KREM DO TORTU/ KREMY DO CIAST

KREM Z MICHAŁKAMI

krem z michałkami, krem czekoladowy z michałkami klasycznymi, czekolada, michałki, mascarpone,

Krem z michałkami klasycznymi to bardzo popularny krem do tortów, ciast i deserów. Pierwszy raz zrobiłam go z okazji imienin męża Michała :). Słysząc opinie, że krem jest bardzo słodki dodałam czekoladę gorzką. Jednak trochę przesadziłam, dlatego za drugim razem zdecydowanie zmniejszyłam jej ilość. Krem jest bardzo pyszny. Tworzy idealny duet z kremem z białymi michałkami oraz z kremem cytrynowym. Polecam 🙂

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na 1 blat o śr 16 cm:
  • 180 g śmietanki kremówki 36%*
  • 125 g mlecznej czekolady, połamanej
  • 20 g gorzkiej/mlecznej czekolady, połamanej
  • 90 g serka mascarpone, schłodzonego*
  • 37 g drobno posiekanych, prażonych orzeszków ziemnych (nie solonych)
  • 4 klasyczne 'Michałki’, drobno posiekane

Wykonanie:

  1. W małym rondelku podgrzewamy kremówkę do momentu wrzenia. Wyłączamy palnik i dodajemy połamane czekolady. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Następnie przez chwilę miksujemy masę blenderem, dzięki temu zabiegowi krem będzie bardziej kremowy i stabilniejszy po ubiciu.
  2. Odstawiamy masę do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godzin).
  3. Następnie umieszczamy w misce schłodzony krem czekoladowy i serek mascarpone. Przy pomocy miksera mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. Odkładamy mikser. Dodajemy posiekane cukierki, orzeszki ziemne. Mieszamy krótko za pomocą miksera, ok 5 sekund. Długie miksowanie spowoduje, że krem się zwarzy.
  4. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
  5. Stabilność kremu zależy od rodzaju śmietanki i czekolady. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się trochę dłużej. Wtedy też możemy odrobinę zmniejszyć ilość śmietanki, np. o 20 ml. Do kremu użyłam czekolady Wedel.
  6. Krem z michałkami nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy.

 

Uwagi:
  1. Ilość kremu z przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 16 cm (warstwa kremu ma ok 1,8 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z michałkami: połączenia smakowe.
  3. Zdjęcie orzeszków jakie dałam do kremu poniżej!
  4. Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić krem z czekoladą min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł. 
  5. Krem z cukierkami zrobiony jest na śmietance 36% z kartonika 'UHT’
  6. Nie musicie dodawać gorzkiej czekolady do kremu. Dałam ją, aby zmniejszyć słodycz kremu.

Smacznego 🙂

krem z michałkami, prosty krem do tortu, krem czekoladowy z michałkami klasycznymi,

krem z michałkami, krem czekoladowy z michałkami klasycznymi, czekolada, michałki, mascarpone,

Takie orzeszki dałam do kremu (kupiłam w Lidlu). One są już prażone,
ale jeśli chcecie
możecie je trochę podsmażyć na suchej patelni,
aby miały 'głębszy’ smak. 

krem z michałkami, krem czekoladowy z michałkami klasycznymi, czekolada, michałki, mascarpone,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

22 komentarze

  • Odpowiedź
    Natalia
    18 stycznia 2022 at 21:58

    Czy te gramy w przepisie zamiast mililitrów (np. przy śmietanie) to pomyłka czy to są rzeczywiście gramy? W innych przepisach są mililitry i nie wiem czy powinnam to przeliczać na gramy czy już jest przeliczone 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      19 stycznia 2022 at 12:39

      Kiedyś mierzyłam składniki płynne w ml. Od pewnego czasu ważę wszystko na wadze 🙂 Dlatego w niektórych przepisach są podane gramy, bo już to sprawdziłam. Jak dasz np. 180 ml śmietanki zamiast 180 g to będzie ok, nic się nie stanie. Różnica jest niewielka.

  • Odpowiedź
    Zuzanna
    4 sierpnia 2021 at 18:16

    Wlansie zrobiłam ciemny krem ale nie mam pojęcia czy ma dobrą konsystencję czy mogę prosić o pomoc ?

  • Odpowiedź
    IZAIIIZAIZA
    25 marca 2021 at 21:58

    witam, mam taki pomysł żeby zrobić krem z Kasztankami, bo lubię te cukierki. Ale nie wiem jakie proporcje zrobić i czy wystarczy zamienić tylko rodzaj cukierków czy coś zrobić inaczej. A co najważniejsze, czy taki krem będzie smaczny?

  • Odpowiedź
    Marta
    26 lutego 2021 at 09:24

    Witam, po poLączeniu śmietanki 30% z czekolada masa wyszła rzadka czy tak ma być?

  • Odpowiedź
    BearaBbeara
    24 listopada 2019 at 13:19

    czy ta masa bedzie dobra do orzeszków?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      25 listopada 2019 at 09:28

      Nigdy nie robiłam orzeszków. Jeśli będą przechowywane w lodówce to tak. Jeśli nie to lepszy będzie krem z masłem, który wytrzyma dłużej poza lodówką.

  • Odpowiedź
    Dorota
    10 lipca 2019 at 20:52

    Michalek z wawelu? Waham się czy Mieszko czy Wawel 😀

  • Odpowiedź
    Anna
    21 marca 2019 at 14:57

    Czy chcąc tort z masą michałkową obłożyc na dzień następny masą z mleka w proszku bądź z masą : mleko skondensowane z masłem powinnam tort dać do zamrażalki czy normalnie do lodówki. Tort będzie dopiero w sobote konsumowany 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      21 marca 2019 at 20:22

      Do lodówki 🙂 Tort przed tynkowaniem warto wyciągnąć 30 minut wcześniej, aby się ocieplił. Na zimnym torcie masa maślana szybko twardnieje (przez masło) i ciężko się taki tort tynkuje.

  • Odpowiedź
    Paula
    3 marca 2018 at 17:40

    Czy krem nadaje się do wyciskania go z rękawa ?

  • Odpowiedź
    Monika
    7 marca 2017 at 19:04

    Jak zrobię tort i jeden krem to będzie z białych michałków, a drugi ten, to nie będzie przegięcie? To byłoby istne słodkie szaleństwo – czy nie za słodkie? Ewentualnie ten krem zrobić bardziej gorzki?

  • Odpowiedź
    Waldemar Pać
    1 marca 2017 at 10:17

    Wygląda smakowicie. Można użyć go do herbatników?

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      1 marca 2017 at 10:22

      Tak. Radzę go przed przełożeniem herbatników włożyć na kilka minut do lodówki aby lekko stężał jeśli wyjdzie za rzadki. Polecam 🙂

    Zostaw komentarz