Krem z Milky Way to idealny pomysł na krem do tortu dla dziecka. Które dziecko nie lubi batoników Milky Way? Krem jest słodki, dlatego warto go przełamać konfiturą lub frużeliną owocową. Osobiście polecam pyszną frużelinę malinową, którą znajdziecie w zakładce Owoce z żelu.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
- 180 ml śmietanki kremówki 36%*
- 100 – 110 g batoników milky way, pokrojonych w kostkę
- 225 g serka mascarpone, schłodzonego
Wykonanie:
- W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę. Gdy trochę się podgrzeje dodajemy pokrojone batoniki (nie zdejmujemy rondelka z palnika). Całość dokładnie mieszamy, aż batoniki się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Pamiętajmy przy tym, aby nie doprowadzić masy do wrzenia. Gdy batoniki się rozpuszczą zdejmujemy rondelek z palnika i odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
- Następnego dnia schłodzoną kremówkę z milky way i serek mascarpone umieszczamy w misce. Za pomocą miksera mieszamy całość, aż otrzymamy gęsty krem (szybsze obroty, ok 2-3 min).
- Stabilność i długość ubijania kremu zależy od śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej. Wtedy też dajemy więcej mascarpone lub zmniejszamy ilość śmietanki 30%, aby krem był stabilniejszy.
- Krem z Milky Way nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy.
Uwagi:
- Ilość kremu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 20 cm (grubość kremu ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z Milky Way: połączenia smakowe.
- Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić krem z batonikami Milky Way min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł.
- Przy śmietance 30% warto zwiększyć ilość mascarpone i dodać więcej batoników – 1 szt.
- Jeśli batoniki nie rozpuszczą się całkowicie możemy masę przelać przez sitko i rozetrzeć pozostałe w sitku kawałki batoników.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
(ikonka drukarki widoczna na komputerach)
81 komentarzy
Estera
10 grudnia 2020 at 15:02Witam, przeczytałam przepis już kilka razy i nadal nie rozumiem jednego. Robię tort z zelka malinowa, zelka prawdopodobnie położę na krem z śmietany i mascarpone. Widzę że kremu milky way ma starczyc na 2 blaty ale nie można używać go do tynkowania? Czy mogę otynkowac i ozdobić tort tym kremem? na wierzchu będzie oplatek waflowy. Proszę o pomoc ?
Magdalena Indyka
10 grudnia 2020 at 23:33Można tym kremem otynkować tort. Piszę tylko, że ten krem nie nadaje się pod masę cukrową. Jeśli ktoś chce położyć masę cukrową na torcie, to nie może otynkować go tym kremem. W pozostałych przypadkach można.
Ewa
17 maja 2020 at 00:45Robiłam już ten krem wielokrotnie, ale tym razem tort będzie przewożony i dlatego chciałabym go utrwalić. Lepiej żelatyną czy śmietanfixem? I w jakich proporcjach?
Magdalena Indyka
19 maja 2020 at 23:37Nie dodawałam żelatyny do tego kremu, ani śmietan-fixu, więc trudno mi powiedzieć. Zmniejszyłabym ilość śmietanki, a zwiększyłabym ilość mascarpone. Krem będzie stabilniejszy.
Ewelina
16 września 2019 at 18:16Witam. Dziś robiłam tak próbnie ten krem z połowy porcji i tak jak czulam, zwarzyl mi się. Nie wiem czy tylko ja tak mam, ale śmietana mnie nie lubi i zawsze, ale to zawsze mi się zwarzy. Dziś jest chłodny dzień, śmietanę i mascarpone miałam schlodzone, więc gdzie popełniłam błąd? Może za długo miksowalam? Wystarczy tylko zmiksować do połączenia się składników? Bo po niedlugiej chwili miksowania widziałam, że ładnie się polaczylo, ale myślę sobie, pomiksuje dłużej. I voilà, krem zwarzony ?
Magdalena Indyka
17 września 2019 at 20:31W tym kremie nie wystarczy zmiksować do połączenia się składników. Trzeba go ubić, aż będzie stabilny. Z tego co piszesz za długo był miksowany niestety. Może za szybkie obroty miksera?
Ewelina
18 września 2019 at 01:53No tak, obroty też miałam szybkie. Ja użyłam śmietanki łowickiej uht 36%. Na jakich obrotach najlepiej ubijac?
Magdalena Indyka
18 września 2019 at 10:50Ja ubijam na średnich obrotach. Przez chwilę na szybkich i wracam do średnich. Wtedy lepiej widzę, gdy krem jest już gotowy.
Paulina
1 maja 2020 at 00:07Witam, a ja mam pytanie. Co jeśli śmietankę z batonikami doprowadziłam do wrzenia? Była to chwila nieuwagi.. czy krem przez to może nie wyjść?
Magdalena Indyka
1 maja 2020 at 00:11Wyjdzie krem :). Tu chodzi o to, aby uważać i nie przypalić masy. Dlatego lepiej nie doprowadzać masy do wrzenia :).
Sabina
9 listopada 2019 at 15:21Dzień dobry. Chciałam poprosić o doradzenie czy do tego kremu będzie pasował mus jagodowy? Z góry dziękuję za podpowiedź:-)
Magdalena Indyka
12 listopada 2019 at 12:42Będzie, tylko dodaj trochę soku z cytryny. Mus jagodowy jest słodki.
Kinga
28 września 2021 at 10:55Witam, chciałabym zrobić lżejszą wersję kremu w postaci musu. Myśli Pani że jak zamienię mascarpone na żelatynę w odpowiednich proporcjach to krem będzie stabilny?
Magdalena Indyka
28 września 2021 at 14:29Tak. Robiłam tak krem Bounty.
Aleksandra
21 czerwca 2019 at 12:44Dzień dobry, błagam o ratunek, dziś robię po raz drugi krem milky way i nie wiem czemu ale zważył się, czy da się go uratować??
Magdalena Indyka
21 czerwca 2019 at 13:19Proszę go podgrzać na parze wodnej. Cały czas miksować, aż się ujednolici. Schłodzić i ponownie, krótko zmiksować. Podczas miksowania polecam włożyć miskę do garnka z zimną wodą. W gorące dni kremy szybciej się warzą.
Agaga123a123a
20 maja 2020 at 20:06Czy na tej masie rozpuszczonych batoników że śmietanką może zrobić się kożuch?
Magdalena Indyka
21 maja 2020 at 00:48Nie zrobił mi się nigdy, ale w przypadku, gdy śmietanka się zagotuje jest to całkiem możliwe.
Paulina
30 grudnia 2020 at 18:29Uwielbiam ten krem ? Dziękuję za przepis Z przyjemnością wracam do Pani przepisów ??
Aleksandra
20 marca 2019 at 17:53Witam, czy kremu milky way starczy na przełożenie jednej warstwy tortu o średnicy 23 cm plus otynkowanie calego tortu? Druga warstwę zamierzam przełożyć musem malinowym z Pani przepisu, mam nadzieję że będzie pasować 🙂 i jeszcze mam pytanie jaką grubością kremu przekladac tort? Będę wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam serdecznie 🙂
Magdalena Indyka
21 marca 2019 at 13:23W uwagach napisałam, że wystarczy na dwa blaty i otynkowanie tortu. Mus malinowy będzie idealny do tego kremu :). Grubość kremu zależy od grubości latu biszkoptu. Zawsze staram się, aby była identyczna. Ale nie grubsza od biszkoptu. Lepiej dać mniej kremu niż więcej.
Aleksandra
21 marca 2019 at 20:48Dziękuję bardzo za odpowiedź, ale w uwagach jest napisane że kremu starczy na przełożenie 2 blatów, nie było nic że starczy jeszcze na otynkowanie, dlatego spytałam 🙂 bardzo dziękuję za radę dotyczącą grubości kremu:) mam nadzieję że tort wyjdzie, bo Pani przepisy są bardzo jasne 🙂 p. S. Biszkopt kakaowy z Pani przepisu jest juz gotowy i wyszedł idealny:) może mi Pani jeszcze podpowie czy pod krem milky way i pod mus nasączać czymś biszkopt? Jeśli tak to czym Pani poleca?
Magdalena Indyka
21 marca 2019 at 20:55Przepraszam, masz rację. Myślałam o torcie Ciasteczkowy Potwór i tam zostało mi trochę kremu, aby zebrać okruszki i delikatnie otynkować tort, ale na porządne tynkowanie to za mało. Kremu z tych proporcji wystarczy na przełożenie 1 blatu o śr 24 cm i otynkowanie tortu. Kakaowy biszkopt nasączam zazwyczaj wodą z kakao.
Aleksandra
21 marca 2019 at 23:42Dziękuję za podpowiedzi, jutro działam 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂
AGA
27 lutego 2019 at 12:20Witam. Bardzo chciałabym zrobić swój pierwszy tort dla córki na urodziny. Wybrała tort jednorożca . Chciałam przełozyc tort kremem milky way i jakims jeszcze. Ale nie wiem co by pasowało. I czym najlepiej otynkowac taki tort który będzie bez masy cukrowej. Jeszcze jedno pytanie może głupie ale jestem totalnie zielona . jak mam trzy blaty to ten na samej górze tez smaruje kremem ? Czy już tym do tynkowania .Dziękuję za odpowiedz. Pewnie dawno pani nie miała takich głu…. pytań. 🙂
Magdalena Indyka
27 lutego 2019 at 12:56Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi ;). Jeśli tynkujesz tort kremem maślanym, to ostatni blat nie tynkuj niczym innym. Możesz go delikatnie nasączyć i potem schłodź w lodówce. Wyciągnij go z lodówki i odczekaj min 30 minut, aby się ocieplił (na zimnym torcie krem maślany zastygnie szybko i ciężko Ci będzie nim tynkować). Potem bezpośrednio na cały tort nakładasz tynk z kremu maślanego. Do jednorożca najlepszy będzie krem maślany. Dekoracje będą ładniej wyglądać. Można zrobić krem ze śmietanki i mascarpone. Ale osobiście polecam ten z dodatkiem białej czekolady (jest stabilniejszy). Z kremów maślanych najprostszy jest z mlekiem skondensowanym. Do kremu milky way polecam mus malinowy. Dla dzieci, które często nie lubią owoców, będzie odpowiednim zamiennikiem.
Ania
16 lutego 2019 at 16:42Witam, czy pisząc o przełamaniu kremu frużeliną ma pani na myśli zmiksowanie jej z kremem milky way? W jakich proporcjach wtedy? Czy mogę posmarowac blat fruzelina a na to krem? Czy to niebezpiecznie bo moze blat za bardzo nasiaknac? Nie planuje go dodatkowo nasaczac, pozdrawiam
Magdalena Indyka
16 lutego 2019 at 23:25Nie. Nie chodzi mi o wymieszanie frużeliny z kremem. Tylko o posmarowanie nią biszkoptu i potem nałożenie kremu. Jeśli frużelina będzie miała konsystencję kisielu nie wsiąknie w biszkopt, dlatego radzę trochę go nasączyć jednak.
Magdalena
5 lutego 2019 at 14:20Chcialabym sie ponownie poradzic ale za nim to zrobie chcialabym podziekowac (do tej pory tego nie zrobilam) za wczesniejsze porady -bardzo pomogly. Wyczytalam w komentarzach, ze robila Pani krem oreo. Przelamywala Pani go czyms? Z jaka inna masa mozna go polaczyc? Jezeli chodzi o krem milky way plus fruzelina: z jakim innym kremem mozna to polaczyc? Zawsze mam wrazen ze taki tort z trzema przelozeniami z jednej masy bedzie zbyt ubogi smakowo a moze za bardzo kombinuje? I taj z innej beczki 🙂 ile trzeba dac wybielacza firmy wilton aby wybielic krem na bezie np z 300g masla? Wszedzie spotykam sie z opiniami ze barwnikow daje sie doslownie odrobine…. u mnie ta „odrobina” jest spora aby wyszedl ladny zywy kolor. Z gory dziekuje za pomoc 🙂
Magdalena Indyka
7 lutego 2019 at 02:06Robiłam tort dla piłkarza z kremem oreo. Przełamałam go truskawkami. Jednak nie były to sezonowe, tylko takie z marketu, dlatego były bez smaku. Lepsza byłaby frużelina malinowa lub wiśniowa. Truskawki też, ale tylko w sezonie. Krem oreo jest delikatny w smaku. Mus malinowy lub wiśniowy będzie dobrym dodatkiem. Jak dasz do niego frużelinę wiśniową i kakaowy biszkopt, to będzie ci przypominał smak tortu szwarcwaldzkiego. Co do białego barwnika. W jego przypadku odrobina nie wystarczy. Jak mam krem z dużej ilości masła, to spokojnie pół opakowania zużywam. Dziewczyny na grupie radzą dodać odrobinkę fioletowego barwnika. Ponoć to pomaga uzyskać idealną biel. nie sprawdzałam tego, ponieważ nie mam takich wymagań, ale jak tylko kupię fioletowy barwnik to sama to sprawdzę :).
Regina
18 stycznia 2019 at 11:55Na przełożenie 1 blatu biszkoptu bez tynkowania, ale o średnicy 30 cm, ile by Pani dała śmietany kremówki?
Magdalena Indyka
18 stycznia 2019 at 14:30Proszę podzielić proporcje na pół i skorzystać z przelicznika foremek. Proporcje w przepisie wystarczą na przełożenie 2 blatów o śr 24 cm.
Kinga
20 września 2018 at 18:47Witam ☺️ planuje zrobić tą masę ale jestem w anglii I tutejsza smietanka double cream ma chyba jakies 48% a wiec jej konsystencja jest dość gęsta, czy dajac to na ogień nie przypali sie i czy wogole batoniki sie rozpuszcza?
Magdalena Indyka
20 września 2018 at 20:38Śmietanka 36% z Piątnicy też jest gęsta, prawie jak Mascarpone. Podczas podgrzewania robi się płynna. Śmietanka 48% też powinna. Podgrzewaj na małym ogniu, a batoniki pokrój bardzo drobno i cały czas mieszaj całość.
Martyna
13 września 2018 at 12:25Witam, Uwielbiam ten krem – robilam juz kilkakrotnie i zawsze wychodzi super! Tym razem chcialabym zrobic dekoracje z ciastek oreo i nigdzie nie moge znalesc fajnego przepisu na krem z oreo. Czy moglabys mi dac jakies wskazowki jak moge zrobic podobny krem ale zamiast milkiway uzyc ciasteczka oreo? :)))
Magdalena Indyka
13 września 2018 at 13:07Ostatnio testowałam krem oreo. Tylko wyszedł za mało słodki. Ale gęstość kremu była ok. Podam Ci proporcje, a cukru daj trochę więcej. 1 przełożenie o śr 16cm: 150ml śmietanki 36% zmiksuj z 110g mascarpone i 3-4 łyżki cukru pudru (ja dałam 2 łyżki), aż otrzymasz gęsty krem śmietankowy. Do tego dodaj 5 ciastek oreo. 3 ciastka pokrusz na drobny mak (w malakserze) a 2 ciastka w drobne kawałki, aby były wyczuwalne w kremie. Ciastka zmiękną w kremie. Wszytkie pokruszone ciastka wrzuć do kremu śmietankowego i delikatnie wymieszaj szpatułką. Tu masz przelicznik foremek.
mamagda
18 czerwca 2018 at 21:24Witam, krem wystarczy na tort o srednicy 24 cm. Tort z 2 czy 3 blatów?? Pozdrawiam 🙂
Magdalena Indyka
18 czerwca 2018 at 23:03Tort z dwoma przełożeniami kremu (3 blaty biszkoptowe). Pozdrawiam 🙂
Justyna
24 marca 2018 at 08:32A jeszcze zapytam☺ czy jak dam 500ml smietany 36 i 500 mascarpone to krem nie będzie za luźny?
Magdalena Indyka
24 marca 2018 at 09:07Jeśli śmietanka będzie luźniejsza, to warto dodać 100g więcej mascarpone. Ja używam śmietanki 36% z 'Piątnica’. Ona jest bardzo gęsta, prawie jak mascarpone. Przy niej te proporcje są ok.
Justyna
23 marca 2018 at 09:18Witam, a można zrobić z 500g mascarpone i 500ml kremówki? Ile wtedy cukierków potrzebuję? i czy to w ogóle wyjdzie?
Z góry dziękuje za odpowiedź
Magdalena Indyka
23 marca 2018 at 14:59Można 🙂 Tylko polecam śmietankę 36%. Z 30% nie wyjdzie gęsty i stabilny jak z 36%. Do takiej ilości dodaj z 3 batoniki, aby smak był intensywny, bo zwiększona ilość śmietanki złagodzi smak kremu.
Justyna
24 marca 2018 at 08:17Dziękuję serdecznie, pozdrawiam.
Kinga
14 marca 2018 at 16:54A jeśli obloze tort dookoła masa to dekoracje np z truskawek będą Ok?!
Magdalena Indyka
14 marca 2018 at 17:13Tak 🙂
Kinga
6 marca 2018 at 11:47Czy jesli upieke 3 biszkopty 26cm wystarczy tej masy na przełożenie, bez otynkowania.
Magdalena Indyka
6 marca 2018 at 14:33Na tort o śr 25cm byłoby ok. Na 26cm może być trochę za mało. Zrób z takich proporcji: ok 430 ml śmietanki 36%, ok 220 g batoników, ok 550 g mascarpone. Jeśli dasz 500 g mascarpone, to zwiększ odpowiednio ilość śmietanki i batoników.
Ania
5 marca 2018 at 10:49Witam.
Czy jeśli na otynkowany tort dam ganasz czekoladowy to mogę tort obłożyć masa cukrowa?
Zależy mi na odp. ?
Magdalena Indyka
5 marca 2018 at 10:55Tak. Można 🙂
Ania
5 marca 2018 at 11:04Dziękuje, nie mogę się doczekać! Pozdrawiam
Ania
15 marca 2018 at 09:18Pomocy, zrobiłam krem z 500 ml śmietanki, 230 g batoników i 625 g mascarpone i nie jest taki gesty, jest ubity na gęsto ale jak przechylam miskę to się powoli obsowa. Co robić? Dać żelatyny? Ile? Pomocy
Magdalena Indyka
15 marca 2018 at 09:22Jakiej śmietanki użyłaś? 36% czy 30%? Jeśli dałaś śmietankę 30%, to może być luźniejszy. Ale nie powinien pływać po misce. Trzyma formę? Nie zwarzył się przypadkiem? Trudno mi coś powiedzieć nie widząc kremu na oczy.
Ania
15 marca 2018 at 09:30Jest gładziutki. Trzyma formę jak np skapnie z łyżki.
Wszystko było super chłodne 5 stopni. Śmietana 30%
Nie mogę dołączyć zdjęcia
Magdalena Indyka
15 marca 2018 at 09:35To na 99% jest dobry. Ja robiłam krem na śmietance 36% z Piątnicy. Ona jest bardzo gęsta, prawie jak mascarpone. Przy śmietance 30% krem będzie luźniejszy. W lodówce zgęstnieje trochę. Moja koleżanka robiła kiedyś na śmietance 30% bez mascarpone i krem wyszedł. Więc z dodatkiem mascarpone będzie ok.
Ania
15 marca 2018 at 09:39Okej dziękuje. Potrzymam go w lodowce. Dzięki!
Magdalena Indyka
15 marca 2018 at 09:42Może za krótko miksowałaś? Teraz o tym pomyślałam. Ze śmietanką 30% czas miksowania się wydłuża. Za długo nie trzymaj go w lodówce, bo straci formę, konsystencję. Przełóż trochę do mniejszej miski i spróbuj ubić dłużej. Zobacz czy pomoże. To są moje sugestie. Zrób jak uważasz. Nie będąc na miejscu trudno mi coś powiedzieć. Trzymam kciuki!
Ania
15 marca 2018 at 09:48Oki próbuje dziękuje
Ania
15 marca 2018 at 10:04Tak. Za krótko ubijalam, teraz jest super, dziękuje ☺️
Magdalena Indyka
15 marca 2018 at 10:06Super! Bardzo się cieszę, że się udało 🙂 Smacznego 🙂
Agnieszka
3 marca 2018 at 19:01Witam. Czy masy wystarczy aby 2 razy przełożyć biszkopt i otynkować czy tylko 1 przełożenie i tynkowanie? Pozdrawiam
Magdalena Indyka
4 marca 2018 at 01:54Kremu wystarczy na przełożenie dwóch blatów biszkoptu i otynkowanie.
Kamila
27 lutego 2018 at 21:52Witam, czy ten krem mogę zabawić na różne kolory barwnikami spożywczymi? Czy jest ten krem bardzo słodki?
Magdalena Indyka
27 lutego 2018 at 22:12Krem ma beżowy kolor i będzie trudno uzyskać ładny kolor. Dodając niebieski barwnik wyjdzie Ci zielony. Nie barwiłam tego kremu, dlatego osobiście odradzam. Krem jest słodki. Nie należy do orzeźwiających. Dlatego polecam dodać frużelinę z owoców.
Marzena
26 lutego 2018 at 14:23Dzień dobry,mam pytanie czy jeśli śmietanka jednak zagotuje się czy krem nie wyjdzie ?
Magdalena Indyka
26 lutego 2018 at 18:25Pewnie wyjdzie 🙂 Trzeba tylko uważać, aby jej nie przypalić, czyli gotować na bardzo małym ogniu. U mnie niestety najmniejszy palnik ma dużą moc i wolę nie gotować śmietanki. Dlatego piszę, aby nie zagotowywać, bo to bezpieczniejsze :).
Marzena
27 lutego 2018 at 10:43Dziekuje ,mam nowe palniki i jeszcze nie wyczułam jak grzeją ,lekko ją zagotowałam ,ale dziś miksowałam i wyszło.dziękuje
Świetna strona i przepisy 🙂
Magdalena Indyka
27 lutego 2018 at 11:19Dziękuję :). Lekko można zagotować. Spokojnie. Tylko trzeba uważać. Nie gotowałam nigdy długo, więc nie mogę powiedzieć czy na 100% wyjdzie.
Weronika
24 lutego 2018 at 16:14Poleca pani do tego zrobić jasny czy ciemny biszkopt? Moze jeszcze jakieś sprawdzone dodatki ?
Magdalena Indyka
24 lutego 2018 at 17:27Robiłam jak na razie tylko z jasnym i nie mam porównania. Do kremu nadaje się każdy, lekko kwaskowy owoc. Z truskawką i brzoskwinią będzie według mnie za słodko. Można dodać konfiturę z czarnej/czerwonej porzeczki, żurawiny, lemon curd.
Ewa
15 lutego 2018 at 09:30Prosze mi polecic dobry rękaw tylki bądź szpryce. Kupiłam już tyle ale żadna się nie nadaje.
Magdalena Indyka
15 lutego 2018 at 12:57Ja używam głównie metalowe tylki Wilton. Worki używam jednorazowe. Ostatnio jednak kupiłam na próbę worek wielorazowy (ok 9zł) i jak na razie jestem zadowolona. Nie polecam szpryc z plastikowymi tylkami. Miałam takie dwie i szybko przerzuciłam się na metalowe tylki z workami cukierniczymi. Jakość użytkowania i dekoracji nieporównywalna według mnie 🙂 Na początek warto poszukać małych zestawów tylek. Za 3 tylki zapłaciłam jak za 2. Pozdrawiam 🙂
Ewa
16 lutego 2018 at 19:05Bardzo pani dziękuję za odpowiedz. Wszystkie tylko które miałam po pierwszym uzyciu lądowaly w koszu. Chciałam również pani pogratulować super przepisów i życzyć dalszych sukcesów. Jestem pod wielkim wrażeniem z jaką starannością opisuje pani każdy przepis. Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje
Magdalena Indyka
16 lutego 2018 at 19:55Staram się, aby nawet największy amator wypieków mógł z łatwością zrobić swoje pierwsze ciasto :). Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam :).
Paulina Paulina
29 kwietnia 2020 at 11:06Czy można wybielić ten krem? Jeżeli tak to w jakim momencie dodać biały barwnik
Magdalena Indyka
29 kwietnia 2020 at 14:08Nie, tego kremu nie da się wybielić. Jest za ciemny.
Iwona
3 sierpnia 2017 at 08:25Starczy mi masy na tort o średnicy 28cm?
Słodki Pomysł
3 sierpnia 2017 at 12:42Nie bardzo. Bez tynkowania, tylko na przełożenie blatów o śr 26cm byłoby ok. Na przełożenie i otynkowanie tortu o śr 28cm trzeba zwiększyć proporcje. Kremówka- 600g, batoniki Milky Way- ok 260g, mascarpone- 740g.
Anna
8 marca 2019 at 10:50Planuję zrobić tort galaxy: ciemne biszkopty, Pani krem milky way, polewa mirror glaze – no właśnie, czy ten krem jest na tyle stabilny i się pod nią nada?
Magdalena Indyka
9 marca 2019 at 14:16Nada się, tylko musi być dobrze schłodzony. Prostszy w wykonaniu jest krem z mlekiem skondensowanym.
Marta Grzesik
6 kwietnia 2019 at 22:12Ratunku! Krem mi się zwarzył ? co zrobić? Da się to jakoś uratować?
Magdalena Indyka
7 kwietnia 2019 at 01:58Można to podgrzać na parze wodnej. Cały czas miksować, aż konsystencja się ujednolici. Potem ponownie schłodzić i zmiksować, ale krótko, aby ponownie się nie zwarzył.