Krem z michałkami klasycznymi to bardzo popularny krem do tortów, ciast i deserów. Pierwszy raz zrobiłam go z okazji imienin męża Michała :). Słysząc opinie, że krem jest bardzo słodki dodałam czekoladę gorzką. Jednak trochę przesadziłam, dlatego za drugim razem zdecydowanie zmniejszyłam jej ilość. Krem jest bardzo pyszny. Tworzy idealny duet z kremem z białymi michałkami oraz z kremem cytrynowym. Polecam 🙂
Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na 1 blat o śr 18 cm:
- 180 ml śmietany kremówki 36%*
- 120 g mlecznej czekolady, połamanej
- 20 g gorzkiej/mlecznej czekolady, połamanej
- 90 g serka mascarpone, schłodzonego*
- 40 g podpieczonych i drobno posiekanych orzeszków ziemnych (nie solonych)
- 4 klasyczne ‘Michałki’, drobno posiekane
Wykonanie:
- W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy połamane czekolady. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godzin).
- Następnie umieszczamy w misce schłodzony krem czekoladowy i serek mascarpone. Przy pomocy miksera mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. Odkładamy mikser. Dodajemy posiekane cukierki, orzeszki ziemne. Rózgą kuchenną krótko i delikatnie mieszamy. Jeśli krem wyjdzie za gęsty można użyć miksera do mieszania (wolne obroty).
- Stabilność i długość ubijania kremu zależy od śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej. Wtedy też dajemy więcej mascarpone lub zmniejszamy ilość śmietanki 30%, aby krem był stabilniejszy.
- Krem z michałkami nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy.
Uwagi:
- Ilość kremu z przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek.
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z michałkami: połączenia smakowe.
- Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić krem z czekoladą min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł.
- Krem z cukierkami zrobiony jest na śmietance 36% z kartonika ‘UHT’. Przy śmietance z Piątnicy zmniejszamy ilość mascarpone do 70 g. Przy śmietance 30% warto zwiększyć ilość mascarpone (do 140 g).
- Można dodać trochę czekolady gorzkiej, aby zmniejszyć słodycz kremu. Ja dałam trochę więcej niż w przepisie, dlatego kolor kremu wyszedł taki ciemny :).
Smacznego 🙂
Źródło inspiracji Tutaj, przepis zmodyfikowany.
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.
12 komentarzy
BearaBbeara
24 listopada 2019 at 13:19czy ta masa bedzie dobra do orzeszków?
Magdalena Indyka
25 listopada 2019 at 09:28Nigdy nie robiłam orzeszków. Jeśli będą przechowywane w lodówce to tak. Jeśli nie to lepszy będzie krem z masłem, który wytrzyma dłużej poza lodówką.
Dorota
10 lipca 2019 at 20:52Michalek z wawelu? Waham się czy Mieszko czy Wawel 😀
Magdalena Indyka
10 lipca 2019 at 21:27Wawel 🙂
Anna
21 marca 2019 at 14:57Czy chcąc tort z masą michałkową obłożyc na dzień następny masą z mleka w proszku bądź z masą : mleko skondensowane z masłem powinnam tort dać do zamrażalki czy normalnie do lodówki. Tort będzie dopiero w sobote konsumowany 🙂
Magdalena Indyka
21 marca 2019 at 20:22Do lodówki 🙂 Tort przed tynkowaniem warto wyciągnąć 30 minut wcześniej, aby się ocieplił. Na zimnym torcie masa maślana szybko twardnieje (przez masło) i ciężko się taki tort tynkuje.
Paula
3 marca 2018 at 17:40Czy krem nadaje się do wyciskania go z rękawa ?
Magdalena Indyka
4 marca 2018 at 01:49Tak, ale orzeszki i cukierki muszą być drobno posiekane, aby nie zapchały tylki. Przy śmietance 36% krem może wyjść gęsty i może być ciężko z wyciskaniem kremu 🙂
Monika
7 marca 2017 at 19:04Jak zrobię tort i jeden krem to będzie z białych michałków, a drugi ten, to nie będzie przegięcie? To byłoby istne słodkie szaleństwo – czy nie za słodkie? Ewentualnie ten krem zrobić bardziej gorzki?
Słodki Pomysł
7 marca 2017 at 20:52Pani Moniko odpowiedź na to pytanie jest pod postem z tortem z michałkami 🙂
https://slodkipomysl.pl/tort-z-michalkami-i-rozami/
Waldemar Pać
1 marca 2017 at 10:17Wygląda smakowicie. Można użyć go do herbatników?
Słodki Pomysł
1 marca 2017 at 10:22Tak. Radzę go przed przełożeniem herbatników włożyć na kilka minut do lodówki aby lekko stężał jeśli wyjdzie za rzadki. Polecam 🙂