KREM Z MASŁEM ORZECHOWYM I KAJMAKIEM
Krem z masłem orzechowym i kajmakiem zachwyci każdego fana masła orzechowego. Krem do lekkich nie należy. Warto i polecam dodać owocową,lekko kwaśną frużelinę lub konfiturę, jak to zrobiłam w Torcie bananowym. Polecam również krem karmelowy i krem z solonym karmelem.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
- 200 g serka mascarpone, schłodzonego
- 100 g masła orzechowego, niesolonego, schłodzonego
- 60-65 g kajmaku w puszce, do smaku, schłodzonego
- W misce umieszczamy mascarpone, masło orzechowe i kajmak. Za pomocą miksera mieszamy krótko, do momentu połączenia się składników.
- Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
Uwagi:
- Kremu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu/ciasta o śr 18 cm (grubość kremu ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z masłem orzechowym: połączenia smakowe.
- Krem z masłem orzechowym i kajmakiem jest gęsty i ciężko nim się tynkuje. Polecam użyć linijki lub większej szpatułki/ packi do tynkowania.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej.
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!