Krem z michałkami klasycznymi to bardzo popularny krem do tortów, ciast i deserów. Pierwszy raz zrobiłam go z okazji imienin męża Michała :). Słysząc opinie, że krem jest bardzo słodki dodałam czekoladę gorzką. Jednak trochę przesadziłam, dlatego za drugim razem zdecydowanie zmniejszyłam jej ilość. Krem jest bardzo pyszny. Tworzy idealny duet z kremem z białymi michałkami oraz z kremem cytrynowym. Polecam 🙂
Składniki na 1 blat o śr 16 cm:
- 180 g śmietanki kremówki 36%*
- 125 g mlecznej czekolady, połamanej
- 20 g gorzkiej/mlecznej czekolady, połamanej
- 90 g serka mascarpone, schłodzonego*
- 37 g drobno posiekanych, prażonych orzeszków ziemnych (nie solonych)
- 4 klasyczne 'Michałki’, drobno posiekane
Wykonanie:
- W małym rondelku podgrzewamy kremówkę do momentu wrzenia. Wyłączamy palnik i dodajemy połamane czekolady. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Następnie przez chwilę miksujemy masę blenderem, dzięki temu zabiegowi krem będzie bardziej kremowy i stabilniejszy po ubiciu.
- Odstawiamy masę do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godzin).
- Następnie umieszczamy w misce schłodzony krem czekoladowy i serek mascarpone. Przy pomocy miksera mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. Odkładamy mikser. Dodajemy posiekane cukierki, orzeszki ziemne. Mieszamy krótko za pomocą miksera, ok 5 sekund. Długie miksowanie spowoduje, że krem się zwarzy.
- Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
- Stabilność kremu zależy od rodzaju śmietanki i czekolady. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się trochę dłużej. Wtedy też możemy odrobinę zmniejszyć ilość śmietanki, np. o 20 ml. Do kremu użyłam czekolady Wedel.
- Krem z michałkami nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy.
Uwagi:
- Ilość kremu z przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 16 cm (warstwa kremu ma ok 1,8 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z michałkami: połączenia smakowe
- Zdjęcie orzeszków jakie dałam do kremu poniżej!
- Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić krem z czekoladą min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł.
- Krem z cukierkami zrobiony jest na śmietance 36% z kartonika 'UHT’.
- Nie musicie dodawać gorzkiej czekolady do kremu. Dałam ją, aby zmniejszyć słodycz kremu.
Smacznego 🙂
Takie orzeszki dałam do kremu (kupiłam w Lidlu). One są już prażone,
ale jeśli chcecie możecie je trochę podsmażyć na suchej patelni,
aby miały 'głębszy’ smak.
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
Witam, czy mozna ten krem wykonać bez mascarpone, na samej smietance?
Nie robiłam w ten sposób. Na pewno wyjdzie mniej stabilny.
Czy te gramy w przepisie zamiast mililitrów (np. przy śmietanie) to pomyłka czy to są rzeczywiście gramy? W innych przepisach są mililitry i nie wiem czy powinnam to przeliczać na gramy czy już jest przeliczone 🙂
Kiedyś mierzyłam składniki płynne w ml. Od pewnego czasu ważę wszystko na wadze 🙂 Dlatego w niektórych przepisach są podane gramy, bo już to sprawdziłam. Jak dasz np. 180 ml śmietanki zamiast 180 g to będzie ok, nic się nie stanie. Różnica jest niewielka.
Wlansie zrobiłam ciemny krem ale nie mam pojęcia czy ma dobrą konsystencję czy mogę prosić o pomoc ?
Nie wiem jak mogę Ci pomóc. Nie widzę tego kremu.
witam, mam taki pomysł żeby zrobić krem z Kasztankami, bo lubię te cukierki. Ale nie wiem jakie proporcje zrobić i czy wystarczy zamienić tylko rodzaj cukierków czy coś zrobić inaczej. A co najważniejsze, czy taki krem będzie smaczny?
Zamieniłabym michałki na kasztanki 🙂 Będzie smaczny 🙂
Witam, po poLączeniu śmietanki 30% z czekolada masa wyszła rzadka czy tak ma być?
Tak. Masa zgęstnieje po schłodzeniu.
czy ta masa bedzie dobra do orzeszków?
Nigdy nie robiłam orzeszków. Jeśli będą przechowywane w lodówce to tak. Jeśli nie to lepszy będzie krem z masłem, który wytrzyma dłużej poza lodówką.
Michalek z wawelu? Waham się czy Mieszko czy Wawel 😀
Wawel 🙂
Czy chcąc tort z masą michałkową obłożyc na dzień następny masą z mleka w proszku bądź z masą : mleko skondensowane z masłem powinnam tort dać do zamrażalki czy normalnie do lodówki. Tort będzie dopiero w sobote konsumowany 🙂
Do lodówki 🙂 Tort przed tynkowaniem warto wyciągnąć 30 minut wcześniej, aby się ocieplił. Na zimnym torcie masa maślana szybko twardnieje (przez masło) i ciężko się taki tort tynkuje.
Czy krem nadaje się do wyciskania go z rękawa ?
Tak, ale orzeszki i cukierki muszą być drobno posiekane, aby nie zapchały tylki. Przy śmietance 36% krem może wyjść gęsty i może być ciężko z wyciskaniem kremu 🙂
Witam, czy orzeszki piec w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez 25-30 minut czy krócej?
Krócej: https://slodkipomysl.pl/jak-uprazyc-orzechy-laskowe/
Jak zrobię tort i jeden krem to będzie z białych michałków, a drugi ten, to nie będzie przegięcie? To byłoby istne słodkie szaleństwo – czy nie za słodkie? Ewentualnie ten krem zrobić bardziej gorzki?
Pani Moniko odpowiedź na to pytanie jest pod postem z tortem z michałkami 🙂
https://slodkipomysl.pl/tort-z-michalkami-i-rozami/
Wygląda smakowicie. Można użyć go do herbatników?
Tak. Radzę go przed przełożeniem herbatników włożyć na kilka minut do lodówki aby lekko stężał jeśli wyjdzie za rzadki. Polecam 🙂