Krem z mlekiem w proszku do tynkowania i dekorowania tortów – o tym kremie mogę powiedzieć jedno… można go jeść łyżkami :). Jest bardzo, bardzo pyszny! To za sprawą mleka w proszku dodanego do masła. To jedyny krem maślany, którym mogłabym udekorować babeczki, ponieważ nie czuć w nim masła. Zachęcam Was do przetestowania kremu i podzielenia się opinią na temat jego smaku, czy Wam też przypadł do gustu?
Uwaga!
Zmieniałam ostatnio proporcje. Wg mnie krem wyszedł lepszy. Ale każdy ma swoje gusta i smaki, dlatego stare proporcje znajdziecie poniżej, nad uwagami do przepisu.
Do tynkowania i dekorowania polecam również inne kremy maślane
Składniki (tort o śr 18 cm, wys. 10 cm – przelicznik foremek):
- 55-60 g zwykłego mleka, np. 2-3,2%
- 60 g cukru
- 80 g mleka w proszku*
- 240 g masła, w temp. pokojowej (min. 82% tłuszczu)
Dodatkowo – opcjonalnie:
- aromaty smakowe: ekstrakt/aromat waniliowy, kwasek cytrynowy, itp.
- ostudzona czekolada
- kolorowe barwniki spożywcze olejowe, w żelu – jak uzyskać czerwony kolor kremu
- Mleko w proszku przesiewamy.
- W rondelku umieszczamy mleko (płynne) i cukier. Podgrzewamy je na małym ogniu, mieszając cały czas, aż cukier się rozpuści. Ściągamy rondelek z ognia i studzimy mleko (nie może być ciepłe).
- W misce, za pomocą miksera/robota planetarnego, ucieramy masło na jasną i puszystą masę (min. 12 min lub dłużej, jeśli robimy krem z większej ilości masła). Gdy masło będzie gotowe przygotowujemy masę z mlekiem w proszku.
- Do ostudzonego mleka z cukrem dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę. Mleczna masa szybko zastyga, dlatego robimy masę tuż przed dodaniem jej do utartego masła.
- Do masła dodajemy masę mleczną (w 1-2 turach).
- Całość miksujemy na najwyższych obrotach ok 2 min, aż otrzymamy gładki krem.
-
Następnie dodajemy kolorowe barwniki lub biały barwnik (wybielacz), aby wybielić krem. Barwniki dodajemy stopniowo, w małych ilościach, aby uzyskać odpowiedni odcień koloru. Wybielacz / biały barwnik pomijamy, gdy chcemy uzyskać czerwony, czarny lub inny ciemny kolor.
- Miksujemy krem z barwnikiem przez chwilę na najszybszych obrotach, aby wymieszać dobrze barwnik.
- Następnie, używając robota planetarnego, zmniejszamy obroty na minimum i ucieramy krem przez ok 10 minut, lub dłużej. W ten sposób odpowietrzamy krem maślany.
- Gotowym kremem milky way tynkujemy tort. Do tynkowania używam mini łopatki oraz szpachelki ze stali nierdzewnej, która może mieć kontakt z żywnością (nie każda packa ze sklepu budowlanego się do tego nadaje).
- Tort tynkuję na paterze obrotowej o śr 30 cm, która jest solidna i nie zacina się podczas obrotu talerza.
- Krem nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną, dekoracje z tej masy oraz pod wydruk na masie cukrowej.
- Polecam wpis – Jak uratować zwarzony krem maślany
Stare proporcje na krem:
- 50 g zwykłego mleka, np. 3,2%
- 50 g drobnego cukru
- 90 g mleka w proszku*
- 200 g masła, w temp. pokojowej (min. 82% tłuszczu)
Uwagi:
- Masło ma być w temperaturze pokojowej, ale nie za miękkie, lejące lub płynne. Do kremu nie nadają się wszelakie maślane miksy i margaryny.
- Ilość kremu wystarczy na otynkowanie tortu o średnicy 18 cm – wys. 10 cm.
- Jak obliczyć ilość kremu na Waszą średnicę i wysokość tortu? Najpierw przelicz składniki w przeliczniku foremek na Twoją średnicę tortu, np. z 18 na 20 cm. Otrzymany wynik podziel przez moją wysokość tortu: 10 cm. A następnie pomnóż wynik przez Twoją wysokość tortu, np. 12 cm.
- Masło ma być miękkie, ale nie lejące, płynne. Do kremu nie nadają się wszelakie maślane miksy i margaryny.
- Użyłam mleka w proszku 'Łaciate’, 27% tłuszczu. Nie polecam mleka granulowanego. Źle się rozpuszcza. Mleko w proszku ma mieć strukturę identyczną do mąki. Można też użyć mleka w proszku Krasnystaw lub SM Siedlce.
- Krem do tynkowania milky way możemy przechowywać w lodówce do 5 dni. Przed ponownym użyciem krem wyciągamy i ocieplamy, aby zmiękł. Następnie mikserem (najwyższe obroty) ponownie miksujemy, aż krem uzyska kremową konsystencję.
- Do gotowego kremu, który jest lekko żółty, dodajemy wybielacz/biały barwnik, aby wybielić krem. Aby uzyskać śnieżną biel można dodać odrobinkę (dosłownie kropelka na końcu wykałaczki) fioletowego barwnika. Jeśli przesadzimy z fioletowym barwnikiem, wyjdzie nam bardzo 'brudna biel’.
- Krem z mlekiem w proszku możemy zamrozić (2-3 miesięcy).
-
Grubość warstwy tynku do tortu powinna wynosić ok 3-4 mm. Cienka warstwa kremu łatwo ulega pęknięciom przy mało stabilnych kremach i lekkim biszkopcie.
- Przed ‘tynkowaniem’ kremem maślanym polecam schłodzić złożony tort w lodówce, aby naturalnie ‘osiadł’ (min. 6 godz., najlepiej całą noc). Gdy nałożymy krem tuż po złożeniu tortu, może on później popękać.
- Torty zdobione kremem maślanym najlepiej umieszczać na grubszym podkładzie. Zapobiegnie to pęknięciom podczas przenoszenia. Gdy robimy tort bezpośrednio na paterze, to gruby podkład nie jest konieczny.
- Krem maślany Milky Way w lodówce twardnieje, dlatego wypieki z tym kremem warto wystawić z lodówki kilka minut wcześniej przed podaniem. Torty otynkowane i udekorowane kremem maślanym polecam kroić gorącym nożem, aby dekoracje nie pękały podczas krojenia.
- Na krem maślany można położyć opłatek waflowy z nadrukiem. Kładziemy go tuż po otynkowaniu tortu, na jeszcze miękki krem. Ale do kremu maślanego polecam wydruk na masie cukrowej (specjalny rodzaj opłatka na kremy maślane lub na masę cukrową). Taki opłatek ma ładniejsze, żywsze kolory. Kolory na opłatku waflowym na kremie maślanym będą bledsze, mniej nasycone. Wydruku na masie cukrowej nie kładziemy na kremy śmietankowe (śmietanka w kremie rozpuści opłatek).
Smacznego 🙂
Współpraca – lokowanie produktu w materiale wideo i we wpisie:
robot planetarny Kenwood Titanium Chef Baker KVC85.124SI:
https://www.kenwoodworld.com/pl-pl/produkty/roboty-planetarne/seria-chef/titanium-chef-baker/c/ChfBaker
Od listopada ubiegłego roku, w ramach współpracy z marką Kenwood, miałam okazję przetestować dwa modele robota planetarnego z serii Chef Baker. Pierwszy testowany model robota Chef Baker XL możecie zobaczyć TUTAJ. Drugi model, wspomniany na początku, prezentuję w tym wpisie. Obszerne relacje z testów obu robotów można zobaczyć TUTAJ.
Po kilku tygodniach użytkowania obu robotów planetarnych Kenwood mogę powiedzieć, że posiadają one kilka rzeczy/funkcji, które bardzo mi się spodobały. Tak bardzo, że postanowiłam zakupić sobie model z 5 i 3,5 litrową miską po zakończeniu współpracy.
– wbudowana waga, która dodatkowo odmierza czas ubijania/mieszania składników. Taka mała rzecz, a cieszy :). Nie spodziewałam się, że tak bardzo spodoba mi się ta funkcja!
– dwie miski w zestawie: 5 i 3,5 litrowa lub 7 i 5 litrowa w modelu XL (w 5 litrowej ubiłam 8 jaj, rozm. 'L’)
– możliwość regulacji wysokości mieszadeł, dzięki czemu mogę bez problemu ubić 1 białko – sprawdzone!
– mieszadła do różnych rodzajów ciast i kremów, w tym specjalne, gumowe mieszadło do ucierania masła na kremy maślane
– miski i mieszadła wykonane ze stali nierdzewnej
– silnik o mocy 1200 W
– możliwość rozbudowania funkcji robota poprzez różne przystawki i akcesoria (marzy mi się miska do lodów!)
– kilka poziomów prędkości mieszania składników, z czego dzięki najwolniejszemu możemy odpowietrzyć krem maślany i pozbyć się dziur w tynku. W moim 'starym’ robocie, ucierając krem na najwolniejszym poziomie, nie mogłam uzyskać takiego efektu, jaki uzyskałam przy pomocy robota Kenwood.
W załączonym filmie powyżej pokazuję dokładnie jak odpowietrzyć krem przy użyciu robota planetarnego Kenwood Titanium Chef Baker KVC85.124SI



Po utarciu masła dodajemy masę z mlekiem w proszku i miksujemy, aż uzyskamy jednolity krem – ok 2 minuty.

Barwnik dodajemy stopniowo, w małej ilości, aż uzyskamy odpowiedni kolor. Polecam nakładać barwniki w żelu na wykałaczce.

Krem podczas miksowania napowietrza się. Używając miksera planetarnego można go odpowietrzyć i uzyskać gładki krem do tynkowania.




Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.


Witam krem jest fajny i pyszny tylko mam duzy problem z uzyskaniem bialego koloru,pol opakowania barwnika bialego nie dalo rady. Moze Pani cos poradzic?
Kolor zależy też od masła. Osełka jest bardziej kremowa od zwykłej kostki masła. Jeszcze nie testowałam tego patentu, ponieważ nie miałam problemu z uzyskaniem bieli, ale dziewczyny na grupie radzą dodać jeszcze odrobinkę fioletowego barwnika. Dosłownie odrobinkę. Wtedy można uzyskać ładną biel.
A ja powiem, że robi Pani genialną robotę. Wszystko dokładnie wytłumaczone, krok po kroku. Super. Oglądam Panią na IG i za każdym razem jestem zachwycona jak szczegółowo Pani opowiada o kremach i BJSZKOPTACH. 😀 pozdrawiam
Dziękuję 🙂 Miło mi 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
którym kremem poleca Pani wykonać grzywę w torcie z jednorożcem?
Każdy maślany będzie dobry. Tutaj zależy wszystko od Pani upodobań. Krem z mlekiem w proszku i każdy inny, jeśli wyjdzie za luźny proszę kilka minut schłodzić w lodówce, aby trochę zgęstniał. Ale proszę uważać, aby nie stwardniał.
Czy ten krem bedzie odpowiedni do tortu ombre? Co innego klasc roze poziomo a co innego pionowo. Efekt wizualny bedzie taki sam jak w kremie maslanym czy o wiele gorszy?
Nie robiłam ombre z tym kremem, więc nie wiem jak się na nim pracuje. Jak dla mnie lepszy do ombre jest krem z mlekiem skondensowanym lub na bezie szwajcarskiej. W smaku jest najlepszy z mlekiem w proszku, ale lepiej mi się pracuje z innymi kremami 🙂
Czy krem nada się do dekoracji babeczek ? Czy nie rozplynie się jeśli będzie stał na imprezie kilka godz ? Czy można przełamać jakoś ten smak czymś kwaśnym ? Czy cos pasuje ?
Krem wytrzyma, ale przed podaniem muszą być schłodzone, wtedy dłużej wytrzyma krem. Do kremu można dodać aromat cytrynowy. To zależy jaki smak będą mieć babeczki. Babeczki można nadziać frużeliną malinową.
Witam, prosze o porade. Ktory krem jest lepszy/stabilniejszy do kwiatko tylka 2D (milky way czy ten z biala czekolada). Czy kwiatki z tych kremow sa rownie ladne jak z kremu maslanego ( ze wzgledow smakowych wolalabym go nie uzywac). Chcialabym zrobic tort ombre. Czy do najciemniejszego koloru moge dodac dwukrotnie krem podstawowy(bez barwnika) aby go rozjasnic czy moze sie ona jakos przez to zepsuc? Uzywala Pani rozowego barwnika do tych kremow? Pytam bo nie mam bialego barwnika i nie wiem czy kolor wyjdzie ladny, szczegolnie ten najjasniejszy.
Na kremie maślanym ładniej wychodzą kwiatki, są gładkie. Krem z białą czekoladą też jest dobry. Na tym sercu robiłam róże tylką Wilton 1M. Z tego co pamiętam tylką 2D niezbyt ładnie mi wychodziły i zmieniłam tylkę na 1M.
Używałam różowego barwnika do tego kremu. Kolor wyszedł mi ładny. Przy kremie maślanym warto jednak dodać biały wybielacz. Nie robiłam ombre z kremu z białą czekoladą. Możesz od razu przygotować trzy porcje w różnych odcieniach, albo jedną większą różowa i jedną mniejszą białą (bez barwnika). Ale bezpieczniej będzie zrobić jedną porcję w jasno różowym kolorze. Podzielić na trzy części i podczas miksowania z mascarpone dodawać więcej barwnika, aby nasycić kolor. Tak będzie bezpieczniej.
Witam, a jak dlugo taki krem moze lezec po zrobieniu. Mam corki urodziny w sobote. Tort bede wykanczac w piatek, a chcialam tynk zrobic dzisiaj, bo juz czasu mi bedzie brak 🙂
Dziekuje za odpowiedz
Można go zrobić dzisiaj i przechować w lodówce. Potem wyciągnąć, ocieplić i ponownie zmiksować, aby konsystencja była kremowa. Można też zamrozić.
Witam, jestem ciekawa czy wypróbowała Pani ten krem bez cukru? Nadaje się?
Nie 🙂 Ale bez problemu można zmniejszyć ilość cukru w tym kremie. Niestety nie wiem jak smakuje bez cukru.
Dobry wieczór .Jak długo można przechowywać barwniki? I w jakich temperaturach.
Do daty na opakowaniu. Ja trzymam w lodówce.
Witam rozumiem że dekoracje z masy cukrowej nie rozpuszczą się na tym kremie?? i mogę je spokojnie położyć na torcie dzień przed imprezą gdy zawiozę tort do restauracji??
Tak 🙂
Dzień dobry, zdecydowałam się na właśnie ten przepis tynku ale chcę również zrobić róże na torcie. Może Pani mniej więcej napisać o ile zwiększyć proporcje.
To zależy ile tych dekoracji, czy cały tort czy tylko część. Na pewno 2 porcje trzeba zrobić.
dziękuję za odpowiedź, zrobię z 2 kostek masła na średnicy 23cm. Otynkuję w całości i zacznę od góry. Zobaczę na ile starczy
Mogę napisać, że z porcji 400 g wystarczyło mi na otynkowanie tortu o średnicy 23 cm plus róże na wierzchu oraz mniej niż połowa boków. Ale krem faktycznie można jeść łyżkami jeżeli ktoś lubi mleko w proszku 🙂
Dziękuję za wiadomość 🙂 Czyli musiałoby być z 600g masła na tak duży tort.
Witam.
Czy dany krem nada się do tortu unicorn? Do dekoracji i zrobienia grzywny. Jeżeli nie to jaki Pani poleca?
Nada się. Można też użyć kremu maślanego z mlekiem skondensowanym.
Witam a czy może być mleko w proszku ale odtłuszczone .pozdrawiam
Nie wiem. Nie robiłam tego kremu na innym mleku.
Czy można ten tynk zastosować pod opłatek waflowy?
Tak. Opłatek kładziemy na świeżo położony tynk. Jeśli krem stwardnieje w lodówce, to opłatek dobrze się nie przyklei.
Dziękuję
Czy mogę dodać mleko 2%????
Tak.
Czy krem nadaje się do przełożenia blatów biszkoptowych tortu?
Dla mnie za słodki, ale niektóre osoby dają go do przełożenia.
Witam. Jaka powinna być ilość składników na otynkowanie tortu o średnicy 24 cm? Z góry dziękuje za odpowiedź.
Tutaj jest przelicznik foremek. Wszystko sobie ładnie obliczysz 🙂
Dzień dobry, może Pani podpowiedzieć jakie proporcje powinnam zachować do otynkowania tortu ok 45-55cm? Prostokąt gdzieś na ok 8-9 cm wysokości?
Jesteś pewna, że podałaś dobre wymiary? Robiłam prostokątny tort z tym kremem o wym 23x35cm. Według przelicznika na twoje wymiary 45x55cm (tak zrozumiałam) krem musisz zrobić z tej ilości składników: 490ml mleka, 450g cukru, 1700g masła i 800g mleka w proszku.
Witam
Chciałam się zapytać w którym momencie dodać kakao do tego pierwszego sposobu ?
Jak już krem będzie gotowy, po dodaniu mleka w proszku. Wtedy łyżka po łyżce dodajemy kakao.
A ile dodać tego kakao ?
To zależy jaki kolor/odcień chcesz uzyskać. Jasne kakao ma mniej intensywny kolor. Lepsze będzie ciemne kakao. Na początek daj 3 łyżki i zobacz co wyjdzie.
Ok. Dziękuje za odpowiedz.
Pozdrawiam
a czy po dodaniu kakao krem nie będzie zbyt gęsty? czy zwiększa się wtedy ilość masła lub mleka?
Jeśli wyjdzie za gęsty wystarczy dodać odrobinę mleka.
Witam, niedawo robiłam tynk do tortu z Pani przepisu. Wszystko wyszło super, ale faktycznie warto zmniejszyć ilość cukru. Jedyne, co zauważyłam to pęknięcia na torcie, ale chyba coś zle zrobiłam? Nakładałam tynk na tort po odczekaniu aż się ociepli i nie było pęknieć. Gdy go podałam na stół i postał z godzinę to reszta tortu, która nie została zjedzona cały tynk popękał. Zastanawiam się, czy to wina złej techniki nakładania, czy po prostu tynk ten nie może stać na zewnatrz dłużej niż 1h. Będę wdzięczna za pomoc;)
Powodów może być kilka. Za cienka warstwa kremu. Mało stabilne kremy, które po długim czasie w cieple zaczęły 'wypływać’ i wypychać tynk. A dekoracja jaka była? Nie za ciężka? Pod naciskiem noża tort się trochę rusza i jeśli tynk był za cienki to mógł popękać. To chyba główne przyczyny pękania tynku. Gruby podkład też jest istotny, ale z tego co piszesz, to tynk popękał później. Dziękuję za uwagę co do cukru. Zmniejszę ilość następnym razem i sprawdzę :).
Dziękuję Pani za odpowiedź.;) faktycznie nie pomyślałam, że przyczyną mogą być ozdoby, tort był bardzo ozdobiony, głównie ciasteczkami lukrowanymi na wykałaczkach i to pewnie sprawiło, że tynk nie wytrzymał nacisku, bo krem wewnątrz tortu wykluczam, ponieważ tort był jeszcze obłożony warstwą kremu z masłem i schłodzony przez noc, a resztę robiłam zgodnie z Pani instrukcją.
Trzeba próbować, następny tort zrobię identycznie, ale ograniczę ilość ozdób. Zastanawiam się też, czy dla ozdobnych w dekoracje tortów chyba nie lepsza byłaby wtedy masa cukrowa lub może tynk stricte maślany ?
Pozdrawiam serdecznie;)
Teraz już wiem dlaczego tynk popękał. Nie miesza się kremów. Jeśli tynkujesz tort kremem maślanym, to już nie tynkuj go wcześniej innym kremem na bazie śmietanki lub mascarpone. Tort przed tynkowaniem kremem maślanym powinien być goły. Pod dekoracje masy cukrowej może być krem maślany. Może być też krem śmietankowy, ale wtedy trzeba dekoracje cukrowe zabezpieczyć od spodu czekoladą. Jeśli jednak obkładasz cały tort masą cukrową, to tylko krem maślany!
Dziękuję za odpowiedź 😉 został mi krem i obłożyłam i jakoś nie pomyślałam o łączeniu kremów. Trafna uwaga! jeśli chodzi o masę cukrową to krem maślany lub ganache czekoladowy się u mnnie na razie sprawdza. Chciałam trochę inaczej torta teraz zrobić i wypróbować inną technikę. Dziękuję jeszcze raz z odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie;) do przepisu powrócę sądzę, że nie raz 😉
Czy w tym kremie można pominąć cukier, ponieważ samo mleko w proszku daje słodycz?
Zmniejszyłam ilość cukru i myślę, że można jeszcze zmniejszyć. Nie robiłam kremu bez cukru, więc nie wiem jak będzie smakować, ale chętnie się dowiem. Następnym razem pominę go zupełnie i sprawdzę, bo też się nad tym zastanawiałam 🙂
Uwielbiam tą masę 😉 Ja stosuję drugą metodę, miksuję masło od razu z mleczną masą 10min. Taką masę zostawiam na noc w temperaturze pokojowej i jest super do tynkowania. Polecam i zapisuję sobie Twój przepis bo jest lepiej opisany niż ten z grupy 😉
Nic się nie dzieje z tym kremem pozostawionym poza lodówką przez noc? Ja mam wrażenie, że masło się rozpuści, szczególnie w upalne dni i noce 🙂