KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

KREM Z MILKY WAY DO TORTU

Wiedza – Inspiracje – Tortowe ABC
Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE.
Konkurs na Instagramie (1.06.19r) – zapraszam.
Krem z Milky Way to idealny pomysł na krem do tortu dla dziecka. Które dziecko nie lubi batoników Milky Way? Krem jest słodki, dlatego warto go przełamać konfiturą lub frużeliną owocową. Osobiście polecam moją ulubioną frużelinę malinową.

Składniki:

  • 370 ml śmietany kremówki 36%*
  • 200 – 220 g batoników milky way, pokrojonych w kostkę
  • 450 g serka mascarpone, schłodzonego

Wykonanie:

  1. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę. Gdy trochę się podgrzeje dodajemy pokrojone batoniki (nie zdejmujemy rondelka z palnika). Całość dokładnie mieszamy, aż batoniki się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Pamiętajmy przy tym, aby nie doprowadzić masy do wrzenia. Gdy batoniki się rozpuszczą zdejmujemy rondelek z palnika i odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
  2. Następnego dnia schłodzoną kremówkę z milky way i serek mascarpone umieszczamy w misce. Za pomocą miksera mieszamy całość, aż otrzymamy gęsty krem (szybsze obroty, ok 2-3 min).
  3. Długość miksowania zależy od śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej.
  4. Krem nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy.
Uwagi:
  1. Serek mascarpone i kremówka z milky way muszą być schłodzone kilka godzin przed ubiciem.
  2. Ilość kremu wystarczy na przełożenie 2 blatów biszkoptu o średnicy 24 cm.
  3. Przy śmietance 30% warto zwiększyć ilość mascarpone i dodać więcej batoników – 1 szt. 
  4. Jeśli batoniki nie rozpuszczą się całkowicie możemy masę przelać przez sitko i rozetrzeć pozostałe w sitku kawałki batoników.

Smacznego 🙂

krem z milky way do tortu, krem z batonikami Milky Way,

krem z milky way do tortu, krem z batonikami Milky Way,

krem z milky way do tortu, krem z batonikami Milky Way,

krem z milky way do tortu, krem z batonikami Milky Way,

krem z milky way do tortu, krem z batonikami Milky Way,

krem z milky way do tortu, krem z batonikami Milky Way,

krem z milky way do tortu, krem z batonikami Milky Way, Źródło inspiracji Tutaj.

Polecam również:

krem adwokatowy, krem z cukierkami, nadzienie adwokatowe, krem do tortu, krem do ciast,

Tort dwa michały, tort michałkowy, tort z michałkami, krem michałkowy jasny, krem michałkowy klasyczny, biszkopt genueński, orzeszki ziemne, konfitura

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli podasz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

60 komentarzy

  • Odpowiedź
    Aleksandra
    20 marca 2019 at 17:53

    Witam, czy kremu milky way starczy na przełożenie jednej warstwy tortu o średnicy 23 cm plus otynkowanie calego tortu? Druga warstwę zamierzam przełożyć musem malinowym z Pani przepisu, mam nadzieję że będzie pasować 🙂 i jeszcze mam pytanie jaką grubością kremu przekladac tort? Będę wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam serdecznie 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      21 marca 2019 at 13:23

      W uwagach napisałam, że wystarczy na dwa blaty i otynkowanie tortu. Mus malinowy będzie idealny do tego kremu :). Grubość kremu zależy od grubości latu biszkoptu. Zawsze staram się, aby była identyczna. Ale nie grubsza od biszkoptu. Lepiej dać mniej kremu niż więcej.

      • Odpowiedź
        Aleksandra
        21 marca 2019 at 20:48

        Dziękuję bardzo za odpowiedź, ale w uwagach jest napisane że kremu starczy na przełożenie 2 blatów, nie było nic że starczy jeszcze na otynkowanie, dlatego spytałam 🙂 bardzo dziękuję za radę dotyczącą grubości kremu:) mam nadzieję że tort wyjdzie, bo Pani przepisy są bardzo jasne 🙂 p. S. Biszkopt kakaowy z Pani przepisu jest juz gotowy i wyszedł idealny:) może mi Pani jeszcze podpowie czy pod krem milky way i pod mus nasączać czymś biszkopt? Jeśli tak to czym Pani poleca?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          21 marca 2019 at 20:55

          Przepraszam, masz rację. Myślałam o torcie Ciasteczkowy Potwór i tam zostało mi trochę kremu, aby zebrać okruszki i delikatnie otynkować tort, ale na porządne tynkowanie to za mało. Kremu z tych proporcji wystarczy na przełożenie 1 blatu o śr 24 cm i otynkowanie tortu. Kakaowy biszkopt nasączam zazwyczaj wodą z kakao.

          • Aleksandra
            21 marca 2019 at 23:42

            Dziękuję za podpowiedzi, jutro działam 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂

  • Odpowiedź
    AGA
    27 lutego 2019 at 12:20

    Witam. Bardzo chciałabym zrobić swój pierwszy tort dla córki na urodziny. Wybrała tort jednorożca . Chciałam przełozyc tort kremem milky way i jakims jeszcze. Ale nie wiem co by pasowało. I czym najlepiej otynkowac taki tort który będzie bez masy cukrowej. Jeszcze jedno pytanie może głupie ale jestem totalnie zielona . jak mam trzy blaty to ten na samej górze tez smaruje kremem ? Czy już tym do tynkowania .Dziękuję za odpowiedz. Pewnie dawno pani nie miała takich głu…. pytań. 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      27 lutego 2019 at 12:56

      Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi ;). Jeśli tynkujesz tort kremem maślanym, to ostatni blat nie tynkuj niczym innym. Możesz go delikatnie nasączyć i potem schłodź w lodówce. Wyciągnij go z lodówki i odczekaj min 30 minut, aby się ocieplił (na zimnym torcie krem maślany zastygnie szybko i ciężko Ci będzie nim tynkować). Potem bezpośrednio na cały tort nakładasz tynk z kremu maślanego. Do jednorożca najlepszy będzie krem maślany. Dekoracje będą ładniej wyglądać. Można zrobić krem ze śmietanki i mascarpone. Ale osobiście polecam ten z dodatkiem białej czekolady (jest stabilniejszy). Z kremów maślanych najprostszy jest z mlekiem skondensowanym. Do kremu milky way polecam mus malinowy. Dla dzieci, które często nie lubią owoców, będzie odpowiednim zamiennikiem.

  • Odpowiedź
    Ania
    16 lutego 2019 at 16:42

    Witam, czy pisząc o przełamaniu kremu frużeliną ma pani na myśli zmiksowanie jej z kremem milky way? W jakich proporcjach wtedy? Czy mogę posmarowac blat fruzelina a na to krem? Czy to niebezpiecznie bo moze blat za bardzo nasiaknac? Nie planuje go dodatkowo nasaczac, pozdrawiam

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      16 lutego 2019 at 23:25

      Nie. Nie chodzi mi o wymieszanie frużeliny z kremem. Tylko o posmarowanie nią biszkoptu i potem nałożenie kremu. Jeśli frużelina będzie miała konsystencję kisielu nie wsiąknie w biszkopt, dlatego radzę trochę go nasączyć jednak.

  • Odpowiedź
    Magdalena
    5 lutego 2019 at 14:20

    Chcialabym sie ponownie poradzic ale za nim to zrobie chcialabym podziekowac (do tej pory tego nie zrobilam) za wczesniejsze porady -bardzo pomogly. Wyczytalam w komentarzach, ze robila Pani krem oreo. Przelamywala Pani go czyms? Z jaka inna masa mozna go polaczyc? Jezeli chodzi o krem milky way plus fruzelina: z jakim innym kremem mozna to polaczyc? Zawsze mam wrazen ze taki tort z trzema przelozeniami z jednej masy bedzie zbyt ubogi smakowo a moze za bardzo kombinuje? I taj z innej beczki 🙂 ile trzeba dac wybielacza firmy wilton aby wybielic krem na bezie np z 300g masla? Wszedzie spotykam sie z opiniami ze barwnikow daje sie doslownie odrobine…. u mnie ta “odrobina” jest spora aby wyszedl ladny zywy kolor. Z gory dziekuje za pomoc 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      7 lutego 2019 at 02:06

      Robiłam tort dla piłkarza z kremem oreo. Przełamałam go truskawkami. Jednak nie były to sezonowe, tylko takie z marketu, dlatego były bez smaku. Lepsza byłaby frużelina malinowa lub wiśniowa. Truskawki też, ale tylko w sezonie. Krem oreo jest delikatny w smaku. Mus malinowy lub wiśniowy będzie dobrym dodatkiem. Jak dasz do niego frużelinę wiśniową i kakaowy biszkopt, to będzie ci przypominał smak tortu szwarcwaldzkiego. Co do białego barwnika. W jego przypadku odrobina nie wystarczy. Jak mam krem z dużej ilości masła, to spokojnie pół opakowania zużywam. Dziewczyny na grupie radzą dodać odrobinkę fioletowego barwnika. Ponoć to pomaga uzyskać idealną biel. nie sprawdzałam tego, ponieważ nie mam takich wymagań, ale jak tylko kupię fioletowy barwnik to sama to sprawdzę :).

  • Odpowiedź
    Regina
    18 stycznia 2019 at 11:55

    Na przełożenie 1 blatu biszkoptu bez tynkowania, ale o średnicy 30 cm, ile by Pani dała śmietany kremówki?

  • Odpowiedź
    Kinga
    20 września 2018 at 18:47

    Witam ☺️ planuje zrobić tą masę ale jestem w anglii I tutejsza smietanka double cream ma chyba jakies 48% a wiec jej konsystencja jest dość gęsta, czy dajac to na ogień nie przypali sie i czy wogole batoniki sie rozpuszcza?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      20 września 2018 at 20:38

      Śmietanka 36% z Piątnicy też jest gęsta, prawie jak Mascarpone. Podczas podgrzewania robi się płynna. Śmietanka 48% też powinna. Podgrzewaj na małym ogniu, a batoniki pokrój bardzo drobno i cały czas mieszaj całość.

  • Odpowiedź
    Martyna
    13 września 2018 at 12:25

    Witam, Uwielbiam ten krem – robilam juz kilkakrotnie i zawsze wychodzi super! Tym razem chcialabym zrobic dekoracje z ciastek oreo i nigdzie nie moge znalesc fajnego przepisu na krem z oreo. Czy moglabys mi dac jakies wskazowki jak moge zrobic podobny krem ale zamiast milkiway uzyc ciasteczka oreo? :)))

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      13 września 2018 at 13:07

      Ostatnio testowałam krem oreo. Tylko wyszedł za mało słodki. Ale gęstość kremu była ok. Podam Ci proporcje, a cukru daj trochę więcej. 1 przełożenie o śr 16cm: 150ml śmietanki 36% zmiksuj z 110g mascarpone i 3-4 łyżki cukru pudru (ja dałam 2 łyżki), aż otrzymasz gęsty krem śmietankowy. Do tego dodaj 5 ciastek oreo. 3 ciastka pokrusz na drobny mak (w malakserze) a 2 ciastka w drobne kawałki, aby były wyczuwalne w kremie. Ciastka zmiękną w kremie. Wszytkie pokruszone ciastka wrzuć do kremu śmietankowego i delikatnie wymieszaj szpatułką. Tu masz przelicznik foremek.

  • Odpowiedź
    mamagda
    18 czerwca 2018 at 21:24

    Witam, krem wystarczy na tort o srednicy 24 cm. Tort z 2 czy 3 blatów?? Pozdrawiam 🙂

  • Odpowiedź
    Justyna
    24 marca 2018 at 08:32

    A jeszcze zapytam☺ czy jak dam 500ml smietany 36 i 500 mascarpone to krem nie będzie za luźny?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      24 marca 2018 at 09:07

      Jeśli śmietanka będzie luźniejsza, to warto dodać 100g więcej mascarpone. Ja używam śmietanki 36% z ‘Piątnica’. Ona jest bardzo gęsta, prawie jak mascarpone. Przy niej te proporcje są ok.

  • Odpowiedź
    Justyna
    23 marca 2018 at 09:18

    Witam, a można zrobić z 500g mascarpone i 500ml kremówki? Ile wtedy cukierków potrzebuję? i czy to w ogóle wyjdzie?
    Z góry dziękuje za odpowiedź

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      23 marca 2018 at 14:59

      Można 🙂 Tylko polecam śmietankę 36%. Z 30% nie wyjdzie gęsty i stabilny jak z 36%. Do takiej ilości dodaj z 3 batoniki, aby smak był intensywny, bo zwiększona ilość śmietanki złagodzi smak kremu.

      • Odpowiedź
        Justyna
        24 marca 2018 at 08:17

        Dziękuję serdecznie, pozdrawiam.

  • Odpowiedź
    Kinga
    14 marca 2018 at 16:54

    A jeśli obloze tort dookoła masa to dekoracje np z truskawek będą Ok?!

  • Odpowiedź
    Kinga
    6 marca 2018 at 11:47

    Czy jesli upieke 3 biszkopty 26cm wystarczy tej masy na przełożenie, bez otynkowania.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      6 marca 2018 at 14:33

      Na tort o śr 25cm byłoby ok. Na 26cm może być trochę za mało. Zrób z takich proporcji: ok 430 ml śmietanki 36%, ok 220 g batoników, ok 550 g mascarpone. Jeśli dasz 500 g mascarpone, to zwiększ odpowiednio ilość śmietanki i batoników.

  • Odpowiedź
    Ania
    5 marca 2018 at 10:49

    Witam.
    Czy jeśli na otynkowany tort dam ganasz czekoladowy to mogę tort obłożyć masa cukrowa?
    Zależy mi na odp. 😌

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      5 marca 2018 at 10:55

      Tak. Można 🙂

      • Odpowiedź
        Ania
        5 marca 2018 at 11:04

        Dziękuje, nie mogę się doczekać! Pozdrawiam

        • Odpowiedź
          Ania
          15 marca 2018 at 09:18

          Pomocy, zrobiłam krem z 500 ml śmietanki, 230 g batoników i 625 g mascarpone i nie jest taki gesty, jest ubity na gęsto ale jak przechylam miskę to się powoli obsowa. Co robić? Dać żelatyny? Ile? Pomocy

          • Magdalena Indyka
            15 marca 2018 at 09:22

            Jakiej śmietanki użyłaś? 36% czy 30%? Jeśli dałaś śmietankę 30%, to może być luźniejszy. Ale nie powinien pływać po misce. Trzyma formę? Nie zwarzył się przypadkiem? Trudno mi coś powiedzieć nie widząc kremu na oczy.

          • Ania
            15 marca 2018 at 09:30

            Jest gładziutki. Trzyma formę jak np skapnie z łyżki.
            Wszystko było super chłodne 5 stopni. Śmietana 30%
            Nie mogę dołączyć zdjęcia

          • Magdalena Indyka
            15 marca 2018 at 09:35

            To na 99% jest dobry. Ja robiłam krem na śmietance 36% z Piątnicy. Ona jest bardzo gęsta, prawie jak mascarpone. Przy śmietance 30% krem będzie luźniejszy. W lodówce zgęstnieje trochę. Moja koleżanka robiła kiedyś na śmietance 30% bez mascarpone i krem wyszedł. Więc z dodatkiem mascarpone będzie ok.

          • Ania
            15 marca 2018 at 09:39

            Okej dziękuje. Potrzymam go w lodowce. Dzięki!

          • Magdalena Indyka
            15 marca 2018 at 09:42

            Może za krótko miksowałaś? Teraz o tym pomyślałam. Ze śmietanką 30% czas miksowania się wydłuża. Za długo nie trzymaj go w lodówce, bo straci formę, konsystencję. Przełóż trochę do mniejszej miski i spróbuj ubić dłużej. Zobacz czy pomoże. To są moje sugestie. Zrób jak uważasz. Nie będąc na miejscu trudno mi coś powiedzieć. Trzymam kciuki!

          • Ania
            15 marca 2018 at 09:48

            Oki próbuje dziękuje

          • Ania
            15 marca 2018 at 10:04

            Tak. Za krótko ubijalam, teraz jest super, dziękuje ☺️

          • Magdalena Indyka
            15 marca 2018 at 10:06

            Super! Bardzo się cieszę, że się udało 🙂 Smacznego 🙂

  • Odpowiedź
    Agnieszka
    3 marca 2018 at 19:01

    Witam. Czy masy wystarczy aby 2 razy przełożyć biszkopt i otynkować czy tylko 1 przełożenie i tynkowanie? Pozdrawiam

  • Odpowiedź
    Kamila
    27 lutego 2018 at 21:52

    Witam, czy ten krem mogę zabawić na różne kolory barwnikami spożywczymi? Czy jest ten krem bardzo słodki?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      27 lutego 2018 at 22:12

      Krem ma beżowy kolor i będzie trudno uzyskać ładny kolor. Dodając niebieski barwnik wyjdzie Ci zielony. Nie barwiłam tego kremu, dlatego osobiście odradzam. Krem jest słodki. Nie należy do orzeźwiających. Dlatego polecam dodać frużelinę z owoców.

  • Odpowiedź
    Marzena
    26 lutego 2018 at 14:23

    Dzień dobry,mam pytanie czy jeśli śmietanka jednak zagotuje się czy krem nie wyjdzie ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      26 lutego 2018 at 18:25

      Pewnie wyjdzie 🙂 Trzeba tylko uważać, aby jej nie przypalić, czyli gotować na bardzo małym ogniu. U mnie niestety najmniejszy palnik ma dużą moc i wolę nie gotować śmietanki. Dlatego piszę, aby nie zagotowywać, bo to bezpieczniejsze :).

      • Odpowiedź
        Marzena
        27 lutego 2018 at 10:43

        Dziekuje ,mam nowe palniki i jeszcze nie wyczułam jak grzeją ,lekko ją zagotowałam ,ale dziś miksowałam i wyszło.dziękuje
        Świetna strona i przepisy 🙂

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          27 lutego 2018 at 11:19

          Dziękuję :). Lekko można zagotować. Spokojnie. Tylko trzeba uważać. Nie gotowałam nigdy długo, więc nie mogę powiedzieć czy na 100% wyjdzie.

  • Odpowiedź
    Weronika
    24 lutego 2018 at 16:14

    Poleca pani do tego zrobić jasny czy ciemny biszkopt? Moze jeszcze jakieś sprawdzone dodatki ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      24 lutego 2018 at 17:27

      Robiłam jak na razie tylko z jasnym i nie mam porównania. Do kremu nadaje się każdy, lekko kwaskowy owoc. Z truskawką i brzoskwinią będzie według mnie za słodko. Można dodać konfiturę z czarnej/czerwonej porzeczki, żurawiny, lemon curd.

  • Odpowiedź
    Ewa
    15 lutego 2018 at 09:30

    Prosze mi polecic dobry rękaw tylki bądź szpryce. Kupiłam już tyle ale żadna się nie nadaje.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      15 lutego 2018 at 12:57

      Ja używam głównie metalowe tylki Wilton. Worki używam jednorazowe. Ostatnio jednak kupiłam na próbę worek wielorazowy (ok 9zł) i jak na razie jestem zadowolona. Nie polecam szpryc z plastikowymi tylkami. Miałam takie dwie i szybko przerzuciłam się na metalowe tylki z workami cukierniczymi. Jakość użytkowania i dekoracji nieporównywalna według mnie 🙂 Na początek warto poszukać małych zestawów tylek. Za 3 tylki zapłaciłam jak za 2. Pozdrawiam 🙂

      • Odpowiedź
        Ewa
        16 lutego 2018 at 19:05

        Bardzo pani dziękuję za odpowiedz. Wszystkie tylko które miałam po pierwszym uzyciu lądowaly w koszu. Chciałam również pani pogratulować super przepisów i życzyć dalszych sukcesów. Jestem pod wielkim wrażeniem z jaką starannością opisuje pani każdy przepis. Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          16 lutego 2018 at 19:55

          Staram się, aby nawet największy amator wypieków mógł z łatwością zrobić swoje pierwsze ciasto :). Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam :).

  • Odpowiedź
    Iwona
    3 sierpnia 2017 at 08:25

    Starczy mi masy na tort o średnicy 28cm?

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      3 sierpnia 2017 at 12:42

      Nie bardzo. Bez tynkowania, tylko na przełożenie blatów o śr 26cm byłoby ok. Na przełożenie i otynkowanie tortu o śr 28cm trzeba zwiększyć proporcje. Kremówka- 600g, batoniki Milky Way- ok 260g, mascarpone- 740g.

      • Odpowiedź
        Anna
        8 marca 2019 at 10:50

        Planuję zrobić tort galaxy: ciemne biszkopty, Pani krem milky way, polewa mirror glaze – no właśnie, czy ten krem jest na tyle stabilny i się pod nią nada?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          9 marca 2019 at 14:16

          Nada się, tylko musi być dobrze schłodzony. Prostszy w wykonaniu jest krem z mlekiem skondensowanym.

          • Marta Grzesik
            6 kwietnia 2019 at 22:12

            Ratunku! Krem mi się zwarzył 😭 co zrobić? Da się to jakoś uratować?

          • Magdalena Indyka
            7 kwietnia 2019 at 01:58

            Można to podgrzać na parze wodnej. Cały czas miksować, aż konsystencja się ujednolici. Potem ponownie schłodzić i zmiksować, ale krótko, aby ponownie się nie zwarzył.

  • Zostaw komentarz