Krem z Milky Way do tortu

krem z milky way do tortu
Krem z Milky Way to idealny pomysł na krem do tortu dla dziecka. Które dziecko nie lubi batoników Milky Way? Krem jest słodki, dlatego warto go przełamać konfiturą lub frużeliną owocową. Osobiście polecam moją ulubioną frużelinę malinową 🙂

Składniki:

  • 400 ml śmietany kremówki 36%*
  • 180-200 g batoników milky way, pokrojonych w kostkę
  • 500 g serka mascarpone, schłodzonego

Wykonanie:

  1. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę. Gdy trochę się podgrzeje dodajemy pokrojone batoniki (nie zdejmujemy rondelka z palnika). Całość dokładnie mieszamy, aż batoniki się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Pamiętajmy przy tym, aby nie doprowadzić masy do wrzenia. Gdy batoniki się rozpuszczą zdejmujemy rondelek z palnika i odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
  2. Następnego dnia kremówkę z milky way i serek mascarpone umieszczamy w misce. Przy pomocy miksera mieszamy całość do momentu otrzymania gęstego kremu (wolniejsze obroty, ok 3-4 min).
  3. Długość miksowania zależy od gęstości śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej.
  4. Krem nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy.

Uwagi:

  1. Serek mascarpone i kremówka z milky way muszą być schłodzone kilka godzin przed ubiciem.
  2. Ilość kremu wystarczy na przełożenie i otynkowanie tortu o średnicy 24 cm.
  3. Przy śmietance 30% warto zwiększyć ilość mascarpone (ok 100g). Zrobiłam krem na śmietance 36% z ‚Piątnica’, która jest gęsta, prawie jak mascarpone. Inne śmietanki 36% są płynniejsze/rzadsze, dlatego warto wtedy zwiększyć ilość mascarpone (ok 70-100g). Jeśli zwiększamy ilość mascarpone warto dodać więcej batoników, aby wzmocnić smak (ok 2-3 batoników).
  4. Jeśli batoniki nie rozpuszczą się całkowicie możemy masę przelać przez sitko i rozetrzeć pozostałe w sitku kawałki batoników.

Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!
Obserwuj mój profil na Instagramie
 lub śledź mnie na Facebooku.
Zapraszam!

krem z milky way do tortu

krem milky way do tortu

krem z milky way do tortu

krem z milky way do tortu

Źródło inspiracji Tutaj.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

37 thoughts on “Krem z Milky Way do tortu

    1. Jeśli śmietanka będzie luźniejsza, to warto dodać 100g więcej mascarpone. Ja używam śmietanki 36% z ‚Piątnica’. Ona jest bardzo gęsta, prawie jak mascarpone. Przy niej te proporcje są ok.

  1. Witam, a można zrobić z 500g mascarpone i 500ml kremówki? Ile wtedy cukierków potrzebuję? i czy to w ogóle wyjdzie?
    Z góry dziękuje za odpowiedź

    1. Można 🙂 Tylko polecam śmietankę 36%. Z 30% nie wyjdzie gęsty i stabilny jak z 36%. Do takiej ilości dodaj z 3 batoniki, aby smak był intensywny, bo zwiększona ilość śmietanki złagodzi smak kremu.

    1. Na tort o śr 25cm byłoby ok. Na 26cm może być trochę za mało. Zrób z takich proporcji: ok 430 ml śmietanki 36%, ok 220 g batoników, ok 550 g mascarpone. Jeśli dasz 500 g mascarpone, to zwiększ odpowiednio ilość śmietanki i batoników.

  2. Witam.
    Czy jeśli na otynkowany tort dam ganasz czekoladowy to mogę tort obłożyć masa cukrowa?
    Zależy mi na odp. 😌

        1. Pomocy, zrobiłam krem z 500 ml śmietanki, 230 g batoników i 625 g mascarpone i nie jest taki gesty, jest ubity na gęsto ale jak przechylam miskę to się powoli obsowa. Co robić? Dać żelatyny? Ile? Pomocy

          1. Jakiej śmietanki użyłaś? 36% czy 30%? Jeśli dałaś śmietankę 30%, to może być luźniejszy. Ale nie powinien pływać po misce. Trzyma formę? Nie zwarzył się przypadkiem? Trudno mi coś powiedzieć nie widząc kremu na oczy.

          2. Jest gładziutki. Trzyma formę jak np skapnie z łyżki.
            Wszystko było super chłodne 5 stopni. Śmietana 30%
            Nie mogę dołączyć zdjęcia

          3. To na 99% jest dobry. Ja robiłam krem na śmietance 36% z Piątnicy. Ona jest bardzo gęsta, prawie jak mascarpone. Przy śmietance 30% krem będzie luźniejszy. W lodówce zgęstnieje trochę. Moja koleżanka robiła kiedyś na śmietance 30% bez mascarpone i krem wyszedł. Więc z dodatkiem mascarpone będzie ok.

          4. Może za krótko miksowałaś? Teraz o tym pomyślałam. Ze śmietanką 30% czas miksowania się wydłuża. Za długo nie trzymaj go w lodówce, bo straci formę, konsystencję. Przełóż trochę do mniejszej miski i spróbuj ubić dłużej. Zobacz czy pomoże. To są moje sugestie. Zrób jak uważasz. Nie będąc na miejscu trudno mi coś powiedzieć. Trzymam kciuki!

  3. Witam. Czy masy wystarczy aby 2 razy przełożyć biszkopt i otynkować czy tylko 1 przełożenie i tynkowanie? Pozdrawiam

  4. Witam, czy ten krem mogę zabawić na różne kolory barwnikami spożywczymi? Czy jest ten krem bardzo słodki?

    1. Krem ma beżowy kolor i będzie trudno uzyskać ładny kolor. Dodając niebieski barwnik wyjdzie Ci zielony. Nie barwiłam tego kremu, dlatego osobiście odradzam. Krem jest słodki. Nie należy do orzeźwiających. Dlatego polecam dodać frużelinę z owoców.

    1. Pewnie wyjdzie 🙂 Trzeba tylko uważać, aby jej nie przypalić, czyli gotować na bardzo małym ogniu. U mnie niestety najmniejszy palnik ma dużą moc i wolę nie gotować śmietanki. Dlatego piszę, aby nie zagotowywać, bo to bezpieczniejsze :).

      1. Dziekuje ,mam nowe palniki i jeszcze nie wyczułam jak grzeją ,lekko ją zagotowałam ,ale dziś miksowałam i wyszło.dziękuje
        Świetna strona i przepisy 🙂

    1. Robiłam jak na razie tylko z jasnym i nie mam porównania. Do kremu nadaje się każdy, lekko kwaskowy owoc. Z truskawką i brzoskwinią będzie według mnie za słodko. Można dodać konfiturę z czarnej/czerwonej porzeczki, żurawiny, lemon curd.

    1. Ja używam głównie metalowe tylki Wilton. Worki używam jednorazowe. Ostatnio jednak kupiłam na próbę worek wielorazowy (ok 9zł) i jak na razie jestem zadowolona. Nie polecam szpryc z plastikowymi tylkami. Miałam takie dwie i szybko przerzuciłam się na metalowe tylki z workami cukierniczymi. Jakość użytkowania i dekoracji nieporównywalna według mnie 🙂 Na początek warto poszukać małych zestawów tylek. Za 3 tylki zapłaciłam jak za 2. Pozdrawiam 🙂

      1. Bardzo pani dziękuję za odpowiedz. Wszystkie tylko które miałam po pierwszym uzyciu lądowaly w koszu. Chciałam również pani pogratulować super przepisów i życzyć dalszych sukcesów. Jestem pod wielkim wrażeniem z jaką starannością opisuje pani każdy przepis. Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje

    1. Nie bardzo. Bez tynkowania, tylko na przełożenie blatów o śr 26cm byłoby ok. Na przełożenie i otynkowanie tortu o śr 28cm trzeba zwiększyć proporcje. Kremówka- 600g, batoniki Milky Way- ok 260g, mascarpone- 740g.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *