KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

KREM Z MICHAŁKAMI

krem z michałkami, krem czekoladowy z michałkami klasycznymi, czekolada, michałki, mascarpone,

Krem z michałkami klasycznymi to bardzo popularny krem do tortów, ciast i deserów. Pierwszy raz zrobiłam go z okazji imienin męża Michała :). Słysząc opinie, że krem jest bardzo słodki dodałam czekoladę gorzką. Jednak trochę przesadziłam, dlatego za drugim razem zdecydowanie zmniejszyłam jej ilość. Krem jest bardzo pyszny. Tworzy idealny duet z kremem z białymi michałkami oraz z kremem cytrynowym. Polecam 🙂

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na 1 blat o śr 16 cm:
  • 180 g śmietanki kremówki 36%*
  • 125 g mlecznej czekolady, połamanej
  • 20 g gorzkiej/mlecznej czekolady, połamanej
  • 90 g serka mascarpone, schłodzonego*
  • 37 g drobno posiekanych, prażonych orzeszków ziemnych (nie solonych)
  • 4 klasyczne 'Michałki’, drobno posiekane

Wykonanie:

  1. W małym rondelku podgrzewamy kremówkę do momentu wrzenia. Wyłączamy palnik i dodajemy połamane czekolady. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godzin).
  2. Następnie umieszczamy w misce schłodzony krem czekoladowy i serek mascarpone. Przy pomocy miksera mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. Odkładamy mikser. Dodajemy posiekane cukierki, orzeszki ziemne. Rózgą kuchenną krótko i delikatnie mieszamy. Jeśli krem wyjdzie za gęsty można użyć miksera do mieszania (wolne obroty).
  3. Stabilność kremu zależy od rodzaju śmietanki i czekolady. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się trochę dłużej. Wtedy też możemy odrobinę zmniejszyć ilość śmietanki, np. o 20 ml. Do kremu użyłam czekolady Wedel.
  4. Krem z michałkami nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy.

 

Uwagi:
  1. Ilość kremu z przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 16 cm (warstwa kremu ma ok 1,8 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z michałkami: połączenia smakowe.
  3. Zdjęcie orzeszków jakie dałam do kremu poniżej!
  4. Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić krem z czekoladą min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł. 
  5. Krem z cukierkami zrobiony jest na śmietance 36% z kartonika 'UHT’
  6. Nie musicie dodawać gorzkiej czekolady do kremu. Dałam ją, aby zmniejszyć słodycz kremu.

Smacznego 🙂

krem z michałkami, prosty krem do tortu, krem czekoladowy z michałkami klasycznymi,

krem z michałkami, krem czekoladowy z michałkami klasycznymi, czekolada, michałki, mascarpone,

Takie orzeszki dałam do kremu (kupiłam w Lidlu). One są już prażone,
ale jeśli chcecie
możecie je trochę podsmażyć na suchej patelni,
aby miały 'głębszy’ smak. 

krem z michałkami, prosty krem do tortu,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
(ikonka drukarki widoczna na komputerach)

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

22 komentarze

  • Odpowiedź
    Natalia
    18 stycznia 2022 at 21:58

    Czy te gramy w przepisie zamiast mililitrów (np. przy śmietanie) to pomyłka czy to są rzeczywiście gramy? W innych przepisach są mililitry i nie wiem czy powinnam to przeliczać na gramy czy już jest przeliczone 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      19 stycznia 2022 at 12:39

      Kiedyś mierzyłam składniki płynne w ml. Od pewnego czasu ważę wszystko na wadze 🙂 Dlatego w niektórych przepisach są podane gramy, bo już to sprawdziłam. Jak dasz np. 180 ml śmietanki zamiast 180 g to będzie ok, nic się nie stanie. Różnica jest niewielka.

  • Odpowiedź
    Zuzanna
    4 sierpnia 2021 at 18:16

    Wlansie zrobiłam ciemny krem ale nie mam pojęcia czy ma dobrą konsystencję czy mogę prosić o pomoc ?

  • Odpowiedź
    IZAIIIZAIZA
    25 marca 2021 at 21:58

    witam, mam taki pomysł żeby zrobić krem z Kasztankami, bo lubię te cukierki. Ale nie wiem jakie proporcje zrobić i czy wystarczy zamienić tylko rodzaj cukierków czy coś zrobić inaczej. A co najważniejsze, czy taki krem będzie smaczny?

  • Odpowiedź
    Marta
    26 lutego 2021 at 09:24

    Witam, po poLączeniu śmietanki 30% z czekolada masa wyszła rzadka czy tak ma być?

  • Odpowiedź
    BearaBbeara
    24 listopada 2019 at 13:19

    czy ta masa bedzie dobra do orzeszków?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      25 listopada 2019 at 09:28

      Nigdy nie robiłam orzeszków. Jeśli będą przechowywane w lodówce to tak. Jeśli nie to lepszy będzie krem z masłem, który wytrzyma dłużej poza lodówką.

  • Odpowiedź
    Dorota
    10 lipca 2019 at 20:52

    Michalek z wawelu? Waham się czy Mieszko czy Wawel 😀

  • Odpowiedź
    Anna
    21 marca 2019 at 14:57

    Czy chcąc tort z masą michałkową obłożyc na dzień następny masą z mleka w proszku bądź z masą : mleko skondensowane z masłem powinnam tort dać do zamrażalki czy normalnie do lodówki. Tort będzie dopiero w sobote konsumowany 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      21 marca 2019 at 20:22

      Do lodówki 🙂 Tort przed tynkowaniem warto wyciągnąć 30 minut wcześniej, aby się ocieplił. Na zimnym torcie masa maślana szybko twardnieje (przez masło) i ciężko się taki tort tynkuje.

  • Odpowiedź
    Paula
    3 marca 2018 at 17:40

    Czy krem nadaje się do wyciskania go z rękawa ?

  • Odpowiedź
    Monika
    7 marca 2017 at 19:04

    Jak zrobię tort i jeden krem to będzie z białych michałków, a drugi ten, to nie będzie przegięcie? To byłoby istne słodkie szaleństwo – czy nie za słodkie? Ewentualnie ten krem zrobić bardziej gorzki?

  • Odpowiedź
    Waldemar Pać
    1 marca 2017 at 10:17

    Wygląda smakowicie. Można użyć go do herbatników?

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      1 marca 2017 at 10:22

      Tak. Radzę go przed przełożeniem herbatników włożyć na kilka minut do lodówki aby lekko stężał jeśli wyjdzie za rzadki. Polecam 🙂

    Zostaw komentarz