu, krem kokosowy z migdałami, krem kokosowy, krem do tortu, wiórki kokosowe, migdały, mleko kokosowe, śmietanka kokosowa,

krem rafaello, krem rafaello do tortu, krem kokosowy z migdałami, krem kokosowy, krem do tortu, wiórki kokosowe, migdały, mleko kokosowe, śmietanka kokosowa,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli podasz go dalej! 

Brak kometarzy

Zostaw komentarz