KREM Z KINDER BUENO

Krem z Kinder Bueno do tortu i ciasta to pyszny krem śmietankowy połączony z batonikami Kinder Bueno. Do tego kremu można użyć zarówno białe i jak ciemne batoniki. Krem idealny do tortów dla dzieci.
Warto słodycz kremu przełamać kwaskowatymi owocami, np. frużeliną malinową

Polecam drugi sposób przygotowania kremu z batonikami Kinder Bueno.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Składniki na krem z Kinder Bueno:

  • 210 ml/g śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
  • 110 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 30-35 g cukru pudru (2 łyżki) lub więcej, do smaku
  • 6 batoników Kinder Bueno białych/ciemnych  (pojedynczych)
  • trochę białej/mlecznej rozpuszczonej czekolady (więcej w 6 punkcie opisu)
  1. Batoniki Kinder Bueno kroimy na małe kawałki.
  2. W misce umieszczamy śmietankę, mascarpone i cukier puder. Miksujemy całość mikserem, aż otrzymamy gęsty i sztywny krem śmietankowy. Odkładamy mikser.
  3. Dodajemy do kremu pokrojone batoniki Kinder Bueno i za pomocą łopatki delikatnie łączymy z kremem śmietankowym.
  4. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
  5. Batoniki w kremie po kilku godzinach niestety miękną. Ale czuć, że tam są :).
  6. Do wersji z ciemnymi batonikami, pod koniec ubijania kremu śmietankowego, można dodać trochę kremu Nutella lub rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę mleczną. Wzmocni to smak czekoladowy kremu. Do wersji z białymi batonikami zamiast cukru pudru można dodać trochę białej czekolady. Ale trzeba uważać, aby długo nie miksować kremu i aby czekolada była ostudzona (ciepła rozpuści krem). 
  7. Stabilność i długość ubijania kremu zależy od śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej. Wtedy też dajemy więcej mascarpone lub zmniejszamy ilość śmietanki 30%, aby krem był stabilniejszy.
Uwagi:
  1. Śmietanka i serek mascarpone muszą być schłodzone przed ubiciem.
  2. Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm – skorzystaj z przelicznika foremek.
  3. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z batonikami Kinder Bueno: połączenia smakowe.
  4. Krem ze względu na zawartość batoników nie nadaje się do tynkowania tortu. Można nim obłożyć tort, ale powierzchnia kremu nie będzie gładka.
  5. Przy śmietance 30% warto zwiększyć ilość mascarpone (do ok 180 g). Zrobiłam krem na śmietance 36%.

Smacznego 🙂

krem z kinder bueno, krem z batonikami kinder bueno, krem z białymi batonikami kinder bueno, krem kinder bueno,

krem z kinder bueno, krem z batonikami kinder bueno, krem z białymi batonikami kinder bueno, krem kinder bueno,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!