KREM Z MLEKIEM W PROSZKU – krem maślany Milky Way

by Magdalena Indyka
Krem z mlekiem w proszku, krem maślany z mlekiem w proszku, krem maślany Milky Way, krem Milky Way, krem do tynkowania tortu,
image_print

Krem z mlekiem w proszku do tynkowania i dekorowania tortów – o tym kremie mogę powiedzieć jedno… można go jeść łyżkami :). Jest bardzo, bardzo pyszny! To za sprawą mleka w proszku dodanego do masła. To jedyny krem maślany, którym mogłabym udekorować babeczki, ponieważ nie czuć w nim masła. Zachęcam Was do przetestowania kremu i podzielenia się opinią na temat jego smaku, czy Wam też przypadł do gustu?

Uwaga!
Zmieniałam ostatnio proporcje. Wg mnie krem wyszedł lepszy. Ale każdy ma swoje gusta i smaki, dlatego stare proporcje znajdziecie poniżej, nad uwagami do przepisu.
 

Do tynkowania i dekorowania polecam również inne kremy maślane

Składniki (tort o śr 18 cm, wys. 10 cm – przelicznik foremek):
  • 55-60 g zwykłego mleka, np. 2-3,2% 
  • 60 g cukru
  • 80 g mleka w proszku*
  • 240 g masła, w temp. pokojowej (min. 82% tłuszczu)
Dodatkowo – opcjonalnie:
  • aromaty smakowe: ekstrakt/aromat waniliowy, kwasek cytrynowy, itp.
  • ostudzona czekolada
  • kolorowe barwniki spożywcze olejowe, w żelu – jak uzyskać czerwony kolor kremu
  1. Mleko w proszku przesiewamy. 
  2. W rondelku umieszczamy mleko (płynne) i cukier. Podgrzewamy je na małym ogniu, mieszając cały czas, aż cukier się rozpuści. Ściągamy rondelek z ognia i studzimy mleko (nie może być ciepłe).
  3. W misce, za pomocą miksera/robota planetarnego, ucieramy masło na jasną i puszystą masę (min. 12 min lub dłużej, jeśli robimy krem z większej ilości masła). Gdy masło będzie gotowe przygotowujemy masę z mlekiem w proszku.
  4. Do ostudzonego mleka z cukrem dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę. Mleczna masa szybko zastyga, dlatego robimy masę tuż przed dodaniem jej do utartego masła.
  5. Do masła dodajemy masę mleczną (w 1-2 turach).
  6. Całość miksujemy na najwyższych obrotach ok 2 min, aż otrzymamy gładki krem.
  7. Następnie dodajemy kolorowe barwniki lub biały barwnik (wybielacz), aby wybielić krem. Barwniki dodajemy stopniowo, w małych ilościach, aby uzyskać odpowiedni odcień koloru. Wybielacz / biały barwnik pomijamy, gdy chcemy uzyskać czerwony, czarny lub inny ciemny kolor.
  8. Miksujemy krem z barwnikiem przez chwilę na najszybszych obrotach, aby wymieszać dobrze barwnik.
  9. Następnie, używając robota planetarnego, zmniejszamy obroty na minimum i ucieramy krem przez ok 10 minut, lub dłużej. W ten sposób odpowietrzamy krem maślany. 
  10. Gotowym kremem milky way tynkujemy tort. Do tynkowania używam mini łopatki oraz szpachelki ze stali nierdzewnej, która może mieć kontakt z żywnością (nie każda packa ze sklepu budowlanego się do tego nadaje).
  11. Tort tynkuję na paterze obrotowej o śr 30 cm, która jest solidna i nie zacina się podczas obrotu talerza. 
  12. Krem nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną, dekoracje z tej masy oraz pod wydruk na masie cukrowej. 
  13. Polecam wpisJak uratować zwarzony krem maślany
Stare proporcje na krem:
  • 50 g zwykłego mleka, np. 3,2%
  • 50 g drobnego cukru
  • 90 g mleka w proszku*
  • 200 g masła, w temp. pokojowej (min. 82% tłuszczu)
Uwagi:
  1. Masło ma być w temperaturze pokojowej, ale nie za miękkie, lejące lub płynne. Do kremu nie nadają się wszelakie maślane miksy i margaryny.
  2. Ilość kremu wystarczy na otynkowanie tortu o średnicy 18 cm – wys. 10 cm
  3. Jak obliczyć ilość kremu na Waszą średnicę i wysokość tortu? Najpierw przelicz składniki w przeliczniku foremek na Twoją średnicę tortu, np. z 18 na 20 cm. Otrzymany wynik podziel przez moją wysokość tortu: 10 cm. A następnie pomnóż wynik przez Twoją wysokość tortu, np. 12 cm. 
  4. Masło ma być miękkie, ale nie lejące, płynne. Do kremu nie nadają się wszelakie maślane miksy i margaryny.
  5. Użyłam mleka w proszku 'Łaciate’, 27% tłuszczu. Nie polecam mleka granulowanego. Źle się rozpuszcza. Mleko w proszku ma mieć strukturę identyczną do mąki. Można też użyć mleka w proszku Krasnystaw lub SM Siedlce.
  6. Krem do tynkowania milky way możemy przechowywać w lodówce do 5 dni. Przed ponownym użyciem krem wyciągamy i ocieplamy, aby zmiękł. Następnie mikserem (najwyższe obroty) ponownie miksujemy, aż krem uzyska kremową konsystencję.
  7. Do gotowego kremu, który jest lekko żółty, dodajemy wybielacz/biały barwnik, aby wybielić krem. Aby uzyskać śnieżną biel można dodać odrobinkę (dosłownie kropelka na końcu wykałaczki) fioletowego barwnika. Jeśli przesadzimy z fioletowym barwnikiem, wyjdzie nam bardzo 'brudna biel’.
  8. Krem z mlekiem w proszku możemy zamrozić (2-3 miesięcy).
  9. Grubość warstwy tynku do tortu powinna wynosić ok 3-4 mm. Cienka warstwa kremu łatwo ulega pęknięciom przy mało stabilnych kremach i lekkim biszkopcie.
  10. Przed ‘tynkowaniem’ kremem maślanym polecam schłodzić złożony tort w lodówce, aby naturalnie ‘osiadł’ (min. 6 godz., najlepiej całą noc). Gdy nałożymy krem tuż po złożeniu tortu, może on później popękać. 
  11. Torty zdobione kremem maślanym najlepiej umieszczać na grubszym podkładzie. Zapobiegnie to pęknięciom podczas przenoszenia. Gdy robimy tort bezpośrednio na paterze, to gruby podkład nie jest konieczny.
  12. Krem maślany Milky Way w lodówce twardnieje, dlatego wypieki z tym kremem warto wystawić z lodówki kilka minut wcześniej przed podaniem. Torty otynkowane i udekorowane kremem maślanym polecam kroić gorącym nożem, aby dekoracje nie pękały podczas krojenia.
  13. Na krem maślany można położyć opłatek waflowy z nadrukiem. Kładziemy go tuż po otynkowaniu tortu, na jeszcze miękki krem. Ale do kremu maślanego polecam wydruk na masie cukrowej (specjalny rodzaj opłatka na kremy maślane lub na masę cukrową). Taki opłatek ma ładniejsze, żywsze kolory. Kolory na opłatku waflowym na kremie maślanym będą bledsze, mniej nasycone. Wydruku na masie cukrowej nie kładziemy na kremy śmietankowe (śmietanka w kremie rozpuści opłatek).

Smacznego 🙂

Współpraca – lokowanie produktu w materiale wideo i we wpisie:
 robot planetarny Kenwood Titanium Chef Baker KVC85.124SI:
https://www.kenwoodworld.com/pl-pl/produkty/roboty-planetarne/seria-chef/titanium-chef-baker/c/ChfBaker

Od listopada ubiegłego roku, w ramach współpracy z marką Kenwood, miałam okazję przetestować dwa modele robota planetarnego z serii Chef Baker. Pierwszy testowany model robota Chef Baker XL możecie zobaczyć TUTAJ. Drugi model, wspomniany na początku, prezentuję w tym wpisie. Obszerne relacje z testów obu robotów można zobaczyć TUTAJ.

Po kilku tygodniach użytkowania obu robotów planetarnych Kenwood mogę powiedzieć, że posiadają one kilka rzeczy/funkcji, które bardzo mi się spodobały. Tak bardzo, że postanowiłam zakupić sobie model z 5 i 3,5 litrową miską po zakończeniu współpracy.

– wbudowana waga, która dodatkowo odmierza czas ubijania/mieszania składników. Taka mała rzecz, a cieszy :). Nie spodziewałam się, że tak bardzo spodoba mi się ta funkcja!
– dwie miski w zestawie: 5 i 3,5 litrowa lub 7 i 5 litrowa w modelu XL (w 5 litrowej ubiłam 8 jaj, rozm. 'L’)
– możliwość regulacji wysokości mieszadeł, dzięki czemu mogę bez problemu ubić 1 białko – sprawdzone!
– mieszadła do różnych rodzajów ciast i kremów, w tym specjalne, gumowe mieszadło do ucierania masła na kremy maślane 
– miski i mieszadła wykonane ze stali nierdzewnej
– silnik o mocy 1200 W
– możliwość rozbudowania funkcji robota poprzez różne przystawki i akcesoria (marzy mi się miska do lodów!)
– kilka poziomów prędkości mieszania składników, z czego dzięki najwolniejszemu możemy odpowietrzyć krem maślany i pozbyć się dziur w tynku. W moim 'starym’ robocie, ucierając krem na najwolniejszym poziomie, nie mogłam uzyskać takiego efektu, jaki uzyskałam przy pomocy robota Kenwood.
W załączonym filmie powyżej pokazuję dokładnie jak odpowietrzyć krem przy użyciu robota planetarnego Kenwood Titanium Chef Baker KVC85.124SI

Po utarciu masła dodajemy masę z mlekiem w proszku i miksujemy, aż uzyskamy jednolity krem – ok 2 minuty.

Barwnik dodajemy stopniowo, w małej ilości, aż uzyskamy odpowiedni kolor. Polecam nakładać barwniki w żelu na wykałaczce. 

Krem podczas miksowania napowietrza się. Używając miksera planetarnego można go odpowietrzyć i uzyskać gładki krem do tynkowania.

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

5 1 głosuj
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest

281 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
Paulina
Paulina
3 lat temu

Proszę o radę. Kilka razy zdarzyło mi się że krem mi się zważył przy nakładaniu drugiej warstwy na pierwsza cienką… Domyślam się że to kwestia różnicy tempertaur, pierwsza warstwa trafia do lodówki żeby się schłodzić reszta pozostaje na blacie.

Marzenaa
Marzenaa
3 lat temu

Dzień dobry.
W nowych proporcjach kremu maślanego Milky Way podała Pani mniejszą ilość mleka w proszku (100g zamiast 125g).
Zastanawiam się czy to nie przez przypadek.
Czy nie będzie za luźny?
Z góry dziękuję za odpowidź

Emilia
Emilia
Odpowiedz na  Marzenaa
3 lat temu

Kiedy dodać aromat waniliowy? W tym samym momencie, co barwniki? 🙂

Barbara
Barbara
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
2 lat temu

Witam czy na krem z milky way mogę położyć opłatek waflowy?

Barbara
Barbara
Odpowiedz na  Barbara
2 lat temu

A czy mogę opłatek położyć dzień wcześniej ? Nie zmięknie on? Proszę mi jeszcze powiedzieć czy taki tort będzie smaczny : biszkopt, mus z białej czekolady,biszkopt cytrynowy, mus truskawkowy, biszkopt i otynkowany masa milky way. Będę robić pierwszy raz i boję się czy będzie wszystko ok. Bardzo dziękuję za odpowiedź

Agnieszka
Agnieszka
3 lat temu

Dzień dobry 🙂 czyli opłatek na tort moge bezpiecznie położyć na ten krem? Nie odklei mi sie opłatek, bo zastygnięciu kremu?

Joanna
Joanna
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
3 lat temu

Czy można dany krem zribic bez dodatku cukru?

Barbara
Barbara
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
2 lat temu

Czy moge opłatek waflowy położyć dzień wcześniej na tynk milky way?

Magdalena
Magdalena
Odpowiedz na  Agnieszka
3 lat temu

Witam. Czy barwnik olejowy do mas tłustych – Colour Mill – White , będzie dobry do tego tynku?
Pozdrawiam

Żaneta
Żaneta
Odpowiedz na  Magdalena
1 rok temu

Dzień dobry. Mam zamrożone mały pojemnik tynku z mlekiem w proszku. Chciałabym go użyć do warstwy okruszkowej a właściwą zrobić z tynku ganache z białej czekolady z masłem. Czy można tak zrobić? I co zrobić z tynkiem po rozmrożeniu, czy się go ponownie ubija czy coś?

Marta
Marta
3 lat temu

Czy krem po zrobieniu może stać w lodowce przez jeden dzień? Chciałam przełożyć tort jednego dnia i odłożyć do lodówki żeby się ustabilizował, a drugiego dnia udekorować go jeszcze tym kremem.

gosia
gosia
4 lat temu

Witam, proszę o podpowiedź który krem jest smaczniejszy – milky way czy ganache z białej czekolady? Chcę zrobić tynk w stylu galaxy na urodziny dziecka, chciałabym, żeby był smaczny (klasyczny krem maślany goście zawsze zostawiają..)

Diana
Diana
4 lat temu

Witam. Czy można użyć tego kremu do przełożenia tortu? znajoma poprosiła mnie aby jedna watstwa była tego kremu, ale nie jestem do końca przekonana czy to dobry pomysł. Pozdrawiam

Monika
Monika
4 lat temu

Czy na ten tynk mogę położyć koronkę ?

NNelly
NNelly
4 lat temu

Dzień dobry! Czy można dodać do kremu złoty brokatowy barwnik w proszku?

Marta
Marta
Odpowiedz na  NNelly
4 lat temu

Witam czy można odpuścić sobie Cukier w tym kremie lub dać połowę?

Weronika
Weronika
4 lat temu

Witam 🙂
Czy słyszała Pani, żeby ktoś robił ten krem z masłem bez laktozy? Może ono wpłynąć na strukturę?

Pozdrawiam serdecznie! P.S. bardzo się cieszę, że znalazłam Pani stronę, przepisy i wskazówki są boskie 😍

Marlena
Marlena
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
4 lat temu

Z masłem bez laktozy również wychodzi ten tynk, powiem nawet, że jest bielszy niż ze zwykłym masłem 😉
Przetestowane jakiś czas temu 😉

Anna
Anna
Odpowiedz na  Marlena
3 lat temu

A czy mozna zamrozic krem
Zostalo mi troche i nie wiem jak wykorzystac

Klaudia
Klaudia
4 lat temu

Czy tynku z podanego przepisu starczy na otynkowanie całego tortu + zrobienie zapory z na obwodzie żeby masy nie zabarwiły boków tortu ?

Wioleta
Wioleta
4 lat temu

Witam
Nie jadlam masla czy jak dodam margaryne Kasie itd lub maslo rosaline to krem nie wyjdzie ?

Eeddzia ededzia
Eeddzia ededzia
4 lat temu

Hey kochana czy możesz mi powiedzieć jak postępować z zamrożonym kremem? Ubić go jeszcze raz czy czekać tylko aż się ociepli w tem pokojowej i na tort?
Pozdrawiam ciepło dzięki za super porady

Julia
Julia
Odpowiedz na  Eeddzia ededzia
4 lat temu

Dzień dobry!
Czy jeśli chce zabarwić krem na kolor jasno fioletowy(mam barwnik w żelu w odcieniu liliowym) to czy muszę wcześniej go wybielać?

Dominika
Dominika
4 lat temu

Czy można użyć mleka sojowego zamiast krowiego? A mleko w proszku normalne?

Martyna
Martyna
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
1 rok temu

Czy można pominąć barwnik?

Aneta
Aneta
4 lat temu

Witam. Czy na ten krem mogę nałożyć opłatek waflowy dzień przed, czy zabarwi tynk opłatek?

Aneta
Aneta
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
4 lat temu

A opłatek nie namiekie i się zniekształci? To są różyczki i listki?

Aneta
Aneta
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
4 lat temu

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Chodziło mi o to że moje różyczki i listki są z oplatka i czy się nie zniekształcą ?

Klaudia
Klaudia
4 lat temu

Dzień dobry! Czy pod zielony barwnik powinnam wybielić krem, czy ta sama zasada jak przy czerwieni? W sumie żółty jest kolorem bazowym.

281
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x