KREM ROCHER

by Magdalena Indyka
krem rocher do tortu, krem ferrero rocher, krem do tortu, krem z Nutellą, prosty krem do tortu,
image_print

Krem Rocher zna chyba każdy :). To idealne połączenie serka mascarpone z Nutellą, czekoladą i orzechami laskowymi! Jeśli jednak nie mieliście okazji na degustację tego kremu, to koniecznie sami zróbcie i przekonajcie się jak uzależniający jest ten smak :). Krem Ferrero Rocher polecam do ciast, deserów z owocami i tortów, np. Tort Rocher.

Składniki:
  • 245 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 115 g kremu czekoladowego ‘Nutella’
  • 65 g mlecznej czekolady
  • 12 g gorzkiej czekolady lub mlecznej*
  • 35 g prażonych, zmielonych orzechów laskowych
  1. Czekolady topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystudzenia, uważając przy tym, aby czekolada nie ostudziła się za bardzo. Wtedy po dodaniu do zimnego serka mascarpone zrobią się grudki. Czekolada nie może być za ciepła, ponieważ krem się zwarzy.
  2. W misce umieszczamy schłodzony serek mascarpone i Nutellę. Miksujemy całość dosłownie chwilę, aby składniki trochę się wymieszały. Dodajemy ostudzoną czekoladę i krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników (uzyskamy jednolity krem). Następnie wsypujemy orzechy i krótko mieszamy (mikserem).
  3. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
  4. Krem Rocher nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy.
Uwagi:
  1. Serek mascarpone musi być schłodzony min. 6 godzin.
  2. Krem Rocher z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu/ciasta o średnicy 16 cm (warstwa kremu ma ok 1,5 cm).
    Skorzystaj z przelicznika foremek
  3. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu ferrero rocher: połączenia smakowe
  4. Czekoladę gorzką w przepisie można zastąpić mleczną. Krem będzie wtedy trochę słodszy.
  5. Słodki smak kremu najlepiej przełamać kwaskową konfiturą lub owocami, np. maliny, porzeczki.
  6. Kąpiel wodna: ustawiamy miskę z czekoladą na małym, wysokim rondelku z gotującą się wodą (mała ilość wody). Mieszamy czekoladę, aż się rozpuści. Czekolada nie lubi wysokiej temperatury, zwłaszcza biała czekolada, dlatego trzeba uważać i za długo jej nie podgrzewać (tylko do momentu rozpuszczenia się czekolady).

Smacznego 🙂


krem rocher do tortu, krem ferrero rocher, krem do tortu, krem z Nutellą, prosty krem do tortu,

krem rocher do tortu, krem ferrero rocher, krem do tortu, krem z Nutellą,

krem rocher, krem ferrero rocher, krem rocher do tortu, prosty krem do tortu,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

Subscribe
Powiadom o
guest

41 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
Malgosia
Malgosia
7 miesięcy temu

Dzień dobry. Czy nutella do kremu rocher ma być też z lodówki czy temp pokojową? Pozdrawiam

na WalcJustynazJUs
na WalcJustynazJUs
1 rok temu

Bardzooo proszę o przepis na tort, którego zdjęcia są w tym przepisie 🙂

J
J
2 lat temu

Dzień dobry. Trafiłam na Pani stronę bo poszukuje pomocy przy torcie dla męza 🙂 To będzie mój pierwszy i podchodzę do tematu dosć ambitnie ale mam nadzieję, że Pani przepisy mi w tym pomogą 🙂 Mam jednak pytanko. Liczę, że dostanę odpowiedź, bardzo by mi to pomogło. Otóż myślałam o takim połączeni od dołu: biszkopt biały, krem roche, chrupka, biszkopt biały, mus z wiśni, frużelina z wiśni, mus z wiśni i biszkopt. Czy to będzie ok połaczenie? Czy frużelina w musie wiśniowym nie zniszczy musu ? Bardzo czekam na odpowiedź i pozdrawiam serdecznie 😉

Anna
Anna
2 lat temu

Czyli kremu z tego przepisu wustarcza na 2 warstwy + tynk?

Izabela
Izabela
2 lat temu

Witam, bardzo dziękuję za super przepisy, korzystam z nich bardzo często i nigdy się nie zawiodłam.
Ale do kremu Rocher mam pytanie – w przepisie jest informacja, że składniki są na 1 przełożenie do tortu 16 cm, a w komentarzach jest informacja, że na przełożenie do biszkoptu 18 cm. Potrzebuję przeliczyć na tort 25 cm i mam dylemat – składników razem na 1 przełożenie wyszło mi ponad kilogram. Czy to możliwe ? Proszę o odpowiedź.

Izabela
Izabela
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
2 lat temu

Dziękuję za informację, Pozdrawiam serdecznie.

Mariola
Mariola
Odpowiedz na  Izabela
1 rok temu

dzień dobry, mam pytanie odnośnie przepisów na krem Nutella i Rocher przy podobnych okolicznościach składników krem Rocher jest na tort o średnicy 16 cm natomiast Nutella na tort o średnicy 18 cm. mogę prosić o wyjaśnienie skąd ta różnica?

Wiktoria
Wiktoria
3 lat temu

Czy krem można przygotować dzień przed nałożeniem na biszkopt?

Karina
Karina
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
3 lat temu

Przekładałam tym kremem biszkopt tzn zrobiłam tort … powiem że to jest krem z „,górej półki” jak dla mnie… moi goscie byli zachwyceni …

Jagoda
Jagoda
4 lat temu

Czy probowalas dac cala gorzka czekoladę? Czy nie wyjdzie dziwny w smaku?

Madzia
Madzia
4 lat temu

Czy ktoś kto już robił ten krem może mi powiedzieć jaki krem typu „Nutella” użył? A może lepiej kupić oryginalną Nutellę? Kremy typu „Nutella” często są bardzo słodkie w porównaniu do oryginału i zastanawiam się czy krem nie będzie zbyt słodki.

Madzia
Madzia
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
4 lat temu

Dziękuję za odpowiedź ?

Klon.95
Klon.95
4 lat temu

Czy krem nadaje się do tortów piętrowych? Jest wystarczająco stabilny?

Magda W
Magda W
4 lat temu

Jakie nasączenie można dać do tego kremu ? Tort będą jadły tez dzieci.

Aga
Aga
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
4 lat temu

Witam! Orzechy zmielić ze skórką a potem chwile podsmażyć na patelni?

Mirella
Mirella
6 lat temu

Chciałabym po raz pierwszy zrobić ten krem ale zastanawiam się nad ilością kremu. Zależy mi na jednym przełożeniu blatu 20 cm. 1/3 kremu czy 1/4 hmm?

Milena
Milena
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
3 lat temu

Czyli na jedno przełożenie blatu o średnicy 20cm mam użyć 1/3 całości tego kremu? Bo z instrukcji zrozumiałam, że tego kremu starczy na jeden blat o średnicy 18cm, dlatego postanowiłam przeliczyć foremki i nie wiem czy dobrze robię.

Milena
Milena
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
3 lat temu

Uff czyli dobrze zrozumiałam, dziękuję za odpowiedź 😀

Emilia
Emilia
6 lat temu

Witaj Magdo! Czy krem z połowy porcji, wystarczy mi na przełożenie jednej warstwy tortu o średnicy 30cm? Czy jeszcze mi go zostanie?

Magda
Magda
7 lat temu

Wygląda pysznie 🙂 Czy tyle masy starczy na przelozenie tortuo srednicy 18cm chodzi o dwie warstwy kremu i otynkowanie go?

Iwkaiialpaka iiw imieszanki
Iwkaiialpaka iiw imieszanki
Odpowiedz na  Słodki Pomysł
4 lat temu

Na zdjeciach masa jest jasno brązowa, a na ostatnim zdjeciu ciemno brązowa, bardzo apetyczna 😉 jak uzyskac taki efekt? Zastosowała Pani jakiś barwnik?

Ewa
Ewa
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
4 lat temu

Planuję zrobić ten krem, ale mam wątpliwość. Na ostanim zdjęciu krem jest tylką wyciskany, posypany oirzechami, stąd bardzo efektowna prezentacja. W rzeczywistości po dadaniu zmielonych orzechów nie ma szans na wyciskanie tylką. Czy na ostanim zdjęciu jest faktycznie ten krem z orzechami, czy krem przed ich dodaniem ?

41
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x

Korzystasz z narzędzia blokującego reklamy, dlatego nie widzisz zawartości strony.

Wyłącz adblocka! Wspieraj autora i ciesz się dostępem do darmowych przepisów!