Krem Rocher zna chyba każdy :). To idealne połączenie serka mascarpone z Nutellą, czekoladą i orzechami laskowymi! Jeśli jednak nie mieliście okazji na degustację tego kremu, to koniecznie sami zróbcie i przekonajcie się jak uzależniający jest ten smak :). Krem Ferrero Rocher polecam do ciast, deserów z owocami i tortów, np. Tort Rocher.
Składniki:
- 245 g serka mascarpone, schłodzonego
- 115 g kremu czekoladowego ‘Nutella’
- 65 g mlecznej czekolady
- 12 g gorzkiej czekolady lub mlecznej*
- 35 g prażonych, zmielonych orzechów laskowych
- Czekolady topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystudzenia, uważając przy tym, aby czekolada nie ostudziła się za bardzo. Wtedy po dodaniu do zimnego serka mascarpone zrobią się grudki. Czekolada nie może być za ciepła, ponieważ krem się zwarzy.
- W misce umieszczamy schłodzony serek mascarpone i Nutellę. Miksujemy całość dosłownie chwilę, aby składniki trochę się wymieszały. Dodajemy ostudzoną czekoladę i krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników (uzyskamy jednolity krem). Następnie wsypujemy orzechy i krótko mieszamy (mikserem).
- Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
- Krem Rocher nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy.
Uwagi:
- Serek mascarpone musi być schłodzony min. 6 godzin.
- Krem Rocher z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu/ciasta o średnicy 16 cm (warstwa kremu ma ok 1,5 cm).
Skorzystaj z przelicznika foremek - Sprawdź jakie kremy pasują do kremu ferrero rocher: połączenia smakowe
- Czekoladę gorzką w przepisie można zastąpić mleczną. Krem będzie wtedy trochę słodszy.
- Słodki smak kremu najlepiej przełamać kwaskową konfiturą lub owocami, np. maliny, porzeczki.
- Kąpiel wodna: ustawiamy miskę z czekoladą na małym, wysokim rondelku z gotującą się wodą (mała ilość wody). Mieszamy czekoladę, aż się rozpuści. Czekolada nie lubi wysokiej temperatury, zwłaszcza biała czekolada, dlatego trzeba uważać i za długo jej nie podgrzewać (tylko do momentu rozpuszczenia się czekolady).
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
Dzień dobry. Czy nutella do kremu rocher ma być też z lodówki czy temp pokojową? Pozdrawiam
Może być w temp. pokojowej. Ostatnio go robiłam i na pół godziny przed użyciem włożyłam słoik do lodówki. Było gorąco i bałam się, że Nutella będzie za ciepła.
Bardzooo proszę o przepis na tort, którego zdjęcia są w tym przepisie 🙂
To jest ten tort: https://slodkipomysl.pl/tort-z-musem-wisniowym 🙂
Dzień dobry. Trafiłam na Pani stronę bo poszukuje pomocy przy torcie dla męza 🙂 To będzie mój pierwszy i podchodzę do tematu dosć ambitnie ale mam nadzieję, że Pani przepisy mi w tym pomogą 🙂 Mam jednak pytanko. Liczę, że dostanę odpowiedź, bardzo by mi to pomogło. Otóż myślałam o takim połączeni od dołu: biszkopt biały, krem roche, chrupka, biszkopt biały, mus z wiśni, frużelina z wiśni, mus z wiśni i biszkopt. Czy to będzie ok połaczenie? Czy frużelina w musie wiśniowym nie zniszczy musu ? Bardzo czekam na odpowiedź i pozdrawiam serdecznie 😉
Połączenie będzie ok. Do musu zrobiłabym żelkę. Jeśli nie może Pani zrobić żelki zrobiłabym sam mus wiśniowy.
Czyli kremu z tego przepisu wustarcza na 2 warstwy + tynk?
W uwagach do przepisu piszę na ile wystarczy kremu 🙂
Witam, bardzo dziękuję za super przepisy, korzystam z nich bardzo często i nigdy się nie zawiodłam.
Ale do kremu Rocher mam pytanie – w przepisie jest informacja, że składniki są na 1 przełożenie do tortu 16 cm, a w komentarzach jest informacja, że na przełożenie do biszkoptu 18 cm. Potrzebuję przeliczyć na tort 25 cm i mam dylemat – składników razem na 1 przełożenie wyszło mi ponad kilogram. Czy to możliwe ? Proszę o odpowiedź.
Jest różnica, ponieważ kiedy robiłam krem pierwszy raz wyszedł mi o grubości 1 cm. Parę tygodni temu robiłam go ponownie w mniejszej średnicy 16 cm i wyszło mi ok 1,5 cm. Lubię grubsze warstwy kremów. Ale możesz przeliczyć składniki na 18 cm i wyjdzie ci cieńsza warstwa kremu.
Dziękuję za informację, Pozdrawiam serdecznie.
dzień dobry, mam pytanie odnośnie przepisów na krem Nutella i Rocher przy podobnych okolicznościach składników krem Rocher jest na tort o średnicy 16 cm natomiast Nutella na tort o średnicy 18 cm. mogę prosić o wyjaśnienie skąd ta różnica?
Z powodu błędu. Już poprawiłam :). Dziękuję za zwrócenie uwagi. Pozdrawiam serdecznie!
Czy krem można przygotować dzień przed nałożeniem na biszkopt?
Nie. Przygotowujemy go tuż przed nałożeniem na biszkopt.
Przekładałam tym kremem biszkopt tzn zrobiłam tort … powiem że to jest krem z „,górej półki” jak dla mnie… moi goscie byli zachwyceni …
Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam!
Czy probowalas dac cala gorzka czekoladę? Czy nie wyjdzie dziwny w smaku?
Dziwny nie, ale to już nie będzie przypominać kremu Ferrero Rocher. Nie dodawałam nigdy do tego kremu samej gorzkiej czekolady.
Czy ktoś kto już robił ten krem może mi powiedzieć jaki krem typu „Nutella” użył? A może lepiej kupić oryginalną Nutellę? Kremy typu „Nutella” często są bardzo słodkie w porównaniu do oryginału i zastanawiam się czy krem nie będzie zbyt słodki.
Ja robiłam go tylko na oryginalnej Nutelli. Kremy czekoladowe są różne. Jedne gorszej jakości z dużą ilością cukru. Jeśli nie znasz dobrego odpowiednika Nutelli (Ja nie znam), to lepiej dać Nutellę.
Dziękuję za odpowiedź ?
Czy krem nadaje się do tortów piętrowych? Jest wystarczająco stabilny?
Nie robię tortów piętrowych. Trudno mi powiedzieć. Wiem że dziewczyny, które robią piętrowe torty używają tego kremu.
Jakie nasączenie można dać do tego kremu ? Tort będą jadły tez dzieci.
Woda z kakao, słaba kawa, herbata. Sok wiśniowy jeśli będzie frużelina z wiśni lub malinowy.
Witam! Orzechy zmielić ze skórką a potem chwile podsmażyć na patelni?
Prażymy orzechy w całości. Dodałam do przepisu (w liście składników) link do wpisu jak uprażyć orzechy laskowe.
Chciałabym po raz pierwszy zrobić ten krem ale zastanawiam się nad ilością kremu. Zależy mi na jednym przełożeniu blatu 20 cm. 1/3 kremu czy 1/4 hmm?
1/3 kremu 🙂
Czyli na jedno przełożenie blatu o średnicy 20cm mam użyć 1/3 całości tego kremu? Bo z instrukcji zrozumiałam, że tego kremu starczy na jeden blat o średnicy 18cm, dlatego postanowiłam przeliczyć foremki i nie wiem czy dobrze robię.
Kremu z przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 18 cm. Na blat o śr 20 cm trzeba zwiększyć składniki. Przeliczysz to w przeliczniku foremek. Jeśli użyjesz 1/3 tego kremu z przepisu to nie wystarczy ci na połowę jednego blatu.
Uff czyli dobrze zrozumiałam, dziękuję za odpowiedź 😀
Witaj Magdo! Czy krem z połowy porcji, wystarczy mi na przełożenie jednej warstwy tortu o średnicy 30cm? Czy jeszcze mi go zostanie?
Nie wiem. Tu jest przelicznik foremek.
Wygląda pysznie 🙂 Czy tyle masy starczy na przelozenie tortuo srednicy 18cm chodzi o dwie warstwy kremu i otynkowanie go?
Kremu wystarczy na obłożenie i otynkowanie tortu o śr 20 cm. Więc trochę Ci zostanie, ale możesz wtedy grubszą warstwę tynku dać :).
Na zdjeciach masa jest jasno brązowa, a na ostatnim zdjeciu ciemno brązowa, bardzo apetyczna 😉 jak uzyskac taki efekt? Zastosowała Pani jakiś barwnik?
Nie. Masa z czekoladą naturalnie ciemnieje po kilku godzinach w lodówce.
Planuję zrobić ten krem, ale mam wątpliwość. Na ostanim zdjęciu krem jest tylką wyciskany, posypany oirzechami, stąd bardzo efektowna prezentacja. W rzeczywistości po dadaniu zmielonych orzechów nie ma szans na wyciskanie tylką. Czy na ostanim zdjęciu jest faktycznie ten krem z orzechami, czy krem przed ich dodaniem ?
Krem wyciskany był z orzechami. Na drugim zdjęciu, jak się przyjrzysz, w miseczce widać, że krem jest z orzeszkami w środku.