Krem waniliowy na śmietance to prosty i pyszny krem do tortu. Krem z wanilią do tortu to idealna alternatywa dla kremu śmietankowego. Polecam urozmaicić krem waniliowy żelką owocową lub frużeliną.
Jedynym problemem w tym kremie jest to, że im dłużej gotuje się śmietankę, tym masa po schłodzeniu wychodzi gęstsza. Może się więc zdarzyć, że za każdym razem konsystencja kremu będzie się trochę różnić.
Dlatego ważny jest czas gotowania śmietanki. Za pierwszym razem, trzymając się przepisu, gotowałam śmietankę ok 15 minut! Masa waniliowa po schłodzeniu wyszła bardzo gęsta. A po dodaniu mascarpone ledwo rozsmarowałam krem na biszkopcie. Konsystencją krem przypominał schłodzone masło. Do tego warstwa kremu miała ok 1 cm grubości i ledwo wcisnęłam do niego żelkę :).
Jak dla mnie najlepszy czas gotowania śmietanki (ok 300 g) to ok 5 minut. Gdy gotowałam ją 7 minut masa po schłodzeniu wyszła już gęsta i otrzymałam bardzo gęsty krem. Taki krem nie jest zły, do przełożenia tortu jest dobry. Ale trochę ciężko go wycisnąć np. przez tylkę, więc trzeba trochę się napracować przy dekorowaniu babeczek. Krem w miseczce na zdjęciu wyszedł mi właśnie tak gęsty.
Krem w torcie był luźniejszy (śmietanka gotowana ok 5 minut). Dałam go na dolną warstwę. Dodałam żelkę i bez problemu utrzymał ciężar górnego kremu.
Oprócz czasu gotowania znaczenie ma również moc waszego palnika. Im większy ogień, tym śmietanka mocniej się gotuje. Dlatego zwróćcie uwagę również na to, aby zawsze gotować śmietankę na takiej samej mocy palnika.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Ważne!
- Im więcej śmietanki, tym czas gotowania trochę trzeba wydłużyć. Warto sobie zapisywać czas gotowania różnej ilości śmietanki.
- Śmietanki nie trzeba gotować, można doprowadzić do wrzenia i odstawić razem z wanilią do ostudzenia. Jednak wg mnie gotowanie śmietanki zagęszcza ją, przez co krem po ubiciu z mascarpone jest stabilniejszy.
Składniki na krem waniliowy:
- 280 g śmietanki kremówki 30%
- 1 laska wanilii (min. 10 cm)
- 150 g serka mascarpone, schłodzonego
- 30-35 g cukru pudru, do smaku
- Śmietankę umieszczamy w rondelku.
- Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i za pomocą noża wyskrobujemy ziarenka do śmietanki. Na końcu wrzucamy przekrojoną laskę wanilii.
- Podgrzewamy śmietankę na małym ogniu do momentu wrzenia. Następnie gotujemy śmietankę na małym ogniu, przez ok 5 minut, cały czas mieszając śmietankę.
- Im dłużej będziemy gotować śmietankę, tym gęstsza wyjdzie po schłodzeniu.
- Wyłączamy palnik i wyciągamy ze śmietanki laskę wanilii. Nie polecam przecedzać śmietanki przez sitko, ponieważ wtedy część ziarenek wanilii zostaje na sitku.
- Na gorącej śmietance tworzy się kożuch. Aby tego uniknąć polecam mieszać śmietankę przed ok 1-2 minut, aby w ten sposób ją przestudzić.
- Studzimy śmietankę z wanilią, a następnie schładzamy ją w lodówce min. 6 godzin (najlepiej całą noc).
- Schłodzoną masę waniliową umieszczamy w misce. Dodajemy schłodzony serek mascarpone i cukier puder. Miksujemy całość (szybsze obroty), aż otrzymamy gęsty krem waniliowy.
- Gotowy krem waniliowy od razu przekładamy na biszkopt lub ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
Uwagi:
- Ilość kremu waniliowego z przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa kremu ma ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek:
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z wanilią: połączenia smakowe.
- Do kremu użyłam śmietanki 30%. Będę robić krem śmietankowy na gotowanej śmietance i wtedy przetestuję krem na śmietance 36%.
- Jeśli masa waniliowa wyjdzie Wam bardzo gęsta polecam zmniejszyć ilość mascarpone, aby krem nie wyszedł za gęsty.
- Gdy masa waniliowa po schłodzeniu wyjdzie rzadka zwiększcie ilość mascarpone, aby krem wyszedł stabilniejszy.
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
22 komentarze
iPati
2 września 2023 at 17:12Czy mogę prosić o podanie pozosystałych kremów ze zdjęcia i jaka jest tam żelka?
Magdalena Indyka
2 września 2023 at 17:18To jest tort Rudolf 🙂 Przepis: https://slodkipomysl.pl/tort-rudolf A w kremie waniliowym jest żelka gruszkowa: https://slodkipomysl.pl/zelka-gruszkowa Nie pamiętam jaki był krem pod kremem waniliowym.
Marta Jahnz
22 sierpnia 2023 at 18:36280g kremówki ile to ml ?
Magdalena Indyka
24 sierpnia 2023 at 17:39Proszę dać 280 ml.
Agnieszka
29 maja 2023 at 13:07Ile czasu gotować 1000g śmietanki? potrzebuję taką ilość na 3 przełożenia 🙂
Magdalena Indyka
29 maja 2023 at 21:49Nie wiem. Nie robiłam tak dużej porcji kremu. Śmietanka podczas gotowania gęstnieje. Tak dużą ilość gotowałabym ok 10 minut. Jeśli nadal byłaby płynna to przeciągnęłabym gotowanie do 12-15 minut. Proszę uważać i gotować na małym ogniu, aby jej nie przypalić.
Agnieszka
31 maja 2023 at 10:26Dziękuję za odpowiedź 🙂 a czy śmietanka UHT Łaciata 30% będzie w porządku do tego kremu?
Magdalena Indyka
31 maja 2023 at 13:15Tak 🙂 Na takiej śmietance robiłam ten krem 🙂
Aleksandra
27 marca 2023 at 21:10Dzień dobry! Krem wyszedł lejący, wcale nie chce się ubić. Jak go uratować?
Magdalena Indyka
28 marca 2023 at 10:38Jeśli krem nie chce się ubić to może znaczyć, że nie był odpowiednio dobrze schłodzony albo ze śmietanką było coś nie tak. Można wtedy ratować krem żelatyną, ale jeśli jest płynny to wyjdzie żelka, a nie np. mus. Zdarzyło mi się raz czy dwa, że śmietanka nie chciała się ubić po 5 minutach. Dlatego różne są powody, dlaczego krem nie chce się ubić. Masa waniliowa, jeśli była parę minut gotowana na małym ogniu gęstnieje i po dodaniu mascarpone wychodzi gęsty krem.
Kasia
17 lutego 2023 at 16:58Czy po schłodzeniu śmietanki w lodowce można od razu przystąpić do robienia kremu bez oczekiwania min 6 godzin.
Magdalena Indyka
19 lutego 2023 at 14:08Nie bardzo rozumiem 🙂 Po schłodzeniu śmietanki z wanilią dodajemy mascarpone i robimy krem. Następnie nakładamy go od razu na biszkopt. Po wyjęciu schłodzonej śmietanki z lodówki nigdy nie czekamy kilka godzin, tylko od razu dodajemy mascarpone.
G
28 kwietnia 2023 at 15:29Mam problem ze śmietaną po podgrzaniu wygląda jak by się ser zaczynał robić . Czy da się to uratować ?
Magdalena Indyka
29 kwietnia 2023 at 11:19Niestety nie. Śmietanka była za mocno podgrzewana. Na bardzo małym ogniu ją gotujemy. Jaką śmietanka była użyta? Ja używałam śmietanki 30%. Jeśli była użyta 36%, np. z Piątnicy to raczej jej nie polecam. To bardzo gęsta śmietanka.
Paula
15 grudnia 2022 at 19:42Przepyszny krem, w smaku przypominający lody waniliowe. Bardzo chwalony:) robię go dziś 3.raz.
Magdalena Indyka
17 grudnia 2022 at 19:13Bardzo się cieszę. Właśnie siedzę i przygotowuję przepis na pyszny torcik z tym kremem. Mam nadzieję że do poniedziałku uda mi się wrzucić przepis 🙂
Kasia
9 czerwca 2023 at 14:29Czy zamiast laski wanilii można dodać kilka kropel aromatu waniliowego albo cukier waniliowy?
Magdalena Indyka
11 czerwca 2023 at 18:09Dałabym aromat zamiast cukru waniliowego. Nie wiem jaki efekt smakowy da cukier waniliowy.
Basia
3 listopada 2022 at 17:13Zrobiłam ten krem na bazie śmietanki 36%
Krem wyszedł cudowny. Dziękuję.
Magdalena Indyka
4 listopada 2022 at 21:00Bardzo cię cieszę 🙂 Serdecznie pozdrawiam!
Elżbieta
19 stycznia 2023 at 21:01Czy do kremu można dodać kawałki owoców zamiast żelki? Np. borówka albo brzoskwinia z puszki?
Magdalena Indyka
23 stycznia 2023 at 14:40Maliny i borówki można dać. Brzoskwinie w puszce mają dużo soku i mogą rozrzedzić krem. Soki z owoców wchodzą w reakcje z kremem i różnie to się kończy :).