KREM ROCHER

by Magdalena Indyka
krem rocher do tortu, krem ferrero rocher, krem do tortu, krem z Nutellą, prosty krem do tortu,
image_print

Krem Rocher zna chyba każdy :). To idealne połączenie serka mascarpone z Nutellą, czekoladą i orzechami laskowymi! Jeśli jednak nie mieliście okazji na degustację tego kremu, to koniecznie sami zróbcie i przekonajcie się jak uzależniający jest ten smak :). Krem Ferrero Rocher polecam do ciast, deserów z owocami i tortów, np. Tort Rocher.

Składniki:
  • 245 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 120 g kremu czekoladowego ‘Nutella’
  • 60 g mlecznej czekolady
  • 12 g gorzkiej czekolady lub mlecznej*
  • 35 g prażonych, zmielonych orzechów laskowych
  1. Czekolady topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystudzenia, uważając przy tym, aby masa czekoladowa nie zgęstniała za bardzo. Czekolada nie może być ciepła, ponieważ krem się zwarzy.
  2. W misce umieszczamy schłodzony serek mascarpone i Nutellę. Miksujemy całość dosłownie chwilę, aby składniki trochę się wymieszały. Dodajemy ostudzoną czekoladę i krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników. Następnie wsypujemy orzechy i krótko mieszamy (mikserem).
  3. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
  4. Krem Rocher nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy.
Uwagi:
  1. Serek mascarpone musi być schłodzony min. 6 godzin.
  2. Krem Rocher z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu/ciasta o średnicy 16 cm (warstwa kremu ma ok 1,5 cm).
    Skorzystaj z przelicznika foremek
  3. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu ferrero rocher: połączenia smakowe
  4. Czekoladę gorzką w przepisie można zastąpić mleczną. Krem będzie wtedy trochę słodszy.
  5. Słodki smak kremu najlepiej przełamać kwaskową konfiturą lub owocami, np. maliny, porzeczki.
  6. Kąpiel wodna: ustawiamy miskę z czekoladą na małym, wysokim rondelku z gotującą się wodą (mała ilość wody). Mieszamy czekoladę, aż się rozpuści. Czekolada nie lubi wysokiej temperatury, zwłaszcza biała czekolada, dlatego trzeba uważać i za długo jej nie podgrzewać (tylko do momentu rozpuszczenia się czekolady).

Smacznego 🙂


krem rocher do tortu, krem ferrero rocher, krem do tortu, krem z Nutellą, prosty krem do tortu,

krem rocher do tortu, krem ferrero rocher, krem do tortu, krem z Nutellą,

krem rocher, krem ferrero rocher, krem rocher do tortu, prosty krem do tortu,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

41 komentarzy

Malgosia 03/07/2024 - 10:55

Dzień dobry. Czy nutella do kremu rocher ma być też z lodówki czy temp pokojową? Pozdrawiam

Odpowiedź
Magdalena Indyka 03/07/2024 - 10:58

Może być w temp. pokojowej. Ostatnio go robiłam i na pół godziny przed użyciem włożyłam słoik do lodówki. Było gorąco i bałam się, że Nutella będzie za ciepła.

Odpowiedź
na WalcJustynazJUs 11/09/2023 - 11:02

Bardzooo proszę o przepis na tort, którego zdjęcia są w tym przepisie 🙂

Odpowiedź
J 03/02/2023 - 17:30

Dzień dobry. Trafiłam na Pani stronę bo poszukuje pomocy przy torcie dla męza 🙂 To będzie mój pierwszy i podchodzę do tematu dosć ambitnie ale mam nadzieję, że Pani przepisy mi w tym pomogą 🙂 Mam jednak pytanko. Liczę, że dostanę odpowiedź, bardzo by mi to pomogło. Otóż myślałam o takim połączeni od dołu: biszkopt biały, krem roche, chrupka, biszkopt biały, mus z wiśni, frużelina z wiśni, mus z wiśni i biszkopt. Czy to będzie ok połaczenie? Czy frużelina w musie wiśniowym nie zniszczy musu ? Bardzo czekam na odpowiedź i pozdrawiam serdecznie 😉

Odpowiedź
Magdalena Indyka 04/02/2023 - 22:22

Połączenie będzie ok. Do musu zrobiłabym żelkę. Jeśli nie może Pani zrobić żelki zrobiłabym sam mus wiśniowy.

Odpowiedź
Anna 30/04/2022 - 21:09

Czyli kremu z tego przepisu wustarcza na 2 warstwy + tynk?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 30/04/2022 - 23:43

W uwagach do przepisu piszę na ile wystarczy kremu 🙂

Odpowiedź
Izabela 31/03/2022 - 22:09

Witam, bardzo dziękuję za super przepisy, korzystam z nich bardzo często i nigdy się nie zawiodłam.
Ale do kremu Rocher mam pytanie – w przepisie jest informacja, że składniki są na 1 przełożenie do tortu 16 cm, a w komentarzach jest informacja, że na przełożenie do biszkoptu 18 cm. Potrzebuję przeliczyć na tort 25 cm i mam dylemat – składników razem na 1 przełożenie wyszło mi ponad kilogram. Czy to możliwe ? Proszę o odpowiedź.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 01/04/2022 - 00:02

Jest różnica, ponieważ kiedy robiłam krem pierwszy raz wyszedł mi o grubości 1 cm. Parę tygodni temu robiłam go ponownie w mniejszej średnicy 16 cm i wyszło mi ok 1,5 cm. Lubię grubsze warstwy kremów. Ale możesz przeliczyć składniki na 18 cm i wyjdzie ci cieńsza warstwa kremu.

Odpowiedź
Izabela 01/04/2022 - 08:03

Dziękuję za informację, Pozdrawiam serdecznie.

Odpowiedź
Mariola 02/03/2023 - 15:56

dzień dobry, mam pytanie odnośnie przepisów na krem Nutella i Rocher przy podobnych okolicznościach składników krem Rocher jest na tort o średnicy 16 cm natomiast Nutella na tort o średnicy 18 cm. mogę prosić o wyjaśnienie skąd ta różnica?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 03/03/2023 - 09:56

Z powodu błędu. Już poprawiłam :). Dziękuję za zwrócenie uwagi. Pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedź
Wiktoria 30/05/2021 - 18:41

Czy krem można przygotować dzień przed nałożeniem na biszkopt?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 01/06/2021 - 10:52

Nie. Przygotowujemy go tuż przed nałożeniem na biszkopt.

Odpowiedź
Karina 23/06/2021 - 17:03

Przekładałam tym kremem biszkopt tzn zrobiłam tort … powiem że to jest krem z „,górej półki” jak dla mnie… moi goscie byli zachwyceni …

Odpowiedź
Magdalena Indyka 23/06/2021 - 18:06

Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam!

Odpowiedź
Jagoda 06/01/2021 - 20:01

Czy probowalas dac cala gorzka czekoladę? Czy nie wyjdzie dziwny w smaku?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 07/01/2021 - 10:53

Dziwny nie, ale to już nie będzie przypominać kremu Ferrero Rocher. Nie dodawałam nigdy do tego kremu samej gorzkiej czekolady.

Odpowiedź
Madzia 18/12/2020 - 10:58

Czy ktoś kto już robił ten krem może mi powiedzieć jaki krem typu „Nutella” użył? A może lepiej kupić oryginalną Nutellę? Kremy typu „Nutella” często są bardzo słodkie w porównaniu do oryginału i zastanawiam się czy krem nie będzie zbyt słodki.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 18/12/2020 - 21:56

Ja robiłam go tylko na oryginalnej Nutelli. Kremy czekoladowe są różne. Jedne gorszej jakości z dużą ilością cukru. Jeśli nie znasz dobrego odpowiednika Nutelli (Ja nie znam), to lepiej dać Nutellę.

Odpowiedź
Madzia 19/12/2020 - 20:08

Dziękuję za odpowiedź ?

Odpowiedź
Klon.95 14/07/2020 - 18:46

Czy krem nadaje się do tortów piętrowych? Jest wystarczająco stabilny?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 14/07/2020 - 22:24

Nie robię tortów piętrowych. Trudno mi powiedzieć. Wiem że dziewczyny, które robią piętrowe torty używają tego kremu.

Odpowiedź
Magda W 23/03/2020 - 08:46

Jakie nasączenie można dać do tego kremu ? Tort będą jadły tez dzieci.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 24/03/2020 - 14:02

Woda z kakao, słaba kawa, herbata. Sok wiśniowy jeśli będzie frużelina z wiśni lub malinowy.

Odpowiedź
Aga 12/05/2020 - 12:09

Witam! Orzechy zmielić ze skórką a potem chwile podsmażyć na patelni?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 13/05/2020 - 13:23

Prażymy orzechy w całości. Dodałam do przepisu (w liście składników) link do wpisu jak uprażyć orzechy laskowe.

Odpowiedź
Mirella 02/12/2018 - 00:02

Chciałabym po raz pierwszy zrobić ten krem ale zastanawiam się nad ilością kremu. Zależy mi na jednym przełożeniu blatu 20 cm. 1/3 kremu czy 1/4 hmm?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 02/12/2018 - 11:16

1/3 kremu 🙂

Odpowiedź
Milena 07/07/2021 - 20:00

Czyli na jedno przełożenie blatu o średnicy 20cm mam użyć 1/3 całości tego kremu? Bo z instrukcji zrozumiałam, że tego kremu starczy na jeden blat o średnicy 18cm, dlatego postanowiłam przeliczyć foremki i nie wiem czy dobrze robię.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 08/07/2021 - 00:40

Kremu z przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 18 cm. Na blat o śr 20 cm trzeba zwiększyć składniki. Przeliczysz to w przeliczniku foremek. Jeśli użyjesz 1/3 tego kremu z przepisu to nie wystarczy ci na połowę jednego blatu.

Odpowiedź
Milena 10/07/2021 - 18:02

Uff czyli dobrze zrozumiałam, dziękuję za odpowiedź 😀

Emilia 17/10/2018 - 16:09

Witaj Magdo! Czy krem z połowy porcji, wystarczy mi na przełożenie jednej warstwy tortu o średnicy 30cm? Czy jeszcze mi go zostanie?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 18/10/2018 - 07:43

Nie wiem. Tu jest przelicznik foremek.

Odpowiedź
Magda 23/01/2018 - 20:02

Wygląda pysznie 🙂 Czy tyle masy starczy na przelozenie tortuo srednicy 18cm chodzi o dwie warstwy kremu i otynkowanie go?

Odpowiedź
Słodki Pomysł 23/01/2018 - 23:08

Kremu wystarczy na obłożenie i otynkowanie tortu o śr 20 cm. Więc trochę Ci zostanie, ale możesz wtedy grubszą warstwę tynku dać :).

Odpowiedź
Iwkaiialpaka iiw imieszanki 31/10/2020 - 10:21

Na zdjeciach masa jest jasno brązowa, a na ostatnim zdjeciu ciemno brązowa, bardzo apetyczna 😉 jak uzyskac taki efekt? Zastosowała Pani jakiś barwnik?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 31/10/2020 - 17:51

Nie. Masa z czekoladą naturalnie ciemnieje po kilku godzinach w lodówce.

Odpowiedź
Ewa 18/11/2020 - 15:52

Planuję zrobić ten krem, ale mam wątpliwość. Na ostanim zdjęciu krem jest tylką wyciskany, posypany oirzechami, stąd bardzo efektowna prezentacja. W rzeczywistości po dadaniu zmielonych orzechów nie ma szans na wyciskanie tylką. Czy na ostanim zdjęciu jest faktycznie ten krem z orzechami, czy krem przed ich dodaniem ?

Magdalena Indyka 18/11/2020 - 16:59

Krem wyciskany był z orzechami. Na drugim zdjęciu, jak się przyjrzysz, w miseczce widać, że krem jest z orzeszkami w środku.