Krem z batonikami Kinder Bueno to pyszny, czekoladowy krem o smaku batoników Kinder Bueno. Ja masę z rozpuszczonymi batonikami przecedzam przez sitko, aby pozbyć się rozmokłych wafelków. Wtedy krem nie jest 'ciągnący’, tylko ma konsystencję lekką, kremową. Ale możecie wafelki w kremie zostawić, jeśli lubicie 'treściwsze’ kremy :).
Krem Kinder Bueno jest słodki, dlatego warto go przełamać konfiturą, frużeliną lub żelką owocową. Polecam pyszną żelkę malinową, którą znajdziecie w zakładce żelki do tortu.
Polecam też drugi sposób wykonania kremu z Kinder Bueno.
Składniki na krem z ciemnymi batonikami Kinder Bueno:
- 230 ml/g śmietanki kremówki 36%*
- 6 batoników Kinder Bueno ciemnych (3 opakowania)
- 2-3 batoniki Kinder lub 15 g mlecznej czekolady (opcjonalnie)
- 115 g serka mascarpone, schłodzonego
Składniki na krem z białymi batonikami Kinder Bueno:
- 220 ml/g śmietanki kremówki 36%*
- 6 białych batoników Kinder Bueno (3 opakowania)
- ok 20-25 g białej czekolady
- 115 g serka mascarpone, schłodzonego
Wykonanie:
- W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy śmietankę. Gdy będzie bardzo gorąca (zacznie wrzeć) wyłączamy palnik i dodajemy pokrojone batoniki Kinder Bueno i Kinder (przy białych batonikach dodajemy białą czekoladę). Całość dokładnie mieszamy, aż batoniki się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Możemy zmiksować masę blenderem, jeśli batoniki nie będą się chciały ładnie rozpuścić lub podgrzać masę.
- Przecedzamy jeszcze ciepłą masę z batonikami przez sitko, aby pozbyć się wafelków (nie trzeba tego robić, ale krem wtedy nie jest 'ciągnący’ przez obecność rozmokłych wafelków). Odstawiamy masę do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc.
- Następnego dnia schłodzoną masę z batonikami Kinder Bueno i serek mascarpone umieszczamy w misce. Za pomocą miksera mieszamy całość, aż otrzymamy gęsty krem (szybsze obroty).
- Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
- Stabilność i długość ubijania kremu zależy od śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej. Wtedy też dajemy więcej mascarpone lub zmniejszamy ilość śmietanki 30%, aby krem był stabilniejszy.
Uwagi:
- Krem z batonikami Kinder Bueno wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (grubość ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z batonikami Kinder Bueno: połączenia smakowe
- Krem z batonikami Kinder Bueno nie nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy np. wydruk na masie cukrowej (rodzaj opłatka na tort). Krem ze śmietanką i mascarpone rozpuszcza masę cukrową. Pod masę cukrową polecam kremy maślane do tynkowania tortów.
- Na krem można położyć zwykły opłatek waflowy.
- Serek mascarpone i masa z batonikami muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić masę z batonikami Kinder Bueno min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
59 komentarzy
Witam. Używasz śmietanę z Piątnica z lodówki taka gęsta czy np. Z kartoniw rzadkie ?
Zrobiłam z Piątnica gęsta z lodówki i nijak dało się orzecedzic na sitku ta masę aby odzielic wafelki.
Już kilka lat temu przestałam używać śmietanki z Piątnicy, bo była za gęsta i za tłusta do kremów. Krem z tymi batonikami robiłam na śmietance z kartonika, tej rzadszej :).
Troszkę niezrozumiała jest dla mnie sprawa z tą białą czekoladą i białymi batonikami. Rozumiem, że jeśli używam ciemnych batoników, to pomijam białą czekoladę?
W przepisie na krem z ciemnych batoników jest podana mleczna czekolada. Biała jest podana przy białych batonikach.
Witam, wczoraj wieczorem zrobilam baze na krem z bialymi batonikami. Smietanke mialam tylko 30% , dopiero później zobaczylam filmik ze Pani blenduje mase z wafelkami. Ja tego nie zrobilam tylko ciepla mase przecedzilam przez sitko, na ktorym zostaly wafelki. Ogolnie wszystko sie ladnie rozpuscilo. Krem lezy od wczoraj w lodowce, jest rzadki, czy powinnam dodac troche wiecej mascarpone? Czy juz nic z tego kremu mi nie wyjdzie? Z gory dziekuje za szybka odpowiedź. Pozdrawiam
Dodałabym więcej mascarpone. Wafelki trochę zagęszczają krem i jeśli ich nie ma to lepiej dodać więcej mascarpone.
Dziekuje za odpowiedź. Dalam 140 g serka mascarpone. Konsystencja wyszla ok. Tort juz przelozony kremem, w smaku super. Nastepnym razem bede pamietac zeby zblendowac wafelki. Dziękuję
Super. Bardzo się cieszę, że się udało :). Pozdrawiam!
Czy żeby krem nie wyszedł aż tak słodki mogę poprostu dodać mniej batoników?
Batoniki zagęszczają krem, przez co jest stabilniejszy. Jeśli da się ich mniej krem będzie mniej stabilny i może popłynąć. Można jedynie wtedy dodać mascarpone, aby zagęścić krem.
Czy zamiast Kinder bueno można dodać krem nociolatta? To krem o konsystencji nutelli. Ma smak identyczny jak środek kinderbueno. jesli tak to jakie proporcje , mam fi 24
Nie używałam tego kremu dlatego trudno mi coś na ten temat powiedzieć. Nie wiem co wyjdzie po dodaniu tego kremu zamiast batoników.
Czy można zamiast serka mascarpone dodać serek śmietankowy almette?
Nigdy nie próbowałam. Ten serek ma zupełnie innym smak nić mascarpone i może zepsuć smak kremu.
Witam,
Czy jeśli nałożymy już ten krem na tort i także inne kremy i tort będzie skończony, możemy włożyć go do lodówki przed tynkowaniem ?
Po każdym przełożeniu wkładamy tort do lodówki. Robi Pani pierwszy krem, wkłada go na biszkopt, przykrywa drugim blatem biszkoptu i do lodówki. Potem przygotowuje Pani drugi krem. Wkłada go na biszkopt, przykrywa trzecim blatem i potem znowu do lodówki do czasu tynkowania.
Baza do tego kremu czyli śmietanka plus czekolada plus batoniki po ostudzeniu zrobiła się bardzo gęsta- co zrobić? Czy nadal ubić z mascarpone jak w przepisie?
Tak, ubić 🙂 Jaką śmietankę użyłaś? Czy to była z Piątnicy 36%? Ona jest bardzo gęsta i masy na niej wychodzą bardziej gęste niż na innej śmietance 36%.
Witam czy taki krem przed dodaniem mascarpone można zamrozić ?
Nie, nie można. Tylko schładzamy.
A jaki biszkopt będzie najlepszy do kremu z białych batoników? 🙂
Osobiście wolę kakaowy 🙂 Ale jasny też będzie super.
Cześć, zabrałam się właśnie za robienie kremu Kinder bueno z Twojego przepisu, ale chciałam sobie pomoc termomiksem i po rozpuszczeniu batoników w śmietance zmiksowałam krem na najwyższych obrotach. I owszem krem jest gładziutki, ale zrobił się strasznie sztywny. Prawie można go kroić… Da się to jakoś uratować? Z góry dziękuję za odpowiedź 😊
Nie wiem. Nie mam Thermomixa. Wiem tylko tyle że thermomix inaczej ubija kremy. To mi wygląda jak masło.
Czy tym kremem można obłożyć tort?
Można. Traktuj go jak krem śmietankowy, tzn. sprawnie i szybko nim trzeba otynkować tort. Długie głaskanie sprawi, że się będzie warzył.
A jak długo bazę do kremu tzn bez mascarpone można trzymać w lodówce??? Jest w szklanej misce przykryty folią spożywczą.
Trzymałam kiedyś tak masę dwa dni tylko.
Zamiast batoników bueno mogę same kinderki? Wtedy ile ich dać?
Czy 3-4 h schłodzona baza będzie ok czy za mało?
Jeśli lodówka dobrze, mocno chłodzi to będzie ok. Możesz do zamrażarki włożyć, ale co kilka minut mieszaj aby nie zamarzło.
Czy mogę ten krem połączyć z dzemem z czarnej porzeczki ?
Jasny biszkopt + dżem i krem czekoladowy biszkopt, a druga warstwa właśnie ten krem?
Można 🙂 Polecam jednak konfiturę. Nałóż też najpierw cienką warstwę kremu. Na to konfiturę i potem wyłóż resztę kremu. Dzięki temu sok z owoców nie wsiąknie w biszkopt i nie zabarwi go.
Czy po połączeniu już masy z mascarpone i po otrzymaniu kremu należy go jeszcze włożyć do lodówki czy można od razu nakładać na biszkopt?
Nakładamy od razu po zrobieniu kremu. W lodówce, trzymany w misce zrobi się luźny.
Witam, a czy konieczne są batoniki kinder do ciemnego kremu? Mogę je zastąpić np. ciemną czekoladą? Pozdrawiam
Jak nie chcesz dawać batoników tylko czekoladę, to zrób klasyczny krem czekoladowy.
Czy krem w którymś momencie ubijania wygląda na zawrzony?
tak, gdy zaczyna się warzyć. Jeśli jest dobrze ubity, to nie wygląda na zwarzony.
Czy do tego kremu można dodać Nutelii? Czy to nie zepsuje konsystencji? Jeśli można to w jakiej ilości? ;p Tort będę musiała przetransportować, czy zatem dodać fix podczas ubijania śmietanki?
Nie ryzykowałabym dodania Nutelli do tego kremu. Lepiej mleczną czekoladę, bo czekolada po zastygnięciu jest twarda, a Nutella nie.
Można, sprawdziłam już wielokrotnie 😉
Czy 150ml śmietany 36% równe jest 150g?
Tak, różnica wynosi ok 3g, a to nie ma wpływu na stabilność kremu.
Czy tym kremem udekoruje babeczki?
Tak 🙂
Czy ten krem wyjdzie jeśli zrobię go ze śmietanki 36% z Piątnicy (homogenizowana)
Tak. Wtedy można dać trochę mniej mascarpone, bo ta śmietanka jest bardzo gęsta.
Chciałabym zrobić tort smakiem zbliżony jak najbardziej do Kinder Bueno (życzenie jubilatki). Czy połączenie tego kremu, kremu czekoladowego, kakaowego biszkoptu i tynku Milky way się sprawdzi? Czy to już za dużo słodyczy? Z góry dzięki za poradę!
Dałabym do kremu Kinder Bueno lub czekoladowego frużelinę malinową. Ale trzeba zapytać jubilatki, czy mogą być owoce.
Witam czy chodzi o pojedyncze wafelki 6 szt czy opakowania i w sumie jest ich 12??
6 sztuk, czyli 3 opakowania 🙂
Czy tylko mi wychodzi taki gęsty krem, że jeszcze przed dodaniem mascarpone jest twardy jak masło?
A na jakiej śmietance robisz krem? Jeśli używasz śmietanki z Piątnicy to może tak być, bo ta śmietanka jest gęsta. Różni się konsystencją od śmietanki 36% w kartoniku. Jeśli jednak używasz innej śmietanki to następnym razem daj mniej batoników. Albo zmień śmietankę 36% na 30%. Powodów tak bardzo gęstego kremu jest wiele. Ale do tej pory nikt nie zwracał mi uwagi, że krem komuś wychodzi tak gęsty. Daj znać jaką śmietankę używasz.
Używam śmietany 36% z biedronki. Dzisiaj znów robię ten krem wiec dam mniej batoników ?
Czy krem jest raczej sztywny czy lekko płynący?
Sztywny. Właśnie montuję film i jutro go dodam. tam widać jaką konsystencję ma po ubiciu.
Witam
Mam pytanie co mogłam zrobić źle przy przygotowywaniu kremu z Kinder bueno ciemnego. Mianowicie po połączeniu przygotowanej masy z batonikow z serkiem marscapone, krem kręcony na najwyższych obrotach około 2-3 minut.
Postal chwilę na blacie i widać jakby był zwarzony, tak nie do końca ale czuć już, że się zaczyna ważyć? ??
Proszę o pomoc, czy uda się to jakoś uratować? Na co w przyszłości zwrócić uwagę?
Kremy na śmietance i mascarpone są praktycznie nie do uratowania. Można je podgrzać ma parze wodnej i dodać rozpuszczoną żelatynę, dzięki czemu otrzymamy mus. Wydaje mi się, że krem za długo był ubijany. Ja pod koniec miksowania zmniejszam sobie obroty miksera, aby lepiej widzieć krem i jego strukturę. Przy szybkich obrotach wg mnie ciężko zauważyć moment warzenia się kremu.