KREM DO TORTU/ KREMY DO CIAST

KREM WANILIOWY

krem waniliowy do tortu, przepis na krem waniliowy, krem z wanilią do tortu, prosty krem do tortu,

Krem waniliowy na śmietance to prosty i pyszny krem do tortu. Krem z wanilią do tortu to idealna alternatywa dla kremu śmietankowego. Polecam urozmaicić krem waniliowy żelką owocową lub frużeliną

Jedynym problemem w tym kremie jest to, że im dłużej gotuje się śmietankę, tym masa po schłodzeniu wychodzi gęstsza. Może się więc zdarzyć, że za każdym razem konsystencja kremu będzie się trochę różnić. 

Dlatego ważny jest czas gotowania śmietanki. Za pierwszym razem, trzymając się przepisu, gotowałam śmietankę ok 15 minut! Masa waniliowa po schłodzeniu wyszła bardzo gęsta. A po dodaniu mascarpone ledwo rozsmarowałam krem na biszkopcie. Konsystencją krem przypominał schłodzone masło. Do tego warstwa kremu miała ok 1 cm grubości i ledwo wcisnęłam do niego żelkę :). 

Jak dla mnie najlepszy czas gotowania śmietanki (ok 300 g) to ok 5 minut. Gdy gotowałam ją 7 minut masa po schłodzeniu wyszła już gęsta i otrzymałam bardzo gęsty krem. Taki krem nie jest zły, do przełożenia tortu jest dobry. Ale trochę ciężko go wycisnąć np. przez tylkę, więc trzeba trochę się napracować przy dekorowaniu babeczek. Krem w miseczce na zdjęciu wyszedł mi właśnie tak gęsty.
Krem w torcie był luźniejszy (śmietanka gotowana ok 5 minut). Dałam go na dolną warstwę. Dodałam żelkę i bez problemu utrzymał ciężar górnego kremu. 

Oprócz czasu gotowania znaczenie ma również moc waszego palnika. Im większy ogień, tym śmietanka mocniej się gotuje. Dlatego zwróćcie uwagę również na to, aby zawsze gotować śmietankę na takiej samej mocy palnika. 

Obserwuj 'SP’ na FB INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Ważne!

  1. Im więcej śmietanki, tym czas gotowania trochę trzeba wydłużyć. Warto sobie zapisywać czas gotowania różnej ilości śmietanki. 
  2. Śmietanki nie trzeba gotować, można doprowadzić do wrzenia i odstawić razem z wanilią do ostudzenia. Jednak wg mnie gotowanie śmietanki zagęszcza ją, przez co krem po ubiciu z mascarpone jest stabilniejszy. 
Składniki na krem waniliowy:
  • 280 g śmietanki kremówki 30%
  • 1 laska wanilii (min. 10 cm)
  • 150 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 30-35 g cukru pudru, do smaku
  1. Śmietankę umieszczamy w rondelku.
  2. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i za pomocą noża wyskrobujemy ziarenka do śmietanki. Na końcu wrzucamy przekrojoną laskę wanilii.
  3. Podgrzewamy śmietankę na małym ogniu do momentu wrzenia. Następnie gotujemy śmietankę na małym ogniu, przez ok 5 minut, cały czas mieszając śmietankę.
  4. Im dłużej będziemy gotować śmietankę, tym gęstsza wyjdzie po schłodzeniu.
  5. Wyłączamy palnik i wyciągamy ze śmietanki laskę wanilii. Nie polecam przecedzać śmietanki przez sitko, ponieważ wtedy część ziarenek wanilii zostaje na sitku. 
  6. Na gorącej śmietance tworzy się kożuch. Aby tego uniknąć polecam mieszać śmietankę przed ok 1-2 minut, aby w ten sposób ją przestudzić.
  7. Studzimy śmietankę z wanilią, a następnie schładzamy ją w lodówce min. 6 godzin (najlepiej całą noc).
  8. Schłodzoną masę waniliową umieszczamy w misce. Dodajemy schłodzony serek mascarpone i cukier puder. Miksujemy całość (szybsze obroty), aż otrzymamy gęsty krem waniliowy.
  9. Gotowy krem waniliowy od razu przekładamy na biszkopt lub ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 

krem waniliowy do tortu, przepis na krem waniliowy, krem z wanilią do tortu, prosty krem do tortu,

Uwagi:
  1. Ilość kremu waniliowego z przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa kremu ma ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek:
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z wanilią: połączenia smakowe.
  3. Do kremu użyłam śmietanki 30%. Będę robić krem śmietankowy na gotowanej śmietance i wtedy przetestuję krem na śmietance 36%.
  4. Jeśli masa waniliowa wyjdzie Wam bardzo gęsta polecam zmniejszyć ilość mascarpone, aby krem nie wyszedł za gęsty.
  5. Gdy masa waniliowa po schłodzeniu wyjdzie rzadka zwiększcie ilość mascarpone, aby krem wyszedł stabilniejszy. 

Smacznego 🙂

krem waniliowy do tortu, przepis na krem waniliowy, krem z wanilią do tortu, prosty krem do tortu, tort z kremem waniliowym,

krem waniliowy do tortu, przepis na krem waniliowy, krem z wanilią do tortu, prosty krem do tortu, tort z kremem waniliowym,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

22 komentarze

  • Odpowiedź
    iPati
    2 września 2023 at 17:12

    Czy mogę prosić o podanie pozosystałych kremów ze zdjęcia i jaka jest tam żelka?

  • Odpowiedź
    Marta Jahnz
    22 sierpnia 2023 at 18:36

    280g kremówki ile to ml ?

  • Odpowiedź
    Agnieszka
    29 maja 2023 at 13:07

    Ile czasu gotować 1000g śmietanki? potrzebuję taką ilość na 3 przełożenia 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      29 maja 2023 at 21:49

      Nie wiem. Nie robiłam tak dużej porcji kremu. Śmietanka podczas gotowania gęstnieje. Tak dużą ilość gotowałabym ok 10 minut. Jeśli nadal byłaby płynna to przeciągnęłabym gotowanie do 12-15 minut. Proszę uważać i gotować na małym ogniu, aby jej nie przypalić.

      • Odpowiedź
        Agnieszka
        31 maja 2023 at 10:26

        Dziękuję za odpowiedź 🙂 a czy śmietanka UHT Łaciata 30% będzie w porządku do tego kremu?

  • Odpowiedź
    Aleksandra
    27 marca 2023 at 21:10

    Dzień dobry! Krem wyszedł lejący, wcale nie chce się ubić. Jak go uratować?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      28 marca 2023 at 10:38

      Jeśli krem nie chce się ubić to może znaczyć, że nie był odpowiednio dobrze schłodzony albo ze śmietanką było coś nie tak. Można wtedy ratować krem żelatyną, ale jeśli jest płynny to wyjdzie żelka, a nie np. mus. Zdarzyło mi się raz czy dwa, że śmietanka nie chciała się ubić po 5 minutach. Dlatego różne są powody, dlaczego krem nie chce się ubić. Masa waniliowa, jeśli była parę minut gotowana na małym ogniu gęstnieje i po dodaniu mascarpone wychodzi gęsty krem.

  • Odpowiedź
    Kasia
    17 lutego 2023 at 16:58

    Czy po schłodzeniu śmietanki w lodowce można od razu przystąpić do robienia kremu bez oczekiwania min 6 godzin.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      19 lutego 2023 at 14:08

      Nie bardzo rozumiem 🙂 Po schłodzeniu śmietanki z wanilią dodajemy mascarpone i robimy krem. Następnie nakładamy go od razu na biszkopt. Po wyjęciu schłodzonej śmietanki z lodówki nigdy nie czekamy kilka godzin, tylko od razu dodajemy mascarpone.

      • Odpowiedź
        G
        28 kwietnia 2023 at 15:29

        Mam problem ze śmietaną po podgrzaniu wygląda jak by się ser zaczynał robić . Czy da się to uratować ?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          29 kwietnia 2023 at 11:19

          Niestety nie. Śmietanka była za mocno podgrzewana. Na bardzo małym ogniu ją gotujemy. Jaką śmietanka była użyta? Ja używałam śmietanki 30%. Jeśli była użyta 36%, np. z Piątnicy to raczej jej nie polecam. To bardzo gęsta śmietanka.

  • Odpowiedź
    Paula
    15 grudnia 2022 at 19:42

    Przepyszny krem, w smaku przypominający lody waniliowe. Bardzo chwalony:) robię go dziś 3.raz.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      17 grudnia 2022 at 19:13

      Bardzo się cieszę. Właśnie siedzę i przygotowuję przepis na pyszny torcik z tym kremem. Mam nadzieję że do poniedziałku uda mi się wrzucić przepis 🙂

    • Odpowiedź
      Kasia
      9 czerwca 2023 at 14:29

      Czy zamiast laski wanilii można dodać kilka kropel aromatu waniliowego albo cukier waniliowy?

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        11 czerwca 2023 at 18:09

        Dałabym aromat zamiast cukru waniliowego. Nie wiem jaki efekt smakowy da cukier waniliowy.

  • Odpowiedź
    Basia
    3 listopada 2022 at 17:13

    Zrobiłam ten krem na bazie śmietanki 36%
    Krem wyszedł cudowny. Dziękuję.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      4 listopada 2022 at 21:00

      Bardzo cię cieszę 🙂 Serdecznie pozdrawiam!

      • Odpowiedź
        Elżbieta
        19 stycznia 2023 at 21:01

        Czy do kremu można dodać kawałki owoców zamiast żelki? Np. borówka albo brzoskwinia z puszki?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          23 stycznia 2023 at 14:40

          Maliny i borówki można dać. Brzoskwinie w puszce mają dużo soku i mogą rozrzedzić krem. Soki z owoców wchodzą w reakcje z kremem i różnie to się kończy :).

    Zostaw komentarz