Krem z michałkami klasycznymi to bardzo popularny krem do tortów, ciast i deserów. Pierwszy raz zrobiłam go z okazji imienin męża Michała :). Słysząc opinie, że krem jest bardzo słodki dodałam czekoladę gorzką. Jednak trochę przesadziłam, dlatego za drugim razem zdecydowanie zmniejszyłam jej ilość. Krem jest bardzo pyszny. Tworzy idealny duet z kremem z białymi michałkami oraz z kremem cytrynowym. Polecam 🙂
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na 1 blat o śr 16 cm:
- 180 g śmietanki kremówki 36%*
- 125 g mlecznej czekolady, połamanej
- 20 g gorzkiej/mlecznej czekolady, połamanej
- 90 g serka mascarpone, schłodzonego*
- 37 g drobno posiekanych, prażonych orzeszków ziemnych (nie solonych)
- 4 klasyczne 'Michałki’, drobno posiekane
Wykonanie:
- W małym rondelku podgrzewamy kremówkę do momentu wrzenia. Wyłączamy palnik i dodajemy połamane czekolady. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Następnie przez chwilę miksujemy masę blenderem, dzięki temu zabiegowi krem będzie bardziej kremowy i stabilniejszy po ubiciu.
- Odstawiamy masę do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godzin).
- Następnie umieszczamy w misce schłodzony krem czekoladowy i serek mascarpone. Przy pomocy miksera mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. Odkładamy mikser. Dodajemy posiekane cukierki, orzeszki ziemne. Mieszamy krótko za pomocą miksera, ok 5 sekund. Długie miksowanie spowoduje, że krem się zwarzy.
- Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
- Stabilność kremu zależy od rodzaju śmietanki i czekolady. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się trochę dłużej. Wtedy też możemy odrobinę zmniejszyć ilość śmietanki, np. o 20 ml. Do kremu użyłam czekolady Wedel.
- Krem z michałkami nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy.
Uwagi:
- Ilość kremu z przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 16 cm (warstwa kremu ma ok 1,8 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z michałkami: połączenia smakowe.
- Zdjęcie orzeszków jakie dałam do kremu poniżej!
- Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić krem z czekoladą min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł.
- Krem z cukierkami zrobiony jest na śmietance 36% z kartonika 'UHT’.
- Nie musicie dodawać gorzkiej czekolady do kremu. Dałam ją, aby zmniejszyć słodycz kremu.
Smacznego 🙂
Takie orzeszki dałam do kremu (kupiłam w Lidlu). One są już prażone,
ale jeśli chcecie możecie je trochę podsmażyć na suchej patelni,
aby miały 'głębszy’ smak.
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
22 komentarze
Natalia
18 stycznia 2022 at 21:58Czy te gramy w przepisie zamiast mililitrów (np. przy śmietanie) to pomyłka czy to są rzeczywiście gramy? W innych przepisach są mililitry i nie wiem czy powinnam to przeliczać na gramy czy już jest przeliczone 🙂
Magdalena Indyka
19 stycznia 2022 at 12:39Kiedyś mierzyłam składniki płynne w ml. Od pewnego czasu ważę wszystko na wadze 🙂 Dlatego w niektórych przepisach są podane gramy, bo już to sprawdziłam. Jak dasz np. 180 ml śmietanki zamiast 180 g to będzie ok, nic się nie stanie. Różnica jest niewielka.
Zuzanna
4 sierpnia 2021 at 18:16Wlansie zrobiłam ciemny krem ale nie mam pojęcia czy ma dobrą konsystencję czy mogę prosić o pomoc ?
Magdalena Indyka
6 sierpnia 2021 at 00:59Nie wiem jak mogę Ci pomóc. Nie widzę tego kremu.
IZAIIIZAIZA
25 marca 2021 at 21:58witam, mam taki pomysł żeby zrobić krem z Kasztankami, bo lubię te cukierki. Ale nie wiem jakie proporcje zrobić i czy wystarczy zamienić tylko rodzaj cukierków czy coś zrobić inaczej. A co najważniejsze, czy taki krem będzie smaczny?
Magdalena Indyka
30 marca 2021 at 19:50Zamieniłabym michałki na kasztanki 🙂 Będzie smaczny 🙂
Marta
26 lutego 2021 at 09:24Witam, po poLączeniu śmietanki 30% z czekolada masa wyszła rzadka czy tak ma być?
Magdalena Indyka
26 lutego 2021 at 21:03Tak. Masa zgęstnieje po schłodzeniu.
BearaBbeara
24 listopada 2019 at 13:19czy ta masa bedzie dobra do orzeszków?
Magdalena Indyka
25 listopada 2019 at 09:28Nigdy nie robiłam orzeszków. Jeśli będą przechowywane w lodówce to tak. Jeśli nie to lepszy będzie krem z masłem, który wytrzyma dłużej poza lodówką.
Dorota
10 lipca 2019 at 20:52Michalek z wawelu? Waham się czy Mieszko czy Wawel 😀
Magdalena Indyka
10 lipca 2019 at 21:27Wawel 🙂
Anna
21 marca 2019 at 14:57Czy chcąc tort z masą michałkową obłożyc na dzień następny masą z mleka w proszku bądź z masą : mleko skondensowane z masłem powinnam tort dać do zamrażalki czy normalnie do lodówki. Tort będzie dopiero w sobote konsumowany 🙂
Magdalena Indyka
21 marca 2019 at 20:22Do lodówki 🙂 Tort przed tynkowaniem warto wyciągnąć 30 minut wcześniej, aby się ocieplił. Na zimnym torcie masa maślana szybko twardnieje (przez masło) i ciężko się taki tort tynkuje.
Paula
3 marca 2018 at 17:40Czy krem nadaje się do wyciskania go z rękawa ?
Magdalena Indyka
4 marca 2018 at 01:49Tak, ale orzeszki i cukierki muszą być drobno posiekane, aby nie zapchały tylki. Przy śmietance 36% krem może wyjść gęsty i może być ciężko z wyciskaniem kremu 🙂
Kinga
31 maja 2021 at 13:06Witam, czy orzeszki piec w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez 25-30 minut czy krócej?
Magdalena Indyka
1 czerwca 2021 at 10:53Krócej: https://slodkipomysl.pl/jak-uprazyc-orzechy-laskowe/
Monika
7 marca 2017 at 19:04Jak zrobię tort i jeden krem to będzie z białych michałków, a drugi ten, to nie będzie przegięcie? To byłoby istne słodkie szaleństwo – czy nie za słodkie? Ewentualnie ten krem zrobić bardziej gorzki?
Słodki Pomysł
7 marca 2017 at 20:52Pani Moniko odpowiedź na to pytanie jest pod postem z tortem z michałkami 🙂
https://slodkipomysl.pl/tort-z-michalkami-i-rozami/
Waldemar Pać
1 marca 2017 at 10:17Wygląda smakowicie. Można użyć go do herbatników?
Słodki Pomysł
1 marca 2017 at 10:22Tak. Radzę go przed przełożeniem herbatników włożyć na kilka minut do lodówki aby lekko stężał jeśli wyjdzie za rzadki. Polecam 🙂