KREM Z MICHAŁKAMI

by Magdalena Indyka
krem z michałkami, krem czekoladowy z michałkami klasycznymi, czekolada, michałki, mascarpone,
image_print

Krem z michałkami klasycznymi to bardzo popularny krem do tortów, ciast i deserów. Pierwszy raz zrobiłam go z okazji imienin męża Michała :). Słysząc opinie, że krem jest bardzo słodki dodałam czekoladę gorzką. Jednak trochę przesadziłam, dlatego za drugim razem zdecydowanie zmniejszyłam jej ilość. Krem jest bardzo pyszny. Tworzy idealny duet z kremem z białymi michałkami oraz z kremem cytrynowym. Polecam 🙂

Składniki na 1 blat o śr 16 cm:
  • 180 g śmietanki kremówki 36%*
  • 125 g mlecznej czekolady, połamanej
  • 20 g gorzkiej/mlecznej czekolady, połamanej
  • 90 g serka mascarpone, schłodzonego*
  • 37 g drobno posiekanych, prażonych orzeszków ziemnych (nie solonych)
  • 4 klasyczne 'Michałki’, drobno posiekane

Wykonanie:

  1. W małym rondelku podgrzewamy kremówkę do momentu wrzenia. Wyłączamy palnik i dodajemy połamane czekolady. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Następnie przez chwilę miksujemy masę blenderem, dzięki temu zabiegowi krem będzie bardziej kremowy i stabilniejszy po ubiciu.
  2. Odstawiamy masę do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godzin).
  3. Następnie umieszczamy w misce schłodzony krem czekoladowy i serek mascarpone. Przy pomocy miksera mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. Odkładamy mikser. Dodajemy posiekane cukierki, orzeszki ziemne. Mieszamy krótko za pomocą miksera, ok 5 sekund. Długie miksowanie spowoduje, że krem się zwarzy.
  4. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
  5. Stabilność kremu zależy od rodzaju śmietanki i czekolady. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się trochę dłużej. Wtedy też możemy odrobinę zmniejszyć ilość śmietanki, np. o 20 ml. Do kremu użyłam czekolady Wedel.
  6. Krem z michałkami nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy.

 

Uwagi:
  1. Ilość kremu z przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 16 cm (warstwa kremu ma ok 1,8 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z michałkami: połączenia smakowe
  3. Zdjęcie orzeszków jakie dałam do kremu poniżej!
  4. Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić krem z czekoladą min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł. 
  5. Krem z cukierkami zrobiony jest na śmietance 36% z kartonika 'UHT’
  6. Nie musicie dodawać gorzkiej czekolady do kremu. Dałam ją, aby zmniejszyć słodycz kremu.

Smacznego 🙂

krem z michałkami, prosty krem do tortu, krem czekoladowy z michałkami klasycznymi,

krem z michałkami, krem czekoladowy z michałkami klasycznymi, czekolada, michałki, mascarpone,

Takie orzeszki dałam do kremu (kupiłam w Lidlu). One są już prażone,
ale jeśli chcecie
możecie je trochę podsmażyć na suchej patelni,
aby miały 'głębszy’ smak. 

krem z michałkami, krem czekoladowy z michałkami klasycznymi, czekolada, michałki, mascarpone,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Może Ci się spodobać

Subscribe
Powiadom o
guest

24 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
Iwona
Iwona
9 miesięcy temu

Witam, czy mozna ten krem wykonać bez mascarpone, na samej smietance?

Natalia
Natalia
3 lat temu

Czy te gramy w przepisie zamiast mililitrów (np. przy śmietanie) to pomyłka czy to są rzeczywiście gramy? W innych przepisach są mililitry i nie wiem czy powinnam to przeliczać na gramy czy już jest przeliczone 🙂

Zuzanna
Zuzanna
3 lat temu

Wlansie zrobiłam ciemny krem ale nie mam pojęcia czy ma dobrą konsystencję czy mogę prosić o pomoc ?

IZAIIIZAIZA
IZAIIIZAIZA
3 lat temu

witam, mam taki pomysł żeby zrobić krem z Kasztankami, bo lubię te cukierki. Ale nie wiem jakie proporcje zrobić i czy wystarczy zamienić tylko rodzaj cukierków czy coś zrobić inaczej. A co najważniejsze, czy taki krem będzie smaczny?

Marta
Marta
3 lat temu

Witam, po poLączeniu śmietanki 30% z czekolada masa wyszła rzadka czy tak ma być?

BearaBbeara
BearaBbeara
5 lat temu

czy ta masa bedzie dobra do orzeszków?

Dorota
Dorota
5 lat temu

Michalek z wawelu? Waham się czy Mieszko czy Wawel 😀

Anna
Anna
5 lat temu

Czy chcąc tort z masą michałkową obłożyc na dzień następny masą z mleka w proszku bądź z masą : mleko skondensowane z masłem powinnam tort dać do zamrażalki czy normalnie do lodówki. Tort będzie dopiero w sobote konsumowany 🙂

Paula
Paula
6 lat temu

Czy krem nadaje się do wyciskania go z rękawa ?

Kinga
Kinga
Odpowiedz na  Paula
3 lat temu

Witam, czy orzeszki piec w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez 25-30 minut czy krócej?

Monika
Monika
7 lat temu

Jak zrobię tort i jeden krem to będzie z białych michałków, a drugi ten, to nie będzie przegięcie? To byłoby istne słodkie szaleństwo – czy nie za słodkie? Ewentualnie ten krem zrobić bardziej gorzki?

Waldemar Pać
7 lat temu

Wygląda smakowicie. Można użyć go do herbatników?

24
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x

Korzystasz z narzędzia blokującego reklamy, dlatego nie widzisz zawartości strony.

Wyłącz adblocka! Wspieraj autora i ciesz się dostępem do darmowych przepisów!