KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

KREM Z MICHAŁKAMI

krem z michałkami, krem czekoladowy z michałkami klasycznymi, czekolada, michałki, mascarpone,
Krem z michałkami klasycznymi to bardzo popularny krem do tortów, ciast i deserów. Pierwszy raz zrobiłam go z okazji imienin męża Michała :). Słysząc opinie, że krem jest bardzo słodki dodałam czekoladę gorzką. Jednak trochę przesadziłam, dlatego za drugim razem zdecydowanie zmniejszyłam jej ilość. Krem jest bardzo pyszny. Tworzy idealny duet z kremem z białymi michałkami oraz z kremem cytrynowym. Polecam 🙂

Składniki:

  • 200 ml śmietany kremówki 36%*
  • 130 g mlecznej czekolady, połamanej
  • 20 g gorzkiej/mlecznej czekolady, połamanej
  • 50 g serka mascarpone, schłodzonego*
  • 40 g podpieczonych i drobno posiekanych orzeszków ziemnych (nie solonych)
  • 4 klasyczne ‘Michałki’, drobno posiekane

Wykonanie:

  1. W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy połamane czekolady. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
  2. Następnie umieszczamy w misce schłodzony krem czekoladowy i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (wolniejsze obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. Odkładamy mikser. Dodajemy posiekane cukierki, orzeszki ziemne. Rózgą kuchenną krótko i delikatnie mieszamy. Jeśli krem wyjdzie za gęsty można użyć miksera do mieszania (wolne obroty).
  3. Długość miksowania zależy od gęstości śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej.
  4. Krem nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy.

 

Uwagi:

  1. Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem.
  2. Ilość kremu z przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 20 cm.
  3. Przy śmietance 30% warto zwiększyć ilość mascarpone (ok 80-100g). Zrobiłam krem na śmietance 36% z ‘Piątnica’, która jest gęsta, prawie jak mascarpone. Inne śmietanki 36% są płynniejsze/rzadsze, dlatego warto wtedy zwiększyć ilość mascarpone (ok 50-80g). Jeśli zwiększamy ilość mascarpone warto dodać więcej czekolady, aby wzmocnić smak (ok 30-50g).
  4. Można dodać trochę czekolady gorzkiej, aby zmniejszyć słodycz kremu. Ja dałam trochę więcej niż w przepisie, dlatego kolor kremu wyszedł taki ciemny :).
  5. Jeśli krem wyjdzie za rzadki (nie zwarzony) włóż go do lodówki, aby trochę zgęstniał.

Smacznego 🙂

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?
Obserwuj ‘Słodki Pomysł’ na Instagramie.

krem z michałkami, krem czekoladowy z michałkami klasycznymi, czekolada, michałki, mascarpone,

krem z michałkami, krem czekoladowy z michałkami klasycznymi, czekolada, michałki, mascarpone,

krem z michałkami, krem czekoladowy z michałkami klasycznymi, czekolada, michałki, mascarpone,

krem z michałkami, krem czekoladowy z michałkami klasycznymi, czekolada, michałki, mascarpone,

krem z michałkami, krem czekoladowy z michałkami klasycznymi, czekolada, michałki, mascarpone,

krem z michałkami, krem czekoladowy z michałkami klasycznymi, czekolada, michałki, mascarpone,

krem z michałkami, krem czekoladowy z michałkami klasycznymi, czekolada, michałki, mascarpone, Źródło inspiracji Tutaj, przepis zmodyfikowany.

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli podasz go dalej!

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

6 komentarzy

  • Odpowiedź
    Paula
    3 marca 2018 at 17:40

    Czy krem nadaje się do wyciskania go z rękawa ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      4 marca 2018 at 01:49

      Tak, ale orzeszki i cukierki muszą być drobno posiekane, aby nie zapchały tylki. Przy śmietance 36% krem może wyjść gęsty i może być ciężko z wyciskaniem kremu 🙂

  • Odpowiedź
    Monika
    7 marca 2017 at 19:04

    Jak zrobię tort i jeden krem to będzie z białych michałków, a drugi ten, to nie będzie przegięcie? To byłoby istne słodkie szaleństwo – czy nie za słodkie? Ewentualnie ten krem zrobić bardziej gorzki?

  • Odpowiedź
    Waldemar Pać
    1 marca 2017 at 10:17

    Wygląda smakowicie. Można użyć go do herbatników?

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      1 marca 2017 at 10:22

      Tak. Radzę go przed przełożeniem herbatników włożyć na kilka minut do lodówki aby lekko stężał jeśli wyjdzie za rzadki. Polecam 🙂

  • Zostaw komentarz