KREM DO TORTU/ KREMY DO CIAST

KREM ROCHER

krem rocher do tortu, krem ferrero rocher, krem do tortu, krem z Nutellą,

Krem Rocher zna chyba każdy :). To idealne połączenie serka mascarpone z Nutellą, czekoladą i orzechami laskowymi! Jeśli jednak nie mieliście okazji na degustację tego kremu, to koniecznie sami zróbcie i przekonajcie się jak uzależniający jest ten smak :). Krem Ferrero Rocher polecam do ciast, deserów z owocami i tortów, np. Tort Rocher.

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Składniki:

  • 240 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 120 g kremu czekoladowego ‘Nutella’
  • 60 g mlecznej czekolady
  • 12 g gorzkiej czekolady lub mlecznej*
  • 36 g prażonych, zmielonych orzechów laskowych
  1. Czekolady topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystudzenia, uważając przy tym, aby masa czekoladowa nie zgęstniała za bardzo. Czekolada nie może być ciepła, ponieważ krem się zwarzy.
  2. W misce umieszczamy schłodzony serek mascarpone i Nutellę. Miksujemy całość dosłownie chwilę, aby składniki trochę się wymieszały. Dodajemy ostudzoną czekoladę i krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników. Następnie wsypujemy orzechy i krótko mieszamy (mikserem).
  3. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
  4. Krem Rocher nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy.
Uwagi:
  1. Serek mascarpone musi być schłodzony min. 6 godzin.
  2. Krem Rocher z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu/ciasta o średnicy 16 cm (warstwa kremu ma ok 1,5 cm).
    Skorzystaj z przelicznika foremek.
  3. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu ferrero rocher: połączenia smakowe.
  4. Czekoladę gorzką w przepisie można zastąpić mleczną. Krem będzie wtedy trochę słodszy.
  5. Słodki smak kremu najlepiej przełamać kwaskową konfiturą lub owocami, np. maliny, porzeczki.
  6. Kąpiel wodna: ustawiamy miskę z czekoladą na małym, wysokim rondelku z gotującą się wodą (mała ilość wody). Mieszamy czekoladę, aż się rozpuści. Czekolada nie lubi wysokiej temperatury, zwłaszcza biała czekolada, dlatego trzeba uważać i za długo jej nie podgrzewać (tylko do momentu rozpuszczenia się czekolady).

Smacznego 🙂


krem rocher do tortu, krem ferrero rocher, krem do tortu, krem z Nutellą, prosty krem do tortu,

krem rocher do tortu, krem ferrero rocher, krem do tortu, krem z Nutellą,

krem rocher, krem ferrero rocher, krem rocher do tortu, prosty krem do tortu,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

33 komentarze

  • Odpowiedź
    Anna
    30 kwietnia 2022 at 21:09

    Czyli kremu z tego przepisu wustarcza na 2 warstwy + tynk?

  • Odpowiedź
    Izabela
    31 marca 2022 at 22:09

    Witam, bardzo dziękuję za super przepisy, korzystam z nich bardzo często i nigdy się nie zawiodłam.
    Ale do kremu Rocher mam pytanie – w przepisie jest informacja, że składniki są na 1 przełożenie do tortu 16 cm, a w komentarzach jest informacja, że na przełożenie do biszkoptu 18 cm. Potrzebuję przeliczyć na tort 25 cm i mam dylemat – składników razem na 1 przełożenie wyszło mi ponad kilogram. Czy to możliwe ? Proszę o odpowiedź.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      1 kwietnia 2022 at 00:02

      Jest różnica, ponieważ kiedy robiłam krem pierwszy raz wyszedł mi o grubości 1 cm. Parę tygodni temu robiłam go ponownie w mniejszej średnicy 16 cm i wyszło mi ok 1,5 cm. Lubię grubsze warstwy kremów. Ale możesz przeliczyć składniki na 18 cm i wyjdzie ci cieńsza warstwa kremu.

      • Odpowiedź
        Izabela
        1 kwietnia 2022 at 08:03

        Dziękuję za informację, Pozdrawiam serdecznie.

  • Odpowiedź
    Wiktoria
    30 maja 2021 at 18:41

    Czy krem można przygotować dzień przed nałożeniem na biszkopt?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      1 czerwca 2021 at 10:52

      Nie. Przygotowujemy go tuż przed nałożeniem na biszkopt.

      • Odpowiedź
        Karina
        23 czerwca 2021 at 17:03

        Przekładałam tym kremem biszkopt tzn zrobiłam tort … powiem że to jest krem z „,górej półki” jak dla mnie… moi goscie byli zachwyceni …

  • Odpowiedź
    Jagoda
    6 stycznia 2021 at 20:01

    Czy probowalas dac cala gorzka czekoladę? Czy nie wyjdzie dziwny w smaku?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      7 stycznia 2021 at 10:53

      Dziwny nie, ale to już nie będzie przypominać kremu Ferrero Rocher. Nie dodawałam nigdy do tego kremu samej gorzkiej czekolady.

  • Odpowiedź
    Madzia
    18 grudnia 2020 at 10:58

    Czy ktoś kto już robił ten krem może mi powiedzieć jaki krem typu „Nutella” użył? A może lepiej kupić oryginalną Nutellę? Kremy typu „Nutella” często są bardzo słodkie w porównaniu do oryginału i zastanawiam się czy krem nie będzie zbyt słodki.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      18 grudnia 2020 at 21:56

      Ja robiłam go tylko na oryginalnej Nutelli. Kremy czekoladowe są różne. Jedne gorszej jakości z dużą ilością cukru. Jeśli nie znasz dobrego odpowiednika Nutelli (Ja nie znam), to lepiej dać Nutellę.

      • Odpowiedź
        Madzia
        19 grudnia 2020 at 20:08

        Dziękuję za odpowiedź ?

  • Odpowiedź
    Klon.95
    14 lipca 2020 at 18:46

    Czy krem nadaje się do tortów piętrowych? Jest wystarczająco stabilny?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      14 lipca 2020 at 22:24

      Nie robię tortów piętrowych. Trudno mi powiedzieć. Wiem że dziewczyny, które robią piętrowe torty używają tego kremu.

  • Odpowiedź
    Magda W
    23 marca 2020 at 08:46

    Jakie nasączenie można dać do tego kremu ? Tort będą jadły tez dzieci.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      24 marca 2020 at 14:02

      Woda z kakao, słaba kawa, herbata. Sok wiśniowy jeśli będzie frużelina z wiśni lub malinowy.

      • Odpowiedź
        Aga
        12 maja 2020 at 12:09

        Witam! Orzechy zmielić ze skórką a potem chwile podsmażyć na patelni?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          13 maja 2020 at 13:23

          Prażymy orzechy w całości. Dodałam do przepisu (w liście składników) link do wpisu jak uprażyć orzechy laskowe.

  • Odpowiedź
    Mirella
    2 grudnia 2018 at 00:02

    Chciałabym po raz pierwszy zrobić ten krem ale zastanawiam się nad ilością kremu. Zależy mi na jednym przełożeniu blatu 20 cm. 1/3 kremu czy 1/4 hmm?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      2 grudnia 2018 at 11:16

      1/3 kremu 🙂

      • Odpowiedź
        Milena
        7 lipca 2021 at 20:00

        Czyli na jedno przełożenie blatu o średnicy 20cm mam użyć 1/3 całości tego kremu? Bo z instrukcji zrozumiałam, że tego kremu starczy na jeden blat o średnicy 18cm, dlatego postanowiłam przeliczyć foremki i nie wiem czy dobrze robię.

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          8 lipca 2021 at 00:40

          Kremu z przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 18 cm. Na blat o śr 20 cm trzeba zwiększyć składniki. Przeliczysz to w przeliczniku foremek. Jeśli użyjesz 1/3 tego kremu z przepisu to nie wystarczy ci na połowę jednego blatu.

          • Milena
            10 lipca 2021 at 18:02

            Uff czyli dobrze zrozumiałam, dziękuję za odpowiedź 😀

  • Odpowiedź
    Emilia
    17 października 2018 at 16:09

    Witaj Magdo! Czy krem z połowy porcji, wystarczy mi na przełożenie jednej warstwy tortu o średnicy 30cm? Czy jeszcze mi go zostanie?

  • Odpowiedź
    Magda
    23 stycznia 2018 at 20:02

    Wygląda pysznie 🙂 Czy tyle masy starczy na przelozenie tortuo srednicy 18cm chodzi o dwie warstwy kremu i otynkowanie go?

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      23 stycznia 2018 at 23:08

      Kremu wystarczy na obłożenie i otynkowanie tortu o śr 20 cm. Więc trochę Ci zostanie, ale możesz wtedy grubszą warstwę tynku dać :).

      • Odpowiedź
        Iwkaiialpaka iiw imieszanki
        31 października 2020 at 10:21

        Na zdjeciach masa jest jasno brązowa, a na ostatnim zdjeciu ciemno brązowa, bardzo apetyczna 😉 jak uzyskac taki efekt? Zastosowała Pani jakiś barwnik?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          31 października 2020 at 17:51

          Nie. Masa z czekoladą naturalnie ciemnieje po kilku godzinach w lodówce.

          • Ewa
            18 listopada 2020 at 15:52

            Planuję zrobić ten krem, ale mam wątpliwość. Na ostanim zdjęciu krem jest tylką wyciskany, posypany oirzechami, stąd bardzo efektowna prezentacja. W rzeczywistości po dadaniu zmielonych orzechów nie ma szans na wyciskanie tylką. Czy na ostanim zdjęciu jest faktycznie ten krem z orzechami, czy krem przed ich dodaniem ?

          • Magdalena Indyka
            18 listopada 2020 at 16:59

            Krem wyciskany był z orzechami. Na drugim zdjęciu, jak się przyjrzysz, w miseczce widać, że krem jest z orzeszkami w środku.

    Zostaw komentarz