KREM Z CUKIERKAMI ADWOKAT

by Magdalena Indyka
image_print

Krem z cukierkami adwokat do tortu i dekorowania babeczek. Do kremu wykorzystałam nadzienie z cukierków adwokat, ponieważ zastanawiałam się jak taki krem może smakować. Nie zawiodłam się! Krem wyszedł delikatny w smaku… dla mnie idealny.
W torcie Wielkanocnym przełamałam go konfiturą z czarnej porzeczki. Pycha!
Co zrobiłam z pozostałą czekoladą? Oczywiście krem czekoladowy :). Polecam! 

P.S. Od momentu gdy zrobiłam pierwszy raz krem z cukierków adwokatowych zmieniła się gramatura cukierków. Dlatego odświeżyłam przepis, dodając do kremu białą czekoladę, która fajnie stabilizuje krem. Dla fanów poprzedniego przepisu zostawiam stare proporcje.

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Krem z nadzienia adwokatowego – 1 przełożenie o śr 16 cm:
  • 100 g nadzienia adwokatowego z cukierków adwokatowych (ok 12 cukierków)
  • ok 25-30 g białej czekolady
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  1. Za pomocą noża odcinamy spody cukierków i wyciągamy nadzienie adwokatowe. Przekładamy je do osobnej miseczki.
  2. Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystudzenia, uważając przy tym, aby czekolada nie zgęstniała za bardzo. Czekolada nie może być ciepła (max. 30ºC ), ponieważ krem się zwarzy.
  3. W misce, do schłodzonego serka mascarpone dodajemy nadzienie adwokatowe i ostudzoną białą czekoladę. Za pomocą miksera krótko miksujemy, aż otrzymamy gładki i jednolity krem.
  4. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
  5. Z pozostałej czekolady możemy zrobić krem czekoladowy.
Krem z czekoladek krem z czekolady:
  • 180 g/ml śmietanki kremówki 30/36%*
  • 130 g czekolady z cukierków
  • ok 55-60 g serka mascarpone, schłodzonego*
  1. W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy kremówkę do momentu wrzenia. Wyłączamy palnik i dodajemy czekoladę z cukierków. Po ok 2 minutach mieszamy całość, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Następnie przez chwilę miksujemy masę blenderem, dzięki temu zabiegowi krem będzie bardziej kremowy i stabilniejszy po ubiciu.
  2. Odstawiamy masę czekoladową do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godz.).
  3. Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (szybsze obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem czekoladowy.
  4. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
Poprzednia wersja kremu z cukierków adwokat:
  • 100 g nadzienia adwokatowego z cukierków adwokatowych (11-12 cukierków)
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  1. Za pomocą noża odcinamy spody cukierków i wyciągamy nadzienie adwokatowe.
    Przekładamy je do osobnej miseczki.
  2. Nadzienie adwokatowe dodajemy do schłodzonego serka mascarpone i za pomocą miksera krótko miksujemy, aż otrzymamy gładki i jednolity krem.
  3. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
Uwagi:
  1. Serek mascarpone musi być schłodzony.
  2. Ilość kremu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 16 cm (warstwa ma ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek. 
  3. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z cukierkami adwokat: połączenia smakowe.
  4. Krem z cukierków adwokat nie nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy np. wydruk na masie cukrowej (rodzaj opłatka na tort). Krem z mascarpone rozpuszcza masę cukrową. Pod masę cukrową polecam kremy maślane do tynkowania tortów.
  5. Na krem z cukierkami adwokat można położyć zwykły opłatek waflowy.
  6. Użyłam cukierki z Wawel. Jeśli inne cukierki mają rzadsze nadzienie, to dodawajcie je stopniowo do mascarpone, aby nie rozrzedziło za bardzo kremu adwokatowego. Krem w smaku jest delikatny. Jeśli chcecie wzmocnić smak i dać więcej nadzienia dodajcie do kremu żelatynę, aby usztywnić krem.

Smacznego 🙂

krem z cukierkami adwokat, krem z cukierków adwokat, krem do tortu, krem adwokatowy

krem z cukierkami adwokat, krem z cukierków adwokat, krem do tortu, krem adwokatowy

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz