KREMY DO TORTÓW/ KREMY DO WYPIEKÓW

Krem z Milky Way do tortu

krem z milky way do tortu, krem do tortu,

Krem z Milky Way to idealny pomysł na krem do tortu dla dziecka. Które dziecko nie lubi batoników Milky Way? Krem jest słodki, dlatego warto go przełamać konfiturą lub frużeliną owocową. Osobiście polecam moją ulubioną frużelinę malinową 🙂

Składniki:

  • 400 ml śmietany kremówki 36%*
  • 180-200 g batoników milky way, pokrojonych w kostkę
  • 500 g serka mascarpone, schłodzonego

Wykonanie:

  1. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę. Gdy trochę się podgrzeje dodajemy pokrojone batoniki (nie zdejmujemy rondelka z palnika). Całość dokładnie mieszamy, aż batoniki się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Pamiętajmy przy tym, aby nie doprowadzić masy do wrzenia. Gdy batoniki się rozpuszczą zdejmujemy rondelek z palnika i odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
  2. Następnego dnia kremówkę z milky way i serek mascarpone umieszczamy w misce. Przy pomocy miksera mieszamy całość do momentu otrzymania gęstego kremu (wolniejsze obroty, ok 3-4 min).
  3. Długość miksowania zależy od gęstości śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej.
  4. Krem nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy.

Uwagi:

  1. Serek mascarpone i kremówka z milky way muszą być schłodzone kilka godzin przed ubiciem.
  2. Ilość kremu wystarczy na przełożenie i otynkowanie tortu o średnicy 24 cm.
  3. Przy śmietance 30% warto zwiększyć ilość mascarpone (ok 100g). Zrobiłam krem na śmietance 36% z ‘Piątnica’, która jest gęsta, prawie jak mascarpone. Inne śmietanki 36% są płynniejsze/rzadsze, dlatego warto wtedy zwiększyć ilość mascarpone (ok 70-100g). Jeśli zwiększamy ilość mascarpone warto dodać więcej batoników, aby wzmocnić smak (ok 2-3 batoników).
  4. Jeśli batoniki nie rozpuszczą się całkowicie możemy masę przelać przez sitko i rozetrzeć pozostałe w sitku kawałki batoników.

Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!
Obserwuj mój profil na Instagramie
 lub śledź mnie na Facebooku.
Zapraszam!

krem z milky way do tortu

krem milky way do tortu

krem z milky way do tortu

krem z milky way do tortu

Źródło inspiracji Tutaj.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

39 komentarzy

  • Odpowiedź
    mamagda
    18 czerwca 2018 at 21:24

    Witam, krem wystarczy na tort o srednicy 24 cm. Tort z 2 czy 3 blatów?? Pozdrawiam 🙂

  • Odpowiedź
    Justyna
    24 marca 2018 at 08:32

    A jeszcze zapytam☺ czy jak dam 500ml smietany 36 i 500 mascarpone to krem nie będzie za luźny?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      24 marca 2018 at 09:07

      Jeśli śmietanka będzie luźniejsza, to warto dodać 100g więcej mascarpone. Ja używam śmietanki 36% z ‘Piątnica’. Ona jest bardzo gęsta, prawie jak mascarpone. Przy niej te proporcje są ok.

  • Odpowiedź
    Justyna
    23 marca 2018 at 09:18

    Witam, a można zrobić z 500g mascarpone i 500ml kremówki? Ile wtedy cukierków potrzebuję? i czy to w ogóle wyjdzie?
    Z góry dziękuje za odpowiedź

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      23 marca 2018 at 14:59

      Można 🙂 Tylko polecam śmietankę 36%. Z 30% nie wyjdzie gęsty i stabilny jak z 36%. Do takiej ilości dodaj z 3 batoniki, aby smak był intensywny, bo zwiększona ilość śmietanki złagodzi smak kremu.

      • Odpowiedź
        Justyna
        24 marca 2018 at 08:17

        Dziękuję serdecznie, pozdrawiam.

  • Odpowiedź
    Kinga
    14 marca 2018 at 16:54

    A jeśli obloze tort dookoła masa to dekoracje np z truskawek będą Ok?!

  • Odpowiedź
    Kinga
    6 marca 2018 at 11:47

    Czy jesli upieke 3 biszkopty 26cm wystarczy tej masy na przełożenie, bez otynkowania.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      6 marca 2018 at 14:33

      Na tort o śr 25cm byłoby ok. Na 26cm może być trochę za mało. Zrób z takich proporcji: ok 430 ml śmietanki 36%, ok 220 g batoników, ok 550 g mascarpone. Jeśli dasz 500 g mascarpone, to zwiększ odpowiednio ilość śmietanki i batoników.

  • Odpowiedź
    Ania
    5 marca 2018 at 10:49

    Witam.
    Czy jeśli na otynkowany tort dam ganasz czekoladowy to mogę tort obłożyć masa cukrowa?
    Zależy mi na odp. 😌

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      5 marca 2018 at 10:55

      Tak. Można 🙂

      • Odpowiedź
        Ania
        5 marca 2018 at 11:04

        Dziękuje, nie mogę się doczekać! Pozdrawiam

        • Odpowiedź
          Ania
          15 marca 2018 at 09:18

          Pomocy, zrobiłam krem z 500 ml śmietanki, 230 g batoników i 625 g mascarpone i nie jest taki gesty, jest ubity na gęsto ale jak przechylam miskę to się powoli obsowa. Co robić? Dać żelatyny? Ile? Pomocy

          • Magdalena Indyka
            15 marca 2018 at 09:22

            Jakiej śmietanki użyłaś? 36% czy 30%? Jeśli dałaś śmietankę 30%, to może być luźniejszy. Ale nie powinien pływać po misce. Trzyma formę? Nie zwarzył się przypadkiem? Trudno mi coś powiedzieć nie widząc kremu na oczy.

          • Ania
            15 marca 2018 at 09:30

            Jest gładziutki. Trzyma formę jak np skapnie z łyżki.
            Wszystko było super chłodne 5 stopni. Śmietana 30%
            Nie mogę dołączyć zdjęcia

          • Magdalena Indyka
            15 marca 2018 at 09:35

            To na 99% jest dobry. Ja robiłam krem na śmietance 36% z Piątnicy. Ona jest bardzo gęsta, prawie jak mascarpone. Przy śmietance 30% krem będzie luźniejszy. W lodówce zgęstnieje trochę. Moja koleżanka robiła kiedyś na śmietance 30% bez mascarpone i krem wyszedł. Więc z dodatkiem mascarpone będzie ok.

          • Ania
            15 marca 2018 at 09:39

            Okej dziękuje. Potrzymam go w lodowce. Dzięki!

          • Magdalena Indyka
            15 marca 2018 at 09:42

            Może za krótko miksowałaś? Teraz o tym pomyślałam. Ze śmietanką 30% czas miksowania się wydłuża. Za długo nie trzymaj go w lodówce, bo straci formę, konsystencję. Przełóż trochę do mniejszej miski i spróbuj ubić dłużej. Zobacz czy pomoże. To są moje sugestie. Zrób jak uważasz. Nie będąc na miejscu trudno mi coś powiedzieć. Trzymam kciuki!

          • Ania
            15 marca 2018 at 09:48

            Oki próbuje dziękuje

          • Ania
            15 marca 2018 at 10:04

            Tak. Za krótko ubijalam, teraz jest super, dziękuje ☺️

          • Magdalena Indyka
            15 marca 2018 at 10:06

            Super! Bardzo się cieszę, że się udało 🙂 Smacznego 🙂

  • Odpowiedź
    Agnieszka
    3 marca 2018 at 19:01

    Witam. Czy masy wystarczy aby 2 razy przełożyć biszkopt i otynkować czy tylko 1 przełożenie i tynkowanie? Pozdrawiam

  • Odpowiedź
    Kamila
    27 lutego 2018 at 21:52

    Witam, czy ten krem mogę zabawić na różne kolory barwnikami spożywczymi? Czy jest ten krem bardzo słodki?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      27 lutego 2018 at 22:12

      Krem ma beżowy kolor i będzie trudno uzyskać ładny kolor. Dodając niebieski barwnik wyjdzie Ci zielony. Nie barwiłam tego kremu, dlatego osobiście odradzam. Krem jest słodki. Nie należy do orzeźwiających. Dlatego polecam dodać frużelinę z owoców.

  • Odpowiedź
    Marzena
    26 lutego 2018 at 14:23

    Dzień dobry,mam pytanie czy jeśli śmietanka jednak zagotuje się czy krem nie wyjdzie ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      26 lutego 2018 at 18:25

      Pewnie wyjdzie 🙂 Trzeba tylko uważać, aby jej nie przypalić, czyli gotować na bardzo małym ogniu. U mnie niestety najmniejszy palnik ma dużą moc i wolę nie gotować śmietanki. Dlatego piszę, aby nie zagotowywać, bo to bezpieczniejsze :).

      • Odpowiedź
        Marzena
        27 lutego 2018 at 10:43

        Dziekuje ,mam nowe palniki i jeszcze nie wyczułam jak grzeją ,lekko ją zagotowałam ,ale dziś miksowałam i wyszło.dziękuje
        Świetna strona i przepisy 🙂

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          27 lutego 2018 at 11:19

          Dziękuję :). Lekko można zagotować. Spokojnie. Tylko trzeba uważać. Nie gotowałam nigdy długo, więc nie mogę powiedzieć czy na 100% wyjdzie.

  • Odpowiedź
    Weronika
    24 lutego 2018 at 16:14

    Poleca pani do tego zrobić jasny czy ciemny biszkopt? Moze jeszcze jakieś sprawdzone dodatki ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      24 lutego 2018 at 17:27

      Robiłam jak na razie tylko z jasnym i nie mam porównania. Do kremu nadaje się każdy, lekko kwaskowy owoc. Z truskawką i brzoskwinią będzie według mnie za słodko. Można dodać konfiturę z czarnej/czerwonej porzeczki, żurawiny, lemon curd.

  • Odpowiedź
    Ewa
    15 lutego 2018 at 09:30

    Prosze mi polecic dobry rękaw tylki bądź szpryce. Kupiłam już tyle ale żadna się nie nadaje.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      15 lutego 2018 at 12:57

      Ja używam głównie metalowe tylki Wilton. Worki używam jednorazowe. Ostatnio jednak kupiłam na próbę worek wielorazowy (ok 9zł) i jak na razie jestem zadowolona. Nie polecam szpryc z plastikowymi tylkami. Miałam takie dwie i szybko przerzuciłam się na metalowe tylki z workami cukierniczymi. Jakość użytkowania i dekoracji nieporównywalna według mnie 🙂 Na początek warto poszukać małych zestawów tylek. Za 3 tylki zapłaciłam jak za 2. Pozdrawiam 🙂

      • Odpowiedź
        Ewa
        16 lutego 2018 at 19:05

        Bardzo pani dziękuję za odpowiedz. Wszystkie tylko które miałam po pierwszym uzyciu lądowaly w koszu. Chciałam również pani pogratulować super przepisów i życzyć dalszych sukcesów. Jestem pod wielkim wrażeniem z jaką starannością opisuje pani każdy przepis. Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          16 lutego 2018 at 19:55

          Staram się, aby nawet największy amator wypieków mógł z łatwością zrobić swoje pierwsze ciasto :). Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam :).

  • Odpowiedź
    Iwona
    3 sierpnia 2017 at 08:25

    Starczy mi masy na tort o średnicy 28cm?

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      3 sierpnia 2017 at 12:42

      Nie bardzo. Bez tynkowania, tylko na przełożenie blatów o śr 26cm byłoby ok. Na przełożenie i otynkowanie tortu o śr 28cm trzeba zwiększyć proporcje. Kremówka- 600g, batoniki Milky Way- ok 260g, mascarpone- 740g.

  • Zostaw komentarz