Krem Rocher zna chyba każdy :). To idealne połączenie serka mascarpone z Nutellą, czekoladą i orzechami laskowymi! Jeśli jednak nie mieliście okazji na degustację tego kremu, to koniecznie sami zróbcie i przekonajcie się jak uzależniający jest ten smak :). Krem Ferrero Rocher polecam do ciast, deserów z owocami i tortów, np. Tort Rocher.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
- 245 g serka mascarpone, schłodzonego
- 120 g kremu czekoladowego ‘Nutella’
- 60 g mlecznej czekolady
- 12 g gorzkiej czekolady lub mlecznej*
- 36 g prażonych, zmielonych orzechów laskowych
- Czekolady topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystudzenia, uważając przy tym, aby masa czekoladowa nie zgęstniała za bardzo. Czekolada nie może być ciepła, ponieważ krem się zwarzy.
- W misce umieszczamy schłodzony serek mascarpone i Nutellę. Miksujemy całość dosłownie chwilę, aby składniki trochę się wymieszały. Dodajemy ostudzoną czekoladę i krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników. Następnie wsypujemy orzechy i krótko mieszamy (mikserem).
- Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
- Krem Rocher nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy.
Uwagi:
- Serek mascarpone musi być schłodzony min. 6 godzin.
- Krem Rocher z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu/ciasta o średnicy 16 cm (warstwa kremu ma ok 1,5 cm).
Skorzystaj z przelicznika foremek. - Sprawdź jakie kremy pasują do kremu ferrero rocher: połączenia smakowe.
- Czekoladę gorzką w przepisie można zastąpić mleczną. Krem będzie wtedy trochę słodszy.
- Słodki smak kremu najlepiej przełamać kwaskową konfiturą lub owocami, np. maliny, porzeczki.
- Kąpiel wodna: ustawiamy miskę z czekoladą na małym, wysokim rondelku z gotującą się wodą (mała ilość wody). Mieszamy czekoladę, aż się rozpuści. Czekolada nie lubi wysokiej temperatury, zwłaszcza biała czekolada, dlatego trzeba uważać i za długo jej nie podgrzewać (tylko do momentu rozpuszczenia się czekolady).
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
39 komentarzy
na WalcJustynazJUs
11 września 2023 at 11:02Bardzooo proszę o przepis na tort, którego zdjęcia są w tym przepisie 🙂
Magdalena Indyka
11 września 2023 at 11:49To jest ten tort: https://slodkipomysl.pl/tort-z-musem-wisniowym 🙂
J
3 lutego 2023 at 17:30Dzień dobry. Trafiłam na Pani stronę bo poszukuje pomocy przy torcie dla męza 🙂 To będzie mój pierwszy i podchodzę do tematu dosć ambitnie ale mam nadzieję, że Pani przepisy mi w tym pomogą 🙂 Mam jednak pytanko. Liczę, że dostanę odpowiedź, bardzo by mi to pomogło. Otóż myślałam o takim połączeni od dołu: biszkopt biały, krem roche, chrupka, biszkopt biały, mus z wiśni, frużelina z wiśni, mus z wiśni i biszkopt. Czy to będzie ok połaczenie? Czy frużelina w musie wiśniowym nie zniszczy musu ? Bardzo czekam na odpowiedź i pozdrawiam serdecznie 😉
Magdalena Indyka
4 lutego 2023 at 22:22Połączenie będzie ok. Do musu zrobiłabym żelkę. Jeśli nie może Pani zrobić żelki zrobiłabym sam mus wiśniowy.
Anna
30 kwietnia 2022 at 21:09Czyli kremu z tego przepisu wustarcza na 2 warstwy + tynk?
Magdalena Indyka
30 kwietnia 2022 at 23:43W uwagach do przepisu piszę na ile wystarczy kremu 🙂
Izabela
31 marca 2022 at 22:09Witam, bardzo dziękuję za super przepisy, korzystam z nich bardzo często i nigdy się nie zawiodłam.
Ale do kremu Rocher mam pytanie – w przepisie jest informacja, że składniki są na 1 przełożenie do tortu 16 cm, a w komentarzach jest informacja, że na przełożenie do biszkoptu 18 cm. Potrzebuję przeliczyć na tort 25 cm i mam dylemat – składników razem na 1 przełożenie wyszło mi ponad kilogram. Czy to możliwe ? Proszę o odpowiedź.
Magdalena Indyka
1 kwietnia 2022 at 00:02Jest różnica, ponieważ kiedy robiłam krem pierwszy raz wyszedł mi o grubości 1 cm. Parę tygodni temu robiłam go ponownie w mniejszej średnicy 16 cm i wyszło mi ok 1,5 cm. Lubię grubsze warstwy kremów. Ale możesz przeliczyć składniki na 18 cm i wyjdzie ci cieńsza warstwa kremu.
Izabela
1 kwietnia 2022 at 08:03Dziękuję za informację, Pozdrawiam serdecznie.
Mariola
2 marca 2023 at 15:56dzień dobry, mam pytanie odnośnie przepisów na krem Nutella i Rocher przy podobnych okolicznościach składników krem Rocher jest na tort o średnicy 16 cm natomiast Nutella na tort o średnicy 18 cm. mogę prosić o wyjaśnienie skąd ta różnica?
Magdalena Indyka
3 marca 2023 at 09:56Z powodu błędu. Już poprawiłam :). Dziękuję za zwrócenie uwagi. Pozdrawiam serdecznie!
Wiktoria
30 maja 2021 at 18:41Czy krem można przygotować dzień przed nałożeniem na biszkopt?
Magdalena Indyka
1 czerwca 2021 at 10:52Nie. Przygotowujemy go tuż przed nałożeniem na biszkopt.
Karina
23 czerwca 2021 at 17:03Przekładałam tym kremem biszkopt tzn zrobiłam tort … powiem że to jest krem z „,górej półki” jak dla mnie… moi goscie byli zachwyceni …
Magdalena Indyka
23 czerwca 2021 at 18:06Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam!
Jagoda
6 stycznia 2021 at 20:01Czy probowalas dac cala gorzka czekoladę? Czy nie wyjdzie dziwny w smaku?
Magdalena Indyka
7 stycznia 2021 at 10:53Dziwny nie, ale to już nie będzie przypominać kremu Ferrero Rocher. Nie dodawałam nigdy do tego kremu samej gorzkiej czekolady.
Madzia
18 grudnia 2020 at 10:58Czy ktoś kto już robił ten krem może mi powiedzieć jaki krem typu „Nutella” użył? A może lepiej kupić oryginalną Nutellę? Kremy typu „Nutella” często są bardzo słodkie w porównaniu do oryginału i zastanawiam się czy krem nie będzie zbyt słodki.
Magdalena Indyka
18 grudnia 2020 at 21:56Ja robiłam go tylko na oryginalnej Nutelli. Kremy czekoladowe są różne. Jedne gorszej jakości z dużą ilością cukru. Jeśli nie znasz dobrego odpowiednika Nutelli (Ja nie znam), to lepiej dać Nutellę.
Madzia
19 grudnia 2020 at 20:08Dziękuję za odpowiedź ?
Klon.95
14 lipca 2020 at 18:46Czy krem nadaje się do tortów piętrowych? Jest wystarczająco stabilny?
Magdalena Indyka
14 lipca 2020 at 22:24Nie robię tortów piętrowych. Trudno mi powiedzieć. Wiem że dziewczyny, które robią piętrowe torty używają tego kremu.
Magda W
23 marca 2020 at 08:46Jakie nasączenie można dać do tego kremu ? Tort będą jadły tez dzieci.
Magdalena Indyka
24 marca 2020 at 14:02Woda z kakao, słaba kawa, herbata. Sok wiśniowy jeśli będzie frużelina z wiśni lub malinowy.
Aga
12 maja 2020 at 12:09Witam! Orzechy zmielić ze skórką a potem chwile podsmażyć na patelni?
Magdalena Indyka
13 maja 2020 at 13:23Prażymy orzechy w całości. Dodałam do przepisu (w liście składników) link do wpisu jak uprażyć orzechy laskowe.
Mirella
2 grudnia 2018 at 00:02Chciałabym po raz pierwszy zrobić ten krem ale zastanawiam się nad ilością kremu. Zależy mi na jednym przełożeniu blatu 20 cm. 1/3 kremu czy 1/4 hmm?
Magdalena Indyka
2 grudnia 2018 at 11:161/3 kremu 🙂
Milena
7 lipca 2021 at 20:00Czyli na jedno przełożenie blatu o średnicy 20cm mam użyć 1/3 całości tego kremu? Bo z instrukcji zrozumiałam, że tego kremu starczy na jeden blat o średnicy 18cm, dlatego postanowiłam przeliczyć foremki i nie wiem czy dobrze robię.
Magdalena Indyka
8 lipca 2021 at 00:40Kremu z przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 18 cm. Na blat o śr 20 cm trzeba zwiększyć składniki. Przeliczysz to w przeliczniku foremek. Jeśli użyjesz 1/3 tego kremu z przepisu to nie wystarczy ci na połowę jednego blatu.
Milena
10 lipca 2021 at 18:02Uff czyli dobrze zrozumiałam, dziękuję za odpowiedź 😀
Emilia
17 października 2018 at 16:09Witaj Magdo! Czy krem z połowy porcji, wystarczy mi na przełożenie jednej warstwy tortu o średnicy 30cm? Czy jeszcze mi go zostanie?
Magdalena Indyka
18 października 2018 at 07:43Nie wiem. Tu jest przelicznik foremek.
Magda
23 stycznia 2018 at 20:02Wygląda pysznie 🙂 Czy tyle masy starczy na przelozenie tortuo srednicy 18cm chodzi o dwie warstwy kremu i otynkowanie go?
Słodki Pomysł
23 stycznia 2018 at 23:08Kremu wystarczy na obłożenie i otynkowanie tortu o śr 20 cm. Więc trochę Ci zostanie, ale możesz wtedy grubszą warstwę tynku dać :).
Iwkaiialpaka iiw imieszanki
31 października 2020 at 10:21Na zdjeciach masa jest jasno brązowa, a na ostatnim zdjeciu ciemno brązowa, bardzo apetyczna 😉 jak uzyskac taki efekt? Zastosowała Pani jakiś barwnik?
Magdalena Indyka
31 października 2020 at 17:51Nie. Masa z czekoladą naturalnie ciemnieje po kilku godzinach w lodówce.
Ewa
18 listopada 2020 at 15:52Planuję zrobić ten krem, ale mam wątpliwość. Na ostanim zdjęciu krem jest tylką wyciskany, posypany oirzechami, stąd bardzo efektowna prezentacja. W rzeczywistości po dadaniu zmielonych orzechów nie ma szans na wyciskanie tylką. Czy na ostanim zdjęciu jest faktycznie ten krem z orzechami, czy krem przed ich dodaniem ?
Magdalena Indyka
18 listopada 2020 at 16:59Krem wyciskany był z orzechami. Na drugim zdjęciu, jak się przyjrzysz, w miseczce widać, że krem jest z orzeszkami w środku.