KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

KREM Z MICHAŁKAMI

krem z michałkami, krem czekoladowy z michałkami klasycznymi, czekolada, michałki, mascarpone,
Wiedza – Inspiracje – Tortowe ABC
Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE.
Krem z michałkami klasycznymi to bardzo popularny krem do tortów, ciast i deserów. Pierwszy raz zrobiłam go z okazji imienin męża Michała :). Słysząc opinie, że krem jest bardzo słodki dodałam czekoladę gorzką. Jednak trochę przesadziłam, dlatego za drugim razem zdecydowanie zmniejszyłam jej ilość. Krem jest bardzo pyszny. Tworzy idealny duet z kremem z białymi michałkami oraz z kremem cytrynowym. Polecam 🙂

Składniki:

  • 200 ml śmietany kremówki 36%*
  • 130 g mlecznej czekolady, połamanej
  • 20 g gorzkiej/mlecznej czekolady, połamanej
  • 50 g serka mascarpone, schłodzonego*
  • 40 g podpieczonych i drobno posiekanych orzeszków ziemnych (nie solonych)
  • 4 klasyczne ‘Michałki’, drobno posiekane

Wykonanie:

  1. W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy połamane czekolady. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godzin).
  2. Następnie umieszczamy w misce schłodzony krem czekoladowy i serek mascarpone. Przy pomocy miksera mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. Odkładamy mikser. Dodajemy posiekane cukierki, orzeszki ziemne. Rózgą kuchenną krótko i delikatnie mieszamy. Jeśli krem wyjdzie za gęsty można użyć miksera do mieszania (wolne obroty).
  3. Długość miksowania zależy od gęstości śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej.
  4. Krem nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy.

 

Uwagi:

  1. Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem.
  2. Ilość kremu z przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 20 cm.
  3. Przy śmietance 30% warto zwiększyć ilość mascarpone (ok 80-100g). Zrobiłam krem na śmietance 36% z ‘Piątnica’, która jest gęsta, prawie jak mascarpone. Inne śmietanki 36% są płynniejsze/rzadsze, dlatego warto wtedy zwiększyć ilość mascarpone (ok 50-80g). Jeśli zwiększamy ilość mascarpone warto dodać więcej czekolady, aby wzmocnić smak (ok 30-50g).
  4. Można dodać trochę czekolady gorzkiej, aby zmniejszyć słodycz kremu. Ja dałam trochę więcej niż w przepisie, dlatego kolor kremu wyszedł taki ciemny :).
  5. Jeśli krem wyjdzie za rzadki (nie zwarzony) włóż go do lodówki, aby trochę zgęstniał.

Smacznego 🙂

krem z michałkami, krem czekoladowy z michałkami klasycznymi, czekolada, michałki, mascarpone,

krem z michałkami, krem czekoladowy z michałkami klasycznymi, czekolada, michałki, mascarpone,

krem z michałkami, krem czekoladowy z michałkami klasycznymi, czekolada, michałki, mascarpone,

krem z michałkami, krem czekoladowy z michałkami klasycznymi, czekolada, michałki, mascarpone,

krem z michałkami, krem czekoladowy z michałkami klasycznymi, czekolada, michałki, mascarpone,

krem z michałkami, krem czekoladowy z michałkami klasycznymi, czekolada, michałki, mascarpone,

krem z michałkami, krem czekoladowy z michałkami klasycznymi, czekolada, michałki, mascarpone, Źródło inspiracji Tutaj, przepis zmodyfikowany.

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli podasz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

8 komentarzy

  • Odpowiedź
    Anna
    21 marca 2019 at 14:57

    Czy chcąc tort z masą michałkową obłożyc na dzień następny masą z mleka w proszku bądź z masą : mleko skondensowane z masłem powinnam tort dać do zamrażalki czy normalnie do lodówki. Tort będzie dopiero w sobote konsumowany 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      21 marca 2019 at 20:22

      Do lodówki 🙂 Tort przed tynkowaniem warto wyciągnąć 30 minut wcześniej, aby się ocieplił. Na zimnym torcie masa maślana szybko twardnieje (przez masło) i ciężko się taki tort tynkuje.

  • Odpowiedź
    Paula
    3 marca 2018 at 17:40

    Czy krem nadaje się do wyciskania go z rękawa ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      4 marca 2018 at 01:49

      Tak, ale orzeszki i cukierki muszą być drobno posiekane, aby nie zapchały tylki. Przy śmietance 36% krem może wyjść gęsty i może być ciężko z wyciskaniem kremu 🙂

  • Odpowiedź
    Monika
    7 marca 2017 at 19:04

    Jak zrobię tort i jeden krem to będzie z białych michałków, a drugi ten, to nie będzie przegięcie? To byłoby istne słodkie szaleństwo – czy nie za słodkie? Ewentualnie ten krem zrobić bardziej gorzki?

  • Odpowiedź
    Waldemar Pać
    1 marca 2017 at 10:17

    Wygląda smakowicie. Można użyć go do herbatników?

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      1 marca 2017 at 10:22

      Tak. Radzę go przed przełożeniem herbatników włożyć na kilka minut do lodówki aby lekko stężał jeśli wyjdzie za rzadki. Polecam 🙂

  • Zostaw komentarz