Krem waniliowy na śmietance to prosty i pyszny krem do tortu. Krem z wanilią do tortu to idealna alternatywa dla kremu śmietankowego. Polecam urozmaicić krem waniliowy żelką owocową lub frużeliną
Jedynym problemem w tym kremie jest to, że im dłużej gotuje się śmietankę, tym masa po schłodzeniu wychodzi gęstsza. Może się więc zdarzyć, że za każdym razem konsystencja kremu będzie się trochę różnić.
Dlatego ważny jest czas gotowania śmietanki. Za pierwszym razem, trzymając się przepisu, gotowałam śmietankę ok 15 minut! Masa waniliowa po schłodzeniu wyszła bardzo gęsta. A po dodaniu mascarpone ledwo rozsmarowałam krem na biszkopcie. Konsystencją krem przypominał schłodzone masło. Do tego warstwa kremu miała ok 1 cm grubości i ledwo wcisnęłam do niego żelkę :).
Jak dla mnie najlepszy czas gotowania śmietanki (ok 300 g) to ok 5 minut. Gdy gotowałam ją 7 minut masa po schłodzeniu wyszła już gęsta i otrzymałam bardzo gęsty krem. Taki krem nie jest zły, do przełożenia tortu jest dobry. Ale trochę ciężko go wycisnąć np. przez tylkę, więc trzeba trochę się napracować przy dekorowaniu babeczek. Krem w miseczce na zdjęciu wyszedł mi właśnie tak gęsty.
Krem w torcie był luźniejszy (śmietanka gotowana ok 5 minut). Dałam go na dolną warstwę. Dodałam żelkę i bez problemu utrzymał ciężar górnego kremu.
Oprócz czasu gotowania znaczenie ma również moc waszego palnika. Im większy ogień, tym śmietanka mocniej się gotuje. Dlatego zwróćcie uwagę również na to, aby zawsze gotować śmietankę na takiej samej mocy palnika.
Ważne!
- Im więcej śmietanki, tym czas gotowania trochę trzeba wydłużyć. Warto sobie zapisywać czas gotowania różnej ilości śmietanki.
- Śmietanki nie trzeba gotować, można doprowadzić do wrzenia i odstawić razem z wanilią do ostudzenia. Jednak wg mnie gotowanie śmietanki zagęszcza ją, przez co krem po ubiciu z mascarpone jest stabilniejszy.
Składniki na krem waniliowy:
- 280 g śmietanki kremówki 30%
- 1 laska wanilii (min. 10 cm)
- 150 g serka mascarpone, schłodzonego
- 30-35 g cukru pudru, do smaku
- Śmietankę umieszczamy w rondelku.
- Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i za pomocą noża wyskrobujemy ziarenka do śmietanki. Na końcu wrzucamy przekrojoną laskę wanilii.
- Podgrzewamy śmietankę na małym ogniu do momentu wrzenia. Następnie gotujemy śmietankę na małym ogniu, przez ok 5 minut, cały czas mieszając śmietankę.
- Im dłużej będziemy gotować śmietankę, tym gęstsza wyjdzie po schłodzeniu.
- Wyłączamy palnik i wyciągamy ze śmietanki laskę wanilii. Nie polecam przecedzać śmietanki przez sitko, ponieważ wtedy część ziarenek wanilii zostaje na sitku.
- Na gorącej śmietance tworzy się kożuch. Aby tego uniknąć polecam mieszać śmietankę przed ok 1-2 minut, aby w ten sposób ją przestudzić.
- Studzimy śmietankę z wanilią, a następnie schładzamy ją w lodówce min. 6 godzin (najlepiej całą noc).
- Schłodzoną masę waniliową umieszczamy w misce. Dodajemy schłodzony serek mascarpone i cukier puder. Miksujemy całość (szybsze obroty), aż otrzymamy gęsty krem waniliowy.
- Gotowy krem waniliowy od razu przekładamy na biszkopt lub ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
Uwagi:
- Ilość kremu waniliowego z przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa kremu ma ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z wanilią: połączenia smakowe
- Do kremu użyłam śmietanki 30%. Będę robić krem śmietankowy na gotowanej śmietance i wtedy przetestuję krem na śmietance 36%.
- Jeśli masa waniliowa wyjdzie Wam bardzo gęsta polecam zmniejszyć ilość mascarpone, aby krem nie wyszedł za gęsty.
- Gdy masa waniliowa po schłodzeniu wyjdzie rzadka zwiększcie ilość mascarpone, aby krem wyszedł stabilniejszy.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
26 komentarzy
Witam. Czy kremu można urzyć do otynkowania tortu?
Tak 🙂 Tylko nie pod masę cukrową ani dekoracje z takiej masy :).
Czy mogę prosić o podanie pozosystałych kremów ze zdjęcia i jaka jest tam żelka?
To jest tort Rudolf 🙂 Przepis: https://slodkipomysl.pl/tort-rudolf A w kremie waniliowym jest żelka gruszkowa: https://slodkipomysl.pl/zelka-gruszkowa Nie pamiętam jaki był krem pod kremem waniliowym.
280g kremówki ile to ml ?
Proszę dać 280 ml.
Ile czasu gotować 1000g śmietanki? potrzebuję taką ilość na 3 przełożenia 🙂
Nie wiem. Nie robiłam tak dużej porcji kremu. Śmietanka podczas gotowania gęstnieje. Tak dużą ilość gotowałabym ok 10 minut. Jeśli nadal byłaby płynna to przeciągnęłabym gotowanie do 12-15 minut. Proszę uważać i gotować na małym ogniu, aby jej nie przypalić.
Dziękuję za odpowiedź 🙂 a czy śmietanka UHT Łaciata 30% będzie w porządku do tego kremu?
Tak 🙂 Na takiej śmietance robiłam ten krem 🙂
Dzień dobry! Krem wyszedł lejący, wcale nie chce się ubić. Jak go uratować?
Jeśli krem nie chce się ubić to może znaczyć, że nie był odpowiednio dobrze schłodzony albo ze śmietanką było coś nie tak. Można wtedy ratować krem żelatyną, ale jeśli jest płynny to wyjdzie żelka, a nie np. mus. Zdarzyło mi się raz czy dwa, że śmietanka nie chciała się ubić po 5 minutach. Dlatego różne są powody, dlaczego krem nie chce się ubić. Masa waniliowa, jeśli była parę minut gotowana na małym ogniu gęstnieje i po dodaniu mascarpone wychodzi gęsty krem.
Czy po schłodzeniu śmietanki w lodowce można od razu przystąpić do robienia kremu bez oczekiwania min 6 godzin.
Nie bardzo rozumiem 🙂 Po schłodzeniu śmietanki z wanilią dodajemy mascarpone i robimy krem. Następnie nakładamy go od razu na biszkopt. Po wyjęciu schłodzonej śmietanki z lodówki nigdy nie czekamy kilka godzin, tylko od razu dodajemy mascarpone.
Mam problem ze śmietaną po podgrzaniu wygląda jak by się ser zaczynał robić . Czy da się to uratować ?
Niestety nie. Śmietanka była za mocno podgrzewana. Na bardzo małym ogniu ją gotujemy. Jaką śmietanka była użyta? Ja używałam śmietanki 30%. Jeśli była użyta 36%, np. z Piątnicy to raczej jej nie polecam. To bardzo gęsta śmietanka.
Przepyszny krem, w smaku przypominający lody waniliowe. Bardzo chwalony:) robię go dziś 3.raz.
Bardzo się cieszę. Właśnie siedzę i przygotowuję przepis na pyszny torcik z tym kremem. Mam nadzieję że do poniedziałku uda mi się wrzucić przepis 🙂
Czy zamiast laski wanilii można dodać kilka kropel aromatu waniliowego albo cukier waniliowy?
Dałabym aromat zamiast cukru waniliowego. Nie wiem jaki efekt smakowy da cukier waniliowy.
Witam. Czy trzeba schładzać śmietankę z wanilią 6h w lodówce czy można od razu robić krem bez schładzania takiego długiego? Bo nie bardzo rozumiem, czy napisana fraza „śmietankę z wanilią schładzany min. 6h najlepiej całą noc” to dotyczy się ogólnie że tort z tym kremem musi być schładzany tyle czy sam krem też?
Trzeba schłodzić masę waniliową przed ubiciem. W przeciwnym wypadku krem się nie ubije.
Zrobiłam ten krem na bazie śmietanki 36%
Krem wyszedł cudowny. Dziękuję.
Bardzo cię cieszę 🙂 Serdecznie pozdrawiam!
Czy do kremu można dodać kawałki owoców zamiast żelki? Np. borówka albo brzoskwinia z puszki?
Maliny i borówki można dać. Brzoskwinie w puszce mają dużo soku i mogą rozrzedzić krem. Soki z owoców wchodzą w reakcje z kremem i różnie to się kończy :).