Krem z Milky Way do tortu

krem z milky way do tortu
Krem z Milky Way to idealny pomysł na krem do tortu dla dziecka. Które dziecko nie lubi batoników Milky Way? Krem jest słodki, dlatego warto go przełamać konfiturą lub frużeliną owocową. Osobiście polecam moją ulubioną frużelinę malinową 🙂

Składniki:

  • 400 ml śmietany kremówki 30/36%
  • ok 180 g batoników milky way, pokrojonych w kostkę
  • 500 g serka mascarpone, schłodzonego

Wykonanie:

  1. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę. Gdy trochę się podgrzeje dodajemy pokrojone batoniki (nie zdejmujemy rondelka z palnika). Całość dokładnie mieszamy, aż batoniki się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Pamiętajmy przy tym, aby nie doprowadzić masy do wrzenia. Gdy batoniki się rozpuszczą zdejmujemy rondelek z palnika i odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
  2. Następnego dnia kremówkę z milky way i serek mascarpone umieszczamy w misce. Przy pomocy miksera mieszamy całość do momentu otrzymania gęstego kremu (wolne obroty, ok 3-4 min).

Uwagi:

  1. Serek mascarpone i kremówka z milky way muszą być schłodzone kilka godzin przed ubiciem.
  2. Ilość kremu wystarczy na przełożenie i otynkowanie tortu o średnicy 24 cm.
  3. Jeśli batoniki nie rozpuszczą się całkowicie możemy masę przelać przez sitko i rozetrzeć pozostałe w sitku kawałki batoników.
  4. Jeśli lubisz piec ciasta, torty i inne słodkości oraz dzielić się z innymi radami, wskazówkami i sprawdzonymi przepisami, to zapraszam Cię do mojej grupy na FB: ‘Słodki Pomysł’. Gdzie razem z innymi czytelniczkami bloga i pasjonatkami pieczenia dzielimy się swoją wiedzą i bezcennymi radami :).

Smacznego 🙂

krem z milky way do tortu

krem milky way do tortu

krem z milky way do tortu

krem z milky way do tortu

Źródło inspiracji Tutaj.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

2 thoughts on “Krem z Milky Way do tortu

    1. Nie bardzo. Bez tynkowania, tylko na przełożenie blatów o śr 26cm byłoby ok. Na przełożenie i otynkowanie tortu o śr 28cm trzeba zwiększyć proporcje. Kremówka- 600g, batoniki Milky Way- ok 260g, mascarpone- 740g.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *